Parc del Laberint in Barcelona

Het ‘doolhofpark’, aangelegd in 1792 in opdracht van de rijke en machtige familie Desvalls, is het oudste stadspark van Barcelona. Het park wordt door toeristen vaak overgeslagen omdat het een stuk buiten het stadscentrum ligt, maar wie Barcelona al aardig kent of graag buiten de gebaande paden gaat, raden we een uitstapje naar Parc del Laberint beslist aan.

Parc del Laberint in BarcelonaTickets, openingstijden & openbaar vervoer
TicketsTickets €2,23 (tickets enkel te koop aan de kassa)
Kinderen 5-14 jaar €1,42 (tickets enkel te koop aan de kassa)

Gratis op woensdag en zondag
AdresPasseig dels Castanyers 1
Openbaar vervoer / metroMetro: Mundet (L3)
OpeningstijdenApril - oktober: 10.00 - 20.00 uur
November - maart: 10.00 - 18.00 uur

Wat vind je terug in dit artikel?

Hola BCN! Travel Card: onbeperkt met het openbaar vervoer in Barcelona

Bestel hier met korting!

Wat is Parc del Laberint?

Parc del Laberint is het oudste stadpark van Barcelona. Het park bezit over mooie sculpturen, gebouwen en er is een groot doolhof te vinden. Het doolhof is ideaal voor een bezoek met kinderen maar het is daarnaast ook een hele romantische plek. De historische tuinen liggen net wat buiten het centrum in de wijk Horta-Guinardó.

Ticket Parc del Laberint

Een entreekaartje kost €2,23 en voor kinderen onder de 14 jaar kost het €1,42.

Gratis entree op woensdag en zondag.

Hoe kom je bij Parc del Laberint?

Metro: Om er te komen ga je eerst met metrolijn L3 naar Mundet. Loop vervolgens langs de Passeig de la Vall d’Hebron richting de wielerbaan Velòdrom d’Horta, in 1984 aangelegd voor het WK wielrennen. Ga bij de Passeig del Castanyers naar links en loop naar de top van de heuvel, dat is zo’n 500 meter.

Geschiedenis van Parc del Laberint

Markies en kunstliefhebber Joan Antoni Desvalls vroeg de Italiaanse architect Domenico Bagutti aan het eind van de achttiende eeuw om een mooie tuin aan te leggen op zijn grote terrein in Horta-Guinardó, tegenwoordig een wijk, maar toen nog een zelfstandige gemeente bij Barcelona. Bagutti creëerde een neoklassieke tuin, die hij onderverdeelde in drie terrassen op verschillende hoogten. Kenners van de Griekse mythologie zullen hier veel bekende figuren tegenkomen. Op het lage terras maakte Bagutti een labyrint – waar het park naar werd vernoemd – van in totaal 750 meter cipreshagen, om lekker in te kunnen verdwalen. Een gegarandeerd succes bij kinderen. In het midden van het doolhof staat een beeld van Eros, de god van de liefde.

Het Parc del Laberint mag natuurlijk niet ontbreken in onze blogpost 10 plekken voor een Romantische date in Barcelona.

Griekse mythologie

Op het middelste terras staan twee kleine tempels die zijn toegewijd aan de Griekse godinnen Artemis en Danaë. Op de trappen naar het derde terras zie je een standbeeld van de Dionysos, de god van wijn. Op het terras zelf staat een neoklassiek paviljoen, bekroond met een standbeeld van Apolo en de negen muzen, de godinnen van kunst en wetenschap die inspiratie voorstelden. Voor het paviljoen wordt een waterbassin door een fontein gevuld, een verwijzing naar de nimf Egeria.

Parc del Laberint d'Horta

Een van de opvallendste gebouwen in het Parc del Laberint is het familiehuis, vlakbij de entree. Palau Desvalls, ook wel Palau de Marqués de Alfarrás genoemd, werd gebouwd aan de Torre Subirana, een middeleeuwse verdedigingstoren. Het paleis, in Moorse stijl, is tegenwoordig nog maar voor een deel in gebruik. Sinds 1993 zetelt hier een opleidingscentrum voor tuinieren, inclusief een bibliotheek. Het overige deel zou best een opknapbeurt kunnen gebruiken.

Aanleg Romantische tuin

Halverwege de negentiende eeuw besloten de nakomelingen van de markies om het park uit te laten breiden onder leiding van de Catalaanse architect Elies Rogent. Er werd een romantische tuin aangelegd met lieflijke pleintjes, bloembedden, grote bomen en een waterval: de perfecte locatie om een zonnige middag door te brengen.

In 1967 droeg de familie Desvalls het park over aan de gemeente Barcelona, waar de wijk Horta-Guinardó sinds 1904 toe behoort. Sinds 1971 is het park open voor publiek en in 1993 werden er grote restauratiewerkzaamheden uitgevoerd. Vanwege de delicate fauna mogen er niet meer dan 750 mensen tegelijkertijd naar ‘binnen’. De kans dat je moet wachten is echter niet zo groot: een van de voordelen van het Parc del Laberint is dat het er niet zo druk is als bij veel andere bezienswaardigheden in de stad.

Weetje: een scene van de film Perfume: the story of a murderer werd in het Parc del Labirint opgenomen. Andere scenes werden gedraaid in de gotische wijk en in Poble Espanyol. Meer over films die werden opgenomen in Barcelona lees je in deze blogpost.

Parc del Laberint d'Horta Barcelona

Persoonlijke tips

Wij vinden het Parc del Laberint een toptip voor wie met kinderen in Barcelona is. Terwijl zij verdwalen in het doolhof, kunnen pa en ma lekker van het zonnetje genieten. En zeker in vergelijking met parken als Park Guëll of Parc de la Ciutadella is het hier een stuk rustiger.

Voor een spectaculair uitzicht over de stad met de uitgestrekte Middellandse Zee aan haar voeten, kun je naar de Bunkers del Carmel, eveneens in de wijk Horta-Guinardó. Het is een perfecte plek om te picknicken en de zonsondergang te bekijken.

Praktische informatie

Het Parc del Laberint is elke dag open tussen 10.00 en 18.00 uur (in de zomermaanden tot 20.00 uur). Een entreekaartje kost €2,23 en op woensdag en zondag is toegang gratis. Op zondag is het meestal relatief druk. Ook belangrijk om te weten is dat honden hier niet naar binnen mogen.

Hoe kom je er?

Toegegeven, het park is niet de makkelijkst toegankelijke bezienswaardigheid van Barcelona. Om er te komen ga je eerst met metrolijn L3 naar Mundet. Loop vervolgens langs de Passeig de la Vall d’Hebron richting de wielerbaan Velòdrom d’Horta (zie foto), in 1984 aangelegd voor het WK wielrennen. Ga bij de Passeig del Castanyers naar links en loop naar de top van de heuvel, dat is zo’n 500 meter.

Wat leuk, je bent tot hier gekomen!

Ik ben Annebeth en ik ben al 21 jaar thuis in Barcelona. Als online gids, journalist, auteur van vele reisgidsen over de stad en mede-eigenaar van fietstourbedrijf El Ciclo, is Barcelona mijn grote inspiratie en alles wat ik weet (en te weten kom) deel ik graag met je op Barcelonatips.nl. Natuurlijk met mijn persoonlijke tips en aanraders zodat jij eenmaal ter plekke dat authentieke, lokale en unieke Barcelonagevoel kunt ervaren.

Vond je mijn tips waardevol en wil je iets terugdoen? Dat kan natuurlijk ;-). Ik heb de mogelijkheid om een donatie naar keuze te doen. Alle kleine beetjes helpen mij om dit platform draaiende te kunnen houden!

Nu doneren

Volg mij ook op Instagram voor nog meer tips en info: @barcelonatips & @annebethvis