De magische fonteinen

De fonteinshow van de ‘Font Màgic’ boven op de Montjuïc wordt jaarlijks door zo’n tweeënhalf miljoen toeristen bezocht. De fonteinen werden ontworpen door de Catalaanse architect Carles Buïgas, speciaal voor de wereldtentoonstelling van 1929.


Tickets & Tours

Deze spectaculaire water- en lichtshow met muziek staat bij veel mensen (en zeker bij kinderen) hoog op het lijstje met must sees in Barcelona. Ook wij vinden de gratis show absoluut indrukwekkend, al is het wel jammer dat het zo ontzettend toeristisch is geworden.

Lees ook: Gratis activiteiten in Barcelona.

Magische Fonteinen in foto’s

Tijdlijn: geschiedenis van de Magische Fonteinen

1929: Men vond het maar ambitieus, toen Buïgas zijn plannen voor de fonteinen presenteerde. Drieduizend arbeiders werkten er een jaar lang aan en het was af voor de wereldtentoonstelling die plaatsvond in 1929.

1936-1939: Tijdens de Spaanse Burgeroorlog en de nasleep ervan raakten de fonteinen ernstig beschadigd door de vele bombardementen.

1954-1955: In deze periode vond de eerste echte restauratie plaats, wederom onder leiding van Buïgas.

1976: Vanaf dit jaar werden de shows begeleid door muziek, wat tot op de dag van vandaag nog steeds het geval is.

1993-1998: Door gebrek aan onderhoud gaan de fonteinen dicht.

1998: In juni van dit jaar gaan ze weer open na een grondige reparatie waarbij de originele constructies van Buïgas worden gevolgd. Tot op heden zijn er nog steeds originele motoren van de ingenieur onder de fonteinen in gebruik.

Traditie

fonteinen

Gewapend met een picknickmand en een fles cava de week afsluiten onder het genot van een prachtige fonteinenshow, compleet met spectaculaire lichteffecten en muziek. Lange tijd was dit een geliefde zondagstraditie onder de stadsbewoners. Tegenwoordig, onder andere om het milieu minder te belasten, wordt de show minder vaak op zondag uitgevoerd.

Kijk om teleurstellingen te voorkomen onderaan dit artikel voor de precieze openingstijden van de Magische Fonteinen. (Overigens is het ook buiten de openingstijden de moeite waard om de trappen op te lopen richting Palau Nacional. Het uitzicht is er prachtig!)

Freddie Mercury

Een vast onderdeel van het programma is het liedje Barcelona, dat geschreven werd door Freddie Mercury. De Queen-voorman schreef het duet en voerde het op 8 oktober 1988 op samen met de Catalaanse operazangeres Montserrat Cabellé, tijdens een openluchtspektakel op de Montjuïc waar 20.000 mensen op afkwamen. Wat veel toeschouwers toen waarschijnlijk niet wisten, is dat het liedje niet live werd gezongen, maar geplaybackt.

Later dat jaar werd het nummer uitgeroepen tot hymne van de Olympische Spelen die in 1992 in Barcelona werden gehouden. Mercury overleed in 1991 aan de gevolgen van aids en maakte de openingsceremonie van de Spelen dus niet mee. Het nummer werd in de zomer van 1992 uitgevoerd door Caballé en de tenor José Carreras.

Behalve op Barcelona bewegen de Magische Fonteinen ook andere bekende (en iets modernere) liedjes. Onderstaand filmpje maakten we in het voorjaar van 2017.

Praktische info

Om de Magische Fonteinen te bekijken hoef je geen entree te betalen en je kunt de show vanaf verschillende plekken bekijken. Een leuke optie is de bovenste etage van winkelcentrum Las Arenas, waar je een super uitzicht hebt. Als je de show buiten bekijkt, vergeet dan geen hapjes en drankjes mee te nemen voor een wel heel bijzondere picknick. Wij vinden de fonteinshow een echte aanrader voor gezinnen. Kinderen zullen hun ogen uitkijken!

Lees ook: Met de kinderen naar Barcelona.

Openingstijden 2017:

    • 1 april t/m 31 mei: donderdag, vrijdag en zaterdag: 21.00-22.00
    • 1 juni t/m 30 september: woensdag t/m zondag: 21.30-22.30
    • 1 t/m 31 oktober: donderdag, vrijdag en zaterdag 21.00-22.00
    • 1 november t/m 5 januari 2018: donderdag, vrijdag en zaterdag 20.00-21.00

De show begint steeds op het heel en op het half!

Naar verwachting zal het jaarlijkse onderhoud plaatsvinden van 6 januari t/m 16 februari 2018, tijdens deze periode zijn er geen shows.

Persoonlijke tip

In de zomer is het terras van het Mnac tot middernacht geopend, voor een drankje en een hapje. Vanuit dat terras heb je het perfecte uitzicht op de show!

Mnac terras
Het terras met uitzicht van het Mnac

Openbaar vervoer

Metrolijnen L1 (rode) en L3 (groene), halte Espanya. Het maakt niet uit welke uitgang je neemt, je kunt het niet missen, er gaan roltrappen omhoog die je tot bij de fonteinen brengen.

Adres & plattegrond

De magische fonteinen
Plaça de Carles Buïgas 1
08038 Barcelona