16x onbekende bezienswaardigheden en activiteiten

Benieuwd naar bijzondere plekken in Barcelona waar nauwelijks toeristen komen? De échte hidden gems die je off the beaten track tegenkomt of leuke dingen om te doen buiten de gebaande paden? Bekijk dan deze top 16.

1. Carretera de les Aïgues

Voor een fantastische wandeling met uitzicht over de stad zit je hier goed. De Carretera de les Aïgues is een oude waterweg, waar je nu heerlijk kunt lopen of fietsen. Je waant je in de natuur en de kans dat je wilde everzwijnen tegenkomt is groot. Aangezien het zo hoog ligt heb je prachtig uitzicht over de hele stad. Je kunt verder omhoog lopen naar Tibidabo, of juist naar beneden naar de wijk Gràcia. Je kunt hier makkelijk komen met de metro. Stap dan over naar een kabeltrekbaan en voilà, je bent boven! De route is ook leuk met de fiets.

Lees ook alles over fietstour met een Nederlandse gids

2. Street art kijken in Poblenou

In het centrum van Barcelona kom je overal street art tegen, maar wist je dat Poblenou dé street art buurt is van de stad? Deze wijk is grotendeels toerist-vrij, dus bij uitstek geschikt voor om de drukte te ontsnappen. Ga op pad en spot de mooiste kunstwerken!

Op art street tour door Barcelona: kunst kijken op straat

3. Bezoek lokale barretjes

Er zijn natuurlijk oneindig veel barretjes, restaurants en hippe hotspots in Barcelona waar je terecht kunt voor een hapje of drankje. Maar ben je benieuwd naar de lokale barretjes waar de locals graag komen? Hier een paar tips: Bodega marin (Gràcia), Bodega Armando (El Raval), Quimet Quimet (Poble-Sec), Vaso de Oro (La Barceloneta)

Meer barretjes ontdekken? Lees mijn tips in dit artikel

4. Museu Frederic Marès

Een persoonlijke favoriet: dit museum herbergt de collectie van de inmiddels overleden verzamelaar Frederic Marès. Wat hij precies verzamelde? Van alles. En dat maakt dit museum zo bijzonder. Het ligt midden in de gotische wijk, maar druk is het er nooit. Ook heeft het een fijne binnentuin, mét een uitstekend terras voor een lekkere kop koffie.

Lees hier alles over musea in Barcelona

5. Het amfitheater – Teatre Grec

Hoe bijzonder: in het oude amfitheater aan de voet van de Montjuïc kun je overdag en ‘s avonds heerlijk gaan zitten met vrienden. Neem een biertje en een hapje mee en je hebt een heerlijk rustig plekje, soms zelfs voor jezelf. Eens in de zoveel tijd zijn er optredens in het theater, het is dan ook een aanrader om er een keer eentje bij te wonen.

6. Bezoek minder bekende Modernistische bouwwerken

De werken van Puig i Cadafalch zijn een bezoekje waard. Deze modernistische architect was verantwoordelijk voor het uiterlijk van een groot aantal gebouwen in de stad. Een aantal daarvan kun je bezoeken: met name Casa Amatller is bijzonder. Dit huis is in oorspronkelijke staat (compleet met meubels) behouden. Maar ook Casa de les Punxes is van de buitenkant een opvallend gebouw, dat aan een middeleeuws kasteel doet denken.

Een bouwwerk van Gaudí welke minder bekend is, is Casa Vicens. De stijl van Gaudí is hier nog heel anders dan in zijn andere werken. Dit komt omdat dit één van zijn eerste werken was.

Lees alles over 150 jaar Puig i Cadafalch: een route langs zijn werken in Barcelona

Lees alles over Casa Vicens, één van de eerste werken van Gaudí

7. La hora del vermut (vermout als aperitief)

De locals zijn er gek op: vermout. Maar bestel je ‘vermú’ vooral niet ‘s avonds aan de bar. Je hoort dit aperitiefje in het weekend voor de uitgebreide middagmaaltijd te drinken, dus zo rond een uur of twaalf. De Carrer del Parlament in Sant Antoni, dé foodie straat van Barcelona (waar vooral locals komen), is hiervoor de perfecte plek. Overigens is dit sowieso een enorm gezellige straat, waar ook een hoop andere lekkere drankjes en hapjes te krijgen zijn.

Lees alles over bars en cafés in Barcelona

8. Pleintjes in Gràcia

In het dorpse Gràcia zijn ontelbaar veel gezellige pleintjes met restaurants en barretjes. Dwaal rond door de gezellige straten en zie hoe de locals wonen en genieten op het terras. Hier kun je natuurlijk óók goed terecht voor een goede Vermut ;).

Lees hier alles over de wijk Gràcia

9. Cactustuin op de Montjuïc

Ben je op de Montjuïc? Sla dan een bezoek aan dit mooie park vol cactussen uit de hele wereld niet over. Het ligt tegen de flanken van stadsheuvel en doorgaans is het hier erg rustig. Het park ligt niet ver bij het centrum vandaan, maar ik raad aan om dit uitstapje te combineren met een bezoek aan de Montjuïc.

Lees hier alles over de tuinen op de Montjuïc

10. Klooster van Pedralbes

Een prachtig klooster, dat onder toeristen eigenlijk helemaal niet bekend is. Dit veertiende-eeuwse bouwwerk is één van de hoogtepunten van de Catalaanse gotiek. Bij een bezoek aan het klooster krijg je een kijkje in het leven van de vrouwen die hier zes eeuwen lang hebben geleefd. Erg bijzonder dus.

Lees alles over het klooster Museu-Monestir de Pedralbes MHCB

11. La Caseta del Migdía

Wat mij betreft dé plek om aan de drukte van de stad te ontsnappen. Dit uitkijkpunt zit vlak achter het kasteel op de Montjuïc. Je vindt er een terras (te herkennen aan de Moritz-stoeltjes) en een klein huisje met een keuken. Voor €12 heb je een ‘barbecue-bord’ met Catalaanse worst, brood en groenten. Neem plaats en chillen maar. Ernaast zit een klein veld met picknicktafels en pijnbomen. Dus je kunt er ook voor kiezen om een broodje mee te nemen.

Lees alles over Montjuïc

12. Torre Collserola

De communicatietoren van de Collserola kun je tegen betaling bezoeken en hiervandaan heb je minstens zo’n mooi uitzicht als vanaf de Tibidabo, met het verschil dat er waarschijnlijk niemand anders is (of slechts een paar andere bezoekers). Een leuke ervaring, zeker voor de gevorderde Barcelona-ganger.

13. De vlooienmarkt Els Encants

Els Encants is niet bepaald een doorsnee vlooienmarkt, maar voor koopjes zit je hier goed. Het terrein met spiegeldak alleen al is de moeite waard. Je vind hier veel verschillende stoffen, kleding en prullaria. Locals komen hier dan ook graag. Daarnaast worden in de stad ook andere flea markets georganiseerd. Mijn favoriet is Lost & Found in het treinstation França (tijdens warme maanden in La Barceloneta aan zee).

Lees alles over de markten van Barcelona

14. Bezoek een aantal begraafplaatsen

Zowel de begraafplaats op de Montjuïc als de begraafplaats van Poblenou vind ik absoluut twee bijzondere, onbekende bezienswaardigheden en je kunt ze nog gratis bezoeken ook. Het is waarschijnlijk heel wat anders dan je gewend bent!

Lees alles over de begraafplaats van de Montjuïc

15. Bezoek de minder bekende wijken Sants, Les Corts of El Clot

Ook buiten de bekende toeristenbuurten zijn er mooie pleinen, gezellige markthallen en authentieke straten te vinden. Neem bijvoorbeeld eens een kijkje in de wijken Sants, Les Corts of El Clot. Perfect om te ontdekken voor degenen die de bekendere wijken al door en door kennen, of als je écht het leven van een local in wilt duiken.

Lees alles over deze wijken van Barcelona

16. Catalaanse tradities

De Catalanen houden er een paar bijzondere tradities op na: zo bouwen ze menselijke torens en worden er regelmatig reuzenoptochten gehouden. Als je de kans hebt: het meemaken van deze tradities is op en top local (wel druk). Reuzen kijken kan trouwens altijd: bij La Casa dels Entremesos in El Born (Plaça de les Beates 2). Ook erg leuk om met kinderen naartoe te gaan.

Lees alles over de Catalaanse tradities en gewoonten