Maak een dagtrip naar Girona vanuit Barcelona

Van de duizenden vakantiegangers die dagelijks op Girona Airport landen, reist het grootste deel direct door naar Barcelona of een badplaats langs de Costa Brava. En dat terwijl Girona zelf ook zoveel te bieden heeft. Met de Girona Pass kun je ook de belangrijkste toeristische trekpleisters bezoeken. Het geeft je toegang tot het kunstmuseum van Girona (+ audiogids), de basiliek van Sant Feliu en de kathedraal van Girona.

Inhoud

Als bruisend Barcelona het Amsterdam van Spanje is, dan is Girona te vergelijken met het kalme Haarlem. Net als de Spaarnestad heeft Girona een prachtig historisch centrum, een indrukwekkende kathedraal en een licht sjieke flair over zich.

Girona (klinkt als: ‘dzjirona‘) ligt op een dik uur rijden vanaf Barcelona. De Spanjaarden noemen de stad Gerona – met een harde G – maar wie die uitspraak aanhoudt zal zich niet populair maken in deze stad, waar het Catalaanse nationalisme sterk en zichtbaar aanwezig is.

Wie ‘Barcelona in het klein’ verwacht, komt bedrogen uit. Geen rijke modernistische traditie, geen stadsstrand om op hete dagen tóch nog even te zonnebakken en al evenmin een bruisend uitgaansleven. De Gironese variant op de wereldberoemde Ramblas kenmerkt zich vooral door het dorpse karakter: je treft weliswaar hier en daar een verdwaald standbeeld, bedoeld voor een handjevol toeristen, maar kuiert er vooral tussen de locals, die elkaar op een terrasje treffen en op zaterdagochtend een boeketje halen op de bloemenmarkt.

Vanaf het treinstation van Girona is het tien minuten lopen naar het centrum. De route leidt langs juweliers, modewinkels en nog meer juweliers. Kies een leuke brug uit – er zijn er acht – om de rivier Onyar over te steken en je staat zo in het oude stadshart.

Een gratis plattegrond kun je oppikken bij de plaatselijke VVV op de kruising van de Pont de Pedra en de Rambla de la Llibertat. Niet dat je de kaart vaak nodig zult hebben, want het centrum van Girona is vrij compact. Wees dan ook niet bang te verdwalen in het labyrint van straatjes in de Joodse wijk. Je bent nooit ver van de rivier, de Kathedraal of een ander makkelijk herkenbaar oriëntatiepunt.

Geschiedenis van Girona

Het waren de Romeinen die besloten ter hoogte van het huidige Girona een verdedigingsfort neer te planten ter bescherming van de belangrijkste Romeinse route over het Iberisch Schiereiland, de Via Augusta. Vervolgens passeerden de Visigoten en de Moren en tijdens de middeleeuwen ontwikkelde Girona zich tot een bloeiend centrum voor joodse kunst en cultuur bij uitstek. Aan het begin van de veertiende eeuw woonden er achtduizend mensen, maar de pestepidemie, die uitbrak in 1348, kostte zeker duizend inwoners het leven. Aan de joodse bloeitijd kwam abrupt een einde in 1492, toen Ferdinand van Aragón en Isabella I, alias de Katholieke Koningen, alle joden zonder pardon het land uitzetten, tenzij ze zich bekeerden.

Vanwege de geografische ligging vlak bij de grens met Frankrijk kreeg Girona het in het verleden zwaar te verduren. Niet voor niets wordt het ook wel de ‘stad van de belegeringen’ genoemd. Zeker 25 keer werd Girona door vijandige troepen aangevallen. De beroemdste belegering vond plaats in 1808: Girona wist zich zeven maanden staande te houden tegen de troepen van Napoleon, maar gaf zich in 1809 uiteindelijk toch gewonnen.

Vanaf de negentiende eeuw nam de bevolking in de stad weer toe. Aan het begin van de twintigste eeuw telde Girona twintigduizend inwoners. Ter vergelijking: nu zijn dat er ongeveer negentigduizend. De Spaanse Burgeroorlog (1936-1939) kwam hard aan. Duizenden republikeinse soldaten en burgers vluchtten aan het einde van de strijd via de stad naar de Franse grens. Mede als gevolg van de wrede oorlogsjaren en de onderdrukking van het Franco-regime groeide Girona uit tot bolwerk van het Catalaans nationalisme en dat is het sindsdien gebleven. Dus wees gewaarschuwd als je met je beste woordje Spaans een gesprek probeert aan te knopen met de lokale bevolking: onaardig bedoeld is het niet, maar je krijgt steevast antwoord in het Catalaans. Girona is tegenwoordig een van de rijkste steden van Spanje. De stad oogt schoon en kalm en voor een middagmenuutje ben je hier meer kwijt dan elders in het land.

Tip: Ontdek de filmlocatie van Game of Thrones in Girona

Wist je dat delen van Game of Thrones in Girona zijn opgenomen? Via deze link kun je tickets voor deze dagtrip kopen. Je bezoekt niet alleen het prachtige Girona, maar ook de kustplaats Blanes om bij een familierestaurant aan het strand te eten. Dit allemaal onder begeleiding van een deskundige Engelstalige gids.

Bezienswaardigheden in Girona

girona_kathedraal

Girona’s belangrijkste bouwwerk is een enorme kathedraal waar tussen de 14e en 18e eeuw aan gewerkt is. Op de Vaticaanse Sint-Pieterskerk na, heeft de Kathedraal van Girona het wijdste schip ter wereld (bijna 23 meter). Als je het bouwwerk via Carrer de la Força bereikt, zul je nog negentig treden moeten beklimmen, voordat je bij de ingang staat. Eens bevond zich op deze plek een Moorse moskee, maar nadat de moren waren verdreven, begonnen de werkzaamheden aan het gotische kerkgebouw. Kijk voor je binnenstapt nog even op naar de imposante façade. Kunstenaar Salvador Dalí heeft ooit gezegd dat hij zijn gezicht in één van de beelden herkende. Je kunt een bezoek aan de kathedraal ook combineren met een bezoek aan de Balislique de Sant Feliu en het Museu d’Art de Girona met deze link hier.

girona_oude_stadsmuur

Vanaf de kathedraal is het maar drie hoeken om voordat je aan de voet van de oude stadsmuur staat, die als een Chinese Muur het oude centrum van Girona omringt. Je kunt de muur van noord tot zuid aflopen. Vanaf de uitkijkpunten kun je in der verte de bergtoppen van de Pyreneeën zien.
Girona’s oude centrum is klein maar fijn. Je komt er via een van de bruggen over de rivier de Onyar. De meest voor de hand liggende zijn de romantische Pont de Pedra of het rode ijzerwerk van Gustave Eiffel, ook wel Pont de Ferro genoemd. Houd je fototoestel in de aanslag voor de zogenaamde ‘hangende huizen’ over de rivier. Deze werden in de jaren tachtig van de twintigste eeuw onder handen genomen en naar Italiaanse stijl gerestaureerd. De kleurrijke gevels met wapperende was doen sommigen Girona het ‘Florence van Catalonië’ noemen.

Tip: Een bezoek aan Girona is goed te combineren met een bezoek aan het Dalí Museum in Figueres. Tickets inclusief vervoer vanuit Barcelona voor een tour in het Dalí Museum en door Girona boek je hier.

Fietstours op maat langs Barcelona’s highlights en verborgen plekken. Vanaf €31,50

Meer weten!

Lekker eten, winkelen en neerstrijken op een terras

Om de vermoeide voeten wat rust te geven hoef je niet lang te zoeken. Op de Rambla de Llibertat en Plaça Independencia is genoeg keus aan terrassen en restaurants. Girona pronkt graag met haar culinaire aanbod en terecht. De lokale specialiteit is botifarra dolça, een worst bereid met gehakt en suiker. Die staat bij veel restaurants op het menu. De stad barst van de gezellige eettentjes: van ultrahip tot authentiek Catalaans. Zo eet je bij La Penyora tussen de kunst van lokale artiesten en is Le Bistrot letterlijk en figuurlijk een klassieker. Het eetcafé ligt aan een fotogeniek middeleeuws straatje, waar sommige scènes uit de verfilming van het Duitse boek ‘Het parfum’ werden opgenomen.

Ook kun je in Girona prima shoppen in gemoedelijke winkelstraten aan beide zijden van de Onyar waar de ene na de andere leuke boetiek wordt geopend. Begeef je op zaterdag net als de lokale bevolking naar het stadspark om inkopen te doen op de lokale versmarkt onder de 2.500 plantanen. En als de zon ondergaat, is dit de perfecte stad voor een avondje op het terras in het romantisch verlichte centrum of op Plaça de la Independencia, waar het eigenlijk altijd gezellig is.

Vanuit Barcelona naar Girona reizen

De beste optie is de trein. Neem vanuit Barcelona (vanaf station Sants, Passeig de Gràcia of Clot-Aragó) de trein naar Figueres en stap uit bij station Girona. De reis duurt ruim een uur en een enkele reis kost rond de zes euro. Kijk voor de dienstregeling en prijzen op de website van spoorwegmaatschappij Renfe.

Wil je een bezoek aan Girona combineren met een andere stad of bezienswaardigheid in de omgeving, dan kun je het best een auto huren.

Vanaf Girona Airport rijdt een busmaatschappij Sagalés niet alleen naar Barcelona, maar ook naar het centrum van Girona. Voor tickets en prijzen kun je de website van Sagalés raadplegen.

Een taxi van het vliegveld Girona naar de stad kost ongeveer 20 euro.