Dalí Museum

Wat vind je terug in dit artikel?

De excentrieke kunstenaar Salvador Dalí maakte in zijn geboorteplaats Figueres het grootste surrealistische kunstwerk ter wereld: hij toverde een voormalig theater, waar hij als puber zijn eerste schilderijen exposeerde, om tot museum. Het oude theater, dat tijdens de Spaanse Burgeroorlog verwoest was, werd door Dalí nieuw leven ingeblazen.


Tickets & Tours

Tip: bezoek het Dalí Museum met een georganiseerde tour
Het is praktisch en comfortabel om een busreis + skip the line ticket ineen te kopen voor je bezoek aan het Dalí Museum vanuit Barcelona. Voor €46 krijg je de busreis (retour), entreekaarten waarmee je niet meer in de rij hoeft te staan, en een bezoek aan de bijzondere expositie van het museum. De moeite waard dus! Tickets zijn heel eenvoudig en in het Nederlands bij onze samenwerkingspartner Ticketbar te bestellen.

Geschiedenis van het Teatre-Museu Dalí

In 1974 ging het Teatre-Museu Dalí open voor het publiek. Zowel van binnen als van buiten is het een must-visit voor kunstkijkers. Het Teatre-Museu Dalí is een van de populairste bezienswaardigheden in heel Spanje.

Dalí kreeg van het stadsbestuur destijds carte blanche: hij mocht zich volledig uitleven op het oude theatergebouw. Het resultaat is spectaculair. Je herkent het gebouw direct aan de rozerode muren met meer dan duizend goudkleurige knoppen. Die knoppen zijn broden, wat een geliefd thema was bij Dalí. Die liet zijn eigen brood – in dezelfde vorm als de ‘knoppen’ – maken bij een bakker in de stad. Ook de geodetische koepel en de levensgrote eieren op het dak trekken direct de aandacht.

Teatre Museum Dalí dagtrip Barcelona

Het laatste deel van zijn leven heeft Dalí in het museum gewoond en gewerkt, om precies te zijn in de Torre Galatea, die werd vernoemd naar zijn grote liefde Gala, die ook prominent aanwezig is in het museum. Uiteindelijk is Dalí na zijn dood in 1989 begraven in een tombe onder de koepel op het dak.

Wat kun je verwachten van het Dalí Museum?

Dalí zei zelf ooit over zijn museum: “It’s obvious that other worlds exist, that’s certain; but, as I’ve already said on many other occasions, these other worlds are inside ours, they reside in the earth and precisely at the centre of the dome of the Dalí Museum, which contains the new, unsuspected and hallucinatory world of Surrealism.”

In het museum is een overzicht van Dalí’s gehele oeuvre te vinden: er hangen zo’n 1500 werken. Daarnaast creëerde de surrealist in sommige vertrekken fantastische en fantasierijke taferelen, waaronder de Mae West-zaal, de Windpaleis-kamer met fantastische fresco’s op het plafond en de patio met daarop de Cadillac waarin het altijd regent. Kortom, je valt van de ene verbazing in de andere.

Doeken, meubels, interieuren en zelfs juwelen van de surrealist zijn in zijn museum te bewonderen. Op de bovenste verdieping zijn twee zalen te vinden met Dalí’s eigen kunstcollectie, waaronder veel werken van bevriende kunstenaars.

Hoe kom je bij het Dalí Museum?

Het Teatre-Museu Dalí is vanuit Barcelona op eigen gelegenheid te bereiken met de trein of met de auto. Je kunt ook kiezen voor een georganiseerde bustour vanuit Barcelona.

Trein

De treinen naar Figueres vertrekken onder meer vanaf het grote treinstation Barcelona Sants. Je kunt op de website van RENFE, de Spaanse spoorwegen, nagaan op welk tijdstip de treinen gaan. De prijs en de reistijd zijn afhankelijk van het soort trein dat je neemt. In veel gevallen kun je online geen treintickets kopen, maar die kun je ter plekke op het station wel krijgen. Houd er rekening mee dat Sants een groot station is en dat je wellicht even moet zoeken/wachten, dus zorg dat je ruim voor vertrek aanwezig bent. Vanaf het station in Figueres is het ongeveer twaalf minuten lopen naar het museum.

Auto

Met de auto? Dan neem je vanaf Barcelona de autoweg AP7 Barcelona-La Jonquera. Neem de uitrit Figueres en rijd naar het centrum. Het museum staat dan vanzelf aangegeven. Wil je geen tol betalen? Dan kun je ook de N-II nemen vanaf Barcelona.

Georganiseerde busreis

Heb je geen zin om alles zalf te regelen, boek dan een georganiseerde dagtocht naar Figueres. Hierbij zitten de busreis (retour), entreekaarten waarmee je niet meer in de rij hoeft te staan, en een bezoek aan de bijzondere expositie van het museum inbegrepen. De moeite waard dus!

Tickets zijn heel eenvoudig en in het Nederlands bij onze samenwerkingspartner Ticketbar te bestellen.

Praktische informatie

LET OP: Het Teatre-Museu Dalí is een van de populairste attracties in heel Spanje. Het is raadzaam om van tevoren je entreekaarten te bestellen, zodat je er zeker van bent dat je naar binnen kunt.

Prijs

Een entreekaartje voor het museum kost €14 per persoon.

Openingstijden

Tussen 1 juli en 1 oktober is het museum dagelijks geopend van 9.00 tot 20.00 uur. In oktober is het museum open van 9.30 tot 18.00 uur. Van 1 november tot 1 maart opent het museum van dinsdag tot en met zondag van 10.30 tot 18.00 uur en van 1 maart tot 1 juli gaat het van 9.30 tot 18.00 uur open.

 

Adres & plattegrond

Dalí Museum
Plaça Gala-Salvador Dalí 5
17600 Figueres
972677500
shares