CaixaForum BarcelonaCaixaforum

Bij CaixaForum vlak bij het Plaça d’Espanya en aan de voet van de Montjuïc, zit je als kunstkijker eigenlijk altijd goed. In de collectie vind je zowel stukken uit de antieke, moderne als hedendaagse kunst. Van Dalí tot Delacroix tot Arabische schatten.

Geschiedenis van CaixaForum

Oorspronkelijk was het gebouw waar tegenwoordig het CaixaForum huist een textielfabriek. Niet lang na de oplevering sloot de fabriek echter en in 1929 werd er een warenhuis in gevestigd. Tussen 1940 en 1963 hield de landelijke politie er kantoor, tot de Catalaanse bank La Caixa het gebouw overnam. Het duurde bijna vier decennia voor ze de deuren voor het publiek opende. Deze oude textielfabriek in modernistische stijl werd begin deze eeuw gerestaureerd en omgetoverd tot museum CaixaForum door de Spaanse spaarbank La Caixa. Het museum opende de deuren in 2002.

Te doen in CaixaForum

De exposities die er worden gehouden behoren tot de beste van de stad. Je betaalt entree per expositie. In totaal beschikt het museum, dat liefst 12.000 vierkante meter groot is, over vijf expositiezalen. Verder zijn de boekenwinkel, het café, de mediatheek en niet te vergeten het dakterras aangename plekken om tijd door te brengen of even tot rust te komen. Bovendien worden er allerlei activiteiten georganiseerd, uiteraard altijd gericht op kunst en cultuur. In de zomer zijn er speciale programma’s voor kinderen en worden er ’s avonds vaak concerten gehouden. Kijk op de website voor het exacte programma.

Architectuur

Het gebouw is ontworpen door Josep Puig i Cadafalch, die samen met Antoni Gaudí en Domènech i Montaner behoort tot de bekendste Catalaanse architecten. In 1911, het jaar dat de Fàbrica Casaramona officieel werd opgeleverd, won het pand een lokale onderscheiding voor het beste industriële gebouw in de stad. Sinds 1976 staat het pand op de lijst met Spaanse historische monumenten. Ben je liefhebber van architectuur en benieuwd naar hoe Puig i Cadafalch te werk is gegaan? Dan kun je ook een rondleiding door het gebouw zelf aanvragen.

Bezoek CaixaForum in Barcelona

De ingang is volledig gerestaureerd door de Japanse architect Arata Isozaki, ook bekend van het Palau Sant Jordi, dat eveneens op de Montjuïc te vinden is. De patio is geïnspireerd op het nabijgelegen Mies van de Rohe-paviljoen. Het resultaat is een verbluffend contrast tussen het modernistische karakter van het bouwwerk en de moderne invloeden van Isokazi.

Persoonlijke tips

 • Je kunt eenmaal binnen ook een kijkje nemen op het dak. Ga op de eerste verdieping op zoek naar de lift of neem de trap naar boven.

 • Als je van tevoren online je entreekaarten bestelt via Barcelona Turisme krijg je 5% korting. Je betaalt overigens alleen voor de expo’s, het gebouw zelf is gratis toegankelijk.

 • Vlakbij CaixaForum ligt het MNAC. Neem de (rol)trappen naar boven voor een fantastisch uitzicht. Het terras voor de ingang van het museum is een geweldige plek voor een koffiepauze.

 • Praktische info

  Openingstijden: dagelijks geopend tussen 10.00 en 20.00 uur, op woensdagen in juli en augustus tussen 10.00 en 23.00 uur. Gesloten op 25 december, 1 en 6 januari. Op 24 december, 31 december en 5 januari gaat het museum iets eerder dicht, om 18.00 uur.
  Prijzen: per expositie betaal je meestal €4. Klanten van de CaixaBank en jongeren onder de 16 jaar mogen gratis naar binnen. Het gebouw zelf kun je gratis binnen.

  Bezoek CaixaForum Barcelona
  Je kunt gratis het dak op van de voormalige textielfabriek.

  Adres & plattegrond


  CaixaForum Barcelona
  Av. de Francesc Ferrer i Guàrdia 6-8
  08038 Barcelona
  934768600
  Metro: L1 Plaça EspanyaL3 Plaça Espanya