Naar de bioscoop in Barcelona

Filmpje pakken in Barcelona? Keus genoeg, maar let goed op, de meeste bioscopen vertonen nagesynchroniseerde versies zonder ondertiteling. Als er bij de film V.O. vermeld staat (versión original) of V.O.S. (versión original subtitulada) dan ben je ervan verzekerd dat je George Clooney niet ineens Catalaans hoort praten! Hieronder een lijstje met de bioscopen en filmhuizen in Barcelona die altijd de originele versies vertonen maar ook een paar bioscopen die wel vertaald zijn naar het Spaans.

Renoir Floridablanca

Met zeven zalen en een mooie mix van arthouse-films met hier en daar een Hollywood-kaskraker ertussen, is de bioscoop Renoir Floridablanca een prima keuze, zeker als je een beetje in het centrum van de stad wilt blijven.

Tip voor na de voorstelling

Na de film de straat oversteken bij El Laurel heerlijke Argentijnse empanadas te eten!

Prijs en adres

Maandag, dinsdag en donderdag €7,50
Vrijdag, zaterdag en zon-en feestdagen €9,29
Woensdag €4,50
Carrer de Floridablanca 135
Metro: L2 (paarse lijn)/L1 (rode lijn) Universitat.

Yelmo Icária

Dit is de grootste bioscoop van de stad, midden in winkelcentrum Centre Vila in de wijk Vila Olímpica. Met maar liefst 15 zalen en films in 3D is het ruim kiezen hier. Op het programma staan voornamelijk de grotere, commerciële filmproducties.

Tip voor bij de film

Op woensdag een portie popcorn voor één euro!

Prijs en adres

Prijs: €7,50, voor 3D films €2,50 extra en op maandag €6
Carrer de Salvador Espriú, 61
Metro: L4 (gele lijn) Ciutadella/Vila Olímpica.

Méliès Cinémes

Méliés Cinémes is vernoemd naar de Franse illusionist en cineast Georges Méliès. Er zijn twee filmzalen en de programmering wordt met veel liefde voor film in het algemeen en aandacht voor kwaliteit gekozen. De toegankelijke klassiekers (denk aan Hitchcock) en onafhankelijke (cult)films. Voor de echte liefhebber een bijzonder adresje.

Tip vooraf

Koffie drinken om de hoek bij Coffee and Bread. De eigenaresse neemt graag de tijd om de laatste nieuwtjes door te nemen met de klanten, dus houd rekening met een soort slow coffee!

Prijs en adres

€6-7 (op maandag €4).
Carrer de Villaroel 102
Metro: L1 (rode lijn) Urgell of L5 (blauwe lijn) Hospital Cliníc.

Cines Verdi Barcelona

In de gezellige volkswijk Gràcia zijn er twee filmhuizen die vlak bij elkaar liggen, Verdi (5 zalen) en Verdi Park (4 zalen), handig want als je in het ene je keuze niet kunt maken, loop je zo naar het andere. Op het programma staan filmhuisfilms en documentaires, te vergelijken met Renoir, maar dan nog nét iets origineler.

Tip voor na de voorstelling: de film nabespreken met een pizza en een glas wijn tegenover Verdi. Ben je meer van de zoetigheid, ga dan naar La Nena voor een chupito suizo (miniglaasje warme chocola met slagroom), Carrer de Ramon y Cajal 36.

Prijs en adres

Maandag €4,90
Dinsdag, woensdag en donderdag €8 euro
Vrijdag, zaterdag, zon- en feestdagen €9 euro
Ochtendvoorstellingen €6,50
Carrer de Verdi 32 (Verdi) en Carrer de Torrijos 49 (Verdi Park)
Metro: L3 (groene lijn) Fontana of (iets verder lopen) L4 (gele lijn) Joanic.

Cinema Maldà

Cinema Maldà is een Klein filmhuis midden in de gotische wijk. Hier krijgen oude films een tweede kans en veel onafhankelijke films die nergens anders worden vertoond, krijgen hier een podium. Ook staan er cultfilms en bijzondere documentaires op het programma. Er is slechts één filmzaal, waar je met één entreekaartje alle films van die dag kunt zien, dus je kunt hier heel voordelig ‘marathon film kijken’ (voor als het regent bijvoorbeeld!).

Tip voor na de film

Bij Ménage à Trois een crèpe eten of gewoon tapas als je daar meer zin in hebt! (Carrer d’en Bot 3, 5 minuten lopen vanaf Maldà). In de zomer is het terras extra populair omdat er zo’n lekker briesje waait.

Prijs en adres

Prijs: €5-6, in het weekend en op feestdagen €9 en op woensdag €4,50.
Carrer del Pi 5
Metro: L3 (groene lijn)/L1 (rode lijn) Plaça Catalunya of L3 (groene lijn) Liceu.

Boliche Cinemes

Een filmhuis met persoonlijkheid. Net als in Maldà worden hier veel auteurfilms en documentaires vertoond, die over het algemeen niet commercieel genoeg zijn om in de grotere bioscopen een plekje op de filmladder te veroveren. De niet-Spaanstalige films worden uitsluitend in het Catalaans ondertiteld, iets waar de eigenaren veel waarde aan hechten. Net als aan nostalgie en romantiek.

Tip

Hapje eten vóór of na de film? Gewoon in de gezellige bar van Boliche! Daar bestel je een compleet menu voor 8,50 euro waarbij je een salade kiest en daarna een broodje, pizza of typische Catalaanse coca. Drankje en dessert of koffie zitten erbij inbegrepen.

Prijs en adres

€6-9 (woensdag €4).
Avinguda Diagonal 508-510
Metro: L3 (groene lijn)/L5 (blauwe lijn) Diagonal.

Filmoteca el Raval

Filmoteca de Catalunya Cine

De filmotheek voor gevorderden! Sinds 2012 te vinden in de wijk El Raval, met als hoofddoel films te archiveren, te verspreiden en te gebruiken voor onderzoek. Naast de audiovisuele bibliotheek zijn er twee filmzalen, waar Catalaanse films, themafilms en documentaires worden vertoond. De website is alleen in het Catalaans, dus het is even zoeken naar de juiste info. Vergeet niet voordat je naar binnen stapt, om even het gebouw te bekijken met z’n moderne architectuur die in schril contrast staat met de nogal aftandse panden in de omgeving.

Tip voor na de film

Een glaasje absint drinken in één van de oudste bars van de stad, Bar Marsella, op het hoekje naast de Filmoteca (gaat pas ’s avonds open!).

Prijs en adres

€4 voor een voorstelling.
Plaça Salvador Seguí 1-9
Metro: L3 (groene lijn) Liceu.

 

Arenas de Barcelona Multicines

In het winkelcentrum wat eerst een arena voor stiervechters was is een grote bioscoop gevestigd. Deze bioscoop heeft 12 zalen. Deze bioscoop heeft geen Vose films. Ze zijn dus in het spaans ingesproken en hebben spaanse ondertiteling.

Tip voor na de film:

Neem de roltrappen naar boven, hier heb je een heel mooi uitzicht over Barcelona.

Prijs en adres:

Prijs: € 7,50
Woensdag: € 4,50
Centre Comercial Arenas de Barcelona
Gran Via, 385 08015 Barcelona
Metrolijn: l1 (rodelijn) of L3 (groene lijn) Espanya.

Phenomena

Vele omschrijven deze bioscoop als Old school. De films die er afgespeeld worden zijn niet de films zoals in elke andere bioscoop. Wil je een goede plek hebben ga dan op tijd want bij deze bioscoop kan je niet reseveren. De films zijn vose dus Engels gesproken met Spaanse ondertiteling.

Prijs en adres:

De prijs verschilt per film tussen de  €6 & €8
C/ Sant Antoni Maria Claret, 168 08025 Barcelona
Metrolijn:
L5 (blauwe lijn) Sant Pau / Dos de Maig
L2(paarse lijn) Sagrada Familia
L4(gele lijn)  Alfons X / Joanic

Cinemas Girona

Deze bioscoop is sinds 2010 weer open, ze bieden internationale en Europese kwaliteit films in het Catalaans. Ook zij hier vaak filmfestivals en privétentoonstellingen. Deze bioscoop is gevestigd in Gracia. Er zijn drie zalen.

Prijs en adres:

Maandag tot en met donderdag: €6,5
Vrijdag tot en met zondag en feestdagen: €8,50
C/Girona 175 08037 Barcelona
Metrolijnen: groene lijn L4 & blauwe lijn L5 Verdaguer. Groene lijn L3 Diagonal.

Balmes multicines

Deze bioscoop zit iets meer uit het centrum. Het is een vrijwel nieuwe bioscoop en zeer grote bioscoop met 12 zalen. De films zijn Vose.

Prijs en Adres:

Op woensdag betaal je €4,50 en de rest van de week €7,50
Carrer de Balmes, 422-424, 08022 Barcelona
Je kan hier met de bus komen V15, 131

Cines Gran Via Filmax

Deze bioscoop zit in een winkelcentrum, er zijn twaalf zalen (2600 zitplaatsen), grote schermen en comfortabele zitplaatsen. Het verschilt per film of ze ‘Vose’ zijn of niet.

Tip vooraf:

Ga eerst lekker het winkelcentrum in en ga daarna naar de bioscoop. Het is heerlijk om na een dagje shoppen te kunnen relaxen in de bioscoop.

 Prijs en adres:

Vrijdag, zaterdag, zondag en feestdagen: €8,30
Doordeweeks: €7,20
Donderdag: €4,50
Zondag ochtend: €6
3D altijd €1 toeslag.
Avenida de la Gran Via, 75. Centro Comercial Gran Via 2. 08908 L’Hospitalet de Llobregat (Barcelona)
De bussen die voor het winkelcentrum stoppen:46, 65, 79, H12, L70, L72, L80, L81, L86, L87, L94, L95, V3, N15, N16 y N17.