CaixaForum Barcelona

Bij CaixaForum vlak bij het Plaça d’Espanya en aan de voet van de Montjuïc, zit je als kunstkijker eigenlijk altijd goed. Tijdens de diverse exposities bezichtig je zowel stukken uit de antieke, moderne als hedendaagse kunst. Van Dalí tot Delacroix tot oude Arabische schatten.

Nu reserveren

CaixaForum BarcelonaTickets, openingstijden & openbaar vervoer
TicketsVolwassenen: €6 aan de kassa, via deze link met korting.
Jongeren tot 16 jaar: Gratis
AdresAv. de Francesc Ferrer i Guàrdia 6-8, 08038 Barcelona
Openbaar vervoer / metroMetro: Plaça Espanya (L1 en L3)
OpeningstijdenDagelijks: 10.00 tot 20.00 uur.
Op 24 & 31 december en 5 januari tot 18.00 uur.
Gesloten op 25 december en 1 & 6 januari.

Wat vind je terug in dit artikel?

CaixaForum in foto’s

Geschiedenis van CaixaForum

Oorspronkelijk was het gebouw waar tegenwoordig het CaixaForum huist een textielfabriek, ontworpen door de modernistische architect Josep Puig i Cadafalch. In 1911, het jaar dat de Fàbrica Casaramona officieel werd opgeleverd, won het pand een lokale onderscheiding voor het beste industriële gebouw in de stad.


De huidige entree van CaixaForum

Niet lang na de oplevering sloot de fabriek en in 1929 werd er een warenhuis in gevestigd. Tussen 1940 en 1963 hield de landelijke politie er kantoor, tot de Catalaanse bank La Caixa het gebouw overnam. Het duurde bijna vier decennia voor ze de deuren voor het publiek opende. Deze oude textielfabriek in modernistische stijl werd begin deze eeuw gerestaureerd en omgetoverd tot museum CaixaForum door de Spaanse spaarbank La Caixa. Het museum opende de deuren in 2002.

Wat te doen in CaixaForum?

De exposities die er worden gehouden behoren tot de beste van de stad. Je betaalt entree per expositie. In totaal beschikt het museum, dat liefst 12.000 vierkante meter groot is, over vijf expositiezalen. Verder zijn de boekenwinkel, het café, de mediatheek en niet te vergeten het dakterras aangename plekken om tijd door te brengen of even tot rust te komen. Bovendien worden er allerlei activiteiten georganiseerd, uiteraard altijd gericht op kunst en cultuur. In de zomer zijn er speciale programma’s voor kinderen en worden er ’s avonds vaak concerten gehouden. Kijk op de website voor het exacte programma.

Architectuur

Het gebouw is ontworpen door Josep Puig i Cadafalch, die samen met Antoni Gaudí en Domènech i Montaner behoort tot de bekendste Catalaanse architecten. Sinds 1976 staat het pand op de lijst met Spaanse historische monumenten. Ben je liefhebber van architectuur en benieuwd naar hoe Puig i Cadafalch te werk is gegaan? Dan kun je ook een rondleiding door het gebouw zelf aanvragen.

Lees hier meer over andere beroemde werken van Puig i Cadafalch.

Bezoek CaixaForum in Barcelona

De ingang is volledig gerestaureerd door de Japanse architect Arata Isozaki, ook bekend van het Palau Sant Jordi, dat eveneens op de Montjuïc te vinden is. De patio is geïnspireerd op het nabijgelegen Mies van de Rohe-paviljoen. Het resultaat is een verbluffend contrast tussen het modernistische karakter van het bouwwerk en de moderne invloeden van Isokazi.

Persoonlijke tips

  • Je kunt eenmaal binnen ook een kijkje nemen op het dak. Ga op de eerste verdieping op zoek naar de lift of neem de trap naar boven.
  • Als je van tevoren online je entreekaarten bestelt via Barcelona Turisme krijg je korting. Je betaalt overigens alleen voor de expo’s, het gebouw zelf is gratis toegankelijk.
  • Vlakbij CaixaForum ligt het MNAC. Neem de (rol)trappen naar boven voor een fantastisch uitzicht. Het terras voor de ingang van het museum is een geweldige plek voor een koffiepauze.

 

Bezoek CaixaForum Barcelona
Je kunt gratis het dak op van de voormalige textielfabriek.

Hoe kom je bij CaixaForum?

CaixaForum ligt aan de voet van de heuvel de Montjuïc, maar de klim erheen valt mee. Je kunt er komen door de metro te nemen naar Plaça Espanya (groene lijn L3 en rode lijn L1). Vervolgens loop je via de Avinguda de la Reina Maria Cristina richting het MNAC. Op de Avinguda de Rius i Taulet ga je rechts en dan zie je het complex vanzelf al liggen. De Hop-on Hop-off bus stopt er ook. Daarnaast is het CaixaForum prima bereikbaar met de fiets.

Praktische info

Openingstijden: dagelijks geopend tussen 10.00 en 20.00 uur, op woensdagen in juli en augustus tussen 10.00 en 23.00 uur. Gesloten op 25 december, 1 en 6 januari. Op 24 december, 31 december en 5 januari gaat het museum iets eerder dicht, om 18.00 uur.
Prijzen: een ticket kost €6 aan de kassa, maar via deze link kan je je kaartje met korting bestellen. Jongeren onder de 16 jaar mogen gratis naar binnen.

Adres & plattegrond

CaixaForum Barcelona
Av. de Francesc Ferrer i Guàrdia 6-8
08038 Barcelona
934768600
Metro: L1 Plaça EspanyaL3 Plaça Espanya