Museu Marítim

Het Maritiem Museum richt zich op de historische rol van Barcelona als zeemacht. Een interessant museum voor liefhebbers van scheepvaart, geschiedenis, Barcelona in het algemeen en geschikt voor gezinnen met kleine en al iets grotere kinderen. Een bezoek aan het Museu Marítim is een reis terug in de tijd en geeft een indrukwekkend inzicht in de rijke zeevaartgeschiedenis van Barcelona.

Museu MarítimTickets, openingstijden & openbaar vervoer
TicketsTickets museum (inclusief Pailebot Santa Eulàlia)
Algemeen: €10
Gereduceerd (65+, onder de 25 jaar): €5
Groepen (+10): €8

Tickets bezoek Pailebot
Algemeen: €3
Gereduceerd: (65+, onder de 25): €1

Het Museu Marítim is elke zondag vanaf 15.00 uur gratis te bezoeken.
AdresAv. de les Drassanes 08001 Barcelona (El Raval)
Openbaar vervoer / metroMetro: L3 – Drassanes (Portal de Santa Madrona uitstappen) / L2 – Paral·lel station (Avinguda Paral·lel uitstappen)
Bus: D20, H14, halte Drassanes bij Passeig Josep Carner. V13, D20, H14, 59, 120, halte Portal de la Pau. V13, 59, halte La Rambla – Santa Mònica. 21, D20, halte Paral·lel - Drassanes.
OpeningstijdenMaandag t/m zondag: 10.00-20.00 uur.
24 & 31 december: 10.00 - 15.00 uur.
Gesloten op 25 & 26 december en 1 & 6 januari.

Inhoud

Wat is het Museu Marítim?

Museu Marítim is een zeevaartmuseum, waar de nadruk ligt op de Catalaanse geschiedenis en de veroveringen van delen van het Middellandse Zeegebied tussen de 13e en de 18e eeuw. Het museum bevindt zich in de gebouwen van de voormalige, middeleeuwse scheepswerf en deze gebouwen zijn in gotische stijl gebouwd, de architectuur is alleen al erg bijzonder.

Je komt er een een uitgebreide collectie van onder andere schepen, boten en zeevaartkaarten tegen. Naast de boten die in het museum worden tentoongesteld, kun je ook een 100-jarige boot bezoeken die aangemeerd is in de haven. Dit schip werd voorheen gebruikt als handelsschip. 

De binnentuin en het restaurant is bij mij favoriet voor een kop koffie of een goedkoop menú del día (dagmenu). Het restaurant wordt gerund door een project om kansarme jongeren op de arbeidsmarkt een kans te geven, erg nuttig!

Na een bezoek aan het museum is het ook zeker de moeite waard om het Columbus-beeld te gaan bekijken, dit is het beeld ter nagedachtenis van de Spaanse ontdekkingsreiziger Christopher Columbus. 

De Barcelona Card: onbeperkt met het ov + gratis entree en kortingen bij musea

Meer weten!

Praktische informatie

Prijzen:

Prijzen voor toegang tot het museum (deze zijn inclusief Pailebot Santa Eulàlia)
Algemeen: €10
Gereduceerd: (65+, onder de 25 jaar): €5
Groepen (+10): €8

Prijzen voor bezoek Pailebot (boot Santa Eulàlia)
Algemeen: €3
Gereduceerd: (65+, onder de 25): €1

Gratis het Museu Marítim bezoeken
Het Museu Marítim is elke zondag vanaf 15.00 uur gratis te bezoeken.

Openingstijden:

Openingstijden Museu Marítim
Maandag t/m zondag: 10.00-20.00 uur.
24 & 31 december: 10.00 – 15.00 uur.
Gesloten op 25 & 26 december en 1 & 6 januari.

Openingstijden Pailebot (boot in de haven)
April t/m oktober: van dinsdag tot zondag en feestdagen: 10.00-20.00 uur. Zaterdag: 14.00-20.00 uur.
November t/m maart: van dinsdag tot zondag en feestdagen: 10.00-17.30 uur. Zaterdag: 14.00-17.30 uur.

Hoe kom je bij het Museu Marítim?

Scroll naar beneden voor de precieze locatie op de kaart en het adres.

Het museum ligt op loopafstand van het centrum van Barcelona in de wijk El Raval in de historische stad, dicht bij de haven. Als je vanuit een ander deel van de stad komt is het mogelijk om verschillende vervoersmiddelen te nemen.

Metro: L3 – Drassanes (Portal de Santa Madrona uitstappen) / L2 – Paral·lel station (Avinguda Paral·lel uitstappen)

Bus: D20, H14, halte Drassanes bij Passeig Josep Carner. V13, D20, H14, 59, 120, halte Portal de la Pau. V13, 59, halte La Rambla – Santa Mònica. 21, D20, halte Paral·lel – Drassanes.

Auto: Het museum beschikt niet over een eigen parkeerplaats. De volgende parkeergarages zijn dicht bij het museum: Drassanes (Carrer Portal de Santa Madrona 10) of Moll de la Fusta (Passeig Colom 23).

Fiets: Vanuit het centrum is het museum goed te bereiken op de fiets. Alleen kan het even zoeken zijn naar een goede stalling om je fiets neer te zetten.

Adres & plattegrond

Adres: Av. de les Drassanes, 1 (El Raval)

Wat kun je zien en doen tijdens het bezoek aan het Museu Marítim?

Voor geschiedenisliefhebbers op het gebied van overzeese handel en zeevaart is het Maritiem Museum een echte aanrader. Barcelona domineerde in de geschiedenis een tijdlang de Middellandse Zee. Het hele productieproces van de scheepswerf is onder andere te zien in het museum.

Het museum heeft een permanente collectie die bestaat uit verschillende tentoongestelde schepen. Dit zijn de hoogtepunten van het museum. Hieronder zijn verschillende vaartuigen: van eenvoudige houten vissersboten tot een houten onderzeeër en raceboten.

Daarnaast is er een uitgebreide collectie met nautische instrumenten, die vooral voor de navigatie in de 18de tot 20ste eeuw werden gebruikt voor de overzeese handel. Verschillende boegbeelden zijn ook in het museum tentoongesteld. Deze beelden moesten er voor zorgen dat de zeilschepen veilig door de zee zouden varen.

Naast de permanente collectie zijn er in het museum vaak originele en tijdelijke collecties te bekijken.

Voor een kopje koffie is het zeker de moeite waard om een kijkje te nemen in de rustieke tuin met terras. Vanuit de tuin heb je mooi zicht op het authentieke gebouw waarin het museum zich bevindt. Doorgaans is het een oase van rust in de oude stad. Ook een aanrader als je het museum zelf niet bezoekt.

In Port Vell, op ongeveer 500 meter van de museumgebouwen, in de oude haven, ligt de driemastschoener Santa Eulàlia, die ook te bezichtigen is. Deze ‘pailebot’ is in 1919 te water gelaten en is een typisch koopvaardijschip uit die tijd. 

Maritiem museum Barcelona