Anella Olímpica

Barcelona leefde op door de magische zomer van 1992. Dat jaar organiseerde de stad de Olympische Spelen. Gedurende twee weken stond Barcelona als sporthoofdstad van de wereld in de spotlight. De Olympische Ring op de Montjuïc speelde een belangrijke rol tijdens deze zomer. Je kunt deze Olympische Ring nog altijd bezoeken.

Inhoud

Wat is de Anella Olímpica?

Anella Olímpica (Catalaans) betekent in het Nederlands ‘Olympische Ring’. Het is een Olympisch park gelegen op de heuvel de Montjuïc in Barcelona. De Olympische Ring was het hoofdtoneel van de Olympische Zomerspelen in 1992. De opening- en slotceremonie vonden plaats in het Olympische stadion. Evenals de belangrijkste evenementen van de Olympische Zomerspelen dat jaar.

Het park bestaat uit verschillende gebouwen, waarvan je een deel nog altijd kun bezoeken: het Olympisch stadion, Palau Sant Jordi, de telecommunicatietoren, de zwembaden van Picornell en het Olympisch Museum.

Wat kun je zien bij Anella Olímpica?

Tegenwoordig is de Olympische Ring meer dan een plek om spannende sportprestaties te herdenken. De sportinstallaties worden tegenwoordig nog altijd gebruikt door locals en bewonderd door bezoekers.

Het Olympisch stadion
Het Olympisch stadion was de locatie van de opening- en slotceremonie en alle atletiekevenementen van de Olympische Spelen en de Paralympische Spelen van 1992 in Barcelona. Het stadion is het enige element dat oorspronkelijk in 1929 gebouwd was en bewaard is gebleven tijdens grote bouwprojecten in de aanloop naar de Spelen. Er kunnen 60.000 toeschouwers in het stadion.

Palau Sant Jordi
Palau Sant Jordi is speciaal ontworpen voor de Spelen door de Japanse architect Arata Isozaki. In dit gebouw werden de handbal, gymnastiek en volleybalwedstrijden gehouden tijdens de Olympische Spelen. Voor de Paralympische Spelen werden hier de tafeltennis- en volleybalevenementen gehouden. Het gebouw beschikt over een artistieke installatie ‘Utsurohi’, wat verandering betekent van Aiko Miyawaki.

Je kunt het gebouw enkel aan de buitenkant bezichtigen.

De zwembaden van Picornell
Ingehuldigd in 1970, werden deze gebouwen verbouwd voor de wedstrijden zwemmen, synchroonzwemmen en waterpolo van de Olympische Spelen te organiseren.

De telecommunicatietoren
De opvallende telecommunicatietoren werd ontworpen door de bekende Spaanse architect Santiago Calatrava, die een hulde bracht aan de bekende architect Gaudí door de basis te bedekken met karakteristieke mozaïek, gemaakt van gebroken tegels. De toren functioneert ook als een zonnewijzer.

Het Olympisch Museum
Het museum werd ingehuldigd in 2007 en maakt gebruik van geavanceerde interactieve technologie om de geschiedenis van sport in Barcelona te vertellen. Je kunt hier zien hoe Mark Spitz zwom, ontdekken hoeveel kilo een kampioen gewichtheffen daadwerkelijk kan tillen of hoe je door aerodynamica beter gaat fietsen.

Hoe kom je bij Anella Olímpica?

Er zijn verschillende manieren om de Olympische Ring te bereiken.

Bus
Lijnen 50, 55, 61, 193 en 125

Metro
De lijnen L1 en L3 naar Plaça de Espanya en hiervandaan een eindje bergopwaarts lopen.

Barcelona Bus Turistic 
Ook de Barcelona Bus Turistic komt langs de Olympische Ring.

Praktische informatie

Prijzen

Het Olympisch Museum 
Volwassenen: €5,80
Studenten: €3,60
Kinderen: gratis

Het Olympisch stadion en de andere gebouwen
Gratis te bezoeken

Openingstijden

Het Olympisch Museum

Van oktober tot maart:

Dinsdag tot zaterdag: 10.00 tot 18.00 uur
Zondag en feestdagen: 10.00 tot 14.30 uur

Van april tot september:

Dinsdag tot zaterdag: 10.00 tot 18.00 uur

Zondag en feestdagen: 10.00 tot 14.30 uur

Gesloten op maandag, behalve op feestdagen, 1 januari, 1 mei en 25-26 december.

Het Olympisch stadion en de andere gebouwen
In de zomer: 8.00 tot 20.00 uur
In de winter: 10.00 tot 18.00 uur

Geschiedenis en architectuur Anella Olímpica

Het Olympische Stadion is ontworpen door de architect Pere Domènech i Roura. Het oorspronkelijke gebouw werd geopend op 20 mei 1929 ter ere van de Wereldtentoonstelling in Barcelona dat jaar. Het was in die tijd het tweede grootste stadion in de wereld. Eigenlijk was het stadion ontworpen voor de Olympische Spelen van 1936, maar vanwege de politieke situatie in die tijd (De Spaanse Burgeroorlog) vonden die uiteindelijk niet plaats in Barcelona. In 1985 kwam het stadion weer tot leven vanwege de verbouwing voor de Spelen van 1992. Het hele stadion werd verbouwd behalve de gevel, die bleef zoals het origineel.

Het Palau Sant Jordi werd officieel geopend op 12 september 1990. Het gebouw was ontworpen door de Japanse architect Arata Isozaki en werd als onderdeel van de Olympische Ring op de Montjuïc gebouwd. Het gebouw werd beschouwd als een architectonisch hoogstandje en wordt alom bewonderd vanwege het spectaculaire ontwerp. Na de opening was het Palau Sant Jordi gedurende drie dagen lang geopend voor publiek. Meer dan 270.000 mensen kwamen om het bijzondere ontwerp te zien.

De zwembaden van Picornell zijn vernoemd naar de Catalaanse zwemmer Bernat Picornell i Richier. Ze werden gebouwd in 1970 om de Europese Water Kampioenschappen te organiseren. In 1990 begon de renovatie voor de Olympische Spelen van 1992. De capaciteit werd vergroot tot meer dan 10.000 toeschouwers.

De telecommunicatietoren werd ontworpen door de bekende architect Santiago Calatrava. De constructie vond plaats van 1989 tot 1992. De toren was bedoeld om televisieuitzendingen van de Olympische Spelen uit te zenden.

Weetje: Nederland behaalde op de Olympische Spelen in 1992 in Barcelona twee gouden medailles. Atlete Ellen van Langen wist een gouden plak binnen te slepen op de 800 meter. En Jos Lansink, Piet Raijmakers en Jan Tops behaalden samen met hun paarden de gouden medaille voor het onderdeel teamspringen.

Adres & plattegrond

Anella Olímpica
Carrer l'Estadi 48
08038 Barcelona
Metro: L1L3