Naar de Film in Barcelona

Filmpje pakken in Barcelona? Keus genoeg, maar let goed op want er zijn bioscopen die nagesynchroniseerde versies zonder ondertiteling vertonen. Als er bij de film V.O. vermeld staat (versión original) of V.O.S.E. (versión original subtitulos Español) dan ben je ervan verzekerd dat je George Clooney niet ineens Spaans of Catalaans hoort praten! Hieronder een lijstje met de bioscopen en filmhuizen in Barcelona waar je de films in de originele versies kunt bekijken.

Renoir Floridablanca

Met zeven zalen en een mooie mix van arthouse-films met hier en daar een Hollywood-kaskraker ertussen, is de bioscoop Renoir Floridablanca een prima keuze, zeker als je een beetje in het centrum van de stad wilt blijven.

Tip voor na de voorstelling

Na de film de straat oversteken bij El Laurel, hier kun je heerlijke Argentijnse empanadas eten!

Yelmo Icária

Dit is de grootste bioscoop van de stad, midden in winkelcentrum Centre Vila in de wijk Vila Olímpica. Met maar liefst 15 zalen en films in 3D is het ruim kiezen hier. Op het programma staan voornamelijk de grotere, commerciële filmproducties.

Tip voor bij de film

Op woensdag een portie popcorn voor één euro!

Cines Verdi Barcelona

In de gezellige volkswijk Gràcia zijn er twee filmhuizen die vlak bij elkaar liggen, Verdi (5 zalen) en Verdi Park (4 zalen), handig want als je in het ene je keuze niet kunt maken, loop je zo naar het andere. Op het programma staan filmhuisfilms en documentaires, te vergelijken met Renoir, maar dan nog nét iets origineler.

Tip voor na de voorstelling: de film nabespreken met een pizza en een glas wijn tegenover Verdi. Ben je meer van de zoetigheid, ga dan naar La Nena voor een chupito suizo (miniglaasje warme chocola met slagroom), Carrer de Ramon y Cajal 36.

Cinema Maldà

Cinema Maldà is een Klein filmhuis midden in de gotische wijk. Hier krijgen oude films een tweede kans en veel onafhankelijke films die nergens anders worden vertoond, krijgen hier een podium. Ook staan er cultfilms en bijzondere documentaires op het programma. Er is slechts één filmzaal, waar je met één entreekaartje alle films van die dag kunt zien, je kunt hier dus heel voordelig ‘marathon films kijken’ (voor als het regent bijvoorbeeld!).

Tip voor na de film

Bij Ménage à Trois een crèpe eten of gewoon tapas als je daar meer zin in hebt! (Carrer d’en Bot 3, 5 minuten lopen vanaf Maldà). In de zomer is het terras extra populair omdat er zo’n lekker briesje waait.

Boliche Cinemes

Een filmhuis met persoonlijkheid. Net als in Maldà worden hier veel auteurfilms en documentaires vertoond, die over het algemeen niet commercieel genoeg zijn om in de grotere bioscopen een plekje op de filmladder te veroveren. De niet-Spaanstalige films worden uitsluitend in het Catalaans ondertiteld, iets waar de eigenaren veel waarde aan hechten. Net als aan nostalgie en romantiek.

Tip

Hapje eten vóór of na de film? Gewoon in de gezellige bar van Boliche! Daar bestel je een compleet menu voor 8,50 euro waarbij je een salade kiest en daarna een broodje, pizza of typische Catalaanse coca. Drankje en dessert of koffie zitten erbij inbegrepen.

Filmoteca de Catalunya Cine

De filmotheek voor gevorderden! Sinds 2012 te vinden in de wijk El Raval, met als hoofddoel films te archiveren, te verspreiden en te gebruiken voor onderzoek. Naast de audiovisuele bibliotheek zijn er twee filmzalen, waar Catalaanse films, themafilms en documentaires worden vertoond. De website is alleen in het Catalaans, dus het is even zoeken naar de juiste info. Vergeet niet voordat je naar binnen stapt, om even het gebouw te bekijken met z’n moderne architectuur die in schril contrast staat met de nogal aftandse panden in de omgeving.

Tip voor na de film

Een glaasje absint drinken in één van de oudste bars van de stad, Bar Marsella, op het hoekje naast de Filmoteca (gaat pas ‘s avonds open!).

Arenas de Barcelona Multicines

In het winkelcentrum (wat eerst een arena voor stiervechters was) is een grote bioscoop gevestigd. Deze bioscoop heeft 12 zalen. Deze bioscoop heeft geen Vose films. Ze zijn dus in het spaans ingesproken en hebben spaanse ondertiteling.

Tip voor na de film:

Neem de roltrappen naar boven, hier heb je een heel mooi uitzicht over Barcelona.

Phenomena

Vele omschrijven deze bioscoop als Old school. De films die er afgespeeld worden zijn niet de films zoals in elke andere bioscoop. Wil je een goede plek hebben ga dan op tijd want bij deze bioscoop kun je niet reserveren. De films zijn vose dus Engels gesproken met Spaanse ondertiteling.

Cinemas Girona

Deze bioscoop is sinds 2010 weer open, ze bieden internationale en Europese kwaliteit films in het Catalaans. Ook zij hier vaak filmfestivals en privé tentoonstellingen. Deze bioscoop is gevestigd in Gracia. Er zijn drie zalen.

Balmes multicines

Deze bioscoop zit iets meer uit het centrum. Het is een vrijwel nieuwe bioscoop en zeer grote bioscoop met 12 zalen. De films zijn Vose.

Cines Gran Via Filmax

Deze bioscoop zit in een winkelcentrum, er zijn twaalf zalen (2600 zitplaatsen), grote schermen en comfortabele zitplaatsen. Het verschilt per film of ze ‘Vose’ zijn of niet.

Tip vooraf:

Ga eerst lekker het winkelcentrum in en ga daarna naar de bioscoop. Het is heerlijk om na een dagje shoppen te kunnen relaxen in de bioscoop.