Barcelona in 2023. What’s on?

Wat staat er in 2023 zoal op de planning in Barcelona? Van het Picassojaar tot de gemeenteraadsverkiezingen. Een overzicht van de belangrijkste agendapunten. 

Picassojaar

Op 8 april 2023 is het 50 jaar geleden dat Pablo Picasso is overleden. Om het werk van het kubistische genie te herdenken hebben Frankrijk en Spanje 2023 organiseren een Picassojaar. In totaal worden 42 tentoonstellingen en diverse evenementen georganiseerd in een dertigtal instellingen in Europa en de Verenigde Staten. Ook in Barcelona, ​​​​waar de schilder gewoond heeft, vinden activiteiten plaats. 

Domènech i Montaner-jaar

Het is ook precies 100 jaar geleden dat de modernistische architect Lluís Domènech i Montaner (1850-1923) stierf. Domènech i Montaner was een tijdgenoot van Gaudí en onder meer verantwoordelijk voor de bouw van het Hospital de Sant Pau en het Palau de la Música, die beide op de Werelderfgoedlijst van Unesco staan. Hij werd geboren in Barcelona. Het Jaar van Domènech i Montaner heeft zowel in Barcelona plaats als andere plaatsen waar hij werkzaam was, zoals Reus en Canet de Mar met verschillende activiteiten.

Verticale tuin

De voormalige muur van het Palau de la Metalurgia bij beursterrein de Fira de Barcelona – waar het iconische restaurant La Pergola was gevestigd – zal worden omgebouwd tot een verticaal bos door CaixaForum. Er wordt een tuin aangelegd van 500 m2 met hangende bomen die de berg Montjuïc gaat verbinden met Barcelona.

FC Barcelona verkast tijdelijk

In het seizoen 2023-2024 speelt FC Barcelona niet in Camp Nou, maar in het Olympisch Stadion op de Montjuïc vanwege de renovatiewerkzaamheden aan het stadion.

FC Barcelona-museum verhuist ook tijdelijk

Het museum wordt vanwege de werkzaamheden aan Camp Nou opgenomen in het Palau de Gel (IJspaleis), op korte afstand van Camp Nou zelf. 

Museu Martorell gaat weer open

Het Museu Martorell in het Ciutadella-park is al gesloten sinds 2010, maar in de maand mei van dit jaar opent het Museu de Ciències Naturals opnieuw zijn deuren met nieuwe tijdelijke tentoonstellingen. Zo komt er een expositie over de evolutie van natuurwetenschappelijke musea van rariteitenkabinetten tot moderne wetenschapsmusea.

Spaanse wielerronde terug in Barcelona

Na tien jaar gaat op 26 augustus 2023 La Vuelta van start in de straten van Barcelona. Tijdens de eerste drie dagen gaat de Spaanse wielerronde langs de meest bekende plekken in de stad.

Barcelona naar de stembus

Eind mei vinden in Barcelona de gemeenteraadsverkiezingen plaats. Inwoners van de stad die bij de geregistreerde gemeente staan, hebben recht om deel te nemen aan de verkiezingen. Als je een NIE hebt, kun je stemmen. Heb je geen stembiljet ontvangen dan kan je je (online) registreren. Dit kan wel maar tot 30 januari.