Casa Amatller

Direct naast Gaudí’s Casa Batlló aan de Passeig de Gràcia ligt Casa Amatller. Dit woonhuis is het werk van een andere modernistische maestro uit Barcelona: Josep Puig i Cadafalch, een tijdgenoot van Antoni Gaudí.

Nu reserveren

Casa AmatllerTickets, openingstijden & openbaar vervoer
TicketsRondleidingen van een uur: €15 per persoon
Rondleidingen van 30 min.: €12 per persoon
Ouderen (65+) betalen €7,50
Kinderen tot 5 jaar mogen gratis naar binnen.
AdresCasa Amatller Passeig de Gràcia 41, 08007 Barcelona
Openbaar vervoer / metroMetro: Passeig de Gràcia (L2, L3 en L4)
OpeningstijdenDagelijks: 11.00 tot 18.00
Een bezoek aan Casa Amatller is alleen mogelijk als je een gegidste rondleiding boekt.

Wat vind je terug in dit artikel?

Tip: Skip the line / Vermijd de rij
Wil je Casa Amatller bezoeken, dan is het slim om van tevoren entreekaarten te bestellen. Tickets hiervoor zijn heel eenvoudig en in het Nederlands te bestellen bij onze samenwerkingspartner Tiqets. Je bezoekt het modernistische woonhuis dan aan de hand van een audiogids en krijgt een chocoladeproeverij.

De geschiedenis van Casa Amatller

De gevel van het kleurrijke pand doet haast denken aan die van een traditioneel Hollands huisje. Puig i Cadafalch liet zich dan ook inspireren door Nederland en mengde die invloeden met Catalaanse gotiek. Hij bouwde Casa Amatller in opdracht van de chocoladefabrikant Antoni Amatller, die het door zijn opa opgezette chocolademerk groot maakte binnen Spanje en Europa.

Antoni woonde hier samen met zijn dochter Teresa, die het chocolademerk na haar vaders dood in 1910 verkocht en een stichting oprichtte om het huis en de documenten van haar familie te kunnen conserveren. In het huis worden 26.000 boeken en 350.000 fotonegatieven bewaard. Bijzonder aan dit woonhuis is dat de meubels en zelfs kleding en serviesgoed bewaard zijn gebleven. Je krijgt bij een bezoek dus een goed beeld van hoe het huis destijds was ingericht.

Casa Amatller en het blok van tweedracht

Samen met Antoni Gaudí en Lluís Domènech i Montaner behoort Josep Puig i Cadafalch tot de drie bekendste architecten uit het Catalaans modernisme. Hun huizen Casa Batlló, Casa Lleó Morera en Casa Amatller verrezen rond dezelfde tijd in hetzelfde huizenblok aan de Passeig de Gràcia. Al snel kreeg dit blok de bijnaam ‘Manzana de la Discòrdia’ (Blok van de tweedracht), wegens de niet met elkaar rijmende stijlen van de huizen.

Van de drie huizen stond Casa Amatller er als eerste. Na de bouw in 1875, gaf Josep Puig i Cadafalch het pand in 1888 een flinke metamorfose. Pas later volgden Lleó Morera (1905) en Batlló (1904-1906).

Puig i Cadafalch is overigens ook de architect van andere kenmerkende gebouwen in Barcelona, zoals de textielfabriek waar CaixaForum in gevestigd is, en het Casa de les Punxes aan de Avenida Diagonal.

Persoonlijke (fiets)tip

De Passeig de Gràcia heeft tegenwoordig een lekker breed fietspad, als je omhoog fietst vanaf het stadscentrum, vind je “het blok van de tweedracht” al snel aan je linkerhand. Verder omhoog vind je Gaudí’s La Pedrera aan je rechterhand. Sla rechtsaf (Carrer Provença) en ga verder op het fietspad richting de Diagonal, waar je het Casa de les Punxes kunt bewonderen.
Volg dan weer de straat Provença omhoog tot je uiteindelijk uitkomt bij de beroemde Sagrada Família van Antoni Gaudí. Hier kun je beter even je fiets vastzetten en een rondje lopen, vanwege de drukte. Daarna weer richting zee fietsen via de Carrer Sicilia, bij de Gran Vía linksaf en daarna rechts richting kust via de Carrer Marina verder fietsen tot de Olympische haven en de stranden. En dan een welverdiend terrasje natuurlijk!

Verder lezen

Praktische info

Het huis is elke dag open tussen 11.00 en 18.00 uur (gesloten op 1 en 6 januari en 25 en 26 december). Een bezoek aan Casa Amatller is alleen mogelijk als je een gegidste rondleiding boekt. Om 11 uur ’s morgens start de rondleiding in het Engels, om 13 uur in het Spaans.

Deze rondleidingen duren een uur en kosten €15 per persoon. Bovendien worden er een aantal keer per dag versnelde rondleidingen gegeven die 30 minuten duren. Hierbij worden de talen Engels, Spaans en Catalaans door elkaar gebracht. Prijs: €12. Kinderen tot 5 jaar mogen gratis naar binnen, 65-plussers betalen €7,50.

Adres & plattegrond

Casa Amatller
Passeig de Gràcia 41
08007 Barcelona
932160175
Metro: L2L3L4