Casa Amatlleramatller

Direct naast Gaudí’s Casa Batlló aan de Passeig de Gràcia ligt Casa Amatller, het werk van de derde modernistische maestro uit Barcelona: Josep Puig i Cadafalch.

De gevel van het kleurrijke pand doet haast denken aan die van een traditioneel Hollands huisje. Puig i Cadafalch liet zich dan ook inspireren door Nederland en mengde die invloeden met Catalaanse gotiek. Hij bouwde Casa Amatller in opdracht van de chocoladefabrikant Antoni Amatller, die het door zijn opa opgezette chocolademerk groot maakte binnen Spanje en Europa.

Antoni woonde hier samen met zijn dochter Teresa, die het chocolademerk na haar vaders dood in 1910 verkocht en een stichting oprichtte om het huis en de documenten van haar familie te kunnen conserveren. In het huis worden 26.000 boeken en 350.000 fotonegatieven bewaard.

Casa Amatller en het blok van tweedracht

Samen met Antoni Gaudí en Lluís Domènech i Montaner behoort Josep Puig i Cadafalch tot de drie bekendste architecten uit het Catalaans modernisme. Hun huizen Casa Batlló, Casa Lleó Morera en Casa Amatller verrezen rond dezelfde tijd in hetzelfde huizenblok aan de Passeig de Gràcia. Al snel kreeg dit blok de bijnaam ‘Manzana de la Discòrdia’ (Blok van de tweedracht), wegens de niet met elkaar rijmende stijlen van de huizen.

Van de drie huizen stond Casa Amatller er als eerste. Na de bouw in 1875, gaf Josep Puig i Cadafalch het pand in 1888 een flinke metamorfose. Pas later volgden Lleó Morera (1905) en Batllo (1904-1906).

Puig i Cadafalch is overigens ook de architect van andere kenmerkende gebouwen in Barcelona, zoals de textielfabriek waar CaixaForum in gevestigd is, en het Casa de Punxes aan de Avenida Diagonal.

Persoonlijke tip

Wil je de heerlijke chocolade van Amatller proeven of een lekker cadeautje meenemen voor het thuisfront? In het plaatsje Sant Sadurni d’Anoia, op zo’n 40 minuten rijden van Barcelona, zit de winkel van Amatller (Carrer de Sant Pere 37).

Praktische info

Het huis is elke dag open tussen 11.00 en 18.00 uur (gesloten op 1 en 6 januari en 25 en 26 december). Een bezoek aan Casa Amatller is alleen mogelijk als je een gegidste rondleiding boekt.. Om 11 uur ’s morgens start de rondleiding in het Engels, om 13 uur in het Spaans. Deze rondleidingen duren een uur en kosten €15 per persoon. Bovendien worden er een aantal keer per dag versnelde rondleidingen gegeven die 30 minuten duren. Hierbij worden de talen Engels, Spaans en Catalaans door elkaar gebracht. Prijs: €12. Kinderen tot 5 jaar mogen gratis naar binnen, 65-plussers betalen €7,50.

Adres & plattegrond


Casa Amatller
Passeig de Gràcia 41
08007 Barcelona
932160175
Metro: L2L3L4