Basilica del Santa María del PiDe basiliek van de ‘heilige maagd van de dennenboom’ (Basilica del Santa María del Pi) werd in de veertiende eeuw gebouwd en is een van de pronkstukken van de Catalaanse gotiek. No-nonsense gotiek zou je ook kunnen zeggen, robuust en elegant, met versieringen bij met name de hoofdingang, maar met veel minder tierelantijntjes dan bijvoorbeeld de Italiaanse gotiek.

Kort nadat in 1936 de Burgeroorlog uitbrak, verwoestte een brand onder het andere het altaar, het orgel en het roosvenster. Van het roosvenster, een van de grootste in heel Europa, werd in 1940 een fraaie replica gemaakt. De originele glas-in-loodramen zijn in de loop der jaren gesneuveld, het oudste raam dateert uit het begin van de achttiende eeuw.

Dennenbos

Er wordt beweerd dat zich in vroeger tijden op de plek waar nu de Basilica del Santa María del Pi staat, een dennenbos bevond. In de stronk van een van de bomen die hier vroeger moeten hebben gestaan, werd een afbeelding van de heilige maagd gevonden, vandaar de naam. Er staat nog altijd een dennenboom op het plein voor de gotische ingang, maar in werkelijkheid is die pas eeuwen later geplant.

Achter het hoofdaltaar kun je een bijna drieënhalve meter hoog Mariabeeld bewonderen. Het werd in de jaren zeventig gemaakt door de Catalaanse beeldhouwer Enric Monjo.

Antonia en de reuzen

De klokkentoren die met haar vierenvijftig meter trots overal bovenuit steekt, telt zes klokken waarvan er één de naam Antonia kreeg. Antonia weegt bijna tweeduizend kilo en haar klokkenspel is door de hele gotische wijk te horen. Sinds kort is ze opengesteld voor het publiek en het spectaculaire uitzicht over de stad krijg je erbij.

Je moet er wel een hoop trappen voor omhoog en weer omlaag, dus houd daar rekening mee als je slecht ter been bent of hoogtevrees hebt. Voor jonge kinderen is de excursie geen aanrader.

Tijdens een bezoek onder leiding van een gids of een audiotour, kun je de beroemdste en waarschijnlijk ook oudste gegants van de stad bewonderen, die worden namelijk in de basiliek bewaard. Gegants zijn reusachtige poppen in traditionele kostuums, vaak koninklijke of adellijke figuren, die op feestdagen tijdens processies door de straten van Barcelona worden gedragen. Vooral Catalaanse kinderen zijn dol op de reuzen en heel wat kinderliedjes gaan dan ook over deze reuzen.

Bijzonder avondbezoek aan de Basilica del Santa María del Pi

De liefhebber van een beetje mystiek kan ook een avondrondleiding boeken. De gids leidt je langs middeleeuwse gangetjes die overdag niet te bezoeken zijn en vertelt over in vergetelheid geraakte rituelen.

Je kunt in alle rust eeuwenoude voorwerpen en de collectie antiek zilverwerk bewonderen. Stel je de stilte voor die er ‘s avonds heerst, omringd door geheimzinnigheid, als er bijna geen mensen binnen zijn. Tot slot kun je een van de klokkentorens beklimmen en eenmaal boven volgt de beloning: met een glas cava in je hand over de hele stad kijken. Een spectaculair uitzicht dat je niet snel zult vergeten.

Een oude legende

In de tijd dat de Moren het voor het zeggen hadden in de stad mochten de christenen maar een keer per dag naar de mis, mits die plaatsvond voor het eerste gebed van de moslims en alleen in de Basilica del Santa María del Pi. Maar de gelovigen, die naar de wijk El Raval verbannen waren, mochten niet vanuit de Rambla door het straatje Petritxol (Catalaans voor ‘Kleine Poort’) naar de kerk lopen en moesten daardoor een enorme omweg nemen, waardoor er meestal maar weinig zielen de mis bijwoonden.

Toen de priester op een dag water ging halen uit de put, brak het hengsel van zijn emmer af en toen hij deze uiteindelijk boven wist te krijgen, was de emmer plotseling gevuld met blinkende goudstukken. Hij verstopte het goud in de kerk en ging nog vele malen terug naar de put.

Op een dag vroeg hij aan de Emir (de hoogste Moor in rang) hoe hij de straat Petritxol kon kopen, waarop de Emir in lachen uitbarstte en brulde: ‘Dan moet je de hele straat met goudstukken bedekken!’. De Emir was zo onder de indruk van al het goud, dat hij de straat aan de christenen gaf en zo werd de mis weer drukbezocht.

Praktische info

Openingstijden: ma t/m za 10.00-18.00 uur, zo 17.00-19.00 uur en van 8 april t/m 11 oktober tot 20.00 uur
Prijzen: €3-4 euro, kinderen tot zes jaar gratis. Entree met gids: €3 extra. Complete tour inclusief bezoek aan de klokkentoren: €12, kinderen en 65+ €8
Let op: de rondleidingen vinden plaats in het Engels en je moet van tevoren reserveren.

Avondbezoek Basilica del Santa María del Pi: donderdag en vrijdag om 21.20 uur, zaterdag 21.50 uur (taal: Engels, duur: 1 uur en 20 minuten).
Prijs: €19 per persoon inclusief bezoek klokkentoren en een glas cava.

Persoonlijke tip voor overdag:

Na de uitgebreide lunch en vóór het late avondeten, dus zo tussen vijf en zeven, is het de tijd voor de merienda. Er wordt dan koffie gedronken of een glas van het een of ander met iets erbij. Dit is ook hét moment voor churros con chocolate! De allerleukste plek voor de merienda is in een zogenoemde granja in het straatje tegenover de ingang van de Basilica del Pi, de Carrer de Petritxol. De eerste die je tegenkomt aan de rechterkant, bijna op de hoek, is Dulcinea. Aan een ouderwets marmeren tafeltje smul je van verse churros en ben je een echte smulpaap, bestel dan naast de chocoladesaus ook een portie verse, zelfgemaakte slagroom. Dippen maar!

Persoonlijke tip voor ‘s avonds:

Trek gekregen van het trappen lopen maar nog niet te moe om te staan? Ga dan voor pintxos naar Irati, een van de beste Baskische tapasbars van Barcelona, een paar meter rechts van de kerk. Bestel een drankje, neem een bord en kiezen maar. Laat de houten stokjes op je bord liggen, die worden later geteld bij het afrekenen!

Adres & plattegrond


Basilica del Santa María del Pi
Plaça del Pi 7
Barcelona
Metro: L3L4

Meer bezienswaardigheden: