9 x het beste ijs van barcelona

Zodra de zonnestralen warmer worden, zie je overal in Barcelona mensen met ijs rondlopen. En dan bedoel ik romig, ambachtelijk bereid ijs, van gepassioneerde ijsmakers. Een ijsje waar je ogen, van puur genot, spontaan van dichtgaan. In Barcelona hoef je niet ver te zoeken naar ijs, maar voor de authentieke ijsverslaafde heb ik een lijstje gemaakt met favorieten (in willekeurige volgorde).

Manna Gelats

Bij MannA Gelats word je heel vriendelijk geholpen door de eigenaren Charlie en María. Met vers fruit van de markt (La Boquería bijvoorbeeld), maken ze in de winkel zelf ijs! De ijswinkel ligt in El Gòtic in een gezellig straatje en je kunt er in de deuropening zitten om te genieten van je ijsje. Als je een beetje Spaans kunt, kletst Charlie graag met je: hij vertelt met trots over zijn ijswinkel!

OGGI – Officina Gelato Gusta Italiano

Overheerlijk huisgemaakt ijs haal je bij OGGI. Midden in de Gotische buurt vind je hun gezellige winkel, waar lieve meiden je met passie helpen. Moeite met kiezen? Je mag gewoon verschillende smaken proberen. De crêpe is de specialiteit van het huis; met witte- en donkere chocola, huisgemaakte hazelnoot crème en een bol pistache ijs: mmm, genieten! Probeer ook de brioche: dit is een warm broodje met (natuurlijk) koud ijs er tussen.

Rocambolesc

Veel te dicht bij mijn huis, aan de Rambla naast operahuis El Liceu, vind je het ijs van Catalaanse sterkok Jordi Roca. Smaken als parmezaanse kaas en asperges met truffel zijn bij Rocambolesc de normaalste zaak van de wereld, maar er is ook gewoon vanille en chocolade. Er is een ruime keus aan heerlijke toppings en ze hebben er broodjes ijs (!). En ijsjes in de vorm van de vinger van Colombus, voor het echte Rambla-gevoel! Ook kun je een suikerspin op je ijsje bestellen, pas je op dat deze niet weg waait? 😉

Baboia

Bij Baboia hebben ze erg lekker ijs en veel bijzondere smaken. Zo staat er in de zomermaanden ‘Gazpacho ijs’ in de vitrine, hebben ze verukkelijke sangria ijs en kun je er Ratafía, Catalaanse likeur, (in ijsvorm natuurlijk) proeven. Mijn favoriet? De Turró (Catalaanse nougat) smaak! De felle gele kleur van de winkel lacht je tegemoet in de wijk El Born. Naast ijs hebben ze ook wafels, crêpes en smoothies.

Gelaaati di Marco

Nog een Italiaanse ijszaak, want eerlijk is eerlijk, Italianen weten waar ze het over hebben als het over lekker ijs gaat. Bij Gelaaati di Marco hebben is er keuze uit heel veel smaken, ook originele zoals olijfolie-smaak. De koffie is, op z’n Italiaans, goed sterk en je kunt er Siciliaanse cannoli bij eten, een soort opgerolde wafels gevuld met room of mascarpone. Ñam ñam.

Un gelato per te

Eigenaar Edu, uit Uruguay, raakt niet uitgepraat over zijn ijs en laat ons trots alle smaken proeven. Citroenijs van Siciliaanse citroenen, puur genot! En er is verrukkelijk perzikijs, een smaak die je niet vaak tegenkomt. Het is een kleine zaak in een smal straatje wat uitkomt op het fotogenieke Plaça Sant Felip Neri, in de Joodse wijk El Call. Een absolute aanrader!

Delacrem

Vlak achter Plaza Universitat begint de charmante straat Enric Granados, met op de tweede hoek de ijssalon van Italiaan Massimo Pignata. Buurtbewoners genieten er op het terras van een romig ijsje of ontbijten er met een café con leche en een vers gebakje. De smaken zijn steeds weer anders omdat er uitsluitend kwaliteitsproducten van het seizoen worden gebruikt. Je vindt er de klassieke smaken maar ook, voor avonturiers, smaken als pure chocolade met bier of geroosterde appel met kaneel.

Bodevici

Dit is de eerste ijszaak in Spanje die het bio-keurmerk kreeg, vertelt eigenaar Jordi trots. Er is ijs in vele smaken, alles met verse, biologische ingrediënten en allerlei toppings voor eroverheen. Er is ijs gemaakt van bio-geitenmelk waar je je vingers bij opeet. En dan de horchata, de lekkerste van de stad! Het vrolijke personeel legt graag uit wat er allemaal is en hoe het precies wordt gemaakt.

Gocce di Latte

Bij Gocce di Latte, van Italiaanse origine, eet je zelfgemaakt ijs van uitsluitend natuurlijke producten. Ze hebben heel veel smaken: van vanille, rozen met een vleugje koriander tot pure chocolade (gemaakt van niets meer dan pure chocolade, olijfolie en wat water, echt waar!). Bij het kleine zusje, een paar meter verderop, is al het ijs zonder koemelk en de hoorntjes en wafels zonder gluten.