Passeig de Gràcia

De duurste straat van Spanje, zowel om te wonen als om te winkelen, is de Passeig de Gràcia (of Paseo de Gràcia in het Spaans). Je vindt er de meest chique hotels, winkels waar je met je korte broek écht niet zomaar binnenkomt, maar ook Gaudí’s prachtige huizen Casa Batlló en Casa Milà

Inhoud

Wat is de Passeig de Gràcia?

De Passeig de Gràcia is de weg die vanaf Plaça Catalunya leidt naar Gràcia, ooit een dorpje dat aan Barcelona grensde, maar sinds de aanleg van de wijk Eixample onderdeel van de stad. De statige avenue begint bij het centraal gelegen Plaça Catalunya en eindigt aan de drukke Avenida Diagonal. Wie beide promenades heeft gezien, zal het niet verbazen dat de Passeig de Gràcia werd geïnspireerd op de Champs Élysées in Parijs.

Hoe kom je bij de Passeig de Gràcia?

Vanaf het centrale Plaça Catalunya loop je zo de Passeig de Gràcia op en ook de Hop-On Hop-Off bus stopt bij de belangrijkste bezienswaardigheden van de straat. Voor wie gebruikmaakt van de metro of met de trein vertrekt of aankomt op het station van Passeig de Gràcia, is het handig om rekening te houden met onderstaande:

De groene (L3), gele (L4) en paarse (L2) metrolijnen stoppen bij de Passeig de Gràcia. Let op: als je op het station van Passeig de Gràcia wilt overstappen van de groene lijn naar de gele of de paarse, moet je door een hele lange tunnel lopen (van de ene naar de andere kant lopen duurt zo’n 5-10 minuten).

Als je gebruik wilt maken van de gele of paarse lijn, kun je het best de ingang op de hoek Passeig de Gràcia/Gran Vía of Consell de Cent nemen. Als je de groene lijn of trein moet hebben en die lange ondergrondse tunnel wilt vermijden, kun je beter bij één van de volgende hoeken het station binnengaan:
– C/Aragó/Rambla Catalunya
– Passeig de Gràcia/Valencia
– C/Aragó/Valencia
– C/Aragó/Pau Claris

Zien en doen aan de Passeig de Gràcia

Deze chique winkelstraat is een walhalla voor wie dol is op dure merken als Chanel, Dior, Rolex en Prada. Maar ook als je iets minder te besteden hebt, kun je hier shoppen tot je dropt. Ketens als H&M (op de hoek met Gran Vía vind je de grootste van Europa), Zara (op de andere hoek met Gran Vía), &Other Stories en Pull & Bear zijn hier vertegenwoordigd.

Must-visits voor shopaholics

De winkels langs de Passeig de Gràcia behoren tot de allermooiste van de stad. Deze drie vind ik in het bijzonder de moeite waard.

  • H&M op de hoek met Gran Vía. De grootste H&M van heel Europa. Hier kun je ook de sapjes krijgen van Flax & Kale, een fijn super- & health food restaurant in El Raval.
  • De Replay-winkel op nummer 60 is gevestigd in een fantastisch gebouw, waarvan je een goed beeld krijgt als je er naar binnengaat.
  • Dé winkel voor dure merken is Santa Eulàlia (nummer 93), waar je al bij binnenkomst in de watten wordt gelegd.

Maar de Passeig de Gràcia biedt meer dan alleen winkels. Je vindt er enkele van de meeste beroemde bouwwerken in de stad.

Modernisme

Het bekendste huizenblok aan de Passeig de Gràcia is het Illa de la Discòrdia, dat je kunt vertalen als het ‘Eiland van Onenigheid’. Dit blok wordt zo genoemd, omdat hier drie huizen van verschillende modernistische architecten bij elkaar staan. Op nummer 35 vind je Casa Lleó-Morera van Lluís Domènech i Montaner, op nummer 41 Casa Amatller van Josep Puig i Cadafalch en op nummer 43 Casa Batlló van Gaudí. Een stuk verder naar boven, op de hoek met C/Provença, staat Gaudí’s Casa Milà. Op nummer 132, boven de Diagonal, staat nog een bouwwerk van Domènech i Montaner dat op de Werelderfgoedlijst van Unesco prijkt: Casa Fuster. Hierin is sinds 2004 hotel Casa Fuster gevestigd. In de jazzbar, waar onder meer Woody Allen optrad, kun je genieten van een drankje en vanaf het dakterras heb je een fantastisch uitzicht.

passeig de gracia

Vergeet tijdens het slenteren over de Passeig de Gràcia niet te kijken waar je loopt: het trottoir bestaat uit prachtige, door Gaudí ontworpen, tegels. Verspreid over de hele straat staan sinds 1906 wit betegelde bankjes, voorzien van een straatlantaarn. Het is een ontwerp van Pere Falqués i Urpí. Een fijne plek voor een korte pauze.

passeig de gracia

Palau Robert

Dit aristocratische paleis op de hoek van de Passeig de Gràcia met de Avinguda de Diagonal is eigendom van de Catalaanse overheid en wordt sinds 1997 ingezet om de Catalaanse cultuur, gastronomie, fotografie en mode te promoten. Het complex omvat drie tentoonstellingszalen, een concertruimte, een informatiecentrum waar je toeristische informatie kunt krijgen over de regio Catalonië en een aangename tuin met palmbomen, die afkomstig zijn van de Wereldtentoonstelling van 1888. De binnentuin is een fijne plek voor een korte pauze uit de drukte.

Fundació Suñol

Fundació Suñol (Passeig de Gràcia 98) laat een kleine selectie zien van de ruim duizend kunstwerken uit de privécollectie van Josep Suñol. Deze kunstminnende ondernemer heeft een voorkeur voor de meest avant-gardistische schilderijen en beeldhouwwerken, vanaf de jaren 1960 tot heden, van voornamelijk Spaanse artiesten zoals Miquel Barceló, Eduardo Chillida, Salvador Dalí en Joan Miró, maar ook van internationale kunsttalenten zoals Andy Warhol en Man Ray. Vanuit de beeldentuin van de kunstinstelling heb je een mooi uitzicht op de achtergevel van Casa Milà.

Eten aan de Passeig de Gràcia

Al die winkels en architectuur maken natuurlijk hongerig. Aan de Passeig de Gràcia ontbreekt het niet aan eet- en drinkgelegenheden, maar voor de echt leuke tentjes is dit niet per se de place to be. Wel een absolute aanrader is El Nacional, het grootste restaurant van Spanje. Je kunt hier de hele dag terecht voor ontbijt, brunch, lunch, diner, borrel of koffie met gebak. Fototoestel in de aanslag, want de inrichting is prachtig.

el nacional

Luxe hotels

Langs de Passeig de Gràcia zitten enkele van de meest luxe hotels in Barcelona. Het Mandarin Oriental (nummer 38-40) is een goed voorbeeld. Ook hotel Majestic (nummer 68) en het eerder genoemde hotel Casa Fuster (nummer 132) zijn fantastisch.

Geschiedenis Passeig de Gràcia

De Passeig de Gràcia was niet altijd de chique winkelstraat die het vandaag de dag is. Ter hoogte van waar tegenwoordig Casa Batlló staat, werd aan het eind van de veertiende eeuw het convent Maria de Jesús gebouwd. Vanaf de huidige winkelstraat Portal de l’Angel tot aan het convent heette de straat Camino de Jesús; vanaf het convent verder naar boven was het de Camino de Gràcia.

In 1813 werd het convent door de troepen van Napoleon gesloopt en enkele jaren later werd door de gemeente Barcelona besloten om de weg een grote metamorfose te geven. Vanaf het begin waren het vooral de aristocraten en bourgeoisie die aan de nieuwe Passeig de Gràcia, een 42 meter brede promenade, maar al te graag een optrekje kochten. Luxere winkels verplaatsten zich beetje bij beetje van de Carrer Ferran in de gotische wijk en de Ramblas naar de Passeig de Gracia. Toen eind negentiende eeuw de nieuwe wijk Eixample werd aangebouwd naar een idee van stadsplanner Ildefons Cerdà, kwam de bouwkoorts pas echt op.

Tussen 1900 en 1914 werden er aan de Passeig de Gràcia talloze woningen voor de gegoede burgerij gebouwd. Het waren de hoogtijdagen van het Catalaans modernisme en wie écht veel geld had, nam hiervoor één van de bekendste architecten in de arm, zoals Antoni Gaudí, Josep puig i Cadafalch of Lluís Domenech i Montaner.

Passeig de Gràcia in foto’s

Mijn persoonlijke tip

Het dak op! Het dakterras van Hotel Majestic biedt een fantastisch uitzicht op onder meer de Sagrada Família en kun je ook bezoeken als je hier geen kamer hebt geboekt. Je kunt er ook een kopje koffie bestellen.