Zakkenrollers in Barcelona: tips en trucs

Helaas is Barcelona ook een stad die bekendstaat om de vele zakenrollers die er rondlopen. Met name rondom de Ramblas, het Plaça Catalunya en bij toeristische trekpleisters als de Sagrada Família en Park Güell kun je maar beter extra goed op je spullen passen. Ook in de metro weten de professionele zakkenrollers toeristen van hun portemonnee te beroven waar ze bijstaan.

Hieronder zetten we een paar veelgebruikte trucs op een rijtje en geven we tips om te voorkomen dat je een (te) makkelijke prooi wordt.

Stevige tas

Zorg dat je een stevige tas bij je draagt, waar niet zomaar met een hand in kan worden gegraaid. Draag ‘m niet losjes over één schouder. Eentje die je voorop je buik kunt dragen, met een goede sluiting en eventueel wat extra vakjes binnenin voor bijvoorbeeld je portemonnee, is een stuk minder aantrekkelijk voor zakkenrollers. Draag een rugzak op drukke plaatsen zoals La Boquería, de dagelijkse versmarkt aan de Ramblas, niet op je rug en houd je tas in het openbaar vervoer op schoot. Het komt jammer genoeg regelmatig voor dat tassen met een scherp mes worden opengesneden. Mocht het voorkomen dat een zakkenroller agressief wordt of zelfs met wapens gaat dreigen, geef dan je spullen af. Gelukkig is dit zelden het geval.

In de metro

Heb je geen zitplaats kunnen bemachtigen in de drukke metro, zorg dan dat je je spullen op je buik draagt of zet je rugzak stevig tussen je benen. Het chaotische moment van in- en uitstappen wordt door zakkenrollers vaak gebruikt om toe te slaan. Met geduw worden passagiers afgeleid, in de hoop dat ze minder alert zijn op hun waardevolle eigendommen. Wees ook op je hoede wanneer iemand vriendelijk aanbiedt om te helpen met het dragen van bijvoorbeeld een koffer.

Hola BCN! Travel Card: onbeperkt met het openbaar vervoer in Barcelona

Bestel hier met korting!

Op het terras, in de kroeg en discotheek

Laat je telefoon of andere waardevolle spullen niet op tafel liggen. In het centrum zijn dieven constant op zoek naar een slachtoffer en ze hebben zich slimme trucs eigen gemaakt. Een veelgebruikte truc is om aan je tafeltje te komen staan met bijvoorbeeld een plattegrond of een menukaart, die ze bovenop je telefoon leggen. Ze knopen een gesprekje aan, stellen wat vragen en grissen ondertussen snel je telefoon onder het papier vandaan. Wanneer zij weglopen, is ook je telefoon ineens verdwenen.

Houd je tas op schoot of bind ‘m anders goed vast aan je stoel- of tafelpoot. Laat ‘m nooit ergens onbewaakt liggen, zelfs niet op plekken waarvan je denkt dat het geen probleem moet zijn. En bedenk: een zakkenroller rent harder dan jij.

Op het strand

Natuurlijk is het heerlijk om even een frisse duik te nemen in zee, of snel een koud drankje te halen in de dichtstbijzijnde chiringuito, maar laat je spullen nooit onbewaakt op het strand achter. Sommige slimmeriken vragen je om op hun spullen te letten als zij even weggaan bij hun handdoek, in de hoop dat jij later hetzelfde aan hen vraagt. Wees niet te goedgelovig, want deze truc wordt veel gebruikt om er met al je spullen vandoor te gaan op het moment dat je onbekommerd in het water springt. Zorg dus dat er altijd iemand bij de spullen blijft, of vraag eventueel of je ze tijdelijk bij een ander groepje toeristen op het strand mag leggen.

Op de foto

Toeristen die op de foto gaan zijn een ideale prooi voor zakkenrollers. Ook al ziet het er misschien wat minder leuk uit op je vakantiekiekje, zorg dat je je tas(sen) altijd bij je houdt, en niet op de grond zet – laat staan achter je, uit het zicht. Het klinkt misschien erg wantrouwig, maar pas ook op met mensen die aanbieden om een foto van jou te maken. Helaas heeft niet iedereen goede bedoelingen en wordt er op deze manier regelmatig een camera gestolen. Andere ‘fotografen’ stellen voor dat je je spullen even op de grond zet. Terwijl jij je leukste glimlach opzet, haalt een ingeschakelde compagnon je tas achter je vandaan. De selfiestick is wat dat betreft toch een handige uitvinding!

Vogelpoeptruc

Wees op je hoede als iemand op straat zegt dat er vogelpoep op je kleding zit en je wel even wil ‘helpen’ om het schoon te maken. Het is een listige truc om snel iets uit je jaszak of tas te grissen. Meestal werken de straatdieven bij deze truc in duo. De één spuit wat witte verf op je schouder en maakt je attent op de ‘vogelpoep’. Terwijl jij je hoofd wegdraait om te kijken, probeert een handlanger in jouw tas te komen. Bedank vriendelijk voor de waarschuwing en loop verder – maar maak natuurlijk wel even je kleding schoon!

Bij een andere variant laat iemand sleutels vlak voor je op de grond vallen. Terwijl jij bukt om te hulp te schieten, probeert een handlanger jouw bezittingen ongemerkt af te nemen. Over het algemeen geldt: laat je niet afleiden!

’s Nachts

Vermijd ’s avonds laat donkere steegjes of verlaten straatjes. Hoewel de situatie gelukkig elk jaar verbeterd, is de wijk El Raval nog altijd geen aanrader om in het donker rond te dwalen. Zorg dus dat er altijd genoeg mensen om je heen zijn.

Opdringerige verkopers

Behalve zakkenrollers, die vaak in kleine groepjes te werk gaan, zijn er ook veel opdringerige verkopers actief in de stad, die er alles aan doen om je geld af te troggelen. Erg berucht zijn de vrouwen die je takjes in de hand drukken. Heb je ze eenmaal aangenomen, dan moet je betalen en is het lastig om nog van ze af te komen. In sommige gevallen gaat het er niet eens om dat je betaalt, maar wordt in de ophef en chaos die er ontstaat snel in je handtas gegrepen. Meestal gaan de vrouwen in grote groepen te werk, rondom drukke toeristische plaatsen.

Wat te doen als je toch bent bestolen?

Hard gillen. Met een beetje geluk is er politie in de buurt of zijn er omstanders die de dief kunnen stoppen. Mocht dat niet lukken, doe dan aangifte bij de politie. Vraag een agent op straat om je verder te helpen, of ga zelf naar het politiebureau. Is je Spaans niet zo best? Op het bureau op Plaça Catalunya zijn tolken aanwezig en spreken de meeste agenten Engels.

Nog even een lijstje met plaatsen in de stad waar je extra alert moet zijn op zakkenrollers:

Wat leuk, je bent tot hier gekomen!

Ik ben Annebeth en ik ben al 22 jaar thuis in Barcelona. Als online gids, journalist, auteur van vele reisgidsen over de stad en mede-eigenaar van fietstourbedrijf El Ciclo, is Barcelona mijn grote inspiratie en alles wat ik weet (en te weten kom) deel ik graag met je op Barcelonatips.nl. Natuurlijk met mijn persoonlijke tips en aanraders zodat jij eenmaal ter plekke dat authentieke, lokale en unieke Barcelonagevoel kunt ervaren.

Vond je mijn tips waardevol en wil je iets terugdoen? Dat kan natuurlijk ;-). Ik heb de mogelijkheid om een donatie naar keuze te doen. Alle kleine beetjes helpen mij om dit platform draaiende te kunnen houden!

Nu doneren

Volg mij ook op Instagram voor nog meer tips en info: @barcelonatips & @annebethvis