Casa Amatller

Direct naast Gaudí’s Casa Batlló aan de Passeig de Gràcia ligt Casa Amatller. Dit woonhuis is het werk van een andere modernistische maestro uit Barcelona: Josep Puig i Cadafalch, een tijdgenoot van Antoni Gaudí. Hij ontwierp Casa Amatller in opdracht van de beroemde chocolatier Antoni Amatller.

Nu reserveren

Casa AmatllerTickets, openingstijden & openbaar vervoer
TicketsAudiogids: €17 per persoon Nu online reserveren
Kinderen van 7 tot 12 jaar: €8,5
Rondleiding met gids: €20 per persoon Nu online reserveren
Rondleiding kinderen van 7 tot 12 jaar: €12
Kinderen jonger dan 7 jaar mogen gratis naar binnen
AdresCasa Amatller Passeig de Gràcia 41 (Eixample)
Openbaar vervoer / metroMetro: Passeig de Gràcia (L2, L3 en L4)
Hop-on Hop-off bus
OpeningstijdenDinsdag tot Zondag: 10.00 tot 18.30 uur
Een bezoek aan Casa Amatller is enkel mogelijk met een audiogids of met een gegidste rondleiding.

Wat vind je terug in dit artikel?

Fietstours op maat langs Barcelona’s highlights en verborgen plekken. Vanaf €31,50

Meer weten!

Wat is het Casa Amatller?

Casa Amatller is een van de bijzondere modernistische herenhuizen op de Passeig de Gràcia, de duurste straat van Barcelona. Het is de buur van het beroemde Casa Batlló en maakt met zijn eigen stijl en kleuren een interessant contrast. De eigenaar was een rijke chocolatier die de modernistische architect Puig i Cadafalch het huis liet ontwerpen. Je kunt het huis, dat nog volledig is ingericht, bezoeken met een gegidste tour of een audiogids. In het chocoladecafé kun je proeven van de originele Amatller bonbons en de chocolademelk. Sinds kort is er ook een digitaal museum over de geschiedenis van Barcelona en het modernisme.

Tickets

Wil je Casa Amatller bezoeken, dan is het slim om van tevoren entreekaarten te bestellen. Je bespaart tijd én je kunt je dag beter plannen met een gewenst tijdslot van je bezoek. Je kan het modernistische woonhuis enkel bezoeken met een audiogids of een gegidste rondleiding. Tickets voor je bezoek zijn heel eenvoudig en in het Nederlands te bestellen bij onze samenwerkingspartner Tiqets. Je betaalt er veilig met iDeal of Bancontact en je kan gratis annuleren tot kort van tevoren.

Bezoek met audiogids

De bezoeken met audiogids vinden elk half uur plaats. De audiogids is in het Engels, Spaans, Catalaans of Frans verkrijgbaar.

Nu reserveren

Rondleiding met gids

Er zijn dagelijks 3 gegidste tours, een in het Engels, Spaans en Catalaans. De Engelse tour start om 10.00 uur. De rondleiding duurt ongeveer een uur. Na afloop krijg je nog een cadeautje van Chocolatier Amatller.

Nu reserveren

Praktische info

Prijzen

Audiogids

Volwassenen: €17
Kinderen van 7 tot 12 jaar: €8,5

Rondleiding met gids

Volwassenen: €20 per persoon
Kinderen van 7 tot 12 jaar: €12

Kinderen jonger dan 7 jaar mogen gratis naar binnen.

Openingstijden

Geopend van dinsdag tot zondag van 10.00 tot 18.30 uur.
Gesloten op maandagen, 1 en 6 januari en 25 en 26 december.
Om 10 uur ‘s morgens start de rondleiding in het Engels.

Hoe kom je bij Casa Amatller?

Metro: je kan heel gemakkelijk met de metro naar Casa Amatller gaan, want die stopt er recht voor. Neem L2, L3 of L4 en stap uit aan de halte Passeig de Gràcia.

Hop-on Hop-off bus: de blauwe en de rode route van de Hop-on Hop-off bus stoppen beiden tot vlak aan Casa Amatller. Stap uit aan de halte Casa Batlló – Fundació Antoni Tàpies.

Lopen of fietsen is ook een goede optie. Casa Amatller bevindt zich namelijk in een van de belangrijkste straten van Barcelona, de Passeig de Gràcia. Je hebt er ruime fietspaden en je kunt onderweg de mooie gebouwen en luxueuze modewinkels bewonderen.

De geschiedenis van Casa Amatller

De gevel van het kleurrijke pand doet haast denken aan die van een traditioneel Hollands huisje. Puig i Cadafalch liet zich dan ook inspireren door Nederland en mengde die invloeden met Catalaanse gotiek. Hij bouwde Casa Amatller in opdracht van de chocoladefabrikant Antoni Amatller, die het door zijn opa opgezette chocolademerk groot maakte binnen Spanje en Europa.

Antoni woonde hier samen met zijn dochter Teresa, die het chocolademerk na haar vaders dood in 1910 verkocht en een stichting oprichtte om het huis en de documenten van haar familie te kunnen conserveren. Antoni Amatller was naast chocolatier ook een gepassioneerde verzamelaar van kunst en fotografie. In het huis worden 26.000 boeken en 350.000 fotonegatieven bewaard. Bijzonder aan dit woonhuis is dat de meubels en zelfs kleding en serviesgoed bewaard zijn gebleven. Je krijgt bij een bezoek dus een goed beeld van hoe het huis destijds was ingericht.

Casa Amatller en het blok van tweedracht

Samen met Antoni Gaudí en Lluís Domènech i Montaner behoort Josep Puig i Cadafalch tot de drie bekendste architecten uit het Catalaans modernisme. Hun huizen Casa Batlló, Casa Lleó i Morera en Casa Amatller verrezen rond dezelfde tijd in hetzelfde huizenblok aan de Passeig de Gràcia. Al snel kreeg dit blok de bijnaam ‘Manzana de la Discòrdia’ (Blok van de tweedracht), wegens de niet met elkaar rijmende stijlen van de huizen.

Van de drie huizen stond Casa Amatller er als eerste. Na de bouw in 1875, gaf Josep Puig i Cadafalch het pand in 1888 een flinke metamorfose. Pas later volgden Lleó i Morera (1905) en Batlló (1904-1906).

Puig i Cadafalch is overigens ook de architect van andere kenmerkende gebouwen in Barcelona, zoals de textielfabriek waar CaixaForum in gevestigd is, en het Casa de les Punxes aan de Avenida Diagonal.

Persoonlijke (fiets)tip

De Passeig de Gràcia heeft tegenwoordig een lekker breed fietspad, als je omhoog fietst vanaf het stadscentrum, vind je “het blok van de tweedracht” al snel aan je linkerhand. Verder omhoog vind je Gaudí’s La Pedrera aan je rechterhand. Sla rechtsaf (Carrer Provença) en ga verder op het fietspad richting de Diagonal, waar je het Casa de les Punxes kunt bewonderen.
Volg dan weer de straat Provença omhoog tot je uiteindelijk uitkomt bij de beroemde Sagrada Família van Antoni Gaudí. Hier kun je beter even je fiets vastzetten en een rondje lopen, vanwege de drukte. Daarna weer richting zee fietsen via de Carrer Sicilia, bij de Gran Vía linksaf en daarna rechts richting kust via de Carrer Marina verder fietsen tot de Olympische haven en de stranden. En dan een welverdiend terrasje natuurlijk!

De leukste manier om Barcelona te leren kennen is met fietstour met de verhalen van een Nederlandstalige gids. Casa Amatller en Casa Batlló liggen ook op de route van mijn self-guided fietstour over de highlights van Barcelona.

Ga op pad met de self-guided routes van Barcelonatips

  • Ontdek het beste van de stad op je eigen tempo
  • Fietsen of wandelen
  • Handige route-app die je precies laat zien waar je heen moet
  • In het Nederlands

Meer weten!

Digitaal Museum in Casa Amatller

Sinds mei 2023 is een extra ruimte in Casa Amatller omgebouwd tot een digitaal museum waar je in de wereld van de modernistische architectuur kunt stappen. Met twee delen, over Barcelona in de 20e eeuw en een tijdelijke tentoonstelling, leer je over de Catalaanse identiteit die zich toont in de gebouwen doorheen de stad. De 360° audiovisuele projecties, augmented reality en virtual reality nemen je mee op een unieke interactieve reis doorheen de geschiedenis en hoe de Catalaanse modernisme beweging het hedendaagse Barcelona heeft gevormd.

Tickets

Standaard ticket: €14,50
Kinderen van 3 tot 12 jaar en 65-plussers: €9,50
Familiekaarten met 1 of 2 volwassenen + 2 kinderen: €9,50 per persoon

Nu reserveren

Casa Amatller digitaal museum

Casa Amatller in foto’s

Verder lezen