Films & series in Barcelona

De Catalaanse hoofdstad, met haar prachtige historische centrum, is razend populair bij filmliefhebbers. ‘A dream come true’, zei Woody Allen over filmen in Barcelona. Het komt dus regelmatig voor dat er films en series in Barcelona worden opgenomen en je bekende acteurs tegen kunt komen of op een filmset stuit.

Ik heb mijn favoriete films en series die in Barcelona zijn opgenomen hier op een rijtje gezet. Goed voor de voorpret! Ook heb ik de opnamelocaties erbij vermeld zodat je hier langs kan gaan wanneer je in Barcelona bent. Een leuke manier om Barcelona te ontdekken, want natuurlijk zijn de mooiste locaties gekozen om te filmen maar ook vaak juist de prachtige onbekende plekken.

Inhoud

Films in Barcelona

1. Todo sobre mi madre (1999)


Filmmaker Pedro Almodóvar behoort tot de zogenaamde movida madrileña, een beweging die zich tijdens de naweeën van Franco in de jaren zeventig en tachtig afzette tegen de gevestigde orde. Met een hoog kitschgehalte en vaste ingrediënten zoals prostitutie, drugs en de vrije liefde, doorbrak hij alle taboes.

In Todo sobre mi madre (Alles over mijn moeder), komt hoofdpersoon Manuela in de avond aan in haar geboortestad Barcelona, dromerige beelden van de Sagrada Família passeren de revue. Ze leert de zwangere, met hiv besmette non Rosa en de transseksuele prostituee Agrado kennen, wiens appartement uitkijkt op het Palau de la Música. Ze besluit om oude en nieuwe vrienden met hun problemen te helpen en verwerkt zo ook haar eigen pijnlijke verleden.

Opnamelocaties: o.a. de Sagrada Família en het Palau de la Música.

Fietstours op maat langs Barcelona’s highlights en verborgen plekken. Vanaf €31,50

Meer weten!

2. En Construcció (2001)


Het overweldigende succes van de Olympische Spelen in 1992 in Barcelona leidde tot ingrijpende veranderingen in de stad, ook de jaren erna nog. In de centrumwijk Raval werden maar liefst vijf huizenblokken gesloopt, iets wat grote impact had op de van oudsher arme immigrantenwijk, met veel kansarme jongeren, drugsproblematiek en straatprostitutie.

Via sfeerbeelden en alledaagse gesprekken tussen de bewoners en arbeiders, schetst José Luis Guerin een ongekunsteld beeld van de sloop- en bouw van het plein. Op de achtergrond komen beelden van de Sant Pau del Camp, een van de oudste kloosters van Barcelona en het bekende Apolo-theater op de Avinguda del Paral.lel voorbij.

Opnamelocaties: met name verschillende straten in de kleurrijke wijk Raval.

3. Johan Primero (2010)

Cineast en regisseur Johan Kramer kwam op het idee voor zijn komisch-romantische Spaanstalige film door het typisch hysterische gedrag van Barça-fans, als hun club FC Barcelona voetbalt, te observeren. De film werd in twee weken (!) opgenomen met een oude camera uit de jaren zestig.

Johan Primero rijdt elke dag 50 rondjes om Camp Nou, hij houdt het bij op de teller van zijn gammele blauw-rode autootje. Hij weet zeker dat dit zijn geliefde club Barça overwinningen oplevert. Op een dag ontmoet hij Paquita die autoruiten wast bij een stoplicht. Dit zet het dwangmatige leventje van Johan totaal op z’n kop en hij krijgt een nieuwe missie: Paquita proberen mee te krijgen op zijn route.

Opnamelocaties: vooral het voetbalstadion van FC Barcelona Camp Nou.

4. Perfume: the story of a murderer (2006)


De film Perfume begint op het Plaça de la Mercè, in de gotische wijk. Hier wordt hoofdpersoon Jean-Baptiste Grenouille in het stinkende afval van een Parijse vismarkt geboren en door zijn moeder verstoten. Weetje: er werd maar liefst tweeënhalve ton vis gebruikt voor deze scene!

De spectaculaire eindscène is op het Plaça Major in Poble Espanyol. Vlak voordat Grenouille zal worden geëxecuteerd haalt hij plotseling een flesje met zijn parfum tevoorschijn, besprenkelt er een lapje ermee en werpt het in de mensenmassa. Een massale orgie is het gevolg, terwijl het lichaam van Grenouille in de menigte verdwijnt.

Met een budget van zestig miljoen euro is dit de duurste Europese film ooit gemaakt in Barcelona.

Opnamelocaties: o.a. Plaça de la Mercè in de wijk El Gòtic en het Plaça Major in het openluchtmuseum Poble Espanyol.

5. Vicky Cristina Barcelona (2008)


In Woody Allens ‘eerbetoon aan Barcelona’ wordt de stad als een reeks ansichtkaarten gepresenteerd: Gaudí’s Park Güell, de Sagrada Família, de Tibidabo, kunstenaarscafé Els 4 Gats, de Oympische haven, het Miró-museum, vrijwel alle hotspots komen voorbij. Van de economische crisis destijds is geen spoor te bekennen en de kijker krijgt het idee dat alle Barcelonezen in enorme huizen wonen met een cabrio voor de deur.

De tragikomische film gaat over de passionele driehoeksverhouding tussen de Amerikaanse Cristina (Scarlett Johansson) en het Spaanse kunstenaarsstel Juan Antonio (Javier Bardem) en María Elena (Penélope Cruz). Vicky (Rebecca Hall), Cristina’s gereserveerde en verloofde hartsvriendin wordt na een one night stand hopeloos verliefd op Juan Antonio.

Opnamelocaties: o.a. de highlights van Barcelona: Park Güell, de Sagrada Família, de Tibidabo, de Olympische haven en het Miró-museum.

Hola BCN! Travel Card: onbeperkt met het openbaar vervoer in Barcelona

Bestel hier met korting!

6. Biutiful (2010)

Een relaas over de rauwe realiteit van de onderklassen van Barcelona. Regisseur Alejandro Gonzales laat zich niet verleiden door sentiment en dat maakt de film briljant, maar vrolijk word je er zeker niet van. Het speelt zich af in grimmige achterbuurten, daar waar de Hop-on Hop-off bus met een grote boog omheen rijdt.

Uxbal (Javier Bardem) werkt als tussenpersoon tussen een Chinees naaiatelier en illegale Afrikaanse verkopers van namaakartikelen, met hun zogenaamde top manta, de bekende kleedjes met daarop neptassen en zonnebrillen. Mensen in een uitzichtloze situatie, afgestompt door de teleurstelling van een Europa wat niet het paradijs bleek waar ze van droomden.

De titel Biutiful verwijst naar de spelfout die de dochter van de hoofdpersoon in de film per ongeluk maakt bij het maken van haar huiswerk Engels.

Opnamelocaties: in de wijken Badalona en Santa Coloma.

7. Uncharted (2022)

Uncharted’ (wat oorspronkelijk een computerspel is) heeft in 2022 ook een film uitgebracht. In deze film maken Nathan (Tom Holland) en Victor een gevaarlijke reis door verschillende landen om op zoek te gaan naar een schat. Een groot deel van deze film wordt in Barcelona opgenomen. Je zult in deze film veel plekjes herkennen zoals het Palau Nacional, Santa Maria del Pi en de Sagrada Família. Naast Barcelona, brengen ze in de film ook een bezoekje aan de steden Girona, Valencia en Berlijn.

Opnamelocaties: o.a. Palau Nacional, Santa Maria del Pi en de Sagrada Família

8. DEAL (2012)

Deze romantische komedie ‘met een Spaans ritme’, zou eigenlijk op het Scheveningse strand worden gedraaid, maar regisseur Eddy Terstall verhuisde de set naar de zonnige nazomer van Barcelona. Dertien dagen werd er gefilmd, terwijl de crew per bakfiets de benodigdheden naar de sets bracht: het strand, de wijk Poblenou en het luxe W-Hotel.

Tijdens een avondje in de kroeg vraagt barmeisje Sara aan Midas hoeveel geld hij zou betalen voor een nacht met haar. ‘Tweeduizend euro’, antwoordt hij. ‘Deal’, zegt zij, waarna ze afreizen naar Barcelona, heen en weer geslingerd tussen de onvermijdelijke erotische spanning van vriendschap tussen een man en een vrouw en een potentiële liefdesrelatie.

Opnamelocaties. het strand, de wijk Poblenou en het luxe W-Hotel.

Series in Barcelona

1. La Catedral del Mar

Deze serie werd gemaakt op basis van het gelijknamige boek van Ildefonso Falcones, een advocaat en schrijver uit Barcelona. De serie speelt zich af in de donkere Middeleeuwen, tegen de achtergrond van de bouw van de bij de locals zo geliefde kerk Santa Maria del Mar in de -tegenwoordig hippe – wijk El Born. In de serie probeert Arnau, kind van een horige op het Catalaanse platteland, een eerlijk bestaan op te bouwen in de stad. La Catedral del Mar is een spannende serie die je zo wegkijkt.

Opnamelocaties: de kerk Santa Maria del Mar in de gezellige wijk El Born.

2. Hache

Deze serie speelt zich af in het duistere heroïne-circuit van Barcelona van de jaren zestig. Hoofdrolspeelster Helena klimt zich op tot belangrijke figuur binnen de maffiagroep Malpica. De narcoticabrigade probeert de groep uit te schakelen. Een superspannende serie, waarvan het einde inmiddels te bekijken is op Netflix.

Opnamelocaties: met name verschillende straten in de kleurrijke wijk Raval.

3. Velvet Colección

De spin-off van de superpopulaire Spaanse serie Velvet, Velvet Colección, speelt zich af in Barcelona. Een Spaanse vrouw keert na een aantal jaar in New York, samen met haar man en zoon terug naar het Barcelona van de jaren zestig. Ze openen een kledingzaak aan de Passeig de Gràcia in Barcelona.  Een af en toe dramatische en leuke serie om te kijken.

Opnamelocaties: vooral de bekende mooie winkelstraat Passeig de Gràcia.

4. Bienvenidos a Edén

Deze serie speelt zich voornamelijk af op het eiland Edén. Het staat bekend als een feesteiland waar je niet zomaar van af komt. Het is echt een spannende wegkijk serie. Kleine stukjes worden opgenomen in Barcelona.

Opnamelocaties: het is niet precies duidelijk waar de appartementen in Barcelona zich bevinden, maar je herkent wel duidelijk de straten in Barcelona.

5. Smiley

Smiley serie Barcelona


Een romantische gay comedy gebaseerd op een Japanse legende die vertelt dat wanneer twee mensen bedoeld zijn om samen te zijn, een onzichtbare rode draad die aan de pink van de hand is vastgemaakt, hen samenbindt vanaf de dag dat ze worden geboren. Die draad is onbreekbaar en heeft de kracht om twee mensen voor altijd te binden, hoe ver ze ook van elkaar verwijderd zijn, en hoe verschillend ze ook voor ons lijken. Dit is het uitgangspunt waarop Smiley is gebaseerd.

Opnamelocaties: de bar waar veel scenes in opgenomen zijn bestaat niet echt, maar de ruimte is gevestigd aan de straat Carrer Nou de Sant Francesc 27 in de wijk El Gòtic, het architectenbureau van hoofdpersoon Bruno is gevestigd aan de grote diagonale straat in de wijk Eixample. Ook zie je op bepaalde scenes mooie uitzichten over de stad zoals Plaça Catalunya, Passeig de Gracia en de twee grote torens bij het de Olympische haven aan het strand.

Opnamelocaties: El Gòtic, Eixample, Plaça Catalunya, Passeig de Gracia.

6. Merlí en Merlí. Sapere Aude

Deze serie is volledig in het Catalaans en helemaal in Barcelona opgenomen. Je volgt het leven van een groep studenten aan de universiteit die een studie filosofie volgen. In de serie zitten ook echt filosofische lessen, maar natuurlijk krijg je ook het wel en wee mee van alles wat er tussen de personages afspeelt. Je krijgt veel mee van Barcelona, zowel het straatbeeld, barretjes, huizen als het mooie oude universiteitsgebouw.

Opnamelocaties: o.a. de oude universiteit van Barcelona in het centrum.

Naar de film in Barcelona

Zin om naar de film te gaan in Barcelona? Misschien omdat het die zeldzame dag is dat het regent? Dat kan natuurlijk. Op deze pagina vind je alles over de bioscopen in Barcelona, welke bioscopen er zijn en bij welke bioscopen er Engelse ondertiteling is.

Wat leuk, je bent tot hier gekomen!

Ik ben Annebeth en ik ben al 21 jaar thuis in Barcelona. Als online gids, journalist, auteur van vele reisgidsen over de stad en mede-eigenaar van fietstourbedrijf El Ciclo, is Barcelona mijn grote inspiratie en alles wat ik weet (en te weten kom) deel ik graag met je op Barcelonatips.nl. Natuurlijk met mijn persoonlijke tips en aanraders zodat jij eenmaal ter plekke dat authentieke, lokale en unieke Barcelonagevoel kunt ervaren.

Vond je mijn tips waardevol en wil je iets terugdoen? Dat kan natuurlijk ;-). Ik heb de mogelijkheid om een donatie naar keuze te doen. Alle kleine beetjes helpen mij om dit platform draaiende te kunnen houden!

Nu doneren

Volg mij ook op Instagram voor nog meer tips en info: @barcelonatips & @annebethvis