Top 15 onbekende bezienswaardigheden en activiteiten

Benieuwd naar bijzondere plekken in Barcelona waar nauwelijks toeristen komen? De échte hidden gems die je off the beaten track tegenkomt of leuke dingen om te doen buiten de gebaande paden? Check dan deze top 15.

1. Pavellones de la Finca Güell

Van de hand van niemand minder dan Antoni Gaudí, maar voor de meeste toeristen (en locals) toch een grote onbekende. De Finca Güell was het zomerverblijf van Gaudí’s mecenas Eusebi Güell en de architect ontwierp er deze paviljoens. Gelegen in de rustige wijk Pedralbes ligt deze bezienswaardigheid echt off the beaten track.

Lees hier alles over Gaudi en het Catalaans modernisme

2. Cactustuin op de Montjuïc

Fantastisch park vol cactussen uit de hele wereld tegen de flanken van stadsheuvel de Montjuïc. Doorgaans erg rustig. Het park ligt niet ver bij het centrum vandaan.

Lees hier alles over de tuinen op de Montjuïc

3. Parc del Laberint

Ook erg bijzonder en zeker leuk met kinderen in de basisschoolleeftijd. Dit park ligt aan de rand van de stad en beschikt onder meer over een labyrint. Je hebt hier ook mooi uitzicht over de stad. Leuke plek voor een picknick (er zijn tafels) en een alternatief voor de inmiddels wel drukbezochte bunkers van Carmel.

Lees hier alles over het Parc del Laberint

4. Museu Frederic Marès

Een persoonlijke favoriet: dit museum herbergt de collectie van de inmiddels overleden verzamelaar Frederic Marès. Wat hij precies verzamelde? Van alles. En dat maakt dit museum zo bijzonder. Het ligt midden in de gotische buurt, maar druk is het er nooit. Fijne binnentuin ook met een uitstekend terras voor een kop koffie.

Lees hier alles over musea in Barcelona

5. De werken van Puig i Cadafalch

Lang niet zo bekend als Gaudí, maar ook de werken van Puig i Cadafalch zijn een bezoekje waard. Deze modernistische architect was verantwoordelijk voor het uiterlijk van een groot aantal gebouwen in de stad. Een aantal daarvan kun je bezoeken. Met name Casa Amatller is bijzonder. Dit huis is in oorspronkelijke staat (compleet met meubels) behouden. Casa de les Punxes is van de buitenkant een opvallend gebouw, dat aan een middeleeuws kasteel doet denken.

Lees alles over 150 jaar Puig i Cadafalch: een route langs zijn werken in Barcelona

6. Carretera de les Aïgues

Voor een fantastische wandeling met uitzicht over de stad. De Carretera de les Aïgues is een oude waterweg, waar je nu heerlijk kunt lopen of fietsen.

Lees ook alles over fietstour met een Nederlandse gids

7. La hora del vermut (vermout als aperitief)

De locals zijn er gek op: vermout. Maar bestel je ‘vermú’ vooral niet ’s avonds aan de bar. Je hoort dit aperitiefje in het weekend voor de uitgebreide middagmaaltijd te drinken, dus zo rond een uur of twaalf. De Carrer del Parlament in Sant Antoni, dé foodie straat van Barcelona (waar vooral locals komen), is de perfecte plek.

Lees alles over bars en cafés in Barcelona

8. Street art kijken in Poblenou

In het centrum van Barcelona kom je overal street art tegen, maar wist je dat Poblenou dé street art buurt is van de stad? Deze wijk is sowieso grotendeels toeristvrij, dus bij uitstek geschikt voor een niet toeristische route.

Op art street tour door Barcelona: kunst kijken op straat

9. Klooster van Pedralbes

Een prachtig klooster, dat onder toeristen eigenlijk helemaal niet bekend is. Dit veertiende-eeuwse bouwwerk is één van de hoogtepunten van de Catalaanse gotiek.

Lees alles over het klooster Museu-Monestir de Pedralbes MHCB

10. La Caseta del Migdía

Wat mij betreft dé plek om aan de drukte van de stad te ontsnappen. Dit uitkijkpunt zit vlak achter het kasteel op de Montjuïc. Je vindt er een terras (te herkennen aan de Moritz-stoeltjes) en een klein huisje met een keuken. Voor €12 heb je een ‘barbecue-bord’ met Catalaanse worst, brood en groenten. Neem plaats en chillen maar. Ernaast zit een klein veld met picknicktafels en pijnbomen. Dus je kunt er ook voor kiezen om een broodje mee te nemen.

Lees alles over Montjuïc

11. Torre Collserola

De communicatietoren van de Collserola kun je tegen betaling bezoeken en hiervandaan heb je minstens zo’n mooi uitzicht als vanaf de Tibidabo, met het verschil dat er waarschijnlijk niemand anders is (of slechts een paar andere bezoekers). Een leuke ervaring, zeker voor de gevorderde Barcelona-ganger.

Lees alles over de Tibidabo

12. De vlooienmarkt

Encants is niet bepaald een doorsnee vlooienmarkt, maar voor koopjes zit je hier goed. Het terrein met spiegeldak alleen al is de moeite waard. Daarnaast worden in de stad ook andere flea markets georganiseerd. Mijn favoriet is Lost & Found in het treinstation França (tijdens warme maanden in La Barceloneta aan zee).

Lees alles over de markten van Barcelona

13. Begraafplaatsen

Zowel de begraafplaats op de Montjuïc als de begraafplaats van Poblenou vind ik absoluut twee fantastische onbekende bezienswaardigheden en je kunt ze nog gratis bezoeken ook. Heel wat anders dan wij gewend zijn.

Lees alles over de begraafplaats van de Montjuïc

14. Bezoek de minder bekende wijken Sants, Les Corts of El Clot

Ook buiten de bekende toeristenbuurten zijn er mooie pleinen, gezellige markthallen en authentieke straten te vinden. Neem bijvoorbeeld eens een kijkje in de wijken Sants, Les Corts of El Clot.

Lees alles over de buitenwijken van Barcelona

15. Catalaanse tradities

De Catalanen houden er een paar bijzondere tradities op na: zo bouwen ze menselijke torens en worden er regelmatig reuzenoptochten gehouden. Als je de kans hebt: het meemaken van deze tradities is op en top local (wel druk). Reuzen kijken kan trouwens altijd: bij La Casa dels Entremesos in El Born (Plaça de les Beates 2). Ook erg leuk om met kinderen naartoe te gaan.

Lees alles over de Catalaanse tradities en gewoonten