Museu-Monestir de Pedralbes MHCB

Het middeleeuwse erfgoed van Barcelona bevindt zich grotendeels in de historische binnenstad, maar voor een van de hoogtepunten van de Catalaanse gotische architectuur moet je als bezoeker in de hoger gelegen wijk Pedralbes zijn. Hier ligt het veertiende-eeuwse Reial Monestir de Santa Maria de Pedralbes. Maak kennis met het kloosterleven van de clarissenzusters en bezichtig de uitgebreide verzameling religieuze kunstwerken.

Museu-Monestir de Pedralbes MHCBTickets, openingstijden & openbaar vervoer
TicketsVolwassenen: €5
Studenten onder de 30 jaar en 65-plussers: €3,50
Kinderen onder de 16 jaar: gratis
Op zondagen kun je vanaf 15.00 uur ook gratis naar binnen en de eerste zondag van de maand is de toegang de hele dag gratis. Je kunt de tickets ter plekke kopen.
AdresBaixada del Monestir 9, (Pedralbes)
Openbaar vervoer / metroMetro: Maria Cristina (L3)
FGC: Reina Elisenda (L12)
Bus: 68, 75, 78, H4, V5
Toerist Bus (Hop-on Hop-off): Blauwe lijn
OpeningstijdenApr-sep:
Di-vr: 10.00-17.00 uur
Za: 10.00-19.00 uur
Zo: 10.00-20.00 uur
Tijdens de feestdagen van 10.00-14.00 uur

Okt-maart:
Di-vr: 10.00-14.00 uur
Za en zo: 10.00-17.00 uur
Tijdens de feestdagen van 10.00-14.00 uur

Gesloten op 1 januari, 1 mei, 24 juni en 25 december

Inhoud

Wat is Monestir de Pedralbes?

Een bezoek aan het Monestir de Pedralbes geeft een goed beeld van het leven dat de vrouwelijke kloosterlingen er gedurende meer dan zes eeuwen hebben geleid. Zo kun je een kijkje nemen in de verschillende vertrekken die door de kloosterorde werden gebruikt, waaronder de eetzaal, de slaapkamer, de ziekenzaal, de keuken, de kapittelzaal, de patio en de abdij, die in de loop van de tijd nauwelijks zijn veranderd.

De kapel gewijd aan Sant Miquel wordt door velen beschouwd als het hoogtepunt vanwege de goed bewaard gebleven muurschildering uit 1346 waarop het leven van Christus wordt uitgebeeld. Net als de andere fresco’s die in de kapel te bewonderen zijn, werd deze muurschildering gemaakt door de Italiaanse schilder Ferrer Bassa. In het kloostermuseum zijn talloze kunstwerken, liturgische voorwerpen, meubels en manuscripten, die door de clarissenzusters door de eeuwen heen werden verzameld, te bezichtigen.

De Barcelona Card: onbeperkt met het ov + gratis entree en kortingen bij musea

Meer weten!

Praktische informatie

Het Klooster van Pedralbes ligt buiten het centrum van de stad, maar is met het openbaar vervoer goed bereikbaar. Je hebt ongeveer een uur tot anderhalf uur nodig om het klooster te bezichtigen.

Met het ticket kun je het klooster van Pedralbes bezoeken zonder gids. De kerk San Miguel en de Kapel San Miguel zijn helaas gesloten voor het publiek. Rugzakken, helmen en andere voorwerpen groter dan 25×25 cm zijn niet toegestaan in het klooster.

Openingstijden

Apr-sep:
Di-vr: 10.00-17.00 uur
Za: 10.00-19.00 uur
Zo: 10.00-20.00 uur
Tijdens de feestdagen van 10.00-14.00 uur

Okt-maart:
Di-vr: 10.00-14.00 uur
Za en zo: 10.00-17.00 uur
Tijdens de feestdagen van 10.00-14.00 uur

Gesloten op 1 januari, 1 mei, 24 juni en 25 december

Prijzen

Tickets voor het Museu-Monestir de Pedralbes kosten €5 per persoon. Kinderen onder de 16 jaar mogen gratis naar binnen. Studenten onder de 30 jaar en 65-plussers betalen €3,50. Op zondagen kun je vanaf 15.00 uur ook gratis naar binnen en de eerste zondag van de maand is de toegang de hele dag gratis. Je kunt de tickets ter plekke kopen of op de officiële website van Monestir de Pedralbes.

Hoe kom je bij het Museu-Monestir de Pedralbes?

Metro:
Je kunt de groene lijn (L3) nemen tot aan metrohalte Maria Cristina. Daarvandaan loop je een stukje over de Avinguda Diagonal en sla je vervolgens de Avinguda de Pedrables in die je tot aan het klooster brengt. Je kunt ook uitstappen bij Palau Reial. Houd rekening met een wandeling van ongeveer twintig minuten bergopwaarts.

Ferrocarrils de la Generalitat:
Deze kun je nemen vanaf Plaça Catalunya, Provença of Gràcia. Neem één van de lijnen die stoppen bij Sarrià, waar je overstapt op L12 naar Reina Elisenda. Hiervandaan is het nog zo’n tien minuten lopen.

Bussen:
Je kunt ook de bussen 68, 75, 78, H4 en V5 nemen.
Voor bus 68 moet je uitstappen bij Av d’Esplugues – Av Pearson. Vanaf daar is het nog 10 minuten lopen en je bent er.
Voor de V5-bus stap je uit bij Av Pearson – Pl Joan d’Alòs en dan is het nog ongeveer 5 minuten lopen.

Hop-on Hop-off bus:
Ten laatste kun je er ook komen met de Hop-on Hop-off bus. Je moet uitstappen bij de halte Monestir de Pedrables.

Adres & plattegrond

Adres: Baixada del Monestir 9 (Pedralbes)

Geschiedenis van het klooster van Pedralbes

Het klooster van Pedralbes werd in 1326 gesticht door koning Jaume II van Aragón en zijn echtgenote Elisenda de Montcada. De opening vond een jaar later plaats, op 3 mei 1327. Elisenda de Montcada liet na de dood van haar man een paleis bijbouwen, waar zij bleef wonen tot aan haar dood in 1367. Zij werd in de kloosterkerk begraven en het paleis werd, zoals koningin Elisenda had bepaald, weer met de grond gelijk gemaakt. In de jaren 1970 werden de resten van het paleis ontdekt. Het klooster was al die tijd overeind gebleven.

In vele opzichten is het Monestir de Pedrables uniek te noemen. Zo werd het indrukwekkende bouwwerk in dertien maanden tijd uit de grond gestampt. Het is door de eeuwen heen bovendien nauwelijks verbouwd, waardoor de gotische stijl nog altijd overheerst en niet wordt overschaduwd door latere bouwstijlen zoals bij veel andere werken uit die tijd wel het geval is. Het klooster en de bijbehorende kerk zijn groots van opzet en de zuilengalerij rondom de patio en de achthoekige klokkentoren worden beschouwd als hoogstandjes van de Catalaanse gotiek. Van de oorspronkelijke ommuring staan alleen nog twee uitkijktorens overeind. Sinds 1991 staat het klooster op de lijst met Historisch-Artistieke Monumenten van de gemeente Barcelona.

In het verleden leefde in het klooster een gemeenschap clarissenzusters, die grotendeels bestond uit dochters van Catalaanse adellijke families. De orde der clarissen, die aan het begin van de dertiende eeuw was gesticht door Clara van Assisi, kenmerkt zich door afzondering van de rest van de wereld. In het klooster van Pedralbes leefden de zusters een sober leven. Zij mochten het klooster niet verlaten en moesten bovendien verborgen blijven voor bezoekers. De zusters hebben tot 1983, toen het gotische bouwwerk werd opengesteld voor het publiek, in het klooster geleefd. Tegenwoordig wonen zij in een aangrenzend gebouw.

Museu-Monestir de Pedralbes

Mijn persoonlijke tips

  • Ben je een gevorderde Barcelona-ganger? Dan vind je het misschien leuk om een bezoek aan het klooster te combineren met een wandeling door de mooie wijk Sarrià, die net als Gràcia een zelfstandig dorp buiten de stad was. Stop voor de beste patatas bravas in de stad bij Bar Tomàs (Carrer Major de Sarrià 49).
  • Een bezoek aan het Museu-Monestir de Pedralbes laat zich uitstekend combineren met een bezoek aan de Pabellones de la Finca Güell, die in de buurt liggen.