Winnaar Special Award Duurzaam City Toerisme

Afgelopen week won ik in het kader van de Nederlandse Ondernemersprijs 2022 in Spanje de Special Award Duurzaam City Toerisme. De jaren van de pandemie waren niet de makkelijkste, maar ik gebruikte ze om mijn businessplan te herschrijven en een nieuwe strategie te formuleren. Met als resultaat dus deze award.

“Jij combineert liefde en zorg voor Barcelona en haar omgeving, met de behoeften en vragen van de moderne toerist”, aldus de woorden van de jury. Een enorme erkenning van mijn werk.

Mijn filosofie

De moderne toerist wil niet alleen highlights zien, maar laat zich ook graag verrassen door authentieke buurten en originele bezienswaardigheden. Dát is precies wat ik doe met Barcelonatips, mijn platform. Maar daarnaast heb ik dus ook oog voor de impact van het toerisme op de stad.

Dat is niet zonder reden. Ik ben namelijk zelf al 20 jaar local in Barcelona. De grootste verandering? De toeristenaantallen. Met uitzondering van de pandemie zag ik die ieder jaar stijgen. En dat is goed. Want meer business betekent meer inkomsten voor de stad. Hoewel, hierbij heb ik meteen een kanttekening, want het hangt er natuurlijk wel vanaf wát voor toeristen je trekt. En er is een keerzijde: overtoerisme ligt op de loer. Ik noem Venetië. En je wil natuurlijk niet dat je als stad ten onder gaat aan je eigen succes.

Ik woon midden in het toeristische hart van de stad op twee straten van de Ramblas in de gotische buurt. Ik hoor hier dagelijks mijn buren klagen over de rolkoffers, de drukte, de stijgende huizenprijzen. En ook persoonlijk kan ik niet om de toeristen heen als ik ga wandelen, ergens wat eten, naar een vriendin fiets. De stad is op zoek naar balans. De regelgeving wordt op sommige vlakken al aangescherpt. In mijn eigen buurt mogen gidsen geen groepen groter dan 9 personen rondleiden. Lijkt mij trouwens een mooi aantal. Op de populairste én meest kwetsbare locaties geldt ook een maximaal aantal groepen.

Wat kun jij zelf bijdragen als toerist?

Als we het oorspronkelijke karakter van steden willen behouden moeten we met z’n allen, ondernemers in de branche én toeristen zelf, nadenken over de impact die het toerisme heeft en hoe we die impact kunnen beperken, zodat er sprake kan zijn van duurzaam toerisme. Hoe kun je daar zelf aan bijdragen? Door niet deel te nemen aan rondleidingen in grote groepen. Door je respectvol op te stellen ten aanzien van de locals. Te kiezen voor een verblijf in een wijk buiten de toeristische gebieden. Door ook plekken buiten de gebaande paden op te zoeken. Je geld uit te geven bij lokale ondernemers, zodat je de lokale economie steunt en niet de grote internationale jongens.

Ik begrijp dat iedereen de Sagrada Familia en de gotische wijk wil zien. Met Barcelonatips laat ik ook het echte Barcelona zien. Ik ben trots en dankbaar voor deze award van de Nederlandse ambassade en de Nederlandse Business Clubs in Spanje en ik heb alleen nog maar méér zin gekregen om mijn tips en kennis met anderen te delen. Op kleinschalige, persoonlijke wijze. Met oog voor leefbaarheid en de lokale economie. En als het even kan buiten de gebaande paden.

Wat leuk, je bent tot hier gekomen!

Ik ben Annebeth en ik ben al 21 jaar thuis in Barcelona. Als online gids, journalist, auteur van vele reisgidsen over de stad en mede-eigenaar van fietstourbedrijf El Ciclo, is Barcelona mijn grote inspiratie en alles wat ik weet (en te weten kom) deel ik graag met je op Barcelonatips.nl. Natuurlijk met mijn persoonlijke tips en aanraders zodat jij eenmaal ter plekke dat authentieke, lokale en unieke Barcelonagevoel kunt ervaren.

Vond je mijn tips waardevol en wil je iets terugdoen? Dat kan natuurlijk ;-). Ik heb de mogelijkheid om een donatie naar keuze te doen. Alle kleine beetjes helpen mij om dit platform draaiende te kunnen houden!

Nu doneren

Volg mij ook op Instagram voor nog meer tips en info: @barcelonatips & @annebethvis