Casa VicensCasa Vicens

Casa Vicens in de fijne wijk Gràcia is Antoni Gaudí’s debuut in de stad. Het huis werd ontworpen en gebouwd in opdracht van de rijke tegelfabrikant Manuel Vicens i Montaner.

De bij Vicens i Montaner zo geliefde tegels zijn terug te vinden in het hele gebouw. De eerste twee verdiepingen zijn ontworpen in Spaanse stijl, maar als je verder omhoog kijkt, dan waan je je haast in de Arabische wereld. Kleurtjes, tierelantijntjes, mozaïek: het is een onmiskenbare Gaudí. De Catalaanse meesterarchitect liet zich voor zijn eerste huis in Barcelona deels inspireren door de natuur, waar hij het grootste gedeelte van zijn kindertijd doorbracht. Gaudí had namelijk jeugdreuma en moest veel bewegen, dus hij trok er veel op uit, naar de bergen en bossen die de stad omringen. Het bovenste gedeelte zou in het bijzonder geïnspireerd zijn op landen als India en Japan.

Bij de oplevering van Casa Vicens, in het jaar 1888, waren de Barcelonezen erg onder de indruk en een stuk enthousiaster dan toen hij een paar jaar later Casa Milà aan de Passeig de Gràcia presenteerde. Aan de ‘Pedrera’, inmiddels één van zijn bekendste werken, konden veel mensen maar moeilijk wennen.

Bezoek aan Casa Vicens

Casa Vicens is eigendom van de Mora Banc Grup en het is niet mogelijk om het huis van binnen een bezoek te brengen. Wel kun je vanaf de straatkant een goede indruk krijgen van Gaudí’s eerste huis in Barcelona. In de toekomst zal het pand waarschijnlijk wel worden opengesteld voor publiek, maar daarover is nog niet veel bekend.

Persoonlijke tip

Net als Casa Vicens, werd ook de Mercado de la Llibertat opgeleverd in het jaar 1888. De versmarkt, een van de velen in Barcelona, vind je op loopafstand van het huis, aan het Plaça de la Llibertat 27. Het is de ideale plek om even lekker wat te drinken of boodschappen te doen voor de lunch of het avondeten.

Adres & plattegrond


Casa Vicens
Carrer de les Carolines 24
08012 Barcelona
Metro: L3