Bunkers del Carmel

Voor het mooiste uitzicht over Barcelona ga je naar de Bunkers del Carmel. Deze bunkers gebouwd tijdens de Spaanse Burgeroorlog, liggen boven op de heuvel Turó de la Rovira, in het district Horta-Guinardó. Een bezoek aan de Bunkers del Carmel is gratis, dus je hoeft geen tickets te bestellen.

Bunkers del CarmelTickets, openingstijden & openbaar vervoer
PrijsGratis te bezoeken
AdresCarrer de Marià Labèrnia, s/n, 08032 Barcelona
Openbaar vervoer / metroMetro: Guinardó | Hospital de Sant Pau (L4)
Bus: 24 en 119
OpeningstijdenGeopend tot 19.30 in de zomer. In de winter zijn de bunkers geopend tot 17.30.

Inhoud

Hola BCN! Travel Card: onbeperkt met het openbaar vervoer in Barcelona

Bestel hier met korting!

Wat zijn de Bunkers del Carmel en waarom móet je deze plek zien?

De Bunkers del Carmel zijn oude bunkers die niet meer gebruikt worden. Ze liggen op één van de toppen van Barcelona op 250 meter boven zeeniveau. Vanaf de Bunkers del Carmel heb je een fantastisch 360 graden uitzicht over Barcelona, de stad zelf en de wijde omgeving. Voor mij het allermooiste uitkijkpunt over heel Barcelona!

Hiervandaan zie je de zee, de Sagrada Família, de Montjuïc en de Tibidabo. Het is even klimmen, maar dan heb je ook wat! (Al is deze klim ook grotendeels te ontwijken door met de bus of taxi te komen, zie hieronder)

De Bunkers del Carmel liggen als bezienswaardigheid misschien niet voor de hand als je Barcelona nog niet zo goed kent, maar ik vind het een absolute aanrader.

Aanrader: Een bezoek aan de Bunkers del Carmel is goed te combineren met een bezoek aan Park Güell. Op de heen- en terug weg van en naar Bunkers stopt de bus (bus 24) zelfs langs het werk van Gaudí. Tickets voor Park Güell bestel je bij mijn samenwerkingspartner Tiqets.

Hoe kom je bij de Bunkers del Carmel?

Voor adres en precieze locatie op de kaart, scroll helemaal naar beneden.

Je kunt er op verschillende manieren komen. De leukste route is met de metro, de makkelijkste met de bus.

Metro: neem metrolijn L4 (geel) tot aan de metrohalte Guinardó | Hospital de Sant Pau. Zodra je boven bent, steek je bij de stoplichten de straat Ronda de Guinardó over en loop je naar de Carrer del Telègraf. Deze straat loop je omhoog (best een beetje klimmen, dus niet echt geschikt als je slecht ter been bent) tot je bij een roltrap uitkomt.

Je gaat de twee roltrappen omhoog en neemt vervolgens ook de twee liftjes, tot je uitkomt bij de parkeerplaats van het park. Het is nu nog ongeveer 20 minuten lopen / klimmen tot aan de top van de heuvel, waar je de bunkers ziet. Vergeet in de lift trouwens niet even een blik naar beneden te werpen, voor een voorproefje van het uitzicht over Barcelona. Dit filmpje maakte ik onderweg:

Je kunt ook metrolijn 5 (blauwe lijn) nemen tot aan metrostation El Carmel en dan nog 1,2 kilometer bergopwaarts lopen. Deze kun je je bijvoorbeeld nemen als je vanaf de Sagrada Família komt.

Metro + bus: is de klim te zwaar? Dan kun je vanaf metrostation El Carmel doorlopen naar bushalte Mercat del Carmel (ongeveer 1 minuut lopen) Vanaf hier kun je bus 119 nemen naar Marià Lavèrnia. Om bij de bunkers te komen moet je nog ongeveer 3 minuten bergopwaarts lopen. Als je vanaf Plaça Espanya of Plaça Catalunya reist kun je metro L3 naar Penitents (20 minuten), en vanaf hier met bus 119 (richting Carmel) naar Marià Lavèrnia. Buslijn 119 vertrekt niet vanuit het centrum van Barcelona.

Bus: Je kunt vanaf Barcelona centrum bus 24 nemen en uitstappen bij bushalte Carretera del Carmel – Mühlberg. Hiervandaan is het nog ongeveer tien tot vijftien minuten lopen. Deze bus komt ook langs de parkeerplaats en ingang van Park Güell. Als je in de Gotische wijk of El Raval verblijft kun je bus 24 vanaf Plaça Catalunya nemen, deze stopt ook langs Passeig de Grácia en rijdt langs de bezienswaardigheden Casa Battló en La Pedrera, twee bekende werken van Gaudí.

Taxi: je kunt natuurlijk ook een taxi nemen. Vanaf het centrum ben je dan ongeveer 15 euro kwijt. Let er wel dat er vanaf boven niet altijd taxi’s terug rijden. Daarom is het verstandig om er vooraf een te bestellen. Hoe je dat kunt doen lees je in het artikel over de taxi in Barcelona.

Persoonlijke tip
Als je met buslijn 24 naar de Bunkers del Carmel gaat stap je uit tegenover restaurant en tapasbar Delicias. Hier kun je fantastische no-nonsense tapas bestellen. Je merkt direct dat je het toeristische centrum van Barcelona uit bent, want de porties die je hier krijgt zijn een stuk groter dan bij veel andere tapasrestaurants. Echt een aanrader om een bezoek aan de bunkers met een uitgebreide tapasmaaltijd te combineren.

Lees ook: 16 x gratis in Barcelona

Wat te zien en doen bij de Bunkers?

De plek leent zich perfect voor een fijne picknick of om een drankje te drinken met het prachtige uitzicht. Zorg dus dat je wat lekkers meeneemt naar boven, want in het park wordt niets verkocht (soms lopen er wel mensen rond die blikjes drinken verkopen, maar ga er niet vanuit). Heerlijk om na de lange klim even wat te eten en drinken met Barcelona aan je voeten! Aanrader: smeer je goed in met zonnebrandcrème, want op deze hoogte ben je zo verbrand!

In de buurt van het uitkijkpunt ligt het MUHBA museum. Hier staat de geschiedenis van de burgeroorlog centraal. Helemaal aan het einde van dit artikel staat hier uitgebreidere informatie over. Het museum heeft beperkte openingstijden (enkel ‘s middag geoepend, exacte tijden hangen af van het seizoen, check hiervoor hun website). Reserveren voor een gratis rondleiding kan door een mailtje te sturen naar het op deze pagina vermelde e-mailadres.. De toegang tot het museum is ook gratis.

Verder kun je in de omgeving van de bunkers in het Guinardó-park mooi wandelen en het is hier meestal erg rustig.

Pont de Mühlberg Bunkers del Carmel

Vanaf het uitzichtpunt kun je de brug Pont de Mühlberg zien, gebouwd in de vroege jaren van 1991 om “het gat” van La Rovira te repareren. Dit “gat” is de kloof tussen de twee heuvels en ontstaan door explotatie van een kalksteengroeve. De brug is 70 meter lang en verbindt Carrer de Mülhberg met het Guinardó-park (hier liggen de Bunkers del Carmel). Tijdens je bezoek aan de Bunkers kun je hier overheen lopen en genieten van de mooie uitzichten.

Zonsondergang en zonsopgang vanaf Bunkers del Carmel

Mensen die zonsondergang bij Bunkers del Carmel kijken

De Bunkers del Carmel vormen dé plek voor de mooiste zonsopgang en zonsondergang in de stad. Om de zonsopgang te zien moet je wel op tijd opstaan, maar dan heb je ook wat. Je ziet de zon vanuit zee opkomen! Sinds 2 mei 2023 zijn de Bunkers in de avond vanaf 19.30 uur in de zomer, en 17.30 uur in de winter afgesloten wegens overlast. Het was een plek waar ‘s avonds veel mensen kwamen om te genieten van de zonsondergang. Dit gebeurde vaak met een biertje en muziekje, waar de inwoners niet altijd blij mee waren. De Bunkers zijn natuurlijk nog steeds een bezoek waard, ook al is het zonder een prachtige zonsondergang!

Let op! Voor ouderen, invaliden en mensen die slecht ter been zijn is de plek minder geschikt.

Nog een mooi punt waar je de zonsopgang en zonsondergang kunt meemaken is Carretera de les Aigües en Tibidabo.

Geschiedenis Bunkers del Carmel

Tijdens de Spaanse burgeroorlog (1936-1939) werden op de Turó de la Rovira een luchtafweergeschut en een militair kamp gevestigd, met als doel Barcelona te verdedigen tegen de bombarderende vliegtuigen.

Na de oorlog werden de kanonnen weggehaald, maar de ondergrondse bunkers bleven intact. Onder dictator Franco, die tussen 1939 en zijn dood in 1975 Spanje leidde, heerste er in Barcelona extreme armoede en werden de bunkers door lagere sociale klassen gebruikt als huisvesting.

De ‘Kanonnenbuurt’, zoals de wijk El Carmel vanaf de jaren ’40 genoemd werd, was niet bepaald een aantrekkelijke plek. Aan het eind van de jaren ’50 woonde 7 procent van de inwoners van Barcelona hier. In de zestiger jaren woonden er meer dan drieduizend mensen. Maar toen duidelijk werd dat Barcelona de Olympische Spelen van 1992 zou gaan organiseren en de stad dus een grote metamorfose kreeg, besloot de gemeente om de bewoners van de Bunkers elders in de stad onder te brengen. El Carmel raakte nog verder verwaarloosd en iedereen leek te vergeten hoe schitterend je hier kon uitkijken over de stad.

Tot 2011. Door een project van het Museu d’Historia de Barcelona (MUHBA) werden de bunkers opgegraven, deels hersteld en de toegang naar de plek werd verbeterd. Het MUHBA installeerde een klein museum in een van de bunkers, waar je kunt leren over de rol die de bunkers speelde tijdens de burgeroorlog en daarna, als huisvesting voor de lokale bevolking. Het museum is niet altijd geopend, maar als de tentoonstelling open is, kun je deze gratis bezoeken. Waar? Ga de trap af vlak voor het hek.

Bunkers del Carmel in foto’s