Palau de la Música Catalana

Als een trotse pauw spreidt dit modernistische pronkstuk haar veren uit aan de rand van de wijk Sant Pere: het Palau de la Música Catalana. Lluís Domènech i Montaner, een tijdgenoot van Antoni Gaudí, bouwde de bont versierde concertzaal aan het begin van de twintigste eeuw, in opdracht van het Catalaanse koor Orfeó Català. Een lust voor het oog en zéker voor liefhebbers van een beetje gezonde kitsch.

Nu reserveren

Palau de la Música CatalanaTickets, openingstijden & openbaar vervoer
TicketsEen tour door het gebouw met een gids: Ticket €20
Voor mensen onder de 35 jaar en boven de 65 jaar is het €16
Gratis voor kinderen t/m 10 jaar
Voor een Audio-Guided Tour is het €16
De prijzen voor voorstellingen variëren.
AdresCarrer Palau de la Música 4-6 (El Born)
Openbaar vervoer / metroMetro: Urquinaona (L4)
Openingstijden Voor rondleidingen met een gids: 9.00 tot 15.30 (varieert naar gelang de tijd van het jaar)

Wat vind je terug in dit artikel?

De Barcelona Card: onbeperkt met het ov + gratis entree en kortingen bij musea

Meer weten!

Palau de la Música in foto’s

Bezoek het Palau de la Música Catalana

Je kunt ervoor kiezen om het Palau de la Música van binnen te bekijken tijdens een concert. Hiervoor kun je kaarten kopen via de website, of ter plekke bij de loketten. De programmering is heel gevarieerd, van klassieke muziek en recitals tot popconcerten en flamenco. De prijzen voor de concerten lopen sterk uiteen, dus even goed checken!

Ondanks de akoestiek, die volgens velen niet meer de beste is sinds de renovatie in de vorige eeuw, is het de moeite waard om een concert bij te wonen want de zaal is adembenemend mooi!

Een andere mogelijkheid is deel te nemen aan een rondleiding onder begeleiding van een gids, die elk halfuur start. Hiervoor moet je van tevoren reserveren. Dat kan onder meer via de Nederlandse aanbieder Tiqets.

Je kunt ook iets gaan drinken in het restaurant wat zich aan de achterkant bevindt (even linksom lopen), dan zie je ook al een deel van de bijzondere versieringen. Ze hebben er lekkere pintxos en je kunt er op het terras zitten.

Nu reserveren

Onze persoonlijke tips

  • Om de hoek van het Palau de la Música Catalana vind je de sfeervolle binnentuin van het Antic Teatre (C/Verdaguer i Callís 12). Bestel je drankje binnen aan de bar en geniet onder de bomen van een zwoele zomeravond. Ontbijten kan hier trouwens ook prima en heerlijk rustig.
  • In hetzelfde straatje vind je El Bitxo, een knus restaurantje met a-typische tapas en kleine gerechten op de kaart. De in Earl Grey gemarineerde kabeljauw, de salade met artisjokken en de patatas bravas met een twist zijn verrukkelijk! Of een bordje kaas met een glas wijn. Minder geschikt trouwens als je met (kleine) kinderen bent, maar wel een aanrader als je op de romantische tour bent.
  • Koffiegek? Loop de straat van het Palau een stukje verder tot je aan je linkerhand een prachtige passage ziet, Passatge Sert. Loop die in en na vijf passen zie je rechts Nomad Coffee en daar krijg je de allerlekkerste. Geopend van 8.30-17.30, in het weekend gesloten.

Praktische info

Openingstijden: Voor rondleidingen met een gids, kun je tussen 9.00 en 15.30 uur naar binnen (varieert naar gelang de tijd van het jaar). ‘s Avonds hangen de openingstijden af van de voorstellingen die worden gehouden.
Prijzen: Een tour door het gebouw onder begeleiding van een gids kost €20 (gratis voor kinderen t/m 10 jaar). De prijzen voor voorstellingen variëren.

Geschiedenis

Vlakbij de Via Laietana, de drukke weg die de wijk Eixample met de haven verbindt, ligt de volkswijk Sant Pere, met haar wirwar van geheimzinnige straatjes en eeuwenoude geschiedenis. Hier werd het Palau de la Música Catalana gebouwd, met het doel er de hoofdzetel van het Catalaanse koor Orfeó in te vestigen.

In 1904 werd het klooster Sant Francisco, dat op deze plek stond, gekocht voor 240.322,60 pesetas (ongeveer 1450 euro ) en een jaar later werd de eerste steen gelegd voor het Palau de la Música. Deze steen kun je tijdens een rondleiding zien in de zaal waar tot op de dag van vandaag het koor Orfeó repeteert.

Het project werd gefinancieerd door de leden van Orfeó en de Barceloneze elite uit die tijd, rijk geworden door vooral de textielindustrie. Ongeveer zestig jaar eerder werd op deze manier de bouw van het operagebouw Liceu aan de Ramblas mogelijk gemaakt.

Sinds 1997 door de UNESCO uitgeroepen tot werelderfgoed, samen met het Hospital Sant Pau.

Architectuur

Het weelderige Palau werd opgetrokken uit rode baksteen en voorzien van geglazuurd tegelwerk, mozaïekpilaren en uitbundige decoratieve elementen. De hoofdingang was tot het jaar 1989 aan de voorkant. Tegenwoordig moet je even linksom, als je met je neus naar het Palau staat, tot het einde van de straat lopen en dan rechts naar binnen gaan.

Palau de la MúsicaOp de eerste verdieping op het balkon staan in totaal veertien zuilen in groepjes van twee. Let op de prachtige versieringen, iedere zuil heeft een verschillend motief, vaak met bloemen in allerlei pasteltinten.

Op de tweede verdieping zie je drie busten van de componisten Palestrina, Johan Sebastian Bach en Beethoven. Rechts om de hoek is er trouwens nog een buste, van de componist Wagner.

In de mozaïeke fronton op de voorgevel, een werk van keramist Lluís Bru, zie je de vlag van het Orfeó Català, de berg Montserrat en een lied van componist Amadeu Vives wat later de officiele hymne van Mallorca werd.

In twee van de grote pilaren waarop het gebouw rust, aan de voorkant, zaten oorspronkelijk de kassa’s waar je vroeger entreekaartjes kocht voor de concerten en voorstellingen. Tegenwoordig is er weer een van die taquillas geopend, bij wijze van informatiepunt. De officiële kassa’s zijn nu links om de hoek.

Palau de la Música
De oorspronkelijke kassa.

Palau de la Música
Sant Jordi

Op de rechterhoek van het Palau staat een beeld van beeldhouwer Miguel Blay met de naam ‘Het Catalaanse Volkslied’. Het eerste wat opvalt is de voor de Catalaanse cultuur zo belangrijke Sint Joris met z’n zwaard en daaromheen beelden van zowel de elite als het gewone volk. Hiermee werd gesymboliseerd dat het muziekpaleis bedoeld was voor alle lagen van de bevolking.

Het Petit Palau is het gedeelte aan de linkerkant, gebouwd aan het einde van de twintigste eeuw met de opvallende hoek, die een palmboom laat zien. Daar om de hoek is de artiesteningang en het restaurant Mirador met terras en de kassa’s.

Petit Palau

Binnenin de zaal is het glas-in-lood-gewelf een absolute eye catcher. Hierdoor valt er natuurlijk licht de zaal naar binnen, een in Europa uniek fenomeen.

Detail voor de liefhebbers: in het hoofdgebouw van het Hospital de la Santa Creu i de Sant Pau had Domènech i Montaner al eens geëxperimenteerd met een soortgelijk glas-in-lood-raam, maar dan van kleiner formaat.

La Carmela

La Carmela (Jaume Plensa)

Als je vanuit de gotische wijk de Via Laietana oversteekt naar het Palau de la Música Catalana loop je ertegenaan, het zwartijzeren kunstwerk van Jaume Plensa, La Carmela. Het werd in april 2016 geplaatst samen met twee andere werken van dezelfde kunstenaar binnenin het Palau. Het is het hoofd van een veertienjarig Catalaans meisje dat Plensa fotografeerde in 2013, driedimensionaal.

Plensa noemde het een fusie van fotografie en beeldhouwen. De stadsbewoners zijn gaan houden van “La Carmela”, iets wat de kunstenaar zeer emotioneerde en mede hierom kwam de gemeente Barcelona met hem overeen dat het kunstwerk de komende acht jaar kosteloos mag blijven staan met de mogelijkheid tot verlenging.

Over de plek waar het beeld staat, zegt Plensa dat het als het ware een dode plek was, energieloos, zonder leven en La Carmela werd op zijn uitdrukkelijke verzoek precies daar geplaatst. Het beeld zorgt voor de levendigheid die deze plek eerst miste, toeristen poseren ervoor, wandelaars lopen er nieuwsgierig omheen en rusten er even uit.

Wat leuk, je bent tot hier gekomen!

Ik ben Annebeth en ik ben al 21 jaar thuis in Barcelona. Als online gids, journalist, auteur van vele reisgidsen over de stad en mede-eigenaar van fietstourbedrijf El Ciclo, is Barcelona mijn grote inspiratie en alles wat ik weet (en te weten kom) deel ik graag met je op Barcelonatips.nl. Natuurlijk met mijn persoonlijke tips en aanraders zodat jij eenmaal ter plekke dat authentieke, lokale en unieke Barcelonagevoel kunt ervaren.

Vond je mijn tips waardevol en wil je iets terugdoen? Dat kan natuurlijk ;-). Ik heb de mogelijkheid om een donatie naar keuze te doen. Alle kleine beetjes helpen mij om dit platform draaiende te kunnen houden!

Nu doneren

Volg mij ook op Instagram voor nog meer tips en info: @barcelonatips & @annebethvis