Museumnacht Barcelona 2024

Op 18 mei wordt in Barcelona de jaarlijkse Museumnacht georganiseerd. Tientallen musea openen hun deuren gratis voor het publiek.

Wat is Museumnacht?

In 1997 begon dit evenement in Berlijn en het wordt nu elk jaar in ongeveer 120 Europese steden gevierd. Meestal valt Museumnacht rond Internationale Museum Dag op 18 mei. De Museumnacht is een leuke manier om tentoonstellingen te bezoeken of deel te nemen aan rondleidingen. Er worden ook concerten, workshops en gezinsvriendelijke activiteiten georganiseerd. Het doel van deze dag is om bezoekers bewust te maken van de belangrijke rol die musea en andere culturele centra kunnen spelen in de ontwikkeling van de samenleving. In Barcelona zijn ruim 70 musea die hun deuren openen, genoeg keus dus!

Handige informatie

Er zijn veel musea in Barcelona die gratis bezocht kunnen worden, maar sommige zijn erg populair. Hierdoor is het mogelijk dat er wachtrijen ontstaan bij de ingang van een museum, vooral bij de populairdere musea in de centrale delen van de stad. Hierdoor raad ik je aan om het programma te bekijken zodat je jouw culturele avond kunt plannen.

Daarnaast is het belangrijk om rekening te houden met dat sommige activiteiten alleen tijdens specifieke uren worden georganiseerd zoals lezingen, muziekoptredens, rondleidingen etc. Bij sommige musea is het noodzakelijk om vooraf te reserveren, dit kan vanaf 30 april. Voor het officiële programma kun je deze website in de gaten houden. De nacht van de musea vindt plaats van 19.00 tot 01.00 uur.

Mijn aanraders

Mijn eerst aanrader is het Miró museum. Dit fantastische kunstmuseum met werken van kunstenaar Joan Miró is gevestigd op de stadsheuvel Montjuïc. Het museumcomplex bestaat uit expositieruimtes, een patio, een groot dakterras en een beeldentuin met Wi-Fi hotspot. 

Een andere leuke aanrader is het MACBA. De vaste collectie van dit museum omvat honderden werken van Spaanse en Catalaanse kunstenaars van na 1945. Daarnaast is er ook veel buitenlandse kunst vertegenwoordigd: in het bijzonder uit Zuid-Amerika en Oost-Europa, maar de laatste tijd ook uit Noord-Afrika, het Midden-Oosten en de Arabische wereld.

Het Macba kun je mooi combineren met het CCCB. Dit is het centrum voor hedendaagse cultuur in Barcelona. Hier maak je kennis met de stedelijke cultuur in de Catalaanse hoofdstad. Het bevindt zich naast het MACBA, museum voor hedendaagse kunst.

Het Hospital Sant Pau zou ik ook zeker niet overslaan als je geïnteresseerd bent in het Catalaans modernisme. Dit is het grootste complex uit het Catalaans modernisme ter wereld. Meer dan een eeuw lang deed het complex dienst als ziekenhuis voor met name de armere inwoners van Barcelona, maar in 2014 werd het terrein na grootschalige herstelwerkzaamheden voor bezoekers geopend.

Dan is er ook nog Palau Güell. Dit is het enige bouwwerk van Antoni Gaudí in het historische centrum die zeker de moeite waard is om te bezoeken. Het werd gebouwd in opdracht van de rijke ondernemer Eusebi Güell (net als het bekende Park Güell) en was een van zijn eerste opdrachten. Laat je niet misleiden door de ingetogen uitstraling aan de buitenkant: het interieur en dak van dit paleisje zijn spectaculair.