Casa de les Punxes

Park GüellTickets, openingstijden & openbaar vervoer
TicketsEntree met audio-guide
Volwassenen (18+): €12,50
Kinderen van 5-18, studenten, 65+ en groepen vanaf 15 personen: €11,25
Kinderen tot 5 jaar: gratis
AdresAvinguda Diagonal, 420, Barcelona
Openbaar vervoer / metroMetro: Verdaguer (L4 en L5)
OpeningstijdenAlle dagen geopend van 9.00-20.00 (na 19.00 is er geen entree meer).

Wat vind je terug in dit artikel?

Na een investering van niet minder dan drie miljoen euro is La Casa de les Punxes sinds 2016 geopend voor publiek. Het ‘huis met de punten’ ligt aan de drukke Avenida Diagonal, aan de voet van de wijk Gràcia.

Het opvallende gebouw werd ruim honderd jaar geleden ontworpen door modernist Josep Puig i Cadafalch en lijkt zo uit een middeleeuws sprookje te zijn geplukt. Wij vinden het een aanrader voor jong en oud, er is van alles te zien en te beleven en vanaf het enorme dakterras heb je een prachtig uitzicht over Barcelona.

Tip: Vermijd de wachtrij – bestel je tickets online

Bestel je kaartjes voor Casa de les Punxes van tevoren, gewoon in het Nederlands, bij Ticketbar. Kaartjes kosten €13,50 en zo hoef je niet in de rij te staan. Senioren kunnen een kaartje kopen voor €11,50. Kinderen tot 7 jaar kunnen gratis naar binnen en kinderen vanaf 8 tot 18 betalen €10,00.

La Casa de les Punxes in foto’s

 

 

Geschiedenis van La Casa de les Punxes

In 1903 kreeg archtitect Josep Puig i Cadafalch de opdracht om een huis te bouwen voor de drie dochters van Angela Brutau, weduwe van steenrijke zakenman Bartolomeu Terrades i Mont (het huis wordt ook wel Casa Terrades genoemd). Omdat het op een hoek moest komen, kon de architect zich niet aan het zogenaamde Plan Cerdà houden, het blokkenplan met de zo typerende afgesneden hoeken waaraan je de wijk Eixample zo goed aan kunt herkennen op de stadskaart. Het werd een groot en elegant kasteel, in middeleeuwse stijl, met in totaal zes ronde torens die naar boven in een punt uitlopen.

Het zijn eigenlijk drie huizen in een: één voor iedere zus, uitkomend op de straten Diagonal, Rosselló en Bruc. De gezusters Angela, Rosa en Josefa besloten om de benedenverdieping te verhuren aan winkels en kantoren en de etages erboven zelf te betrekken. Helemaal bovenop het gebouw, op het dak, woonde het personeel en stonden de kolenhokken.

De grootste twee torens, allebei verschillend in vorm en grootte, staan aan de Avenida Diagonal. Voor het aanzien van de steenrijke familie was het natuurlijk belangrijk dat de mooiste kant, goed zichtbaar, aan deze chique avenue stond.

De benedenverdieping bestaat helemaal uit steen met bogen en neogotische zuilen. De bijzondere bloemversieringen zijn prachtig, vooral aan de kant van de straat Rosselló (aan de achterkant), een lust voor het oog! De rest van het kasteel is gebouwd met rode baksteen en stenen balkons. Loop dus zeker, voordat je de binnenkant gaat bewonderen, even om het hele kasteel heen.

Na de dood van de drie zussen – die overigens ongehuwd bleven -werd het kasteel gekocht door de bank La Caixa en daarna in 2010 weer doorverkocht aan het bedrijf Texna, voor een bedrag van 25 miljoen euro. Naast het in 2016 geopende museum met de shop en het café, zijn er nog een drietal huurwoningen en kantoren, allemaal op de begane grond.

In 1975 werd La Casa de les Punxes tot nationaal historisch monument verklaard.

Casa de les Punxes zwartwit

Josep Puig i Cadafalch

Josep Puig i Cadafalch (spreek uit: Djoezep Poe-ie-tsj i Kadafalk) werd geboren in het jaar 1867 in de Catalaanse stad Mataró en is uitgegroeid tot een van de belangrijkste architecten van de negentiende en begin twintigste eeuw van Catalonië. Een groot liefhebber en promoter van de Catalaanse politiek, geschiedenis, kunst en cultuur, iets wat in alles wat hij ontwierp op de voorgrond stond.

In Barcelona staan vele huizen en gebouwen van zijn hand, zoals Casa Amatller (Passeig de Gràcia 41, naast Gaudí’s Casa Battló), Casa Macaya (Passeig de Sant Joan 108), Casa Serra (Carrer de Roger de Llúria 125) en Els Quatre Gats (Carrer de Montsió 3) waar Pablo Picasso vele avonden doorzakte.

Wij maakten een route langs zijn belangrijkste werken in Barcelona.

De legende van Sint Joris en de draak

Sant Jordi Casa de les Punxes

In geen enkel ander modernistisch bouwwerk in Barcelona is de voor de Catalanen zo belangrijke legende van Sint Joris en de draak zo sterk aanwezig. Aan de kant van de straat Rosselló staat Sant Jordi afgebeeld met de veelzeggende zin: “Heilige beschermheer van Catalonië geef ons onze vrijheid terug”. De draak staat symbool voor al het kwaad waartegen de helden vochten. Held Joris doodde de woeste draak die op het punt stond om de prinses van Barcelona op te eten en daarvoor ook al vele inwoners verslonden had.

Volgens de legende groeiden er pardoes rode rozen uit het bloed van de draak. Nog steeds wordt dit uitgebreid gevierd op 23 april en verandert voor een dag in een grote rozen- en boekenmarkt. Mannen geven vrouwen een roos vrouwen geven mannen een boek. Alles over deze romantische Catalaanse feestdag lees je in dit artikel over de Diada de Sant Jordi.

Bezoek La Casa de les Punxes: wat kun je verwachten

Je kunt La Casa de les Punxes met een gids verkennen, de tours in het Engels zijn dagelijks om 16.00. Wil je je niet aan een tijd binden, dan kun je met de audiogids op stap. Bij de exclusive tour ga je met een gids door het huis en krijg je een glaasje cava toe (iedere woensdag om 18.00 uur).

Casa de les Punxes balkon
Neem ook een kijkje op een van de prachtig versierde balkons.

De oorspronkelijke woningen van de drie zusters waren in het begin drie aparte woningen, maar nu kun je van het ene naar het andere wandelen. Onderweg kom je allerlei verrassingen tegen, een bijzondere mix van oud en modern. Door de foto’s krijg je een goed beeld van het Barceloneze elite-leven van zo’n honderd jaar geleden.

Er zijn diavoorstellingen met uitleg, foto-exposities, glas-in-lood-kunst waar je mond van openvalt (de architect kon destijds rekenen op de allerbeste ambachtslieden), rijk versierde plafonds en vergeet ook niet naar de vloeren te kijken, voor de liefhebbers van azulejos (een soort Catalaanse mozaïek). Er is ook een hal met een stuk vloer waar het net lijkt alsof je over de oceaan loopt!

Het dakterras is geheel gewijd aan het leven en de werken van de architect Puig i Cadafalch. De eenvoudige personeelshuisjes die hier vroeger stonden zijn bij de eerste verbouwingen in 2013 verwijderd, waardoor kun je nu heerlijk kunt rondslenteren en even in de zon zitten uitrusten op een van de stoelen die overal verspreid staan.

In iedere toren is iets te zien en en vanuit de grootste toren heb je een bijzonder uitzicht op de Sagrada Família en de Torre Agbar. In deze toren sleet de Catalaanse filosoof Eugeni d’Ors, een van de beroemde inwoners van Casa de les Punxes, vele middagen, uiteraard in gepeins verzonken.

Kijk onderaan bij praktische info voor alle prijzen en de openingstijden.

Matalaranya: vermutería in modernistische stijl

Links om de hoek van de hoofdingang vind je de sfeervolle, modernistisch ingerichte vermutería Matalaranya. De naam ‘Matalaranya’ betekent ‘dood de spin’. Dat is een verwijzing naar de legende van Sint Joris en de draak en is een zin uit een gedicht van de Catalaanse dichter Joan Maragall.

Je kunt hier dagelijks terecht vanaf 9.00 uur, van ontbijt tot lunch en op donderdag, vrijdag en zaterdag kun je er ook dineren. Aan de bar kun je kiezen uit heerlijke pintxos en op de kaart staat typisch Catalaans eten en traditionele tapas zoals patatas bravas en in eigen keuken gemaakte kroketjes. En vermut niet te vergeten, op z’n Barcelonees met een olijf erin, een ansjovisje en een zakje chips erbij.

Persoonlijke tips

  • Casa de les Punxes ligt aan de voet van de wijk Gràcia, een heerlijke slenterwijk met allemaal leuke pleintjes en bijzondere winkels, de moeite waard om te gaan kijken en een ijsje te eten bij Bodevici!
  • Niet genoeg van mooie huizen bekijken? Loop dan naar de overkant van de Diagonal, op nr.373 vind je het Palau Baro de Quadras, ook al van architect Josep Puig i Cadafalch.
  • Ernstige behoeft om even uit te blazen? Loop dan richting de Passeig de Gràcia, steek over en ga op de hoek de Jardins del Palau Robert, een park met veel groen en bankjes met veel rust. Vaak zijn er interessante foto-exposities en in de zomer concerten. Vanaf Casa de les Punxes is het een wandeling van ongeveer 6 minuten

Praktische info

La Casa de les Punxes bevindt zich aan de Avinguda de Diagonal, op ongeveer 6 minuten lopen van Gaudí’s Casa Mila (La Pedrera). Er zijn twee metrohaltes op ongeveer 6-7 minuten lopen: de groene of blauwe lijn halte Diagonal en de gele lijn halte Verdaguer.

Openingstijden

Alle dagen geopend behalve op 25 december van 9.00-20.00 (na 19.00 is er geen entree meer).

Prijzen

  • Entree met audio-guide: volwassenen (18+) 12,50/kinderen van 5-18, studenten, 65+ en groepen vanaf 15 personen: 11,25/kinderen tot 5 jaar gratis.
  • Entree met Engelstalige gids (dagelijks om 16.00): volwassenen (18+) 12,50/kinderen 5-18, studenten, 65+ en groepen vanaf 15 personen 17/kinderen tot 5 jaar gratis.
  • Entree met gids en glas cava (de zogenaamde ‘exclusive’): 23
  • Pack voor gezinnen bestaand uit 2 volwassenen en 2 kinderen 5-18 jr (alleen met Engelstalige gids, dagelijks om 16.00): 60
  • Voor groepen vanaf 15 personen moet je je van tevoren aanmelden via telefoon (0034/930160128) of e-mail: [email protected] en dan aangeven of het voor de gewone of de exclusieve tour is.Casa de les Punxes Museumshop
    De museumshop van Casa de les Punxes.

Meer lezen

Adres & plattegrond

Casa de les Punxes
Avinguda Diagonal 420
08037 Barcelona
delingen