Bunkers del Carmel

Wat vind je terug in dit artikel?

Voor het mooiste uitzicht over Barcelona ga je naar de Bunkers del Carmel. De bunkers, gebouwd tijdens de Spaanse burgeroorlog, liggen bovenop de heuvel Turó de la Rovira, gelegen in het district Horta-Guinardó. In dit artikel vertellen we je hoe je bij deze hidden gem komt, wat de geschiedenis van de plek is en laten we je alvast een tipje van de sluier (een deel van het uitzicht) zien.


Tickets & Tours

Lees ook: 16 x gratis in Barcelona

Bunkers del Carmel in foto’s

Wat zijn de Bunkers del Carmel en waarom móet je deze plek zien?

De Bunkers del Carmel zijn oude bunkers die niet meer gebruikt worden en gelegen zijn op één van de toppen van Barcelona. Vanaf de Bunkers del Carmel, op 250 meter boven zeeniveau, heb je een fantastisch 360 graden uitzicht over Barcelona, de stad zelf en de wijde omgeving. Zie je de Sagrada Família, Montjuïc en Tibidabo? Zoals Carola zegt in onze videoserie Carola’s Tips: “Het is even klimmen, maar dan heb je ook wat!”

De Bunkers del Carmel liggen als bezienswaardigheid misschien niet voor de hand als je Barcelona nog niet zo goed kent, maar wij vinden het een absolute aanrader.

Hoe kom je bij de Bunkers del Carmel?

Voor adres en precieze locatie op de kaart, scroll helemaal naar beneden.

Je kunt er op verschillende manieren komen, maar onze favoriete route is met de metro.

Metro: Neem metrolijn 4 (geel) tot aan de metrohalte Guinardó | Hospital de Sant Pau. Zodra je boven bent, steek je bij de stoplichten de straat Ronda de Guinardó over naar de Carrer del Telègraf. Deze straat loop je omhoog (best een beetje klimmen, dus niet echt geschikt als je slecht ter been bent) tot je bij een roltrap uitkomt.

Je gaat de twee roltrappen omhoog en neemt vervolgens ook de twee liftjes, tot je uitkomt bij de parkeerplaats van het park. Het is nu nog ongeveer 20 minuten klimmen tot aan de top van de heuvel, waar je de bunkers ziet. Vergeet in de lift trouwens niet even een blik naar beneden te werpen, voor een voorproefje van het uitzicht over Barcelona. Dit filmpje maakten we onderweg:

Je kunt ook metrolijn 5 (blauwe lijn) nemen tot aan metrostation Carmel en dan nog 1,2 kilometer bergopwaarts lopen.

Bus: Je kunt ook bus 24 nemen en uitstappen bij bushalte Carretera del Carmel – Mühlberg. Hiervandaan loop je nog ongeveer vijf tot tien minuten lopen. Deze bus komt ook langs de parkeerplaats en ingang van Park Güell en vertrek onder meer vanaf de Passeig de Gràcia.

Persoonlijke tip
Als je met buslijn 24 naar de Bunkers del Carmel gaat stap je uit tegenover restaurant en tapasbar Delicias. Hier kun je fantastische no-nonsense tapas bestellen. Je merkt direct dat je het toeristische centrum van Barcelona uit bent, want de porties die je hier krijgt zijn een stuk groter dan bij veel andere tapasrestaurants. Echt een aanrader om een bezoek aan de bunkers met een uitgebreide tapas maaltijd te combineren.

Wat te zien en doen bij de Bunkers?

De plek leent zich perfect voor een fijne picknick. Zorg dus dat je wat lekkers meeneemt naar boven, want in het park wordt niets verkocht (soms lopen er wel mensen rond die blikjes drinken verkopen, maar ga er niet van uit). Heerlijk om na de lange klim even wat te eten en drinken met Barcelona aan je voeten! Aanrader: smeer je goed in met zonnebrandcrème, want op deze hoogte ben je zo verbrand!

Het museum heeft beperkte openingstijden (woensdag tussen 10.00 en 14.00 uur en zaterdag/zondag tussen 10.00 en 15.00 uur). Reserveren voor een gratis rondleiding kan door een mailtje te sturen naar reservesmuhba@eicub.net. De toegang tot het museum is ook gratis.

Verder kun je in de omgeving van de bunkers in het Guinardó-park mooi wandelen.

Geschiedenis Bunkers del Carmel

Tijdens de Spaanse burgeroorlog (1936-1939) werden op de Turó de la Rovira een luchtafweergeschut en een militair kamp gevestigd, met als doel Barcelona te verdedigen tegen de bombarderende vliegtuigen.

Na de oorlog werden de kanonnen weggehaald, maar de ondergrondse bunkers bleven intact. Onder dictator Franco, die tussen 1939 en zijn dood in 1975 Spanje leidde, heerste er in Barcelona extreme armoede en werden de bunkers door lagere sociale klassen gebruikt als huisvesting.

De ‘Kanonnenbuurt’, zoals de wijk El Carmel vanaf de jaren ’40 genoemd werd, was niet bepaald een aantrekkelijke plek. Aan het eind van de jaren ’50 woonde 7 procent van de inwoners van Barcelona hier. In de zestiger jaren woonden er meer dan drieduizend mensen. Maar toen duidelijk werd dat Barcelona de Olympische Spelen van 1992 zou gaan organiseren en de stad dus een grote metamorfose kreeg, besloot de gemeente om de bewoners van de Bunkers elders in de stad onder te brengen. El Carmel raakte nog verder verwaarloosd en iedereen leek te vergeten hoe schitterend je hier kon uitkijken over de stad.

Tot 2011. Door een project van het Museu d’Historia de Barcelona (MUHBA) werden de bunkers opgegraven, deels hersteld en de toegang naar de plek werd verbeterd. Het MUHBA installeerde een klein museum in een van de bunkers, waar je kunt leren over de rol die de bunkers speelde tijdens de burgeroorlog en daarna, als huisvesting voor de lokale bevolking. Het museum is niet altijd geopend, maar als de tentoonstelling open is, kun je deze gratis bezoeken. Waar? Ga de trap af vlak voor het hek.

 

Adres & plattegrond

Bunkers del Carmel
Carrer de Marià Lavèrnia
Metro: L4L5
shares