Pabellones de la Finca Güell

De Pabellones de la Finca Güell (Paviljoens van het Buitenhuis Güell) is een serie gebouwen in de wijk Pedrables, die door Gaudí werden ontworpen tussen 1883 en 1887.

De Pabellones de la Finca GüellTickets, openingstijden & openbaar vervoer
PrijsVolwassenen €6
65-plussers en jongeren tot 18 jaar €3
Kinderen tot 6 jaar gratis
(Tickets enkel te koop aan de kassa)
(Rondleiding met gids is bij de prijs inbegrepen)
AdresAvinguda de Pedralbes 7 (Pedralbes)
Openbaar vervoer / metroMetro: Palau Reial (L3)
Bus: 7, 33, 63, 67, 75, 78, 113, H6, V5
OpeningstijdenDagelijks geopend van 10.00 - 16.00 uur
Gesloten op 25 en 26 december en 1 en 6 januari

Inhoud

Geschiedenis en architectuur van de Pabellones de la Finca Güell

Finca Güell Pabellones Barcelona GaudíIn de wintermaanden woonde Eusebi Güell (1846-1918), een rijke Catalaanse industrieel en mecenas van Antoni Gaudí, in Barcelona, maar in de zomermaanden trok hij de stad uit, naar bosrijke gebied Serra de Collserola waar hij een landgoed met een groot terrein kocht tussen Corts de Sarrià en Pedralbes. Tegenwoordig maken deze vroegere dorpjes deel uit van de metropool, maar destijds kon Güell daar nog de stad ontvluchten.

De Catalaanse zakenman huurde de jonge Gaudí in om zijn landgoed van een passende entree en een aantal bijgebouwen te voorzien. Het was de eerste opdracht van Güell voor de nog jonge Gaudí. Gaudí werkte tegelijkertijd ook aan Palau Güell in de huidige wijk El Raval, maar de bouwstijl van de ommuring van de Finca Güell is desondanks totaal anders. Zo is de moderne mudejarstijl, zoals die ook naar voren komt bij Gaudí’s allereerste werk Casa Vicens, nog altijd zichtbaar. Dit werk van de modernist dateert uit zijn oriëntaalse periode. Wel zien we hier al de nodige mozaïeken en een paar opvallende torentjes die ook zijn latere bouwwerken sieren.

Pabellones de la Finca Güell Gaudí BarcelonaHet ijzerwerk dat voor de toegangspoort werd gebruikt, was destijds een nieuwigheid, en het ontwerp zit vol symboliek. De draak die je hierin direct herkent representeert Ladon, zoon van Echidna en Typhon in de oude Griekse mythologie, een draak met honderd koppen die ieder een andere taal spraken. De draak was de bewaker van de Boom met de Gouden Appels in het land Hesperia. De draak werd overwonnen door Hercules, zoals de Catalaanse dichter Jacinto Verdaguer beschreef in zijn beroemde gedicht La Atlántida, dat hij opdroeg aan Antonio López y López, de eerste markies van Comillas en de zwager van Eusebi Güell.

Ook ontwierp Gaudí de stal, de ruiterhal en het portiershuisje. In de stal gebruikte de architect voor het eerst paraboolbogen, toendertijd baanbrekend in de architectuur. Ook in zijn latere werken komen die weer terug.

Tickets en tours

Je kunt je tickets ter plekke kopen, online zijn deze niet verkrijgbaar.
Dit werk van Gaudí is in Barcelona te bezoeken onder begeleiding van een gids. De rondleidingen zijn op vaste tijdstippen in het Engels (10.00, 11.00 en 15.00 uur), Catalaans (12.00 uur) en Spaans (13.00 uur). Bij de tickets zit een rondleiding inbegrepen. De rondleiding duurt ongeveer 45 minuten, je kunt je hiervoor ter plekke aanmelden.

De Barcelona Card: onbeperkt met het ov + gratis entree en kortingen bij musea

Meer weten!

Praktische informatie

Prijzen

Volwassenen: €6
65-plussers en jongeren -18 jaar: €3
Kinderen -6 jaar: Gratis

Openingstijden

Het werk is dagelijks geopend van 10.00 tot 16.00 uur en gesloten op 25 en 26 december en op 1 en 6 januari.

Lees ook dit uitgebreide artikel over het Catalaans modernisme en Antoni Gaudí.

Hoe kom je bij de Pabellones de la Finca Güell?

Metro: De dichtstbijzijnde metrohalte is Palau Reial (L3, groene lijn).

Bus: De lijnen 7, 33, 63, 67, 75, 78, 113, H6, V5 brengen je naar de Paviljoens van het Buitenhuis Güell.

De Hop on Hop off bus: De Hop on Hop off bus stopt er ook, je vindt de stop Palau Reial – Pavellons Güell op de blauwe route.

Tram: Neem de T1, T2 of T3 en stap uit bij de halte Pius XII.

Adres & plattegrond

Adres: Avinguda de Pedralbes 7 (Pedralbes)

Mijn persoonlijke tips

  • Ben je een gevorderde Barcelona-ganger? Dan vind je het misschien leuk om een bezoek aan het klooster te combineren met een wandeling door de mooie wijk Sarrià, die net als Gràcia eens een zelfstandig dorp buiten de stad was. Stop voor de beste patatas bravas in de stad bij Bar Tomàs (Carrer Major de Sarrià 49).
  • Een bezoek aan de Pabellones de la Finca Güell laat zich ook goed combineren met een bezoek aan het Museu-Monestir de Pedralbes.