Casa Museu Gaudí: de woning van de meester

Casa Museu Gaudí
Tickets, openingstijden & openbaar vervoer
Tickets
Prijs Park Guëll Skip the line tickets
Volwassenen: €10,00
Kinderen (7 tot 12) en senioren (65+):€7,00
Kinderen tot 7 jaar mogen gratis naar binnen. hetzelfde geldt voor mindervaliden. Nu online reserveren

Park Güell Combi Ticket (Park Güell en Gaudí House Museum)
Park Güell Combi Ticket nu online reserveren
Adres
Carretera del Carmel, 23A,08024 Barcelona
Openbaar vervoer / metro
Metro: Lesseps (L3), Vallcarca (L3) en Alfons X (L4)
Bus: 116, 24, 92, V19, Hop-on hop off bus
Openingstijden
Oktober tot maart: 10.00 tot 18.30
April to september: 9.00 tot 20.00

Wat vind je terug in dit artikel?

Midden in de tuinstad Park Güell staat het Casa Museu Gaudí, de vroegere woning van Antoni Gaudí. Tegenwoordig is het een museum dat is gewijd aan de beroemde Catalaanse architect.

Casa Museu Gaudí was de officiële verblijfplaats van Gaudí van 1906 tot 1925, hoewel hij zich er met het verloop der jaren steeds minder liet zien: hij werd totaal in beslag genomen door de bouw van de Sagrada Família, waar hij vanaf 1925 ook een bed had staan.

In het museum zijn talloze meubels te vinden die door Gaudí ontworpen werden, net als andere objecten van zijn hand en van zijn medewerkers. Bovendien zul je ook huishoudelijke spullen en meubels tegenkomen die door Gaudí zelf gebruikt werden.

Geschiedenis en architectuur Casa Museu Gaudí

Aanvankelijk was het plan om in Park Güell, de tuinstad die Gaudí aanlegde in opdracht van de rijke industrieel Eusebi Güell, zestig luxe woningen te bouwen. Om potentiële kopers aan te trekken, werd er een ‘showhuis’ gebouwd, bestaande uit verdiepingen en een kelder. Met het oog op de toekomst werd ervoor gezorgd dat auto’s makkelijk toegang zouden hebben tot het huis.

Maar helaas bleek het showhuis te weinig indruk te maken op de inwoners van Barcelona, waardoor het plan voor de overige woningen in 1914 werd geschrapt. In het jaar 1906 waren Gaudí, zijn vader en zijn nicht in het huis getrokken (één van de twee huizen die uiteindelijk werden gebouwd). In datzelfde jaar overleed zijn vader en zes jaar later ook zijn nicht. Tot 1925 – toen hij voorgoed intrek nam in de werkplaats bij de Sagrada Família – woonde de architect in z’n eentje in het huis.

Weetje: Je zou er bijna automatisch van uit gaan dat het huis door Gaudí zelf was ontworpen, maar dat is niet zeker. Wel is het waarschijnlijk dat hij de veranda en de pergola rondom de woning heeft ontworpen.

Na de dood van de architect op 10 juni 1926 werd Casa Gaudí te koop gezet en trokken de Italiaanse koopman Francesc Chiappo Arietti en zijn vrouw in de woning. Zij lieten de tweede verdieping van het huis verbouwen voor hun personeel.

Op 28 september 1963 werd het huis voor publiek geopend onder de naam Casa Museu Gaudí.

Persoonlijke tips

  • Als je het museum bezoekt, hoort daar natuurlijk ook een bezoekje aan Park Güell bij. Wie niet opnieuw een entreekaartje wil betalen, kan een gedeelte van de stadstuin ook gratis bekijken. Je mag dan niet bij de beroemde mozaïeken bankjes, maar krijgt wel een prima indruk van het park.
  • Wil je het monumentale deel van het park ook bezoeken, zorg dan dat je van tevoren tickets boekt, anders heb je grote kans dat je er niet in komt of lang in de rij moet staan.

Praktische info

  • Openingstijden: tussen oktober en maart van 10.00 tot 18.30 uur en tussen april en september van 9.00 tot 20.00 uur, gesloten op 25 en 26 december en 1 en 6 januari.
  • Prijs Park Guëll Skip the line tickets: Volwassenen kunnen een kaartje kopen voor €10,00, kinderen vanaf 7 tot 12 en senioren (65+) kunnen naar binnen voor €7,00. Kinderen tot 7 jaar mogen gratis naar binnen, hetzelfde geldt voor mindervaliden. Mocht je ook de 2 huizen van Gaudi in het park willen bezoeken, kosten de tickets €22,00 per persoon.
  • Combi ticket: Park Güell + Casa Museu Gaudí (€20,65)Je kunt een combinatieticket boeken voor Park Güell en Casa Museu Gaudí. Voor de prijs van €20,65 heb je toegang tot beide bezienswaardigheden.

    Nu reserveren

Adres & plattegrond

Casa Museu Gaudí: de woning van de meester
Carretera del Carmel 23A
08024 Barcelona
932193811
Metro: L3L5
delingen