Anella Olímpica

Barcelona leefde op door de magische zomer van 1992. Dat jaar organiseerde de stad de Olympische Spelen. Gedurende twee weken stond Barcelona als sporthoofdstad van de wereld in de spotlight. De Olympische Ring op de Montjuïc speelde een belangrijke rol tijdens deze zomer. Je kunt deze Olympische Ring nog altijd bezoeken.

Inhoud

De Barcelona Card: onbeperkt met het ov + gratis entree en kortingen bij musea

Meer weten!

Wat is de Anella Olímpica?

Anella Olímpica (Catalaans) betekent in het Nederlands ‘Olympische Ring’. Het is een Olympisch park gelegen op de heuvel de Montjuïc in Barcelona. De Olympische Ring was het hoofdtoneel van de Olympische Zomerspelen in 1992. Onder andere de opening- en slotceremonie vonden plaats in het Olympische stadion.

Het park bestaat uit verschillende gebouwen, waarvan je een deel nog altijd kun bezoeken: het Olympisch stadion, Palau Sant Jordi, de telecommunicatietoren, de zwembaden van Picornell en het Olympisch Museum.

Wat kun je zien bij Anella Olímpica?

Tegenwoordig is de Olympische Ring meer dan een plek om spannende sportprestaties te herdenken. De sportinstallaties worden tegenwoordig nog altijd gebruikt door locals en bewonderd door bezoekers.

Het Olympisch stadion
Het Olympisch stadion was de locatie van de opening- en slotceremonie en alle atletiekevenementen van de Olympische Spelen en de Paralympische Spelen van 1992 in Barcelona. Het stadion is het enige stadion van de Olympische Spelen welke eerder gebouwd is (in 1929 voor de Wereldtentoontstelling van dat jaar).

Een tijd lang heeft de tweede voetbalclub van Barcelona (Espanyol) het stadion als basis gehad, in het seizoen 2023/2024 zal FC Barcelona gaan voetballen in het Olympisch stadion omdat Camp Nou verbouwd zal worden. Ook wordt het stadion gebruikt voor concerten. Er hebben al vele grote artiesten opgetreden, waaronder Michael Jackson, Bruce Springsteen en de Rolling Stones. Er kunnen zo’n 55.000 toeschouwers in het stadion. Het stadion is gratis te bezoeken.

Van april t/m oktober van 10.00 tot 18.00 uur en van november t/m maart van 10.00 tot 17.00 uur. Helaas is gebleken dat het stadion door evenementen en de voorbereidingen voor de komst van FC Barcelona het stadion niet altijd toegankelijk is. Wil je zeker zijn of je het stadion kunt bezoeken, bel ze dan even op (+34) 93 426 20 89. Meer informatie vind je op de website van het Olympisch stadion.

Het Olympisch museum
Het museum werd ingehuldigd in 2007 en maakt gebruik van geavanceerde interactieve technologie om de geschiedenis van sport in Barcelona te vertellen. Je kunt hier zien hoe Mark Spitz zwom, ontdekken hoeveel kilo een kampioen gewichtheffen daadwerkelijk kan tillen of hoe je door aerodynamica beter gaat fietsen.

Het is een heel leuk en interactief museum, zo kan je bijvoorbeeld tegen Usain Bolt in een simulator sprinten. Ook zijn er bijzondere items te bewonderen, zoals de schoenen van iconen als Michael Jordan of authentieke F1-auto’s en Olympische medailles. Tickets kosten €5,80 voor volwassenen en €3,60 voor iedereen onder de 18 jaar en voor studenten. 65-plussers en kinderen onder de 8 jaar kunnen gratis naar binnen.

Bestel hier je tickets

Palau Sant Jordi
Palau Sant Jordi is speciaal ontworpen voor de Spelen door de Japanse architect Arata Isozaki. In dit gebouw werden de handbal, gymnastiek en volleybalwedstrijden gehouden tijdens de Olympische Spelen. Voor de Paralympische Spelen werden hier de tafeltennis- en volleybalevenementen gehouden. Het gebouw beschikt over een artistieke installatie ‘Utsurohi’, wat verandering betekent van Aiko Miyawaki. Het Palau Sant Jordi is momenteel een van de grootste en bekendste concertlocaties in Barcelona, o.a. Michael Bublé, Elton John en Maroon 5 hebben hier onlangs nog opgetreden.  Je kunt het gebouw enkel aan de buitenkant bezichtigen.

De zwembaden van Picornell
Ingehuldigd in 1970, werden deze gebouwen verbouwd voor het wedstrijdzwemmen en synchroonzwemmen van de Olympische Spelen te organiseren. De zwembaden zijn nu nog steeds in gebruik en je kunt hier zwemmen. Zie voor info daarover de officiële website.

Overigens niet te verwarren met het andere zwembad op de Montjuïc, het Piscina Municipal. Dit zwembad ligt niet in de Olympische ring, maar een stukje verderop. Ook dit zwembad is gebruikt voor de Spelen, hier werden het schoonspringen en waterpolo beoefend. In dit zwembad kan je in de zomer zelf zwemmen, mét prachtig uitzicht over de stad. Hier vind je alle info.

De telecommunicatietoren
De opvallende witte telecommunicatietoren werd ontworpen door de bekende Spaanse architect Santiago Calatrava, die een hulde bracht aan de bekende architect Gaudí door de basis te bedekken met karakteristieke mozaïek, gemaakt van gebroken tegels. De toren wordt ook wel Torre Calatrava genoemd, naar zijn ontwerper. Als je goed kijkt zie je dat de toren een atleet uitbeeldt die de olympische vlam vasthoudt. De toren functioneert ook als – megagrote – zonnewijzer.

Hoe kom je bij Anella Olímpica?

Er zijn verschillende manieren om de Olympische Ring te bereiken.

Bus
Lijnen 50, 55, 61, 193 en 125.

Metro
De lijnen L1 en L3 stoppen op Plaça de Espanya en hiervandaan is het een stukje bergopwaarts lopen (gedeetelijk met roltrappen).

Hop-on Hop-off bus
Ook de Hop-on Hop-off bus stopt bij de Olympische Ring.

Praktische informatie

Prijzen

Het Olympisch museum 
Volwassenen: €5,80
Kinderen tussen de 7 en 18 jaar en studenten: €3,60
65-plussers en 8-minners: gratis

Bestel hier je tickets

Het Olympisch stadion
Gratis te bezoeken 

Openingstijden

Het Olympisch museum
April t/m september:
Di t/m za: 10.00 tot 19.00 uur
Zon- en feestdagen: 10.00 tot 14.30 uur

Oktober t/m maart:
Di t/m za: 10.00 tot 18.00 uur
Zon- en feestdagen: 10.00 tot 14.30 uur

Gesloten op maandagen (behalve feestdagen), 1 januari, 1 mei en 25 & 26 december.

Het Olympisch stadion
April t/m oktober van 10.00 tot 18.00 uur.
November t/m maart van 10.00 tot 17.00 uur.

Geschiedenis en architectuur Anella Olímpica

Het Olympische Stadion is ontworpen door de architect Pere Domènech i Roura. Het oorspronkelijke gebouw werd geopend op 20 mei 1929 ter ere van de Wereldtentoonstelling in Barcelona dat jaar. Het was in die tijd het tweede grootste stadion in de wereld. Eigenlijk was het stadion ontworpen voor de Olympische Spelen van 1936, maar vanwege de politieke situatie in die tijd (De Spaanse Burgeroorlog) vonden die uiteindelijk niet plaats in Barcelona. In 1985 kwam het stadion weer tot leven vanwege de verbouwing voor de Spelen van 1992. Het hele stadion werd verbouwd behalve de gevel, die bleef zoals het origineel.

Het Palau Sant Jordi werd officieel geopend op 12 september 1990. Het gebouw was ontworpen door de Japanse architect Arata Isozaki en werd als onderdeel van de Olympische Ring op de Montjuïc gebouwd. Het gebouw werd beschouwd als een architectonisch hoogstandje en wordt alom bewonderd vanwege het spectaculaire ontwerp. Na de opening was het Palau Sant Jordi gedurende drie dagen lang geopend voor publiek. Meer dan 270.000 mensen kwamen om het bijzondere ontwerp te zien.

De zwembaden van Picornell zijn vernoemd naar de Catalaanse zwemmer Bernat Picornell i Richier. Ze werden gebouwd in 1970 om de Europese Water Kampioenschappen te organiseren. In 1990 begon de renovatie voor de Olympische Spelen van 1992. De capaciteit werd vergroot tot meer dan 10.000 toeschouwers.

De telecommunicatietoren werd ontworpen door de bekende architect Santiago Calatrava. De constructie vond plaats van 1989 tot 1992. De toren was bedoeld om televisieuitzendingen van de Olympische Spelen uit te zenden.

Weetje: Nederland behaalde op de Olympische Spelen in 1992 in Barcelona twee gouden medailles. Atlete Ellen van Langen wist een gouden plak binnen te slepen op de 800 meter. En Jos Lansink, Piet Raijmakers en Jan Tops behaalden samen met hun paarden de gouden medaille voor het onderdeel teamspringen.

Wat leuk, je bent tot hier gekomen!

Ik ben Annebeth en ik ben al 21 jaar thuis in Barcelona. Als online gids, journalist, auteur van vele reisgidsen over de stad en mede-eigenaar van fietstourbedrijf El Ciclo, is Barcelona mijn grote inspiratie en alles wat ik weet (en te weten kom) deel ik graag met je op Barcelonatips.nl. Natuurlijk met mijn persoonlijke tips en aanraders zodat jij eenmaal ter plekke dat authentieke, lokale en unieke Barcelonagevoel kunt ervaren.

Vond je mijn tips waardevol en wil je iets terugdoen? Dat kan natuurlijk ;-). Ik heb de mogelijkheid om een donatie naar keuze te doen. Alle kleine beetjes helpen mij om dit platform draaiende te kunnen houden!

Nu doneren

Volg mij ook op Instagram voor nog meer tips en info: @barcelonatips & @annebethvis