Girona: een stad op standVan de duizenden vakantiegangers die dagelijks op Girona Airport landen, reist het grootste deel direct door naar Barcelona of een badplaats langs de Costa Brava. En dat terwijl Girona zelf ook zoveel te bieden heeft.

Als bruisend Barcelona het Amsterdam van Spanje is, dan is Girona te vergelijken met het kalme Haarlem. Net als de Spaarnestad heeft Girona een prachtig historisch centrum, een indrukwekkende kathedraal en een licht sjieke flair over zich.

Girona (klinkt als: ‘dzjirona‘) ligt op een dik uur rijden vanaf Barcelona. De Spanjaarden noemen de stad Gerona – met een harde G – maar wie die uitspraak aanhoudt zal zich niet populair maken in deze stad, waar het Catalaanse nationalisme sterk en zichtbaar aanwezig is.

Vanaf het treinstation van Girona is het tien minuten lopen naar het centrum. De route leidt langs juweliers, modewinkels en nog meer juweliers. Kies een leuke brug uit – er zijn er acht – om de rivier Onyar over te steken en je staat zo in het oude stadshart.

Een gratis plattegrond kun je oppikken bij de plaatselijke VVV op de kruising van de Pont de Pedra en de Rambla de la Llibertat. Niet dat je de kaart vaak nodig zult hebben, want het centrum van Girona is vrij compact. Wees dan ook niet bang te verdwalen in het labyrint van straatjes in de Joodse wijk. Je bent nooit ver van de rivier, de Kathedraal of een ander makkelijk herkenbaar oriëntatiepunt.

Bezienswaardigheden in Girona

Girona’s belangrijkste bouwwerk is een enorme kathedraal waar tussen de 14e en 18e eeuw aan gewerkt is. Op de Vaticaanse Sint-Pieterskerk na, heeft de Kathedraal van Girona het wijdste schip ter wereld. Voor vier euro kun je deze van binnenuit bewonderen. Het entreekaartje geeft je ook toegang tot het museum en een prachtige binnenplaats.

Vanaf de kathedraal is het maar drie hoeken om voordat je aan de voet van de oude stadsmuur staat, die als een Chinese Muur het oude centrum van Girona omringt. Je kunt de muur van noord tot zuid aflopen. Vanaf de uitkijkpunten kun je in der verte de bergtoppen van de Pyreneeën zien.

Om de vermoeide voeten wat rust te geven hoef je ook niet lang te zoeken. Op de Rambla de Llibertat en Plaça Independencia is keus te over aan terrassen en restaurants. Zoek je iets gemoedelijkers, kijk dan eens in de Carrer Cort Reial. Op nummer 17 vind je het trendy Vinil Restaurant, een lust voor het oog en voor de maag. Daar schuin tegenover zit La Crêperie Bretonne. De naam zegt al genoeg.

Vanuit Barcelona naar Girona reizen

Neem vanuit Barcelona (station Sants, Passeig de Gràcia of Clot-Aragó) de trein naar Figueres en stap uit bij station Girona. De reis duurt ruim een uur en een enkele reis kost rond de zes euro. Kijk voor de dienstregeling en prijzen op de website van spoorwegmaatschappij Renfe.

Vanaf Girona Airport rijdt een busmaatschappij Sagalés niet alleen naar Barcelona, maar ook naar het centrum van Girona. Voor tickets en prijzen kun je de website van Sagalés raadplegen.

Een taxi van het vliegveld Girona naar de stad kost ongeveer 20 euro.