Kabelbaan Oude haven – Montjuïc

De Telefèric Aeri del Port is een kabelbaan tussen de haven van Barcelona en de berg de Montjuïc, te herkennen aan de felrode, romantische kleur van de gondels. Het is een goede manier om op de heuvel de Montjuïc te komen en tijdens de vijf minuten durende rit geniet je van fantastische uitzichten over de stad, de haven en de zee. Een bijzonder leuke ervaring.

De Telefèric Aeri del Port werd aangelegd ter gelegenheid van de Wereldtentoonstelling in 1929, maar werd pas in 1931 in gebruik genomen. De kabelbaan werd ontworpen door architect Carles Buïgas, die ook de magische fonteinen ontworp.

Nu reserveren

Wat kun je verwachten?

Met de Telefèric del Port kom je langs de toren van San Sebastià bij het strand, het tussenstation, de toren Jaume I bij het World Trade Center en de opstapplaats op Montjuïc. In de Torre de San Sebastià word je naar boven (of beneden als je bij Miramar bent opgestapt) gebracht in een lift met ramen, dat is al een leuke ervaring! Eenmaal boven stap je in. In de toren Jaume I stoppen de gondels niet, maar kruisen ze elkaar wel. De cabines hangen op ongeveer zeventig meter hoogte en bieden plek aan maximaal 24 personen.

Onderweg geniet je van een fantastisch uitzicht op de haven, de zee en de stad. Zo zie je onder meer de haven en het winkelcentrum Maremagnum. Vanuit de hoogte kun je de skyline aanschouwen en zie je het zwembad van Barceloneta vanuit de lucht. Onderweg kun je foto’s maken, filmen of simpelweg van de ervaring genieten. Ook erg leuk voor avontuurlijke kinderen.

 

De rit met de kabelbaan is goed te combineren met:

 • Een bezoek aan Miró Museum op de Montjuïc
 • De Anella Olímpica, oftewel de Olympische ring
 • De kabelbaan van de Montjuïc die je naar het kasteel brengt (de Telefèric de Montjuïc)
 • Een duik in zee
 • Het zwembad van La Barceloneta
 • Een bezoek aan de wijk La Barceloneta
 • Uitkijkpunt Miramar (zie mijn persoonlijke tips hieronder)

Tickets kopen voor de kabelbaan door de haven van Barcelona

Kaarten voor de kabelbaan kosten €20,00 voor een retourtje. Je kunt de tickets hier online kopen of ter plekke aan de kassa.

Nu reserveren

Hoe kom je bij de kabelbaan?

Het meest voor de hand liggende is om vanuit La Barceloneta aan zee te vertrekken. De kabelbaan vetrekt vanuit de Torre Sant Sebastià (Passeig de Joan de Borbó 88). Je kunt hier komen door de metro (L4, gele lijn) te nemen naar station Barcelona. Daarvandaan is het tien minuten tot een kwartier lopen naar de toren. Buslijnen 17, 39, 45, 64, 57, 59 en 157 stoppen in de buurt.

De gondel brengt je naar uitkijkpunt Miramar. Het is ook mogelijk om de kabelbaan vanaf de Montjuïc te nemen. Hier is het doorgaans iets rustiger en je kunt ook hier ter plekke nog kaarten kopen.

Openingstijden Telefèric Aeri del Port

De Telefèric Aeri del Port is dagelijks open. Bij slecht weer, bijvoorbeeld als het erg hard waait, is er geen dienst.

 • Van 1 januari tot en met 28 februari: van 10.00 tot 17.30 uur.
 • Van 1 maart tot en met 5 juni: van 11.00 tot 19.00 uur.
 • Van 6 juni tot en met 11 september van 11.00 tot 20.00 uur.
 • Van 12 september tot en met 16 oktober: van 11.00 tot 19.00 uur.
 • Van 17 oktober tot en met 31 december: van 10.00 tot 17.30 uur.

Mijn persoonlijke tips

Bij het uitkijkpunt Miramar zit een ontzettend leuk terras waar je een kop koffie kunt drinken (met uitzicht!). Zeker doen als je daar toch aan toe was. Ook een aanrader is het restaurant Martínez iets verderop (loop langs het hotel). Voor Barcelonese begrippen aan de prijs, maar absoluut de moeite waard. En last but not least zit onder Martínez ook de spectaculaire Cactustuin, een nog echt onontdekt stukje Barcelona en een van de meest originele parken in de stad.

De andere kabelbaan op de Montjuïc

Er is vaak verwarring over de kabelbanen bij de heuvel de Montjuïc. De kabelbaan die ik hier op deze pagina heb beschreven, gaat niet óver de Montjuïc, maar náár de Montjuïc (en terug). Deze cabinelift is te herkennen aan de rode kleur van de gondels.

Er is echter nog een kabelbaan die vanaf halverwege de Montjuïc (Avinguda Miramar 28) vertrekt naar het kasteel helemaal op de top van de berg. De rit (€15 voor een retourtje) duurt vijf a tien minuten en onderweg heb je een prachtig uitzit. Tickets voor de kabelbaan zijn te koop via deze link.

Andere manieren om op de Montjuïc te komen

Ritstrein
De kabelbaan vanaf het havengebied naar de Montjuïc is niet de enige manier om de berg op te komen. Zo heb je ook nog de funicular de Montjuïc. Dat is een ritstrein, die je vanaf metrohalte Paral.lel (paarse lijn L2 en groene lijn L3) vliegensvlug de Montjuïc op brengt tot aan het station waar ook de kabelbaan die over de Montjuïc gaat (zie hieronder) op- en afstapt (Avinguda Miramar 28). De funicular is meer een praktisch middel om snel de berg op te komen, je kunt er dan ook gebruik van maken met je gewone kaartje voor de bus, tram en metro in Barcelona.

Hop-on Hop-off bus
Deze stopt op verschillende plaatsen op de Montjuïc. De Hop-on Hop-off bus stopt bij deze haltes op de Montjüic: Poble Espanyol, Museu Nacional d’Art de Catalunya, Fundació Joan Miró en bij de Kabelbaan van Montjuïc

Normale stadsbus
Vanaf Plaça Espanya kun je de de bus (bus 150 of bus 55) nemen de berg op. Deze stopt bijvoorbeeld bij de halte Av Miramar – Estació del Funicular. Dit is ook het punt waar je met de kabelbaan nóg verder de Montjüic op komt.

Fietsen
Het is ook mogelijk om de heuvel op te fietsen (en neem anders de roltrappen vanaf Plaça Espanya). Vergeet niet dat de Montjüic er stijl is, dus het een zware rit is!

Lopen
Je bent afhankelijk van waar je moet zijn, wel even onderweg, maar het is mogelijk om de Montjuïc lopend op te gaan.

Wat leuk, je bent tot hier gekomen!

Ik ben Annebeth en ik ben al 21 jaar thuis in Barcelona. Als online gids, journalist, auteur van vele reisgidsen over de stad en mede-eigenaar van fietstourbedrijf El Ciclo, is Barcelona mijn grote inspiratie en alles wat ik weet (en te weten kom) deel ik graag met je op Barcelonatips.nl. Natuurlijk met mijn persoonlijke tips en aanraders zodat jij eenmaal ter plekke dat authentieke, lokale en unieke Barcelonagevoel kunt ervaren.

Vond je mijn tips waardevol en wil je iets terugdoen? Dat kan natuurlijk ;-). Ik heb de mogelijkheid om een donatie naar keuze te doen. Alle kleine beetjes helpen mij om dit platform draaiende te kunnen houden!

Nu doneren

Volg mij ook op Instagram voor nog meer tips en info: @barcelonatips & @annebethvis