Casa Vicens

Casa Vicens in de fijne wijk Gràcia is Antoni Gaudí’s allereerste bouwwerk in Barcelona. Het huis werd ontworpen en gebouwd in opdracht van Manuel Vicens i Montaner. Na een periode van reconstructie en een grondige verbouwing opende Casa Vicens in november 2017 voor het eerst zijn deuren voor publiek. Een aanrader omdat je hier de eerste periode van Gaudí goed kunt bekijken en de stijl anders is dan zijn andere bouwwerken.

Nu reserveren

Casa VicensTickets, openingstijden & openbaar vervoer
TicketsTickets €18 Reserveer hier met korting
Jongeren van 11 t/m 17 jaar, studenten en 65+: €16. Reserveer hier met korting
Kinderen onder de 11 jaar mogen gratis naar binnen (zorg wel dat je een kaartje bestelt) Nu online reserveren
AdresCarrer de les Carolines 24 (Gràcia)
Openbaar vervoer / metroMetro: Fontana (L3)
OpeningstijdenVan april t/m oktober:
Elke dag van 10.00 uur tot 20.00 uur

Van november t/m maart:
maandag: van10.00 uur tot 15.00 uur
dinsdag - zondag: van 10.00 uur tot 19.00 uur

Gesloten op 25 december, 6 januari en van 8 t/m 17 januari.

Inhoud

In het kort: wat is Casa Vicens en waarom zou je deze highlight bezoeken?

Casa Vicens was het eerste werk van de beroemde architect Antoni Gaudí. Het is pas in 2017 voor het eerst geopend voor het publiek en vormt één van de minder drukbezochte bezienswaardigheden in de stad.

Casa Vicens is zeker een bezoek waard voor degenen die al vaker in Barcelona zijn geweest en al veel van Gaudí gezien hebben of voor bezoekers die juist voor de meer onbekende pareltjes gaan en niet voor de grote toeristische trekpleisters. Bovendien kun je via mijn site met 10% korting boeken!

Ik vind Casa Vicens absoluut de moeite waard. De stijl die Gaudí hier gebruikte is nog heel anders dan bij latere werken en oosterse invloeden zijn onmiskenbaar aanwezig. Bijzonder aan Casa Vicens is de interactie met het personeel dat er rondloopt: je kunt iedereen alles wat je maar wilt weten, vragen.

Casa Vicens in foto’s

Breng Casa Vicens een bezoek

Bij Casa Vicens zul je geen lange rijen aantreffen tot op straat: in overleg met de omwonenden is besloten dat er niet teveel mensen tegelijk naar binnen mogen, om de impact van het toerisme in de wijk binnen de perken te houden.

Je gaat, als je met je neus naar het huis staat, rechts door een ijzeren poort en eenmaal binnen loop je zo door mits je een kaartje hebt gereserveerd van tevoren. Iedere twintig minuten mogen er maximaal twintig mensen tegelijk het huis in, zodat je alles goed bekijken, ergens op een bankje zitten en foto’s kunt nemen.

Vergeet niet je koptelefoon of oortjes mee te nemen want bij het kaartje zit een Nederlandstalige audiogids inbegrepen. Zo krijg je alles mee over dit prachtige gebouw.

Ook kun je er voor kiezen om met een Engelstalige rondleiding mee te gaan. Dit kost slechts 3 euro extra per persoon. Perfect als je meer van de interactie bent en je hebt op deze manier natuurlijk de mogelijkheid om al je vragen te stellen.

Tickets, tours & rondleidingen bij Casa Vicens

Standaard ticket
Casa Vicens bezoeken? Bestel je tickets dan van te voren via onze samenwerkingspartner Tiqets. Kaartjes aan de kassa kosten €20,50, maar via onze partner krijg je 10% korting en betaal je dus €18,00. Kinderen onder de 11 jaar mogen gratis naar binnen en kinderen van 11 tot en met 17 jaar, studenten en 65-plussers betalen €16,00 (of €18,50 zonder korting).
Betaling gaat gemakkelijk via iDeal of Bancontact en zijn je plannen gewijzigd? Geen probleem, annuleren of wijzigen kan kosteloos tot 24 uur van tevoren.

Je kunt ook kaartjes aan de kassa kopen, maar dat raad ik je niet aan. Het komt namelijk geregeld voor dat het tijdslot vol zit en je mis grijpt. Bovendien zijn de kaartjes hier €2,50 duurder.

Nu reserveren

Rondleiding met gids
Je kunt er ook voor kiezen om Casa Vicens te bezoeken tijdens een rondleiding met gids. De kosten hiervoor zijn €21,00. De rondleiding zal gegeven worden door een tweetalige gids (Engels en Spaans). Kinderen tot en met 11 jaar mogen gratis mee en kinderen vanaf 11 tot en met 17 jaar, studenten en 65-pluusers kunnen een kaartje kopen van €19,00

Nu reserveren

Combinatieticket: Casa Vicens + Casa Milà (La Pedrera)
Ben je van plan om Casa Vicens én Casa Milà (La Pedrera) te bezoeken? Erg interessant om de verschillende tussen deze twee belangrijke werken van Gaudí te kunnen zien. Met dit voordelige combinatieticket bespaar je dan geld, je bestelt het gemakkelijk en veilig hier.

Nu reserveren

Combinatieticket: Casa Vicens + Casa Batlló + Casa Milà (La Pedrera)
Wil je de ontwikkeling van Gaudí goed meekrijgen en zijn bekendste huizen van Gaudí combineren met zijn eerste huis? Kies dan voor dit voordelige voordeelticket. Je bestelt hier dit combinatieticket met korting.

Nu reserveren

Praktische informatie

Prijzen

Volwassenen: €20,50 aan de kassa, €18 via deze link.
Kinderen van 11 t/m 17 jaar, studenten en 65-plussers: €18,50 aan de kassa, €16 via deze link.
Kinderen tot 11 jaar gratis

Openingstijden

Van april t/m oktober:
Elke dag van 10.00 uur tot 20.00 uur

Van november t/m maart:
maandag: van10.00 uur tot 15.00 uur
dinsdag – zondag: van 10.00 uur tot 19.00 uur

Gesloten op 25 december, 6 januari en van 8 t/m 17 januari.

Tijdslot

Let op: de Casa Vicens werkt met vaste bezoektijden. Dat betekent dat je al van tevoren (bij het reserveren van je kaartjes) moet bepalen hoe laat je het huis wil bezoeken. Zorg dat je vervolgens ook op tijd bij de ingang bent. Je tickets kun je printen of bewaren op de smartphone.

Nu reserveren

Hoe kom je bij Casa Vicens?

Metro
Je kun het best de metrolijn L3 (groene lijn) nemen en bij metrohalte Fontana uitstappen. Loop vervolgens de Carrer Gran de Gràcia een stukje bergopwaarts en neem de eerste straat links, Carrer de les Carolines. Je zult Casa Vicens vanzelf zien liggen aan je rechterhand.

Bus
Je kunt ook met de bus naar Casa Vicens. Buslijnen 22, 24, 27, 32, 87, 92, 114, V17 stoppen langs de Gran de Gràcia in de buurt,

Lopen
Lopen vanaf het centrum is mogelijk, maar hier doe je wel even over en bovendien loop je een groot deel bergopwaarts. Neem dus ruim voldoende de tijd als je besluit te gaan lopen.

Fietsen
Fietsen vanaf het centrum is heuvel op maar te doen, mits je een fiets hebt met voldoende versnellingen. Met een elektrische fiets is het goed te doen.

Wat kun je zien en doen tijdens je bezoek aan Casa Vicens?

Casa Vicens is niet Gaudí’s grootste werk, maar desondanks is er van alles te zien en beleven.

Tuin en patio

Vanaf de tuin heb je mooi zicht op de bontgekleurde buitenmuren van Casa Vicens. Het is de bedoeling dat achter op de patio een kleine cafetaria komt verzorgd door de bekende patisserie Hoffman.

Interieur

Eenmaal binnen kun je de begane grond en eerste en tweede verdieping bezichtigen. Op de bovenste verdieping zie je een maquette uit het huis en kun je een audiovisuele voorstelling over Casa Vicens bekijken. Op de verdiepingen hieronder kun je verschillende ruimtes en vertrekken bekijken, in originele staat hersteld.

Het dak

Ook het dakterras is opengesteld voor publiek en kun je bezoeken. Op het dakterras kun je de prachtige torentjes van dichterbij bekijken en heb je uitzicht over de wijk Gràcia.

Geschiedenis en architectuur Casa Vicens

Antoni Gaudí had in 1878 nauwelijks zijn diploma op zak of hij werd door Manuel Vicens i Montaner gevraagd een zomerhuis neer te zetten in het toenmalige dorp Vila de Gràcia, dat even buiten Barcelona lag. Op dat moment had Gaudí nog geen ervaring met het bouwen van een woning en toen hij vijf jaar later ook daadwerkelijk aan de bouw begon – Vicens had niet direct geld voorhanden -, had hij die nog steeds niet. Maar ook toen al liet hij zijn fantasie de vrije loop, zo bleek. In 1883 nam de familie Vicens haar intrek in Gaudí’s eersteling.

Een kenner van andere Gaudiaanse hoogstandjes in Barcelona zal het direct opvallen: de voor Gaudí zo kenmerkende ronde vormen en golvende muren zijn in Casa Vicens nog geheel afwezig. Ook ontbreken hier nog de voor Gaudi zo kenmerkende mozaïekstijl trencadís. Het is duidelijk dat de architect vanaf zijn beginperiode op zoek is geweest naar een eigen bouwstijl en identiteit. In de smalle straat met doodgewone woningen trekt dit protserige bouwwerk meteen de aandacht van voorbijgangers, niet alleen door de bijzondere vorm, maar ook door de uitbundige decoratie en het opvallende smeedijzeren hekwerk in jugendstilstijl.

De bij Vicens i Montaner zo geliefde tegels zijn terug te vinden in het hele gebouw. Als afwisseling op het traditionele schaakbordpatroon gebruikte Gaudí bontgekleurde tegeltjes beschilderd met bloemen die waren geïnspireerd op de oranjekleurige Afrikaantjes die op het bouwterrein groeiden.

casa vicens azulejos

Voor de ijzeren hekken rondom het huis liet de architect zich inspireren op de dwergpalmen die in de tuin groeiden en je nu nog altijd ziet. Achterin de tuin wordt ergens in januari door de bekende banketbakker Hofmann een café geopend uitsluitend voor bezoekers, hier kun je dan naast een drankje een overheerlijk taartje eten!

In de kelder is de museumwinkel gevestigd met prachtige naslagwerken en souveniers.

De eerste twee verdiepingen zijn ontworpen in Spaanse stijl, maar als je verder omhoog kijkt, dan waan je je haast in de Arabische wereld. De mooiste kamers zijn wat ons betreft de ‘rookkamer’, waar de mannen van het huis samenkwamen om te roken en de tocador, de vrouwenkamer.

Kleurtjes, tierelantijntjes, mozaïek: het is een onmiskenbare Gaudí. Onze favoriete kamers zijn de ‘rookkamer’, waar De Catalaanse meesterarchitect liet zich voor zijn eerste huis in Barcelona deels inspireren door de natuur, waar hij het grootste gedeelte van zijn kindertijd doorbracht. Gaudí had namelijk jeugdreuma en moest veel bewegen, dus hij trok er veel op uit, naar de bergen en bossen die de stad omringen. Het bovenste gedeelte zou in het bijzonder geïnspireerd zijn op landen als India en Japan.

casa Vicens interieur

Bij de oplevering van Casa Vicens, in het jaar 1888, waren de Barcelonezen erg onder de indruk en een stuk enthousiaster dan toen hij een paar jaar later Casa Milà aan de Passeig de Gràcia presenteerde. Aan de ‘Pedrera’, inmiddels één van zijn bekendste werken, konden veel mensen maar moeilijk wennen.

Sinds 2005 staat Casa Vicens op de Werelderfgoedlijst van de Unesco.

Persoonlijke tips

  • Net als Casa Vicens, werd ook de Mercado de la Llibertat opgeleverd in het jaar 1888. De versmarkt, een van de vele in Barcelona, vind je op loopafstand van het huis, aan het Plaça de la Llibertat 27. Het is de ideale plek om even lekker wat te drinken of boodschappen te doen voor de lunch of het avondeten.
  • De nabijgelegen winkelstraat Carrer d’Asturias is bezaaid met bijzondere winkels, zoals Olokuti waar ze een theetuin achterin de zaak hebben. Die straat is ideaal om je wandeling door deze charmante wijk te beginnen. Absoluut een aanrader om een bezoek aan Casa Vicens met deze wijk te combineren. Gràcia ademt het lokale leven, vol autovrije pleinen, barretjes en kleine winkeltjes.
  • Lees ook: Gaudí en het Catalaans modernisme