Basilica del Santa María del Pi

De basiliek van de ‘heilige maagd van de dennenboom’ (Basílica del Santa María del Pi) is een van de pronkstukken van de Catalaanse gotiek. No-nonsense gotiek zou je ook kunnen zeggen, robuust en elegant, met versieringen bij met name de hoofdingang, maar met veel minder tierelantijntjes dan bijvoorbeeld de Italiaanse gotiek.

Basilica del Santa María del PiTickets, openingstijden & openbaar vervoer
TicketsVolwassenen: €4,50
Studenten (tot 25 jaar), kinderen (8 tot 18), ouderen (65+) en gehandicapten: €3,50
Kinderen tot 8 jaar gratis
AdresMaría del Pi, Plaça del Pi , El Gòtic
Openbaar vervoer / metroMetro: Liceu (L3) en Jaume I (L4)
OpeningstijdenMaandag tot zaterdag: 10.00 tot 18.00
Zondag: gesloten

Wat vind je terug in dit artikel?

Lees ook: Santa María del Mar en Iglesia de Santa Anna.

Dé kortingskaart voor de Sagrada Família, Park Güell, Hop-on Hop-off bus en meer!

Meer informatie

De geschiedenis van de Basilica del Santa María del Pi

De Basílica del Santa María del Pi werd in de veertiende eeuw gebouwd. Kort nadat in 1936 de Burgeroorlog uitbrak, verwoestte een brand onder het andere het altaar, het orgel en het roosvenster. Van het roosvenster, een van de grootste in heel Europa, werd in 1940 een fraaie replica gemaakt. De originele glas-in-loodramen zijn in de loop der jaren gesneuveld, het oudste raam dateert uit het begin van de achttiende eeuw.


Het roosvenster

Dennenbos

Er wordt beweerd dat zich in vroeger tijden op de plek waar nu de Basílica del Santa María del Pi staat, een dennenbos bevond. In de stronk van een van de bomen die hier vroeger moeten hebben gestaan, werd een afbeelding van de heilige maagd gevonden, vandaar de naam. Er staat nog altijd een dennenboom op het plein voor de gotische ingang, maar in werkelijkheid is die pas eeuwen later geplant.

Achter het hoofdaltaar kun je een bijna drieënhalve meter hoog Mariabeeld bewonderen. Het werd in de jaren zeventig gemaakt door de Catalaanse beeldhouwer Enric Monjo.

Antonia en de reuzen

De klokkentoren die met haar vierenvijftig meter trots overal bovenuit steekt, telt zes klokken waarvan er één de naam Antonia kreeg. Antonia weegt bijna tweeduizend kilo en haar klokkenspel is door de hele gotische wijk te horen. Sinds kort is ze opengesteld voor het publiek en het spectaculaire uitzicht over de stad krijg je erbij.

Je moet er wel een hoop trappen voor omhoog en weer omlaag, dus houd daar rekening mee als je slecht ter been bent of hoogtevrees hebt. Voor jonge kinderen is de excursie geen aanrader.

Tijdens een bezoek onder leiding van een gids of een audiotour, kun je de beroemdste en waarschijnlijk ook oudste gegants van de stad bewonderen, die worden namelijk in de basiliek bewaard. Gegants zijn reusachtige poppen in traditionele kostuums, vaak koninklijke of adellijke figuren, die op feestdagen tijdens processies door de straten van Barcelona worden gedragen. Vooral Catalaanse kinderen zijn dol op de reuzen en heel wat kinderliedjes gaan dan ook over deze reuzen.

Tip: Bijzonder avondbezoek aan de Santa María del Pi
De liefhebber van een beetje mystiek kan ook een rondleiding  boeken. De gids vertelt je alles over de oorsprong van de kerk. Je kunt in alle rust eeuwenoude voorwerpen en de collectie antiek zilverwerk bewonderen. Het hoogtepunt van deze tour is het beklimmen van de torens. Bovenaan word je beloond met een spectaculair uitzicht op de bergen rondom Barcelona, de haven en alle prachtige zichtbare monumenten. Een rondleiding door de basiliek kost €8.

Een oude legende

In de tijd dat de Moren het voor het zeggen hadden in de stad mochten de christenen maar een keer per dag naar de mis, mits die plaatsvond voor het eerste gebed van de moslims en alleen in de Basílica del Santa María del Pi. Maar de gelovigen, die naar de wijk El Raval verbannen waren, mochten niet vanuit de Rambla door het straatje Petritxol (Catalaans voor ‘Kleine Poort’) naar de kerk lopen en moesten daardoor een enorme omweg nemen, waardoor er meestal maar weinig zielen de mis bijwoonden.

Carrer Peritxol Barcelona gotische wijk

Carrer de Peritxol

Toen de priester op een dag water ging halen uit de put, brak het hengsel van zijn emmer af en toen hij deze uiteindelijk boven wist te krijgen, was de emmer plotseling gevuld met blinkende goudstukken. Hij verstopte het goud in de kerk en ging nog vele malen terug naar de put.

Op een dag vroeg hij aan de Emir (de hoogste Moor in rang) hoe hij de straat Petritxol kon kopen, waarop de Emir in lachen uitbarstte en brulde: ‘Dan moet je de hele straat met goudstukken bedekken!’. De Emir was zo onder de indruk van al het goud, dat hij de straat aan de christenen gaf en zo werd de mis weer drukbezocht.

Persoonlijke tips voor overdag:

  • Na de uitgebreide lunch en vóór het late avondeten, dus zo tussen vijf en zeven, is het de tijd voor de merienda. Er wordt dan koffie gedronken of een glas van het een of ander met iets erbij. Dit is ook hét moment voor churros con chocolate! De allerleukste plek voor de merienda is in een zogenoemde granja in het straatje tegenover de ingang van de Basilica del Pi, de Carrer de Petritxol. De eerste die je tegenkomt aan de rechterkant, bijna op de hoek, is Dulcinea. Aan een ouderwets marmeren tafeltje smul je van verse churros en ben je een echte smulpaap, bestel dan naast de chocoladesaus ook een portie verse, zelfgemaakte slagroom. Dippen maar!
  • In hetzelfde straatje vind je een Galería Maxó, waar je originele collages voor aan de muur kunt kopen met typische Barcelona-afbeeldingen. Voor een betaal je 22 euro, als je er drie koopt betaal je 60 euro. Stuk voor stuk handgemaakt, leuk als aandenken of om (jezelf bijvoorbeeld) cadeau te doen!
  • Trek gekregen van het trappen lopen maar nog niet te moe om te staan? Ga dan voor pintxos naar Irati, een van de beste Baskische tapasbars van Barcelona, een paar meter rechts van de kerk. Bestel een drankje, neem een bord en kiezen maar. Laat de houten stokjes op je bord liggen, die worden later geteld bij het afrekenen!

Praktische info

Openingstijden: ma t/m za 10.00-18.00 uur, zo gesloten voor touristen.
Prijzen: €8 euro, kinderen onder 12 jaar gratis. Entree met gids: €3 extra. Complete tour inclusief bezoek aan de klokkentoren: €12, kinderen en 65+ €8
Let op: de rondleidingen vinden plaats in het Engels en je moet van tevoren reserveren.

Avondbezoek Basílica del Santa María del Pi: donderdag en vrijdag om 21.20 uur, zaterdag 21.50 uur (taal: Engels, duur: 1 uur en 20 minuten).
Prijs: €19 per persoon inclusief bezoek klokkentoren en een glas cava.