Parc del Laberint in Barcelona

Het ‘doolhofpark’, aangelegd in 1792 in opdracht van de rijke en machtige familie Desvalls, is het oudste stadspark van Barcelona. Het park wordt door toeristen vaak overgeslagen omdat het een stuk buiten het stadscentrum ligt, maar wie Barcelona al aardig kent of graag buiten de gebaande paden gaat, raden we een uitstapje naar Parc del Laberint beslist aan.

Parc del Laberint in BarcelonaTickets, openingstijden & openbaar vervoer
TicketsTickets €2,23 (tickets enkel te koop aan de kassa)
Kinderen 5-14 jaar €1,42 (tickets enkel te koop aan de kassa)

Gratis op woensdag en zondag
AdresPasseig dels Castanyers 1
Openbaar vervoer / metroMetro: Mundet (L3)
OpeningstijdenApril - oktober: 10.00 - 20.00 uur
November - maart: 10.00 - 18.00 uur

Wat vind je terug in dit artikel?

Geschiedenis van Parc del Laberint

Markies en kunstliefhebber Joan Antoni Desvalls vroeg de Italiaanse architect Domenico Bagutti aan het eind van de achttiende eeuw om een mooie tuin aan te leggen op zijn grote terrein in Horta-Guinardó, tegenwoordig een wijk, maar toen nog een zelfstandige gemeente bij Barcelona. Bagutti creëerde een neoklassieke tuin, die hij onderverdeelde in drie terrassen op verschillende hoogten. Kenners van de Griekse mythologie zullen hier veel bekende figuren tegenkomen. Op het lage terras maakte Bagutti een labyrint – waar het park naar werd vernoemd – van in totaal 750 meter cipreshagen, om lekker in te kunnen verdwalen. Een gegarandeerd succes bij kinderen, maar ook leuk voor pa en ma. In het midden van het doolhof staat een beeld van Eros, de god van de liefde.

Het Parc del Laberint mag natuurlijk niet ontbreken in onze blogpost 10 plekken voor een Romantische date in Barcelona.

Griekse mythologie

Op het middelste terras staan twee kleine tempels die zijn toegewijd aan de Griekse godinnen Artemis en Danaë. Op de trappen naar het derde terras zie je een standbeeld van de Dionysos, de god van wijn. Op het terras zelf staat een neoklassiek paviljoen, bekroond met een standbeeld van Apolo en de negen muzen, de godinnen van kunst en wetenschap die inspiratie voorstelden. Voor het paviljoen wordt een waterbassin door een fontein gevuld, een verwijzing naar de nimf Egeria.

Een van de opvallendste gebouwen in het Parc del Laberint is het familiehuis, vlakbij de entree. Palau Desvalls, ook wel Palau de Marqués de Alfarrás genoemd, werd gebouwd aan de Torre Subirana, een middeleeuwse verdedigingstoren. Het paleis, in Moorse stijl, is tegenwoordig nog maar voor een deel in gebruik. Sinds 1993 zetelt hier een opleidingscentrum voor tuinieren, inclusief een bibliotheek. Het overige deel zou best een opknapbeurt kunnen gebruiken.

Aanleg Romantische tuin

Halverwege de negentiende eeuw besloten de nakomelingen van de markies om het park uit te laten breiden onder leiding van de Catalaanse architect Elies Rogent. Er werd een romantische tuin aangelegd met lieflijke pleintjes, bloembedden, grote bomen en een waterval: de perfecte locatie om een zonnige middag door te brengen.

In 1967 droeg de familie Desvalls het park over aan de gemeente Barcelona, waar de wijk Horta-Guinardó sinds 1904 toe behoort. Sinds 1971 is het park open voor publiek en in 1993 werden er grote restauratiewerkzaamheden uitgevoerd. Vanwege de delicate fauna mogen er niet meer dan 750 mensen tegelijkertijd naar ‘binnen’. De kans dat je moet wachten is echter niet zo groot: een van de voordelen van het Parc del Laberint is dat het er niet zo druk is als bij veel andere bezienswaardigheden in de stad.

Weetje: een scene van de film Perfume: the story of a murderer werd in het Parc del Labirint opgenomen. Andere scenes werden gedraaid in de gotische wijk en in Poble Espanyol. Meer over films die werden opgenomen in Barcelona lees je in deze blogpost.

Persoonlijke tips

Wij vinden het Parc del Laberint een toptip voor wie met kinderen in Barcelona is. Terwijl zij verdwalen in het doolhof, kunnen pa en ma lekker van het zonnetje genieten. En – zeker in vergelijking met parken als Park Guëll of Parc de la Ciutadella – is het hier een stuk rustiger.

Voor een spectaculair uitzicht over de stad met de uitgestrekte Middellandse Zee aan haar voeten, kun je naar de Bunkers del Carmel, eveneens in de wijk Horta-Guinardó. Het is een perfecte plek om te picknicken en de zonsondergang te bekijken.

Praktische info

Het Parc del Laberint is elke dag open tussen 10.00 en 18.00 uur (in de zomermaanden tot 20.00 uur). Een entreekaartje kost €2,23 en op woensdag en zondag is toegang gratis. Op zondag is het meestal relatief druk.

Hoe kom je er?

Toegegeven, het park is niet de makkelijkst toegankelijke bezienswaardigheid van Barcelona. Om er te komen ga je eerst met metrolijn L3 naar Mundet. Loop vervolgens langs de Passeig de la Vall d’Hebron richting de wielerbaan Velòdrom d’Horta (zie foto), in 1984 aangelegd voor het WK wielrennen. Ga bij de Passeig del Castanyers naar links en loop naar de top van de heuvel, dat is zo’n 500 meter.

velodrom d'horta

Adres & plattegrond

Parc del Laberint in Barcelona
Passeig dels Castanyers 1
08035 Barcelona
Metro: MundetL3