Goedkoper reizen met ov in Barcelona

Reizen met het openbaar vervoer wordt een stuk goedkoper de komende maanden (van 1 september tot en met 31 december 2022). Dat geldt zowel binnen Barcelona als in de omgeving. 

In Barcelona zijn verschillende ov-abonnementen van de plaatselijke vervoerder TMB een stuk goedkoper per 1 september en op regionaal niveau kunnen inwoners van Catalonië net als Spanjaarden elders in het land gratis met de korte en middellange afstandstreinen reizen. Hier zijn wel voorwaarden aan verbonden. 

OV-abonnementen in Barcelona (Area Metropolitana)

Per 1 september zal een prijsverlaging van het openbaar vervoer in Barcelona en omgeving plaatsvinden. De kosten voor maand- en kwartaalabonnementen (waaronder bijvoorbeeld de T-jove) zullen met 50% dalen. De T-Casual-kaart, een vervanging voor de oude T-10, wordt 30% goedkoper in prijs. Rittenkaarten die dit jaar zijn gekocht, dus na 1 september, zijn geldig tot en met 15 januari 2023.

Zo kost de T-Usual, het maandabonnement waarmee je 30 dagen onbeperkt kunt reizen, 20 euro in plaats van de huidige 40 (1 zone). De T-Casual gaat van 11,35 naar 7,95 euro en de T-Jove (drie maanden onbeperkt reizen voor iedereen onder de 25 jaar) kost vanaf 1 september nog maar 40 in plaats van 80 euro.

LET OP! Vanaf 2023 kun je de t-jove niet meer als los kaartje kopen op het metro station, maar moet je hiervoor een magnetisch ticket halen. Dit kan online via de website van TMB. Je hebt hier geen NIE-nummer voor nodig, je kunt gewoon je paspoort nummer gebruiken.

Gratis met de trein

Frequente gebruikers van de rodalies kunnen de komende maanden gratis met de trein. De meerrittenkaarten voor de regionale treinen (en ook in de cercanías en media distancia-treinen van Avant) waarmee je tussen 1 september en 31 december gratis kunt reizen, zijn al sinds 24 augustus verkrijgbaar. Bij de aankoop van zo’n speciale kaart laten kopers een waarborg achter, die je terugkrijgt op het moment dat er 16 ritten zijn gemaakt. De borg bedraagt €10 in het geval van de rodalies en €20 voor de ‘media distancia’-treinen. Op die manier wil de regering voorkomen dat toeristen en dagjesmensen profijt hebben van de maatregel, die echt bedoeld is voor woon-werkverkeer. 

De meerrittenkaarten kun je online kopen of op de stations. 

In principe gelden de nieuwe prijzen en de gratis treinreizen tot en met 31 december 2022.