Casa de les Punxes

Het opvallende gebouw Casa de les Punxes werd ruim honderd jaar geleden ontworpen door modernist Josep Puig i Cadafalch en lijkt zo uit een middeleeuws sprookje te zijn geplukt. 

Inhoud

Wat is La Casa de les Punxes?

Dit enorme woonhuis, bebouwd voor drie rijke zussen, is een van de modernistische meesterwerken van de bekende Catalaanse architect Josep Puig i Cadafalch. Casa de les Punxes heeft een karakteristiek uiterlijk dankzij de verschillende ronde torens met scherpe punten in tegenstelling tot veel andere modernistische bouwwerken in Barcelona. Het heeft veel weg van een sprookjeskasteel en vandaar de naam “het huis met de punten”.

Na een investering van niet minder dan drie miljoen euro werd La Casa de les Punxes in 2016 geopend voor publiek, maar helaas werd eind 2020 bekend dat de bezienswaardigheid de deuren definitief sloot als gevolg van de pandemie.

Fietstours op maat langs Barcelona’s highlights en verborgen plekken. Vanaf €31,50

Meer weten!

Hoe kom je bij Casa de les Punxes?

Het ‘huis met de punten’ ligt aan de drukke Avenida Diagonal, aan de voet van de wijk Gràcia.

Metro: Er zijn twee metrohaltes op ongeveer 6-7 minuten lopen: de groene (L3) of blauwe lijn (L5) halte Diagonal en de gele lijn (L4) halte Verdaguer.

Hop-on Hop-off bus: De blauwe route van de Hop-on Hop-off bus passeert voorbij Casa de les Punxes, maar de halte is bij Casa Milà (La Pedrera).

Bus: De stadsbussen 6, 33, 34, 39, 47 en H8 stoppen vlakbij Casa de les Punxes.

Fietsen: Met de fiets ben je vanuit het centrum vrij snel bij Casa de les Punxes. Vanaf Plaça Catalunya is het ongeveer 7 minuten fietsen.

Lopen: La Casa de les Punxes bevindt zicht op ongeveer 6 minuten lopen van Gaudí’s Casa Milà (La Pedrera) dat op de bekende Passeig de Gràcia ligt. Vanaf Plaça Catalunya ben je ongeveer een 20 minuten onderweg.

Geschiedenis van La Casa de les Punxes

In 1903 kreeg archtitect Josep Puig i Cadafalch de opdracht om een huis te bouwen voor de drie dochters van Angela Brutau, weduwe van steenrijke zakenman Bartolomeu Terrades i Mont (het huis wordt ook wel Casa Terrades genoemd). Omdat het op een hoek moest komen, kon de architect zich niet aan het zogenaamde Plan Cerdà houden, het blokkenplan met de zo typerende afgesneden hoeken waaraan je de wijk Eixample zo goed aan kunt herkennen op de stadskaart. Het werd een groot en elegant kasteel, in middeleeuwse stijl, met in totaal zes ronde torens die naar boven in een punt uitlopen.

Het zijn eigenlijk drie huizen in een: één voor iedere zus, uitkomend op de straten Diagonal, Rosselló en Bruc. De gezusters Angela, Rosa en Josefa besloten om de benedenverdieping te verhuren aan winkels en kantoren en de etages erboven zelf te betrekken. Helemaal bovenop het gebouw, op het dak, woonde het personeel en stonden de kolenhokken.

De grootste twee torens, allebei verschillend in vorm en grootte, staan aan de Avenida Diagonal. Voor het aanzien van de schatrijke familie was het natuurlijk belangrijk dat de mooiste kant, goed zichtbaar, aan deze chique avenue stond.

De benedenverdieping bestaat helemaal uit steen met bogen en neogotische zuilen. De bijzondere bloemversieringen zijn prachtig, vooral aan de kant van de straat Rosselló (aan de achterkant), een lust voor het oog! De rest van het kasteel is gebouwd met rode baksteen en stenen balkons. Loop dus zeker om het hele kasteel heen.

Na de dood van de drie zussen – die overigens ongehuwd bleven -werd het kasteel gekocht door de bank La Caixa en daarna in 2010 weer doorverkocht aan het bedrijf Texna, voor een bedrag van 25 miljoen euro. Naast het in 2016 geopende museum met de shop en het café, die inmiddels de deuren hebben gesloten, zijn er op de begane grond nog een drietal huurwoningen en kantoren.

In 1975 werd La Casa de les Punxes tot nationaal historisch monument verklaard.

Casa de les Punxes zwartwit

Hola BCN! Travel Card: onbeperkt met het openbaar vervoer in Barcelona

Bestel hier met korting!

Josep Puig i Cadafalch

Josep Puig i Cadafalch (spreek uit: Djoezep Poe-ie-tsj i Kadafalk) werd geboren in het jaar 1867 in de Catalaanse stad Mataró en is uitgegroeid tot een van de belangrijkste architecten van de negentiende en begin twintigste eeuw van Catalonië. Een groot liefhebber en promoter van de Catalaanse politiek, geschiedenis, kunst en cultuur, iets wat in alles wat hij ontwierp op de voorgrond stond.

In Barcelona staan vele huizen en gebouwen van zijn hand, zoals Casa Amatller (Passeig de Gràcia 41, naast Gaudí’s Casa Battló), Casa Macaya (Passeig de Sant Joan 108), Casa Serra (Carrer de Roger de Llúria 125) en Els Quatre Gats (Carrer de Montsió 3) waar Pablo Picasso vele avonden doorzakte.

Wij maakten een route langs zijn belangrijkste werken in Barcelona.

De legende van Sint Joris en de draak

Sant Jordi Casa de les Punxes

In geen enkel ander modernistisch bouwwerk in Barcelona is de voor de Catalanen zo belangrijke legende van Sint Joris en de draak zo sterk aanwezig. Aan de kant van de straat Rosselló staat Sant Jordi afgebeeld met de veelzeggende zin: “Heilige beschermheer van Catalonië geef ons onze vrijheid terug”. De draak staat symbool voor al het kwaad waartegen de helden vochten. Held Joris doodde de woeste draak die op het punt stond om de prinses van Barcelona op te eten en daarvoor ook al vele inwoners verslonden had.

Volgens de legende groeiden er pardoes rode rozen uit het bloed van de draak. Nog steeds wordt dit uitgebreid gevierd op 23 april en verandert voor een dag in een grote rozen- en boekenmarkt. Mannen geven vrouwen een roos en vrouwen geven mannen een boek. Alles over deze romantische Catalaanse feestdag lees je in dit artikel over de Diada de Sant Jordi.

Persoonlijke tips

  • Casa de les Punxes ligt aan de voet van de wijk Gràcia, een heerlijke slenterwijk met allemaal leuke pleintjes en bijzondere winkels, de moeite waard om te gaan kijken en een ijsje te eten bij Bodevici!
  • Niet genoeg van mooie huizen bekijken? Loop dan naar de overkant van de Diagonal, op nr.373 vind je het Palau Baro de Quadras, ook al van architect Josep Puig i Cadafalch.
  • Ernstige behoefte om even uit te blazen? Loop dan richting de Passeig de Gràcia, steek over en ga op de hoek de Jardins del Palau Robert, een park met veel groen en bankjes met veel rust. Vaak zijn er interessante foto-exposities en in de zomer concerten. Vanaf Casa de les Punxes is het een wandeling van ongeveer 6 minuten.

La Casa de les Punxes in foto’s

Meer lezen

Dé Barcelonatips app: alle tips op de kaart in één handige app. GRATIS!

Ja, wil ik hebben!

Meer informatie

Wat leuk, je bent tot hier gekomen!

Ik ben Annebeth en ik ben al 21 jaar thuis in Barcelona. Als online gids, journalist, auteur van vele reisgidsen over de stad en mede-eigenaar van fietstourbedrijf El Ciclo, is Barcelona mijn grote inspiratie en alles wat ik weet (en te weten kom) deel ik graag met je op Barcelonatips.nl. Natuurlijk met mijn persoonlijke tips en aanraders zodat jij eenmaal ter plekke dat authentieke, lokale en unieke Barcelonagevoel kunt ervaren.

Vond je mijn tips waardevol en wil je iets terugdoen? Dat kan natuurlijk ;-). Ik heb de mogelijkheid om een donatie naar keuze te doen. Alle kleine beetjes helpen mij om dit platform draaiende te kunnen houden!

Nu doneren

Volg mij ook op Instagram voor nog meer tips en info: @barcelonatips & @annebethvis