Chocolademuseum (Museu de la Xocolata)

Als er ergens in Spanje een chocolademuseum moet staan, dan is het wel in Barcelona. De eerste cacao die vanuit Amerika naar Europa werd gebracht (door ontdekkingsreiziger Columbus, zo gaat het verhaal), kwam namelijk binnen in de haven van de Catalaanse hoofdstad. Bovendien struikel je in Barcelona over de patissiers en chocolatiers.

Nu reserveren

Chocolademuseum (Museu de la Xocolata)Tickets, openingstijden & openbaar vervoer
TicketsTickets €5,70 Nu online reserveren
Kinderen onder de 7 jaar: gratis
AdresCarrer del Comerç 36 (El Born)
Openbaar vervoer / metroMetro: Jaume I (L4) en Arc de Triomf(L1)
Bussen: H14, H16, V19, B20, B25, N11, 120
OpeningstijdenDinsdag t/m zaterdag van 10.00-19.00 uur. Op zondag en feestdagen van 10.00-15.00 uur.
*Op 5 januari en 24 en 31 december is het museum geopend van 10.00 tot 14.00 uur.
Het Chocolademuseum is gesloten op 1 en 6 januari, 10 april, 24 juni, 15 augustus en 25 en 26 december.

Inhoud

De Barcelona Card: onbeperkt met het ov + gratis entree en kortingen bij musea

Meer weten!

Tickets voor het Chocolademuseum

Koop je kaartjes voor het chocolademuseum online via onze samenwerkingspartner Barcelona Turisme en krijgt 5% korting!

Voor kinderen onder de 7 jaar is het gratis.

Nu reserveren

Praktische informatie

Prijzen

Tickets aan de deur kosten €6, als je bestelt via deze link krijg je 5% korting.
Voor kinderen onder de 7 jaar is het gratis.

Openingstijden

Dinsdag t/m zaterdag van 10.00-19.00 uur. Op zondag en feestdagen van 10.00-15.00 uur.

*Op 5 januari en 24 en 31 december is het museum geopend van 10.00 tot 14.00 uur.
Het Chocolademuseum is gesloten op 1 en 6 januari, 10 april, 24 juni, 15 augustus en 25 en 26 december.

Museu Xocolate, bambiMuseu Xocolate, wolf

Hoe kom je bij het Museu de la Xocolata?

Metro: De makkelijkste manier om bij het chocolademuseum te komen is met de metro. Neem de rode metrolijn naar metrostation Arc de Triomf. Van daaruit is het een kleine 5 minuten lopen naar het museum.

Lopen: Vanuit het centrum kun je ook prima naar het museum. Het bevindt zich in het hartje van El Born.

Fietsen: Fietsen is ook een optie, je kunt je fiets makkelijk plaatsen bij de Arc de Triomf en vandaar uit te voet naar het museum lopen.

Bus: 54, 7, B20, B25, H16 en V19 stoppen bij de Arc de Triomf, van daaruit kun je snel te voet naar het Museu de la Xocolata.

Adres & plattegrond

Adres: C/ del Comerç, 36, 08003 Barcelona

Wat kun je zien en doen in het Museu de la Xocolata?

SPOILER ALERT! Om enorm teleurgestelde gezichten of boze mails aan ons adres te voorkomen, helpen we jullie maar meteen uit de droom dat het chocolademuseum één groot snoepparadijs zou zijn. Verwacht dus geen Sjakie en de Chocoladefabriek-achtige toestanden, waarbij je je helemaal klem kunt eten aan de xocolata.

In het Museu de la Xocolata kom je alles te weten over chocola en komt ook de betekenis van chocolade voor de oude Zuid-Amerikaanse culturen aan bod. Verder maak je er kennis met het productieproces en kun je ook verlekkeren aan de Sagrada Família, andere gebouwen en beroemdheden in chocoladeuitvoering.

Als entreebewijs krijg je een reepje (pure) chocolade, maar verder is het in het museum vooral de bedoeling dat je kíjkt naar de prachtigste choco-creaties – achter een dikke laag glas beschermd tegen hongerige bezoekers.

Van bekende Barcelona-figuren als Messi, albinogorilla Sneeuwvlokje (die leefde in de dierentuin van Barcelona), de salamander uit Park Güell en Sint Joris en de draak werden prachtige chocolade replica’s gemaakt.

Achter in het museum kun je zien welke chocolatiers dit jaar strijden om wie de mooiste figuren maakt. In dit gedeelte kun je ook een kijkje nemen in de patisserie van het museum.

Tips voor andere nabijgelegen faciliteiten
Het Cuitadella park ligt naast het het Museu de la Xocolata. Het is de ideale plek voor een zonnige picknick, om lekker te spelen met de kinderen of om een wandeling te maken. Aan de rand van het park ligt de dierentuin van Barcelona er zijn hier zo’n vierhonderd diersoorten te onderscheiden en er leven meer dan zeven duizend dieren, van neushoorns en apen tot tropische vogels en reptielen. Een andere activiteit wat dicht bij het museum ligt en een aanrader is om te bezoeken is het Picassomuseum het is tegenwoordig een van de populairste musea in de stad.
Museu Xocolate, beerMuseu Xocolate, olifant

Audioguide op je mobiel

Echte chocoladeliefhebbers zijn wellicht ook benieuwd naar hoe hun favoriete lekkernij in Europa terechtkwam en hoe uit cacaovruchten toch die heerlijke repen worden gemaakt. Dat wordt in het museum uitgebreid uitgelegd.

De informatie wordt zowel in tekst als in beeld en geluid gegeven. Je kunt een app downloaden voor een audioguide op je telefoon, maar zonder deze app is het ook prima te volgen. De tekst wordt in het Catalaans, Spaans en Engels aangegeven.

Chocolade als souvenir

Na afloop van de museumtour is het uiteraard tijd voor een welverdiende portie chocolade. In de museumwinkel bevindt je heerlijke bonbons en chocolademelk, maar vind je ook leuke cadeautjes voor het thuisfront. Wat dacht je van Barcelona-repen of chocoladekaarsen?

Museu Xocolate, bonbons

De lekkerste chocolade adresjes van Barcelona

Is je choco-honger nog niet gestild? Check één van de volgende adresjes, verspreid door de stad:

  • Bubó: hier kun je je buik vullen met allerlei (choco-)gebakjes en bonbons. Adres: Carrer de les Caputxes 10 (El Born, metro L4 halte Jaume I)
  • Oriol Balaguer: op een paar passen van het Chocolademuseum vind je deze geliefde Catalaanse chocolatier, ze hebben er trouwens ook verrukkelijke croissants voor erbij, in 2014 zelfs uitgeroepen tot de allerbeste van Spanje! Adres: Carrer de la Fusina 5 (El Born, metro L1 halte Arc de Triomf)
  • Pastisseria Escribà: van de chocoladeschoentjes (ja, echt!) loopt het water je in de mond en ze zijn een lust voor het oog. Adres: La Rambla 83 (metro L3 halte Liceu) en Gran Via de les Corts Catalanes 546 (Eixample, metro L1 halte Urgell)
  • Cacao Sampaka: een waar chocolade-paradijs! Adres: Carrer del Consell de Cent 292 (Eixample, Metro L3 halte Passeig de Gràcia).
  • Granja Viader: voor churros met chocola zit je hier ideaal. Adres: Carrer Xuclà 4-6 (El Gótico, metro L3 halte Liceu of Plaça Catalunya)
  • Chök: hier krijg je de allerlekkerste donuts en andere lekkernijen, uiteraard met veel chocolade. Adres: Carrer del Carme 3 (Raval, metro L3 halte Catalunya), Carrer Ramelleres (Gótico, metro L3 halte Catalunya), Carrer Astúries 93 (Gótico, metro L3 halte Fontana), Plaça Comercial 9 (El Born) en Av. Diagonal 208 (Sant Martí)
  • La Nena: wel eens een suizo geprobeerd? Dat is dikke, warme chocolade met slagroom erbovenop om met een lepeltje soldaat te maken, hmmm! Bij La Nena kun je hem ook in de kleine versie bestellen, dan heet het een chupito suizo. Je krijgt er een churro of lady finger bij om mee te dippen. Adres: Carrer de Ramón y Cajal 36 (Gràcia, metro L4 halte Joànic)