Rommelmarkt Els Encants

Een vlooienmarkt als bezienswaardigheid? Els Encants in Barcelona in ieder geval wel! In 2013 kreeg rommelmarkt Els Encants, een van de oudste mercadillos in heel Europa, een nieuw onderkomen met een spectaculair dak.

Het futuristische bouwwerk schittert in de zon (meestal dan toch) en weerspiegelt de stalletjes op het marktterrein. Wie naar boven kijkt, zal zichzelf door goed te zoeken terugvinden in het spiegeldak. Smile! Rommelmarkt Els Encants is de perfecte locatie voor een bijzondere selfie… maar natuurlijk vooral om goede koopjes te scoren!

De Mercat dels Encants Vells was eeuwenlang een markt in de openlucht, maar is sinds een paar jaar overdekt. Het dak beschermt niet alleen de marktlui en bezoekers tegen regen en zon, maar levert ook een eyecatcher op in deze upcoming wijk van Barcelona.

Rommelmarkt in Els EncantsTickets, openingstijden & openbaar vervoer
PrijsGratis
AdresCalle Castillejos 158
Openbaar vervoer / metroMetro: Glòries (L1),
Bus: (H12, H14, V21, V23, V25, 7, 62, 192)
Tram: Glòries (T4, T5, T6)
OpeningstijdenIedere maandag, woensdag, vrijdag en zaterdag geopend van 9.00 tot 20.00 uur

Inhoud

Els Encants in foto’s

Geschiedenis rommelmarkt Els Encants

Els Encants, officieel Los Encants Vells-Fira de Bellcaire, is het resultaat van twee eeuwenoude markten die aan het einde van de negentiende eeuw samensmolten. De eerste berichten over Encants komen uit de achtste eeuw en de Fira de Bellcaire zou aan het begin van de negentiende eeuw zijn ontstaan.

Al in 1200 werden er door Encants openbare veilingen georganiseerd op Plaça de Sant Jaume. Tegenwoordig kun je het zo gek niet bedenken of het is op de markt te koop, maar in de beginjaren waren het voornamelijk ijzerwaren en boeken. De meeste mensen die hun spullen naar de veiling brachten, hadden het geld nodig om een schuld af te betalen.

Van Plaça naar Plaça

Regelmatig werd de markt verplaatst: in 1358 naar het Plaça Nova (bij de kathedraal in de gotische wijk) en in 1391 naar de Llotja de Barcelona, het gebouw aan de Passeig de Isabel II. Op en rondom deze laatste locatie bleven de kooplui bijna 500 jaar lang staan. Rond het jaar 1800 opende, buiten de stadsmuren (waar tegenwoordig de Ronda de Sant Pere en de Passeig de Sant Joan samenkomen) de Fira de Bellcaire. Tijdens de Spaanse Onafhankelijkheidsoorlog, tussen 1808 en 1814, stond de Fira op de Rambla. Fira de Bellcaire werd in 1822 omgedoopt tot Fira de Bellcaire Encants Vells en in 1881 kwamen de twee markten samen op een kleine heuvel waar later de markt van Sant Antoni zou worden gebouwd.

In 1928 werd er nog één keer verhuisd en vestigden de marktlui zich op het Plaça de Glories, waar ze bleven staan tot 2013, toen er aan de overkant van de straat een gloednieuwe markthal voor ze klaarstond.

Indeling

Wekelijks komen er (volgens de cijfers van de markt zelf althans) 100.000 bezoekers af op de Mercat dels Encants Vells. Wees in die drukte op je hoede voor zakkenrollers, die je graag van camera of portemonnee beroven terwijl jij je ogen uitkijkt bij een van de kraampjes. Zo’n 500 handelaren proberen hun waar aan de man te brengen.

Vlloienmarkt Encants in Barcelona

De nieuwe markthal, met een oppervlakte van in totaal 15.000 vierkante meter, werd ontworpen door architectenbureau Fermín Vázquez en na vier jaar werkzaamheden in september 2013 geopend voor publiek. De 24 meter hoge markt heeft meerdere verdiepingen. Helemaal beneden vind je de grote rommelmarkt, met antieke meubels, servies, complete inboedels, tweedehands kleding, platen en andere snuisterijen. Carlijn kocht er ooit een hele lading familiefoto’s van een Spaanse (?) familie en een stel überkitsche borden. Op maandag, woensdag en vrijdag wordt een veiling gehouden. Wees er vroeg bij, want de spullen gaan tussen 7.00 en 9.00 uur onder de hamer. Aan de randen van het plein op de begane grond staan kraampjes.

Boven staan kraampjes een stuk geordender naast elkaar, waardoor je je bijna in een gewone winkelstraat zou wanen. Er is van alles te koop, maar bovenal restpartijen van winkels. Denk aan beddengoed, elektronica, knutselspullen, producten voor persoonlijke verzorging en ondergoed (bijvoorbeeld van het welbekende merk Kelvin Clain 😉 ). Ook tref je hier en daar nog een kraampje met tweedehands spullen aan.

Hongerig geworden van al dat gestruin over de markt? Hier vind je ook verschillende barretjes waar je een snelle hap of een drankje kunt krijgen. Kun je meteen genieten van het uitzicht over de wijk!

Als je met de auto naar Barcelona bent gekomen, dan kun je bij Els Encants Vells parkeren. De parkeerplaats heeft plek voor 300 auto’s.

District 22@

De omgeving van rommelmarkt Els Encants is vanaf de eeuwwisseling flink op de schop gegaan en nog altijd wordt er volop ontwikkeld. District 22@ is hét district voor startups, hipsters en creatievelingen. Er zijn hier meer dan 80.000 bedrijfspanden en zowel bedrijven als particulieren willen zich hier maar wat graag vestigen. Leuk nieuws voor ons: er openen aan de lopende band leuke eettentjes en winkeltjes.

Aan de overkant van de vlooienmarkt zie je een gebouw dat met een beetje fantasie aan een nietmachine doet denken. Dat is het Museu del Disseny, het Designmuseum van Barcelona. Daar linksachter staat een gebouw dat in de ogen van velen qua vorm toch echt maar aan één ding doet denken. De ‘fallus’ is één van de opvallendste torens in de stad, die je vanuit het vliegtuig al kunt spotten. Lees hier meer over Torre Glòries.

Praktische info

Rommelmarkt Els Encants is op maandag, woensdag, vrijdag en zaterdag geopend vanaf 9.00 tot 20.00 uur. Entree is gratis. Let op: de dichtstbijzijnde metrohalte voor Els Encants Vells is niet Encants (L2) maar Glòries (L1).

Onze persoonlijke tips

  • Heb je bij de kraampjes niets kunnen vinden of is je koopdrang nog niet gestild? Om de hoek, aan de Avenida Diagonal 208, vind je winkelcentrum Glòries, met kledingketens als Zara en H&M en een enorme Carrefour supermarkt waar wij graag komen voor internationale producten.
  • Onderhandelen over de prijs is normaal, maar niet alle marktkooplui doen er aan mee.

Lees ook onze artikelen over:

De markten van Barcelona
La Boquería
Mercat de Santa Caterina
Shoppen in Barcelona

Wat leuk, je bent tot hier gekomen!

Ik ben Annebeth en ik ben al 21 jaar thuis in Barcelona. Als online gids, journalist, auteur van vele reisgidsen over de stad en mede-eigenaar van fietstourbedrijf El Ciclo, is Barcelona mijn grote inspiratie en alles wat ik weet (en te weten kom) deel ik graag met je op Barcelonatips.nl. Natuurlijk met mijn persoonlijke tips en aanraders zodat jij eenmaal ter plekke dat authentieke, lokale en unieke Barcelonagevoel kunt ervaren.

Vond je mijn tips waardevol en wil je iets terugdoen? Dat kan natuurlijk ;-). Ik heb de mogelijkheid om een donatie naar keuze te doen. Alle kleine beetjes helpen mij om dit platform draaiende te kunnen houden!

Nu doneren

Volg mij ook op Instagram voor nog meer tips en info!

 

 

Adres & plattegrond

Rommelmarkt Els Encants
Calle Castillejos 158
Metro: L1