Casa Museu Gaudí: de woning van de meester

Midden in de tuinstad Park Güell staat het Casa Museu Gaudí, de vroegere woning van Antoni Gaudí. Tegenwoordig is het een museum dat is gewijd aan de beroemde Catalaanse architect.

Casa Museu Gaudí
Tickets & openbaar vervoer
Tickets
Casa Museu Gaudí
Nu online reserveren
Adres
Carrer d'Olot 5, Barcelona
Openbaar vervoer / metro
Metro: Lesseps (L3), Vallcarca (L3) en Alfons X (L4)
Bus: 116, 24, 92, V19, Hop-on Hop-off bus

Inhoud

Wat is Casa Museu Gaudí?

Casa Museu Gaudí was de officiële verblijfplaats van Gaudí van 1906 tot 1925, hoewel hij zich er met het verloop der jaren steeds minder liet zien: hij werd in de laatste jaren van zijn leven totaal in beslag genomen door de bouw van de Sagrada Família, waar hij vanaf 1925 ook een bed had staan.

In het museum zijn talloze meubels te vinden die door Gaudí ontworpen werden, net als andere objecten van zijn hand en van zijn medewerkers. Bovendien zul je ook huishoudelijke spullen en meubels tegenkomen die door Gaudí zelf gebruikt werden.

Vanaf 1 januari 2024 blijft Casa Museu Gaudí gesloten wegens verbeterings- en onderhoudswerkzaamheden.

Geschiedenis en architectuur Casa Museu Gaudí

Aanvankelijk was het plan om in Park Güell, de tuinstad die Gaudí aanlegde in opdracht van de rijke industrieel Eusebi Güell, zestig luxe woningen te bouwen. Om potentiële kopers aan te trekken, werd er een ‘showhuis’ gebouwd, bestaande uit verdiepingen en een kelder. Met het oog op de toekomst werd ervoor gezorgd dat auto’s makkelijk toegang zouden hebben tot het huis.

Maar helaas bleek het showhuis te weinig indruk te maken op de inwoners van Barcelona, waardoor het plan voor de overige woningen in 1914 werd geschrapt. In het jaar 1906 is Gaudí, samen met zijn vader en zijn nicht in het huis getrokken (één van de twee huizen die uiteindelijk werden gebouwd). In datzelfde jaar overleed zijn vader en zes jaar later ook zijn nicht. Tot 1925 – toen hij voorgoed intrek nam in de werkplaats bij de Sagrada Família – woonde de architect in z’n eentje in het huis.

Weetje: Je zou er bijna automatisch van uit gaan dat het huis door Gaudí zelf was ontworpen, maar dat is niet zeker. Wel is het waarschijnlijk dat hij de veranda en de pergola rondom de woning heeft ontworpen.

Na de dood van de architect op 10 juni 1926 werd Casa Gaudí te koop gezet en trokken de Italiaanse koopman Francesc Chiappo Arietti en zijn vrouw in de woning. Zij lieten de tweede verdieping van het huis verbouwen voor hun personeel.

Op 28 september 1963 werd het huis voor publiek geopend onder de naam Casa Museu Gaudí.

Tickets

Je hebt een ticket nodig van Park Güell om bij het huis van Gaudí te kunnen komen. Een ticket kun je kopen via de officiële website.