Casa Vicens

Casa Vicens in de fijne wijk Gràcia is Antoni Gaudí’s eerste bouwwerk in Barcelona. Het huis werd ontworpen en gebouwd in opdracht van de rijke tegelfabrikant Manuel Vicens i Montaner. Na een periode van reconstructie opent Casa Vicens op 16 november 2017 opnieuw de deuren voor publiek.


Tickets & Tours

Antoni Gaudí had in 1878 nauwelijks zijn diploma op zak of hij werd door Manuel Vicens i Montaner gevraagd een zomerhuis neer te zetten in het toenmalige dorp Vila de Gràcia, dat even buiten Barcelona lag. Op dat moment had Gaudí nog geen ervaring met het bouwen van een woning en toen hij vijf jaar later ook daadwerkelijk aan de bouw begon – Vicens had niet direct geld voorhanden -, had hij die nog steeds niet. Maar ook toen al liet hij zijn fantasie de vrije loop, zo bleek. In 1883 nam de familie Vicens haar intrek in Gaudí’s eersteling.

Vermijd de rij
Casa Vicens bezoeken? Bestel je tickets dan van te voren via onze samenwerkingspartner Tiqets, zodat je niet in de rij hoeft te staan. Kaartjes kosten €16.

Architectuur Casa Vicens

Een kenner van andere Gaudiaanse hoogstandjes in Barcelona zal het direct opvallen: de voor Gaudí zo kenmerkende ronde vormen en golvende muren zijn in Casa Vicens nog geheel afwezig. Ook ontbreken hier nog de voor Gaudi zo kenmerkende mozaïekstijl trencadís. Het is duidelijk dat de architect vanaf zijn beginperiode op zoek is geweest naar een eigen bouwstijl en identiteit. In de smalle straat met doodgewone woningen trekt dit protserige bouwwerk meteen de aandacht van voorbijgangers, niet alleen door de bijzondere vorm, maar ook door de uitbundige decoratie en het opvallende smeedijzeren hekwerk in jugendstilstijl.

De bij Vicens i Montaner zo geliefde tegels zijn terug te vinden in het hele gebouw. Als afwisseling op het traditionele schaakbordpatroon gebruikte Gaudí bontgekleurde tegeltjes beschilderd met bloemen die waren geïnspireerd op de oranjekleurige Afrikaantjes die op het bouwterrein groeiden. De door Gaudí ontworpen tegels werden gefabriceerd in de tegelfabriek van Manuel Vicens zelf.

casa vicens azulejos

De eerste twee verdiepingen zijn ontworpen in Spaanse stijl, maar als je verder omhoog kijkt, dan waan je je haast in de Arabische wereld. De mooiste kamers zijn wat ons betreft de ‘rookkamer’, waar de mannen van het huis samenkwamen om te roken en de vrouwenkamer.

Kleurtjes, tierelantijntjes, mozaïek: het is een onmiskenbare Gaudí. Onze favoriete kamers zijn de ‘rookkamer’, waar De Catalaanse meesterarchitect liet zich voor zijn eerste huis in Barcelona deels inspireren door de natuur, waar hij het grootste gedeelte van zijn kindertijd doorbracht. Gaudí had namelijk jeugdreuma en moest veel bewegen, dus hij trok er veel op uit, naar de bergen en bossen die de stad omringen. Het bovenste gedeelte zou in het bijzonder geïnspireerd zijn op landen als India en Japan.

casa Vicens interieur

Bij de oplevering van Casa Vicens, in het jaar 1888, waren de Barcelonezen erg onder de indruk en een stuk enthousiaster dan toen hij een paar jaar later Casa Milà aan de Passeig de Gràcia presenteerde. Aan de ‘Pedrera’, inmiddels één van zijn bekendste werken, konden veel mensen maar moeilijk wennen.

Sinds 2005 staat Casa Vicens op de Werelderfgoedlijst van de Unesco.

Persoonlijke tip

Net als Casa Vicens, werd ook de Mercado de la Llibertat opgeleverd in het jaar 1888. De versmarkt, een van de vele in Barcelona, vind je op loopafstand van het huis, aan het Plaça de la Llibertat 27. Het is de ideale plek om even lekker wat te drinken of boodschappen te doen voor de lunch of het avondeten.

Hoe kom je bij Casa Vicens?

Je kun het best de metro L3 (groene lijn) nemen en bij Fontana uitstappen. Loop vervolgens de Carrer Gran de Gràcia een stukje bergopwaarts en neem de eerste links. Je zult Casa Vicens vanzelf zien liggen aan je rechterhand.

Lees ook: Gaudí en het Catalaans modernisme

Adres & plattegrond

Casa Vicens
Carrer de les Carolines 24
08012 Barcelona
Metro: L3
De situatie nu in Barcelona: de laatste updates van het Barcelonatips-teamVerder lezen