Dalí Museum

De excentrieke kunstenaar Salvador Dalí komt uit Spanje en maakte in zijn geboorteplaats Figueres het grootste surrealistische kunstwerk ter wereld: het Dalí Museum. Hij toverde een voormalig theater, waar hij als puber zijn eerste schilderijen exposeerde, om tot museum. Het oude theater werd door Dalí nieuw leven ingeblazen en is tegenwoordig een populaire trekpleister.

Nu reserveren

Dalí MuseumTickets, openingstijden & openbaar vervoer
TicketsEen los entreekaartje voor het museum kost €19 per persoon.
Kinderen t/m 8 jaar zijn gratis. Bestel hier je tickets.
AdresPlaça Gala i Salvador Dalí 5 (Figueres)
Openbaar vervoer / metroTrein: Figueres

Op zoek naar een georganiseerde busreis? Klik hier voor meer informatie.
OpeningstijdenJuli tot augustus: 9:00 - 19:15
In september: 9:30 - 17:15
Van 1 juni tot december (behalve juli, augustus en september): 10:30 - 17:15 uur

Gesloten op 1 januari en elke maandag behalve 3 en 10 april, 1, 8 en 29 mei en 11 september.

Inhoud

Dé kortingskaart voor de Sagrada Família, Park Güell, Hop-on Hop-off bus en meer!

Meer informatie

Tickets, tours & rondleidingen Dalí Museum

Het Dalí Museum in Figueres is een van de meest populaire bezienswaardigheden in heel Spanje, dus het is aan te raden om van tevoren tickets te kopen, zodat je zeker weet dat je naar binnen kunt.

1. Regulier ticket
Via mijn partner Tiqets kun je heel gemakkelijk in het Nederlands tickets voor het museum bestellen voor €19 per persoon. Betaling gaat eenvoudigweg via iDeal of Bancontact.

Nu reserveren

2. Ticket + rondleiding museum
Wil je meer uit je bezoek aan het museum halen en alle informatie van een gids horen? Boek dan dit ticket waarbij een Engelstalige rondleiding zit inbegrepen. De rondleiding kost slechts €9,50 extra, dus €28,50 in totaal.

Nu reserveren

3. Tickets + rondleiding museum + Huis van Dalí
Ben je met de auto en wil je ook het huis van Dalí bekijken met zijn prachtige beelden? Boek dan dit ticket. Het huis van Dalí ligt in Cadaqués aan de Costa Brava, heel leuk om te combineren met deze mooie kustlijn. Daarnaast is Cadaqués ook een van de gezelligste plaatsjes van de Costa Brava. De afstand tussen het museum en het huis is 40 km en daar doe je ongeveer 50 minuten over met de auto.

Zonder rondleiding in het museum kost dit combinatieticket €34 en met rondleiding €50.

Nu reserveren (zonder rondleiding)

Nu reserveren (met rondleiding)

4. Tickets + rondleiding museum + rondleiding Figueres
Voor degene die ook de stad Figueres beter wil leren kennen en de elementen van Dalí in de stad willen ontdekken is dit ticket heel leuk. Tijdens deze tour bezoek je niet alleen het Dalí museum met gids, maar ook de stad Figueres zelf. Goed om te weten, de gids spreekt alleen Spaans en Engels. Prijs: €35.

Nu reserveren

5. Tickets + rondleiding museum + rondleiding Girona + vervoer vanuit Barcelona
Wat ook echt een leuke optie is, is dit combinatieticket. Je krijgt hier toegang tot het museum met een rondleiding door een Engelstalige gids én een rondwandeling door de Middeleeuwse stad Girona. Echt een aanrader om deze stad te bezoeken: erg mooi en pitoresk. Vervoer vanuit Barcelona zit bij dit ticket inbegrepen! Deze hele dagtrip kost maar €82.

Nu reserveren

6. Tickets + rondleiding museum + rondleiding Figueres én Girona + vervoer vanuit Barcelona
Met deze tour bezoek je het museum met rondleiding en je gids leidt je niet alleen rond in Figueres maar ook in Girona. Vervoer vanuit Barcelona vanaf je accomdatie zit bij dit ticket inbegrepen. Dit dagticket kost €110.

Nu reserveren

De Dalí-driehoek

Naast het Theater-Museum Dalí in Figueres zijn er in de omgeving nog twee bezienswaardigheden die nauw verband houden met het leven van Salvador Dalí. Samen worden deze drie trekpleisters ook wel de Dalí-driehoek genoemd.

Casa-Museu Castell Gala Dalí

Dalí kocht dit optrekje voor zijn geliefde Gala in de jaren zestig van de vorige eeuw. Bij aankoop was het niet meer dan een ruïne, maar de excentrieke Dalí en Gala knapten het samen op. Gala kreeg er een eigen troon en de oude keuken werd omgetoverd tot haar badkamer. In 1982 werd Gala in het kasteel begraven. In 1996 ging het kasteel open als museum. Ook dit is tegenwoordig surrealistische bezienswaardigheid voor wie op zoek is naar een dosis cultuur.

Nu reserveren (zonder rondleiding)

Nu reserveren (met rondleiding)

Casa-Museu Dalí

In 1930 betrok Salvador Dalí een oude vissershut in Portlligat, net naast Cadaqués. De plek was iets meer dan twintig vierkante meter groot en bestond uit een enkele ruimte. Later kocht hij visserswoningen, opslagruimtes en terrein bij, waardoor zijn huis steeds groter werd. Hij woonde hier tot de dood van Gala in 1982. Sinds 1997 is het huis van Dalí geopend voor het publiek.

De woning is verdeeld in drie delen. De privévertrekken van Dalí en Gala bestaan uit huis- en slaapkamers en de bibliotheek. In de ateliers maakte de kunstenaar een groot deel van zijn werken. De patio was bedoeld voor feestjes en ontvangsten. Dagelijks krijgt maar een bepaald aantal mensen de woning van Dalí in Portlligat te zien, daarom ontkom je er niet aan om vantevoren te reserveren.

Nu reserveren

Je kan het het Casa-Museu Dalí ook combineren met het museum in Figueras, daarvoor is er een combinatieticket voor €34.

Nu reserveren

Praktische informatie

Prijs

Een los entreekaartje voor het museum kost €19 per persoon. Kinderen tot en met 8 jaar kunnen gratis naar binnen.

Openingstijden

Juli tot augustus: 9:00 – 19:15 uur
In september: 9:30 – 17:15 uur
Van 1 juni tot december (behalve juli, augustus en september): 10:30 – 17:15 uur

Gesloten op 1 januari en elke maandag behalve 25 maart, 1 april, 6 en 20 mei, 24 juni en 23 september .

Hoe kom je bij het Dalí Museum?

Het Teatre-Museu Dalí is vanuit Barcelona op eigen gelegenheid te bereiken met de trein of met de auto. Je kunt ook kiezen voor een georganiseerde bustour vanuit Barcelona.

Trein
De treinen naar Figueres vertrekken onder meer vanaf het grote treinstation Barcelona Sants. Je kunt via Google maps of op de website van RENFE, de Spaanse spoorwegen, nagaan op welk tijdstip de treinen gaan. De prijs en de reistijd zijn afhankelijk van het soort trein dat je neemt. Reken op minimaal €12 voor een enkele reis. In veel gevallen kun je online geen treintickets kopen, maar die kun je ter plekke op het station wel krijgen. Houd er rekening mee dat Sants een groot station is en dat je wellicht even moet zoeken/wachten, dus zorg dat je ruim voor vertrek aanwezig bent. Vanaf het station in Figueres is het ongeveer twaalf minuten lopen naar het museum.

Auto
Met de auto? Dan neem je vanaf Barcelona de autoweg AP7 Barcelona-La Jonquera. Neem de uitrit Figueres en rijd naar het centrum. Het museum staat dan vanzelf aangegeven. Wil je geen tol betalen? Dan kun je ook de N-II nemen vanaf Barcelona.

Wat kun je verwachten van het Dalí Museum?

Dalí zei zelf ooit over zijn museum: “It’s obvious that other worlds exist, that’s certain; but, as I’ve already said on many other occasions, these other worlds are inside ours, they reside in the earth and precisely at the centre of the dome of the Dalí Museum, which contains the new, unsuspected and hallucinatory world of Surrealism.”

Niet alleen de schilderijen die in het museum gepresenteerd worden, behoren tot het werk van de kunstenaar, maar het hele gebouw is het werk van Dalí. Je herkent het direct aan de rozerode muren met meer dan duizend goudkleurige knoppen. Die knoppen zijn broden, wat een geliefd thema was bij Dalí. Die liet zijn eigen brood – in dezelfde vorm als de ‘knoppen’ – maken bij een bakker in de stad. Ook de geodetische koepel en de levensgrote eieren op het dak trekken direct de aandacht.

Op dit moment is het museum de trekpleister van Figueres. Ook wie niet van kunst houdt, zal hierna anders tegen kunst aankijken. Dalí manipuleert je gedachtes. Als je denkt dat iets recht is, is het krom en andersom. Je kunt daarbij denken aan de gesmolten klokken, maar ook aan de manier waarop Dalí Lincoln heeft geschilderd met een blote vrouw in het gezicht. Geef je over aan zijn wereld.

In het museum is een overzicht van Dalí’s gehele oeuvre te vinden: er hangen zo’n 1500 werken. Daarnaast creëerde de surrealist in sommige vertrekken fantastische en fantasierijke taferelen, waaronder de Mae West-zaal, de Windpaleis-kamer met fantastische fresco’s op het plafond en de patio met daarop de Cadillac waarin het altijd regent. Kortom, je valt van de ene verbazing in de andere.

Doeken, meubels, interieurs en zelfs juwelen van de surrealist zijn er te bewonderen. Op de bovenste verdieping zijn twee zalen te vinden met Dalí’s eigen kunstcollectie, waaronder veel werken van bevriende kunstenaars.

Geschiedenis van het Teatre-Museu Dalí

In 1974 ging het Teatre-Museu Dalí open voor het publiek. Zowel van binnen als van buiten is het een must-visit voor kunstkijkers. Het Teatre-Museu Dalí is een van de populairste bezienswaardigheden in heel Spanje.

Dalí kreeg van het stadsbestuur destijds carte blanche: hij mocht zich volledig uitleven op het oude theatergebouw. Het resultaat is spectaculair.

Teatre Museum Dalí dagtrip Barcelona

 

Het laatste deel van zijn leven heeft Dalí in het museum gewoond en gewerkt, om precies te zijn in de Torre Galatea, die werd vernoemd naar zijn grote liefde Gala, die ook prominent aanwezig is in het museum. Uiteindelijk is Dalí na zijn dood in 1989 begraven in een tombe onder de koepel op het dak.

Wie was Salvador Dalí?

“Het enige verschil tussen mijzelf en een krankzinnige is dat ik niet krankzinnig ben. Toen ik zes jaar oud was, wilde ik kokkin worden (met nadruk op het vrouwelijke!). Toen ik zeven jaar was wilde ik Napoleon worden. Sindsdien is mijn ambitie in hetzelfde tempo blijven groeien.”

Dit zijn uitspraken van de bijzondere kunstenaar Salvador Felipe y Jacinto Dalí y Domenech.

Dalí komt oorspronkelijk uit Catalonië. De kunstenaar werd geboren in 1904 in Figueras. Toen hij zijn ouderlijk huis verliet ging hij naar Portlligat, vlak bij Cadaqués. In de jaren zestig kocht hij een kasteel voor zijn geliefde Gala. In 1982 overleed zijn vrouw in het kasteel dat hij voor haar had gebouwd en ze werd daar begraven in een eigengemaakte crypte. Hij wilde graag de rest van zijn leven in het kasteel in Puból blijven wonen, maar door een brand werd hij gedwongen om terug te verhuizen naar Figueras.

Zijn inspiratie haalde Dalí uit het impressionisme en kubisme. In 1945 sloot hij zich aan bij het surrealisme.

Bezoek nu ook het geboortehuis van Dalí

20 oktober is in de stad Figueres ook het Casa Natal Salvador Dalí geopend. Dit is het geboortehuis van Dalí, dat de afgelopen vier jaar is gerenoveerd tot museum.

Het museum zal een nieuwe ervaring bieden, waarbij gebruik wordt gemaakt van een audiogids en projecties om de levensloop van de beroemde kunstenaar tot leven te brengen. Het zal zich meer richten op Dalí’s artistieke kant, maar ook op zijn persoonlijke kant als schrijver, kunstenaar en zijn liefde voor alles wat wetenschappelijk en wiskundig is.

Nu reserveren

Wil je wel van Dalí genieten maar blijf je in Barcelona? Ga dan naar het kunstencentrum IDEAL en bekijk daar de meeslepende audiovisuele voorstelling over Dalí. Je kunt hier je tickets bestellen.

Wat leuk, je bent tot hier gekomen!

Ik ben Annebeth en ik ben al 21 jaar thuis in Barcelona. Als online gids, journalist, auteur van vele reisgidsen over de stad en mede-eigenaar van fietstourbedrijf El Ciclo, is Barcelona mijn grote inspiratie en alles wat ik weet (en te weten kom) deel ik graag met je op Barcelonatips.nl. Natuurlijk met mijn persoonlijke tips en aanraders zodat jij eenmaal ter plekke dat authentieke, lokale en unieke Barcelonagevoel kunt ervaren.

Vond je mijn tips waardevol en wil je iets terugdoen? Dat kan natuurlijk ;-). Ik heb de mogelijkheid om een donatie naar keuze te doen. Alle kleine beetjes helpen mij om dit platform draaiende te kunnen houden!

Nu doneren

Volg mij ook op Instagram voor nog meer tips en info: @barcelonatips & @annebethvis