Casa Vicens

Casa Vicens in de fijne wijk Gràcia is Antoni Gaudí’s allereerste bouwwerk in Barcelona. Het huis werd ontworpen en gebouwd in opdracht van Manuel Vicens i Montaner. Na een periode van reconstructie en een grondige verbouwing opende Casa Vicens in november 2017 voor het eerst zijn deuren voor publiek.

Casa VicensTickets, openingstijden & openbaar vervoer
TicketsTickets €18. Nu online reserveren
Kinderen en jongeren 12 t/m jaar en 65+: €16. Nu online reserveren
Kinderen onder de 11 jaar mogen gratis naar binnen (zorg wel dat je een kaartje bestelt) Nu online reserveren
AdresCarrer de les Carolines 24
Openbaar vervoer / metroMetro: Fontana (L3)
OpeningstijdenVan 1 april tot 14 oktober:
Maandag - zondag: van 10.00 uur tot 20.00 uur

Van 15 oktober tot 31 maart
Maandag: van 10.00 uur tot 15.00 uur
Dinsdag - zondag: van 10.00 uur tot 19.00 uur

Inhoud

Nu reserveren

In het kort: wat is Casa Vicens en waarom zou je deze highlight bezoeken?

Casa Vicens was het eerste werk van de beroemde architect Antoni Gaudí. Het is pas in 2017 voor het eerst geopend voor het publiek en vormt één van de minder drukbezochte bezienswaardigheden in de stad.

Casa Vicens is zeker een bezoek waard voor degenen die al vaker in Barcelona zijn geweest en al veel van Gaudí gezien hebben of voor bezoekers die juist voor de meer onbekende pareltjes gaan en niet voor de grote toeristische trekpleisters. Bovendien kun je via onze site met 10% korting boeken!

Wij vinden Casa Vicens absoluut de moeite waard. De stijl die Gaudí hier gebruikte is nog heel anders dan bij latere werken en oosterse invloeden zijn onmiskenbaar aanwezig. Bijzonder aan Casa Vicens is de interactie met het personeel dat er rondloopt: je kunt iedereen alles wat je maar wilt weten, vragen.

Casa Vicens in foto’s

Breng Casa Vicens een bezoek

Bij Casa Vicens zul je geen lange rijen aantreffen tot op straat: in overleg met de omwonenden is besloten dat er niet teveel mensen tegelijk naar binnen mogen, om de impact van het toerisme in de wijk binnen de perken te houden.

Je gaat, als je met je neus naar het huis staat, rechts door een ijzeren poort en eenmaal binnen loop je zo door mits je een kaartje hebt gereserveerd van tevoren. Iedere twintig minuten mogen er maximaal twintig mensen tegelijk het huis in, zodat je alles goed bekijken, ergens op een bankje zitten en foto’s kunt nemen.

Het is niet mogelijk om audio-gidsen te huren, daar is bewust voor gekozen en daarmee onderscheidt Casa Vicens zich van andere grote bezienswaardigheden in de stad. Het gaat erom dat bezoekers het huis ervaren, zoals in een museumhuis, zonder nummertjes waarbij dan een verhaaltje wordt verteld waarnaar je luistert door je koptelefoon.

In plaats daarvan zijn er op iedere verdieping medewerkers aanwezig aan wie je alles kunt vragen en een paar keer dag kun je met een begeleide tour mee (kosten hiervoor zijn 3 euro extra per persoon).

Tickets, tours & rondleidingen bij Casa Vicens

Koop je tickets van tevoren!
Casa Vicens bezoeken? Bestel je tickets dan van te voren via onze samenwerkingspartner Tiqets. Kaartjes kosten €20, maar via onze partner krijg je 10% korting en betaal je dus €18,00 exclusief afhandelingskosten. Kinderen onder de 11 jaar mogen gratis naar binnen en kinderen van 12 tot en met 18 jaar betalen €16,00 (of €18 zonder korting) exclusief afhandelingskosten.

Om Casa Vicens te bezoeken, moet je vooraf online je entreekaarten kopen. Er is ter plekke geen kassa. Met een gewoon ticket voor Casa Vicens, kun je alleen op het aangegeven tijdstip naar binnen.

Je kunt er ook voor kiezen om Casa Vicens te bezoeken tijdens een rondleiding met gids. De kosten hiervoor bedragen bij onze samenwerkingspartner Ticketbar €23,00 en met korting €21,00 exclusief afhandelingskosten. De rondleiding zal gegeven worden door een tweetalige gids (Engels en Spaans). Kinderen tot en met 11 jaar mogen gratis mee en kinderen vanaf 11 tot 18 kunnen een kaartje kopen van €19,00

Combinatieticket voor de drie huizen van Gaudí (inclusief Casa Batlló)

Speciaal voor de liefhebbers van Gaudí is er ook een ticket waarmee je Casa Batlló, Casa Milà (La Pedrera) en Casa Vicens kunt bezoeken. Bij dit ticket zit inbegrepen:

  • La Pedrera: skip the line tickets + audiogids
  • Casa Vicens: open ticket
  • Casa Batlló: 10D Experience
  • Stadswandeling door Barcelona dmv app met audiogids

Nu reserveren

Praktische informatie

Prijzen

Volwassenen: €20 alleen entreekaartje (klik hier voor 10% korting)
Kinderen tot 11 jaar: gratis
Kinderen en jongeren van 11 tot 18 jaar: €16,00 (korting van €4)

Openingstijden

Van 1 april tot 14 oktober:
Van maandag tot zondag, van 10:00 uur tot 20:00 uur. De laatste ingang is één uur en 20 minuten voor sluiting.
Van 15 oktober tot 31 maart
Maandag: van 10:00 uur tot 15:00 uur
Van dinsdag tot zondag, van 10:00 uur tot 19:00 uur
Casa Vicens is gesloten op 25 december, 1 en 6 januari.

Tijdslot

Let op: de Casa Vicens werkt met vaste bezoektijden. Dat betekent dat je al van tevoren (bij het reserveren van je kaartjes) moet bepalen hoe laat je het huis wil bezoeken. Zorg dat je vervolgens ook op tijd bij de ingang bent. Je tickets kun je printen of bewaren op de smartphone.

Gratis Casa Vicens bezoeken

Casa Vicens biedt Gratis toegang tijdens de Museumnacht en Museumdag. Verder zijn er geen mogelijkheden om het huis gratis te bezichtigen.

Hoe kom je bij Casa Vicens?

Metro
Je kun het best de metrolijn L3 (groene lijn) nemen en bij metrohalte Fontana uitstappen. Loop vervolgens de Carrer Gran de Gràcia een stukje bergopwaarts en neem de eerste straat links, Carrer de les Carolines. Je zult Casa Vicens vanzelf zien liggen aan je rechterhand.

Met de bus
Je kunt ook met de bus naar Casa Vicens. Buslijnen 22, 24, 27, 32, 87, 92, 114, V17 stoppen langs de Gran de Gràcia in de buurt,

Lopen
Lopen vanaf het centrum is mogelijk, maar hier doe je wel even over en bovendien loop je een groot deel bergopwaarts. Neem dus ruim voldoende de tijd als je besluit te gaan lopen.

Fietsen
Fietsen vanaf het centrum is prima te doen, mits je een fiets hebt met voldoende versnellingen.

Wat kun je zien en doen tijdens je bezoek aan Casa Vicens?

Casa Vicens is niet Gaudí’s grootste werk, maar desondanks is er van alles te zien en beleven.

Tuin en patio

Vanaf de tuin heb je mooi zicht op de bontgekleurde buitenmuren van Casa Vicens. Het is de bedoeling dat achter op de patio een kleine cafetaria komt verzorgd door Hoffman.

Interieur

Eenmaal binnen kun je de begane grond en eerste en tweede verdieping bezichtigen. Op de bovenste verdieping zie je een maquette uit het huis en kun je een audiovisuele voorstelling over Casa Vicens bekijken. Op de verdiepingen hieronder kun je verschillende ruimtes en vertrekken bekijken, in originele staat hersteld.

Het dak

Ook het dakterras is opengesteld voor publiek en kun je bezoeken. Op het dakterras kun je de prachtige torentjes van dichterbij bekijken en heb je uitzicht over de wijk Gràcia.

Geschiedenis en architectuur Casa Vicens

Antoni Gaudí had in 1878 nauwelijks zijn diploma op zak of hij werd door Manuel Vicens i Montaner gevraagd een zomerhuis neer te zetten in het toenmalige dorp Vila de Gràcia, dat even buiten Barcelona lag. Op dat moment had Gaudí nog geen ervaring met het bouwen van een woning en toen hij vijf jaar later ook daadwerkelijk aan de bouw begon – Vicens had niet direct geld voorhanden -, had hij die nog steeds niet. Maar ook toen al liet hij zijn fantasie de vrije loop, zo bleek. In 1883 nam de familie Vicens haar intrek in Gaudí’s eersteling.

Een kenner van andere Gaudiaanse hoogstandjes in Barcelona zal het direct opvallen: de voor Gaudí zo kenmerkende ronde vormen en golvende muren zijn in Casa Vicens nog geheel afwezig. Ook ontbreken hier nog de voor Gaudi zo kenmerkende mozaïekstijl trencadís. Het is duidelijk dat de architect vanaf zijn beginperiode op zoek is geweest naar een eigen bouwstijl en identiteit. In de smalle straat met doodgewone woningen trekt dit protserige bouwwerk meteen de aandacht van voorbijgangers, niet alleen door de bijzondere vorm, maar ook door de uitbundige decoratie en het opvallende smeedijzeren hekwerk in jugendstilstijl.

De bij Vicens i Montaner zo geliefde tegels zijn terug te vinden in het hele gebouw. Als afwisseling op het traditionele schaakbordpatroon gebruikte Gaudí bontgekleurde tegeltjes beschilderd met bloemen die waren geïnspireerd op de oranjekleurige Afrikaantjes die op het bouwterrein groeiden.

casa vicens azulejos

Voor de ijzeren hekken rondom het huis liet de architect zich inspireren op de dwergpalmen die in de tuin groeiden en je nu nog altijd ziet. Achterin de tuin wordt ergens in januari door de bekende banketbakker Hofmann een café geopend uitsluitend voor bezoekers, hier kun je dan naast een drankje een overheerlijk taartje eten!

In de kelder is de museumwinkel gevestigd met prachtige naslagwerken en souveniers.

De eerste twee verdiepingen zijn ontworpen in Spaanse stijl, maar als je verder omhoog kijkt, dan waan je je haast in de Arabische wereld. De mooiste kamers zijn wat ons betreft de ‘rookkamer’, waar de mannen van het huis samenkwamen om te roken en de tocador, de vrouwenkamer.

Kleurtjes, tierelantijntjes, mozaïek: het is een onmiskenbare Gaudí. Onze favoriete kamers zijn de ‘rookkamer’, waar De Catalaanse meesterarchitect liet zich voor zijn eerste huis in Barcelona deels inspireren door de natuur, waar hij het grootste gedeelte van zijn kindertijd doorbracht. Gaudí had namelijk jeugdreuma en moest veel bewegen, dus hij trok er veel op uit, naar de bergen en bossen die de stad omringen. Het bovenste gedeelte zou in het bijzonder geïnspireerd zijn op landen als India en Japan.

casa Vicens interieur

Bij de oplevering van Casa Vicens, in het jaar 1888, waren de Barcelonezen erg onder de indruk en een stuk enthousiaster dan toen hij een paar jaar later Casa Milà aan de Passeig de Gràcia presenteerde. Aan de ‘Pedrera’, inmiddels één van zijn bekendste werken, konden veel mensen maar moeilijk wennen.

Sinds 2005 staat Casa Vicens op de Werelderfgoedlijst van de Unesco.

Persoonlijke tips

  • Net als Casa Vicens, werd ook de Mercado de la Llibertat opgeleverd in het jaar 1888. De versmarkt, een van de vele in Barcelona, vind je op loopafstand van het huis, aan het Plaça de la Llibertat 27. Het is de ideale plek om even lekker wat te drinken of boodschappen te doen voor de lunch of het avondeten.
  • De nabijgelegen winkelstraat c/Asturias is bezaaid met bijzondere winkels, zoals Olokuti waar ze een theetuin achterin de zaak hebben. Die straat is ideaal om je wandeling door deze charmante wijk te beginnen.
  • Lees ook: Gaudí en het Catalaans modernisme

Adres & plattegrond

Casa Vicens
Carrer de les Carolines 24
08012 Barcelona
Metro: L3