Casa Lleó i Morera

Casa Lleó i Morera is één van de werken van de bekende Catalaanse architect Lluís Domènech i Montaner. Het huis bevindt zich op de Passeig de Gràcia, een paar deuren verwijderd van Casa Batlló.

Casa Lleó i MoreraTickets, openingstijden & openbaar vervoer
PrijsNiet mogelijk van binnen te bezoeken
AdresPasseig de Gràcia 35, Barcelona
Openbaar vervoer / metroMetro: Passeig de Gracia (L2, L3 en L4)
Bus: 7, 22, 24, V15
OpeningstijdenN.v.t.

Inhoud

Dé kortingskaart voor de Sagrada Família, Park Güell, Hop-on Hop-off bus en meer!

Meer informatie

Wat is Casa Lleó i Morera?

Casa Lleó i Morera is het werk van de bekende Catalaanse architect Lluís Domènech i Montaner. Het is een van de huizen die behoren tot de zogenoemde Illa de la Discòrdia oftewel het ‘Eiland van de Tweedracht’. Hier vind je werken van de drie belangrijke Catalaanse modernistische architecten dicht bij elkaar: Antoní Gaudí, Josep Puig i Cadafalch en Lluís Domènech i Montaner. De huizen zijn Casa Batlló, Casa Amatller en Casa Lleó i Morera.

In 2006 werd Casa Lleó i Morera gekocht door Grup Núñez I Navarro, een Spaanse onderneming in de bouw, vastgoedontwikkeling, verkoop, verhuur, parkeergarages en magazijnen. De groep werkte ook actief aan de restauratie van historische gebouwen, waaronder paleizen en hotels. Toen de groep het huis verwierf, onderging het een tweejarige restauratie, die zich voornamelijk richtte op de gevel, achtertuin en binnenruimtes.

Helaas is het niet mogelijk om Casa Lleó i Morera van binnen te bezoeken, op de website is het wel mogelijk om een virtuele tour te doen. 

Hoe kom je bij Casa Lleó i Morera?

Casa Lleó i Morera bevindt zich aan de beroemde boulevard de Passeig de Gràcia. In deze straat zijn vele andere bezienswaardigheden te vinden en talloze winkelmogelijkheden.

Metro
De paarse lijn L2, groene lijn L3 en gele lijn L4 stoppen alle drie bij het metrostation Passeig de Gràcia. Vanaf hier is het maar enkele minuten lopen.

Bus 
De buslijnen die stoppen bij het gebouw: 7, 22, 24, 47, V15.

Trein
Ook kun je de trein nemen. De volgende treinen stoppen bij Barcelona-Passeig de Gràcia: R2/R11/R13/R14/R15/R16. Dit is eigenlijk alleen van toepassing als je van buiten de stad komt. 

Adres & plattegrond

Adres: Pg. de Gràcia, 35, 08007 Barcelona

Geschiedenis en architectuur

Casa Lleó i Morera is ontworpen door de beroemde Catalaanse architect Lluís Domènech i Montaner. De opdracht was gegeven door Francesca Morera. In 1902 begon de verbouwing van het oorspronkelijke pand op deze locatie en in 1906 werd het huis opgeleverd. Het huis is naar haar zoon Albert Lleó i Morera vernoemd. Francesca Morera is overleden in 1904 en heeft Casa Lleó i Morera dus nooit kunnen zien.

Een belangrijk detail van het gebouw is het koepeltje van Casa Lleó i Morera. Deze staat op de top van het gebouw. Tijdens de Spaanse burgeroorlog werd het zwaar beschadigd en halverwege de jaren tachtig samen met de begane grond van het gebouw opnieuw gerenoveerd. 

In 2014 werd het gebouw geopend voor publiek, maar in 2015 moest het huis zijn deuren sluiten.