Dalí Museum

De excentrieke kunstenaar Salvador Dalí komt uit Spanje en maakte in zijn geboorteplaats Figueres het grootste surrealistische kunstwerk ter wereld: het Dalí Museum. Hij toverde een voormalig theater, waar hij als puber zijn eerste schilderijen exposeerde, om tot museum. Het oude theater werd door Dalí nieuw leven ingeblazen en is tegenwoordig een populaire trekpleister.

 

Dalí MuseumTickets, openingstijden & openbaar vervoer
TicketsEen los entreekaartje voor het museum kost €15 per persoon.
Senioren en studenten tickets zijn €9 per persoon, kinderen t/m 8 jaar zijn gratis. klik hier voor meer informatie.
AdresPlaça Gala i Salvador Dalí, 5, 17600 Figueres, Girona
Openbaar vervoer / metroTrein: Figueres

Opzoek naar een georganiseerde busreis? Klik hier voor meer informatie.
OpeningstijdenTussen 1 juli en 1 oktober is het museum dagelijks geopend van 9.00 tot 20.00 uur.
In oktober is het museum open van 9.30 tot 18.00 uur.
Van 1 november tot 1 maart opent het museum van dinsdag tot en met zondag van 10.30 tot 18.00 uur
Van 1 maart tot 1 juli gaat het van 9.30 tot 18.00 uur open.

Inhoud


 

Tip: bezoek het Dalí Museum met skip the line tickets.
Voor €16,50 (slechts €1,50 extra) entreekaarten waarmee je niet meer in de rij hoeft te staan, en een bezoek aan de bijzondere expositie van het museum. De moeite waard dus! Tickets zijn heel eenvoudig en in het Nederlands bij onze samenwerkingspartner Tiqets te bestellen.

Tickets, tours & rondleidingen Dalí Museum

Het Dalí Museum in Figueras is een van de meest populaire bezienswaardigheden in heel Spanje, dus het is aan te raden om van tevoren tickets te kopen, zodat je zeker weet dat je naar binnen kunt.

Er zijn online verschillende mogelijkheden om aan entreekaarten te komen:

1. Entreekaart
Via onze partner Tiqets kun je heel eenvoudig tickets bestellen voor €15 per persoon.

Nu reserveren

2. Entreekaart zonder wachtrij
Speciaal voor degenen die niet lang in de wachtrij willen staan, kun je hier tickets bestellen waarmee je niet hoeft te wachten. Voor slechts €16,50 heb je dit ticket meteen op je telefoon.

Nu reserveren

3. Tickets + rondleiding + bezoek Figueras
Voor degene die echt álles willen weten over het werk Dalí, is dit een goede aanrader. Tijdens dit avontuur bezoek je niet alleen het Dalí museum met gids, maar ook de stad Figueres zelf. Goed om te weten, de gids spreekt alleen Spaans en Engels. Prijs: €25.
Via deze link kun je meteen je tickets bestellen.

Nu reserveren

Praktische informatie

Prijs

Een los entreekaartje voor het museum kost €15 per persoon.

Openingstijden

Tussen 1 juli en 1 september is het museum dagelijks geopend van 9.00 tot 20.00 uur. In de rest van het jaar gaat het van 10.30 tot 18.00 uur open. In de zomer (in 2019 van 27 juli tot en met 31 augustus) is het museum ook van 22.00 tot 1.15 uur (!) geopend.

Hoe kom je bij het Dalí Museum?

Het Teatre-Museu Dalí is vanuit Barcelona op eigen gelegenheid te bereiken met de trein of met de auto. Je kunt ook kiezen voor een georganiseerde bustour vanuit Barcelona.

Trein

De treinen naar Figueres vertrekken onder meer vanaf het grote treinstation Barcelona Sants. Je kunt op de website van RENFE, de Spaanse spoorwegen, nagaan op welk tijdstip de treinen gaan. De prijs en de reistijd zijn afhankelijk van het soort trein dat je neemt. Reken op minimaal €12 voor een enkele reis. In veel gevallen kun je online geen treintickets kopen, maar die kun je ter plekke op het station wel krijgen. Houd er rekening mee dat Sants een groot station is en dat je wellicht even moet zoeken/wachten, dus zorg dat je ruim voor vertrek aanwezig bent. Vanaf het station in Figueres is het ongeveer twaalf minuten lopen naar het museum.

Auto

Met de auto? Dan neem je vanaf Barcelona de autoweg AP7 Barcelona-La Jonquera. Neem de uitrit Figueres en rijd naar het centrum. Het museum staat dan vanzelf aangegeven. Wil je geen tol betalen? Dan kun je ook de N-II nemen vanaf Barcelona.

Wat kun je verwachten van het Dalí Museum?

Dalí zei zelf ooit over zijn museum: “It’s obvious that other worlds exist, that’s certain; but, as I’ve already said on many other occasions, these other worlds are inside ours, they reside in the earth and precisely at the centre of the dome of the Dalí Museum, which contains the new, unsuspected and hallucinatory world of Surrealism.”

Niet alleen de schilderijen die in het museum gepresenteerd worden, behoren tot het werk van de kunstenaar, maar het hele gebouw is het werk van Dalí. Je herkent het direct aan de rozerode muren met meer dan duizend goudkleurige knoppen. Die knoppen zijn broden, wat een geliefd thema was bij Dalí. Die liet zijn eigen brood – in dezelfde vorm als de ‘knoppen’ – maken bij een bakker in de stad. Ook de geodetische koepel en de levensgrote eieren op het dak trekken direct de aandacht.

Op dit moment is het museum de trekpleister van Figueras. Rijen vol mensen staan er in de zomer te wachten om in het theater te mogen rondlopen. En het is de moeite waard. Ook wie niet van kunst houdt, zal hierna anders tegen kunst aankijken. Dalí manipuleert je gedachtes. Als je denkt dat iets recht is, is het krom en andersom. Je kunt daarbij denken aan de gesmolten klokken, maar ook aan de manier waarop Dalí Lincoln heeft geschilderd met een blote vrouw in het gezicht. Geef je over aan zijn wereld en zorg dat je van tevoren je tickets koopt. Tenzij je die bijzonder lange rijen niet zo erg vindt.

In het museum is een overzicht van Dalí’s gehele oeuvre te vinden: er hangen zo’n 1500 werken. Daarnaast creëerde de surrealist in sommige vertrekken fantastische en fantasierijke taferelen, waaronder de Mae West-zaal, de Windpaleis-kamer met fantastische fresco’s op het plafond en de patio met daarop de Cadillac waarin het altijd regent. Kortom, je valt van de ene verbazing in de andere.

Doeken, meubels, interieurs en zelfs juwelen van de surrealist zijn er te bewonderen. Op de bovenste verdieping zijn twee zalen te vinden met Dalí’s eigen kunstcollectie, waaronder veel werken van bevriende kunstenaars.

Geschiedenis van het Teatre-Museu Dalí

In 1974 ging het Teatre-Museu Dalí open voor het publiek. Zowel van binnen als van buiten is het een must-visit voor kunstkijkers. Het Teatre-Museu Dalí is een van de populairste bezienswaardigheden in heel Spanje.

Dalí kreeg van het stadsbestuur destijds carte blanche: hij mocht zich volledig uitleven op het oude theatergebouw. Het resultaat is spectaculair.

Teatre Museum Dalí dagtrip Barcelona

 

Het laatste deel van zijn leven heeft Dalí in het museum gewoond en gewerkt, om precies te zijn in de Torre Galatea, die werd vernoemd naar zijn grote liefde Gala, die ook prominent aanwezig is in het museum. Uiteindelijk is Dalí na zijn dood in 1989 begraven in een tombe onder de koepel op het dak.

Wie was Salvador Dalí?

“Het enige verschil tussen mijzelf en een krankzinnige is dat ik niet krankzinnig ben. Toen ik zes jaar oud was, wilde ik kokkin worden (met nadruk op het vrouwelijke!). Toen ik zeven jaar was wilde ik Napoleon worden. Sindsdien is mijn ambitie in hetzelfde tempo blijven groeien.”

Dit zijn uitspraken van de bijzondere kunstenaar Salvador Felipe y Jacinto Dalí y Domenech.

Dalí komt oorspronkelijk uit Catalonië. De kunstenaar werd geboren in 1904 in Figueras. Toen hij zijn ouderlijk huis verliet ging hij naar Portlligat, vlak bij Cadaqués. In de jaren zestig kocht hij een kasteel voor zijn geliefde Gala. In 1982 overleed zijn vrouw in het kasteel dat hij voor haar had gebouwd en ze werd daar begraven in een eigengemaakte crypte. Hij wilde graag de rest van zijn leven in het kasteel in Puból blijven wonen, maar door een brand werd hij gedwongen om terug te verhuizen naar Figueras.

Zijn inspiratie haalde Dalí uit het impressionisme en kubisme. In 1945 sloot hij zich aan bij het surrealisme.

De Dalí-driehoek

Naast het Theater-Museum Dalí in Figueres zijn er in de omgeving nog twee bezienswaardigheden die nauw verband houden met het leven van Salvador Dalí. Samen worden deze drie trekpleisters ook wel de Dalí-driehoek genoemd.

Casa-Museu Castell Gala Dalí

Dalí kocht dit optrekje voor zijn geliefde Gala in de jaren zestig van de vorige eeuw. Bij aankoop was het niet meer dan een ruïne, maar de excentrieke Dalí en Gala knapten het samen op. Gala kreeg er een eigen troon en de oude keuken werd omgetoverd tot haar badkamer. In 1982 werd Gala in het kasteel begraven. In 1996 ging het kasteel open als museum. Ook dit is tegenwoordig surrealistische bezienswaardigheid voor wie op zoek is naar een dosis cultuur.

Casa-Museu Dalí

In 1930 betrok Salvador Dalí een oude vissershut in Portlligat. De plek was iets meer dan twintig vierkante meter groot en bestond uit een enkele ruimte. Later kocht hij visserswoningen, opslagruimtes en terrein bij, waardoor zijn huis steeds groter werd. Hij woonde hier tot de dood van Gala in 1982. Sinds 1997 is het huis van Dalí geopend voor het publiek.

De woning is verdeeld in drie delen. De privévertrekken van Dalí en Gala bestaan uit huis- en slaapkamers en de bibliotheek. In de ateliers maakte de kunstenaar een groot deel van zijn werken. De patio was bedoeld voor feestjes en ontvangsten. Dagelijks krijgt maar een bepaald aantal mensen de woning van Dalí in Portlligat te zien. Je moet van tevoren reserveren.

Wat leuk, je bent tot hier gekomen!

Ik ben Annebeth en ik ben al 20 jaar thuis in Barcelona. Als online gids, journalist, auteur van vele reisgidsen over de stad en mede-eigenaar van fietstourbedrijf El Ciclo, is Barcelona mijn grote inspiratie en alles wat ik weet (en te weten kom) deel ik graag met je op Barcelonatips.nl. Natuurlijk met mijn persoonlijke tips en aanraders zodat jij eenmaal ter plekke dat authentieke, lokale en unieke Barcelonagevoel kunt ervaren.

Vond je mijn tips waardevol en wil je iets terugdoen? Dat kan natuurlijk ;-). Ik heb de mogelijkheid om een donatie naar keuze te doen. Alle kleine beetjes helpen mij om dit platform draaiende te kunnen houden!

Nu doneren

Volg mij ook op Instagram voor nog meer tips en info!

Adres & plattegrond

Dalí Museum
Plaça Gala-Salvador Dalí 5
17600 Figueres
972677500
delingen