CaixaForum Barcelona

Bij CaixaForum vlak bij het Plaça d’Espanya en aan de voet van de Montjuïc, zit je als kunstkijker eigenlijk altijd goed. Dit museum heeft diverse (tijdelijke) exposities waar je zowel stukken uit de antieke, moderne als hedendaagse kunst kunt bezichtigen. Van Dalí tot Delacroix tot oude Arabische schatten.

Reserveren met korting

CaixaForum BarcelonaTickets, openingstijden & openbaar vervoer
TicketsVolwassenen: €6 aan de kassa, via deze link met korting.
Jongeren tot 16 jaar: Gratis
AdresAv. de Francesc Ferrer i Guàrdia 6-8, 08038 Barcelona
OpeningstijdenDagelijks: 10.00 tot 20.00 uur.
Op 24 & 31 december en 5 januari tot 18.00 uur.
Gesloten op 25 december en 1 & 6 januari.

Wat vind je terug in dit artikel?

Wat is het CaixaForum?

Het CaixaForum is een voormalige textielfabriek waar sinds begin 2000 een museum en expositiecentrum in is gevestigd. In totaal beschikt het museum, dat maar liefst 12.000 vierkante meter groot is, over vijf expositiezalen.  De exposities die er worden gehouden behoren tot de beste van de stad. Je betaalt entree per expositie. Verder zijn de boekenwinkel, het café, de mediatheek en niet te vergeten het dakterras aangename plekken om tijd door te brengen of even tot rust te komen. Bovendien worden er allerlei activiteiten georganiseerd, uiteraard altijd gericht op kunst en cultuur. In de zomer zijn er speciale programma’s voor kinderen en ‘s avonds worden vaak concerten gehouden. Kijk op de website voor het exacte programma.

CaixaForum bezoeken & tickets

CaixaForum bezoeken? Dat kan! Het CaixaForum op zich is gratis toegankelijk. Om de exposities in het gebouw te bezoeken heb je wel een ticket nodig. Tickets kun je aanschaffen via deze link.

Reguliere tickets

Entreetickets voor de exposities kosten online €5,70 voor volwassenen. Kinderen onder de 16 jaar mogen gratis bij de exposities naar binnen. Via deze link schaf je de tickets met korting aan. Om te weten welke exposities wanneer tentoongesteld worden, kan je kijken op deze website.

Koop hier met korting

Kortingskaarten

Wil je meerdere musea bezoeken? Dan raad ik je aan om dat met de Barcelona Card te doen. Met deze kortingskaart kun je gratis met het openbaar vervoer en ga je bij bijna alle musea gratis naar binnen. Je kunt deze kortingskaart voor 3, 4 of 5 dagen aanschaffen.

Koop de Barcelona Card met 10% korting

Geschiedenis en architectuur van CaixaForum

Oorspronkelijk was het gebouw waar tegenwoordig het CaixaForum huist een textielfabriek, ontworpen door de modernistische architect Josep Puig i Cadafalch. In 1911, het jaar dat de Fàbrica Casaramona officieel werd opgeleverd, won het pand een lokale onderscheiding voor het beste industriële gebouw in de stad.

Niet lang na de oplevering sloot de fabriek en in 1929 werd er een warenhuis in gevestigd. Tussen 1940 en 1963 hield de landelijke politie er kantoor, tot de Catalaanse bank La Caixa het gebouw overnam. Het duurde bijna vier decennia voor ze de deuren voor het publiek opende. Deze oude textielfabriek in modernistische stijl werd begin deze eeuw gerestaureerd en omgetoverd tot museum CaixaForum door de Spaanse spaarbank La Caixa. Het museum opende de deuren in 2002.


De huidige entree van CaixaForum

Sinds 1976 staat het pand op de lijst met Spaanse historische monumenten. Ben je liefhebber van architectuur en benieuwd naar hoe Puig i Cadafalch te werk is gegaan? Dan kun je ook een rondleiding door het gebouw zelf aanvragen. Lees hier meer over andere beroemde werken van Puig i Cadafalch.

De ingang is volledig gerestaureerd door de Japanse architect Arata Isozaki, ook bekend van het Palau Sant Jordi, dat eveneens op de Montjuïc te vinden is. De patio is geïnspireerd op het nabijgelegen Mies van de Rohe-paviljoen. Het resultaat is een verbluffend contrast tussen het modernistische karakter van het bouwwerk en de moderne invloeden van Isokazi.

Bezoek CaixaForum in Barcelona

Persoonlijke tips

  • Je kunt eenmaal binnen ook een kijkje nemen op het dak. Ga met de roltrap naar boven, ga buiten langs op zoek naar de lift en ga via deze manier het dak op.
  • Als je van tevoren online je entreekaarten bestelt via Barcelona Turisme krijg je korting. Je betaalt overigens alleen voor de expo’s, het gebouw zelf is gratis toegankelijk.
  • Vlakbij CaixaForum ligt het MNAC. Neem de (rol)trappen naar boven voor een fantastisch uitzicht. Het terras voor de ingang van het museum is een geweldige plek voor een koffiepauze.

 

Bezoek CaixaForum Barcelona
Je kunt gratis het dak op van de voormalige textielfabriek.

Praktische info

Hoe kom je bij het CaixaForum?

Metro: je kunt er komen door de metro te nemen naar Plaça Espanya (groene lijn L3 en rode lijn L1). Vervolgens loop je via de Avinguda de la Reina Maria Cristina richting het MNAC. Op de Avinguda de Rius i Taulet ga je rechts en dan zie je het complex vanzelf al liggen.

Hop-on Hop-off bus: de Hop-on Hop-off bus heeft ook een stop bij het CaixaForum.

Openingstijden: dagelijks geopend tussen 10.00 en 20.00 uur, op woensdagen in juli en augustus tussen 10.00 en 23.00 uur. Gesloten op 25 december, 1 en 6 januari. Op 24 december, 31 december en 5 januari gaat het museum iets eerder dicht, om 18.00 uur.

Prijzen: een ticket kost €6 aan de kassa, maar via deze link kan je je kaartje met korting bestellen. Jongeren onder de 16 jaar mogen gratis naar binnen.

Meer weten over de stadsberg Montjuïc waarop musea, het kasteel en de Olympische stadia te zien zijn? Klik hier voor mijn artikel met alle informatie over de Montjuïc.