Casa Museu Gaudí: de woning van de meester

Midden in de tuinstad Park Güell staat het Casa Museu Gaudí, de vroegere woning van Antoni Gaudí. Tegenwoordig is het een museum dat is gewijd aan de beroemde Catalaanse architect.

Nu reserveren

Casa Museu Gaudí
Tickets & openbaar vervoer
Tickets
Park Güell Combi Ticket (Park Güell en Gaudí House Museum)
Nu online reserveren
Adres
Carretera del Carmel, 23A,08024 Barcelona
Openbaar vervoer / metro
Metro: Lesseps (L3), Vallcarca (L3) en Alfons X (L4)
Bus: 116, 24, 92, V19, Hop-on Hop-off bus

Wat vind je terug in dit artikel?

Casa Museu Gaudí was de officiële verblijfplaats van Gaudí van 1906 tot 1925, hoewel hij zich er met het verloop der jaren steeds minder liet zien: hij werd totaal in beslag genomen door de bouw van de Sagrada Família, waar hij vanaf 1925 ook een bed had staan.

In het museum zijn talloze meubels te vinden die door Gaudí ontworpen werden, net als andere objecten van zijn hand en van zijn medewerkers. Bovendien zul je ook huishoudelijke spullen en meubels tegenkomen die door Gaudí zelf gebruikt werden.

Geschiedenis en architectuur Casa Museu Gaudí

Aanvankelijk was het plan om in Park Güell, de tuinstad die Gaudí aanlegde in opdracht van de rijke industrieel Eusebi Güell, zestig luxe woningen te bouwen. Om potentiële kopers aan te trekken, werd er een ‘showhuis’ gebouwd, bestaande uit verdiepingen en een kelder. Met het oog op de toekomst werd ervoor gezorgd dat auto’s makkelijk toegang zouden hebben tot het huis.

Maar helaas bleek het showhuis te weinig indruk te maken op de inwoners van Barcelona, waardoor het plan voor de overige woningen in 1914 werd geschrapt. In het jaar 1906 waren Gaudí, zijn vader en zijn nicht in het huis getrokken (één van de twee huizen die uiteindelijk werden gebouwd). In datzelfde jaar overleed zijn vader en zes jaar later ook zijn nicht. Tot 1925 – toen hij voorgoed intrek nam in de werkplaats bij de Sagrada Família – woonde de architect in z’n eentje in het huis.

Weetje: Je zou er bijna automatisch van uit gaan dat het huis door Gaudí zelf was ontworpen, maar dat is niet zeker. Wel is het waarschijnlijk dat hij de veranda en de pergola rondom de woning heeft ontworpen.

Na de dood van de architect op 10 juni 1926 werd Casa Gaudí te koop gezet en trokken de Italiaanse koopman Francesc Chiappo Arietti en zijn vrouw in de woning. Zij lieten de tweede verdieping van het huis verbouwen voor hun personeel.

Op 28 september 1963 werd het huis voor publiek geopend onder de naam Casa Museu Gaudí.

Praktische info

Je hebt een ticket nodig van Park Güell om bij het huis van Gaudí te kunnen komen. Het combinatieticket koop je hier gemakkelijk via iDeal of Bancontact én evt. gratis te annuleren. Ook kan je bij het huis via de QR-code die daar is aangegeven een ticket voor het huis kopen (€5,50).

Nu reserveren

Wat leuk, je bent tot hier gekomen!

Ik ben Annebeth en ik ben al 21 jaar thuis in Barcelona. Als online gids, journalist, auteur van vele reisgidsen over de stad en mede-eigenaar van fietstourbedrijf El Ciclo, is Barcelona mijn grote inspiratie en alles wat ik weet (en te weten kom) deel ik graag met je op Barcelonatips.nl. Natuurlijk met mijn persoonlijke tips en aanraders zodat jij eenmaal ter plekke dat authentieke, lokale en unieke Barcelonagevoel kunt ervaren.

Vond je mijn tips waardevol en wil je iets terugdoen? Dat kan natuurlijk ;-). Ik heb de mogelijkheid om een donatie naar keuze te doen. Alle kleine beetjes helpen mij om dit platform draaiende te kunnen houden!

Nu doneren

Volg mij ook op Instagram voor nog meer tips en info!