Torre Bellesguard

Torre BellesguardTickets, openingstijden & openbaar vervoer
TicketsDe tuin en het gebouw van de buitenkant te bezoeken betaal je als volwassene €9.
Voor een rondleiding door het interieur (Engels, Spaans of Catalaans) betaal je €16.
AdresCarrer de Bellesguard 20 (Sarrià-Sant Gervasi)
Openbaar vervoer / metroMetro: Avinguda Tibidabo (L7)
OpeningstijdenDinsdag tot en met zondag van 10.00 tot 15.00 uur.

Inhoud

Hola BCN! Travel Card: onbeperkt met het openbaar vervoer in Barcelona

Bestel hier met korting!

Torre Bellesguard is een van de minder bekende huizen van Gaudí. Dit woonhuis werd nog niet zo lang geleden opengesteld voor publiek. De locatie biedt een prachtige omgeving met veel groen, maar het werk is minder goed bereikbaar.

Tip: koop alvast tickets voor de Torre Bellesguard
Entreekaarten voor de Torre Bellesguard kun je heel makkelijk kopen via deze link. Je kunt kiezen tussen een basisticket, waarbij je alleen de buitenkant bekijkt met audiogids óf een rondleiding, waarbij je ook naar binnen gaat en het dak zult zien. Je kunt hiervoor van tevoren een tijdslot reserveren. Je kunt ook via deze link tickets in het Nederlands bestellen voor een bezoek aan de buitenkant met audioguide.

Torre Bellesguard in foto’s

Geschiedenis en architectuur van de Torre Bellesguard

Torre Bellesguard Barcelona modernisme Gaudí

Officieel heet de Torre Bellesguard ‘Casa Figueras’, vernoemd naar de weduwe van Figueras, die Antoni Gaudí begin twintigste eeuw de opdracht gaf een huis voor haar te bouwen. Aan het huis werd gebouwd tussen 1900 en 1909. In de volksmond kreeg het nog altijd bewoonde optrekje de naam ‘Bellesguard’, omdat het op dezelfde plek als de zomerresidentie ‘Bell Esguard’ (letterlijk ‘fraai uitzicht’) had gestaan van Martin I van Aragón, de laatste telg van de Catalaanse koningsdynastie.

Met dat optrekje in z’n achterhoofd ontwierp Gaudí een huis in neogotische stijl dat het midden houdt tussen de oude gotiek en het Catalaanse modernisme. Veel elementen en materialen van de voormalige residentie werden hergebruikt. De toegangspoort bij binnenkomst van het vroegere gebouw is bewaard gebleven en geeft de woning haar middeleeuwse aanblik.

Torre Bellesguard Gaudí

De buitenkant van het huis, dat nog het meest lijkt op een klein kasteel, doet door het gebruik van natuursteen robuust en middeleeuws aan, maar eenmaal binnen zijn de modernistische karakteristieken uit die tijd herkenbaar aanwezig.

Erg bijzonder is het dak, waar je een drakengezicht in kunt herkennen.

Onze persoonlijke tips

  • Niet al te ver bij de Torre Bellesguard vandaan loopt de mooie avenue Avinguda del Tibidabo. Een aanrader voor een wandeling. Je kunt er ook voor kiezen om de Tibidabo heuvel op te gaan.
  • Een bezoek aan de Torre Bellesguard laat zich ook uitstekend combineren met een bezoek aan het wetenschapsmuseum CosmoCaixa, dat vlak bij ligt.

Wat kun je verwachten?

De Torre Bellesguard, die op dit moment nog altijd bewoond wordt, is sinds september 2013 opengesteld voor het publiek. De huidige eigenaars gebruiken de inkomsten om het onderhoud van het monument te bekostigen. Je kunt het huis vanaf de buitenkant bezichtigen, maar je kunt ook kiezen voor een rondleiding met gids, waarbij je het interieur te zien krijgt.

 

Praktische informatie

  • Openingstijden: dinsdag tot en met zondag van 10.00 tot 15.00 uur.
  • Prijs: om de tuin en het gebouw van de buitenkant te bezoeken betaal je als volwassene €9. Hierbij zit een audiogids inbegrepen. Voor een rondleiding door het interieur (Engels, Spaans of Catalaans) betaal je €16.

Hoe kom je bij de Torre Bellesguard?

Het makkelijkst is om de Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya te nemen tot aan de halte Avinguda Tibidabo (L7, bruine lijn). Deze kun je nemen vanaf Plaça Catalunya, Provença of Gràcia. Hiervandaan is het nog zo’n tien minuten lopen.