Pasen in Barcelona

In Spanje wordt er veel aandacht aan Pasen besteed. De hele week voorafgaand aan Eerste Paasdag staat ook al in het teken van Pasen. Tijdens de Semana Santa (de ‘Goede Week’) zijn scholen gesloten en worden er in het hele land processies gelopen. In Barcelona wordt deze week minder groot gevierd dan in bijvoorbeeld Andalusië, maar ook hier kun je de festiviteiten meemaken. Hieronder lees je hoe en waar.

Inhoud

Pasen in Barcelona

In Catalonië en Barcelona wordt bij de Semana Santa wat minder uitbundig stilgestaan dan in bijvoorbeeld Andalusië, waar er meerdere keren per dag processies worden gelopen. Maar mocht je met Pasen (of de week die eraan voorafgaat) in Barcelona zijn, is het wel leuk om wat te weten over de tradities en gewoontes die bij de paasweek komen kijken en waar je een processie bij kunt wonen. Ook lees je in dit artikel op welke dagen je rekening moet houden met dichte winkels of aangepaste openingstijden.

De Semana Santa begint altijd op Palmzondag, de zondag voor Pasen. Veel Barcelonezen gaan die dag naar de kerk met een palmpasenstok. Die takken kunnen voorafgaand en tijdens de Semana Santa gekocht worden op veel plekken in de stad, waaronder de Paasmarkt aan de Rambla de Catalunya (zie foto hieronder).

Rambla de Catalunya palmpasen
Paasmarkt aan de Rambla de Catalunya

Hoewel kinderen in de week voorafgaand aan Pasen vrij zijn van school, vinden er op die dagen in Barcelona geen noemenswaardige Paas-activiteiten plaats. De meeste winkels en restaurants zijn tijdens de Semana Santa gewoon open.

Goede Vrijdag is in heel Spanje een officiële vrije dag. Dat betekent dat de winkels en ook sommige restaurants op die dag gesloten blijven. De zaterdag erna ‘gewone’ zaterdag. Houd rekening met veel drukte in de supermarkt en winkelstraten, omdat heel Barcelona z’n Paasinkopen gaat doen. Eerste Paasdag is natuurlijk een vrije dag. Winkels zijn gesloten, maar veel restaurants openen juist hun deuren voor Paasbrunches, -lunches of -diners.

Anders dan in de meeste andere Spaanse regio’s, is wat wij Tweede Paasdag noemen in Catalonië ook nog een vrije dag. Winkels zijn gesloten, maar restaurants, musea en toeristische bezienswaardigheden zijn wel gewoon open.

Processies

Een processie bijwonen? Zorg dan dat je op Goede Vrijdag tussen 19.00 uur bij de Iglesia de Sant Jaume (Carrer de Ferran 28) bent, om 22.00 uur komt de optocht daar ook weer terug. Op Paaszaterdag is er een processie die om 17.00 uur begint bij Parroquia de San Agustin (Plaça de Sant Augustí 2), deze optocht komt om 23.00 uur weer terug op dezelfde locatie. Het is absoluut bijzonder om te zien. Als het donker wordt veranderd de optocht in een lichtgevend spektakel. Hieronder een filmpje van hoe dat er ongeveer uitziet:

Naar de kerk

Gedurende de Semana Santa worden er in de meeste kerken in Barcelona speciale Paasmissen gehouden. Wil je daarbij zijn? Je kunt gewoon bij een kerk naar binnen stappen en op het programma kijken wanneer de missen zijn. Dat programma hangt meestal bij de ingang van de kerk.

Spaanse paastradities

Mona de Pascua

Bakkerijen in Barcelona stallen rondom Pasen hun mooiste Monas de Pascua uit in de etalage. Deze taarten worden traditioneel gegeten tijdens de merienda (de zoete snack tussen lunch en avondeten) in de Semana Santa.

Volgens Spaanse gewoonte doen peetouders hun petekind een mona cadeau op Paaszondag, na de mis. Op Tweede Paasdag komen gezinnen of vriendengroepen bij elkaar om de mona samen te verorberen. Dat gebeurt vaak in combinatie met bijvoorbeeld een barbecue of een paella. In veel dorpen wordt er gestreden om welke bakker de spectaculairste mona de Pascua maakt. Kijk niet gek op van een taart in de vorm van een compleet prinsessenkasteel of Barça-stadion, inclusief scorende Messi.

mona de pascua

De traditionele mona is een stuk simpeler en bestaat uit een zoet deeg met daarin hardgekookte eieren (nog in de schil) verwerkt. In veel Spaanse families is het gewoonte om het ei tegen het hoofd van een tafelgenoot te tikken alvorens het op te eten.

Torrijas

Deze ‘wentelteefjes’ zijn in Catalonië minder populair dan in bijvoorbeeld Madrid, maar torrijas kunnen in de Spaanse paastraditie niet ontbreken. Ze worden tijdens de Semana Santa veelal gegeten als nagerecht. Net als wentelteefjes worden torrijas gemaakt van oud brood, melk, ei, suiker en kaneel, gebakken in een flinke laag olie.

Als je torrijas in Spanje als toetje bestelt, zorg dan dat je de rest van de maaltijd wat lichter houdt, want het zoete brood kan nogal zwaar op de maag vallen.