Holandesa in Barcelona: kunstenares Karlijn Surminski

Karlijn Surminski is kunstenares en woont sinds 2007 in Barcelona. Carola zocht haar op in haar atelier in de wijk Poblenou, waar ze vertelt over haar liefde voor Barcelona en voor Picasso. Natuurlijk geeft ze ook haar leukste Barcelona-tips!

Voordat Karlijn (1978) naar Barcelona kwam, woonde ze met een dikke rode kater in de de Amsterdamse Pijp. Ze gaf les in kunstzinnige vorming en had “alles wel zo’n beetje voor elkaar”. En toch knaagde het, werd het tijd voor verandering. “Het bijna-dertig-gevoel”, lacht ze. “Ik moest iets nieuws”. Nu werkt ze als kunstenares en leidt ze af en toe mensen door de stad.

En dan in het bijzonder langs plekken die belangrijk waren voor de schilder die haar zo fascineert: Pablo Picasso. Volgens Karlijn kun je met de Spaanse meester geen andere relatie hebben dan een haat-liefdeverhouding. “Sommige extreem goede zangers zingen expres een valse noot, gewoon omdat ze zich het kunnen permitteren. Zo kon Picasso ook schilderen.”

Op de Picasso-route staan onder meer het café Els Quatre Gats (waar Picasso zijn eerste expositie hield en de menukaart ontwierp), de wijk Raval en natuurlijk het Picasso Museum. Na afloop wordt er bij Karlijn in het atelier geschilderd. De opdracht: maak in twee uur een Picasso. “En dat kan confronterend zijn, want schilderen staat heel dicht bij de mens, je kunt eigenlijk alleen maar je eigen ik laten zien als je schildert”, zegt Karlijn.

Wandelingen door de stad

Momenteel werkt Karlijn aan de serie ‘Wandelingen door de stad’, met tien schilderijen van verschillende districten in Barcelona. Het zijn werken waar je blij van wordt, met heldere kleuren, vrolijkheid, humor en symboliek.


Met de klok mee, linksboven beginnen: Eixample, Sant Andreu, Ciutat Vella, Sants-Montjuïc.

Barcelona-tips van Karlijn

Turó de la Rovira
Een historische plek met zo’n beetje het beste uitzicht over de stad.

Plaça de Sant Felip Neri
Een prachtig pleintje in de gotische wijk met een fijne sfeer en een bijzondere geschiedenis.

Casa Bonay Lobby
In de lobby van dit prachtige hotel hebben ze heerlijke koffie.
Adres: Gran Vía met Bailen.

Font del Gat
Een restaurant met een superterras op de Montjüic. Geweldig uitzicht!
Adres: Passeig de Santa Madrona 28.

Bar Paco
Naast Karlijn’s atelier in Poblenou. Hier kun je heel typisch op z’n Spaans lunchen.
Adres: hoek C/Llull – C/Zamora.