Wijnbars en bodega’s in Barcelona

Een bodega is van oudsher een wijnkelder. Er is in Barcelona zo’n veertigtal van deze originele wijnkelders te vinden en de traditie om hier wijn en vermout direct uit het vat te kopen, lijkt weer aan populariteit te winnen. De locals nemen zelf een oude waterfles mee, bij voorkeur die van vijf liter en daar gaat de aangekochte wijn in.

Tegenwoordig zijn er ook tientallen moderne bodega’s, maar een authentieke bodega del barri herken je aan het antieke meubilair uit de negentiende eeuw of begin twintigste eeuw, bijvoorbeeld de typische marmeren bar. En vermout tussen het aanbod is een must!

De televisie staat – in tegenstelling tot bijvoorbeeld een tapasbar – uit: de bodega staat ook voor een goed gesprek en het uitwisselen van de laatste roddels en nieuwtjes, vaak staand tussen de flessen en vaten met een paar goede ansjovisjes erbij, het liefst zelf ingelegd naar oud familierecept.

Quimet

quimet
Eigenaar David Montero nam deze oude bodega in de volkswijk Gràcia over en besloot om zo veel mogelijk van het oude meubilair te behouden, bijvoorbeeld de prachtige houten ijskast die hard begint te brommen als ‘ie wordt geopend. Het is een van de meest authentieke bodega’s van de stad. Hier drink je een glaasje vermoutt voor € 1,10 en je eet er verrukkelijke ansjovis bij. Of een bordje kaas of andere tapas, allemaal even lekker en met zorg bereid. En in het weekend wordt er Catalaanse cava met oesters uit Galicië geserveerd.

Openingstijden en adres
Ma t/m vrij 14-23.30 en za/zo 13-23.30 uur
Carrer de Vic 23
Metro: L3 (groene lijn) Fontana

Gran Bodega Elkano

Midden in de levendige, vrolijke wijk Poble-sec vind je deze bodega de tota la vida, wat betekent dat ‘ie al heel wat jaartjes meegaat. Eigenaar Antonio, altijd gastvrij, zorgt ervoor dat zijn klanten het beste van het beste krijgen. Veel tapas uit typische conservenblikjes en uitstekende ansjovis. Binnen is er geen plek aan de muren, ook niet aan het plafond, waar geen foto, gek schilderijtje of strooien hoed hangt.

Openingstijden en adres
Dagelijks 12.00-23.00 uur
Carrer d’Elkano 45
Metro: L2 (paarse lijn) en L3 (groene lijn) Paral.lel

Bodega Sepúlveda

Al jaren doen de uitbaters van Bodega Sepúlveda iedere dag boodschappen op de Boquería, om steeds de meest verse producten op tafel te kunnen zetten. Op de kaart staan traditionele tapas en gerechten en op de met zorg samengestelde wijnkaart staan fantastische wijnen, cava’s en champagne uit heel Spanje en daarbuiten. Veel van de zoete desserts komen trouwens rechtstreeks van sterbanketbakker Escribá!

Openingstijden en adres
Ma t/m donderdag 13.30-16.30 en 20.00-1.00 uur, zaterdag 20.00-1.00 uur
Carrer de Sepúlveda 173bis
Metro: L1 (rode lijn) Universitat of Urgell/L2 (paarse lijn) Universitat of Sant Antoni

La Vinya del Señor

la vinya del señor
In de wijk El Born, op de hoek van het allerkleinste straatje van de stad, Carrer d’Anisetta, ligt deze kleine kwaliteitsbodega. Hier worden bijzondere wijnen geschonken en geserveerd met bijvoorbeeld een bordje smakelijke manchego (schapenkaas) of ham en goed brood (amb tomaquet uiteraard). Let op, het terras bestaat uit slechts vier tafeltjes en de overige tafels zijn van het restaurant schuin tegenover (geen aanrader). Binnen is het aangenaam koel, een dankbare plek als de temperaturen ‘s zomers stijgen. Op de eerste verdieping zit je aan het leukste tafeltje, waar je vanaf een piepklein balkon bijna de Santa María del Mar, de zo geliefde kathedraal van de zee, kunt aanraken.

Openingstijden en adres
Dagelijks 12.00-2.00 uur
Plaza Santa María 5
Metro: L4 (gele lijn) Jaume I

La Plata

la plata
In de gotische wijk richting de kust, ligt op een hoek in de Carrer de la Mercè bodega La Plata, een kleine en tot de verbeelding sprekende bodegabar. Pepe staat er al veertig jaar achter het marmer en vertelt met veel temperament over vervlogen tijden, toen de buurt nog naar vis en het zweet van de vissers rook. Je komt hier voor de koele wijn, die direct uit het vat in typische glaasjes wordt geschonken en de gebakken sardientjes. Verder is er Catalaanse worst, ansjovis op brood en een simpele tomatensalade met ui en arbequinaolijven. Het is er meestal druk, maar in de ochtenduren sta je er tussen de mensen uit de buurt die een praatje komen maken met Pepe of de krant lezen. Niemand die gek opkijkt als je om 11.00 uur een glaasje en een hapje bestelt.

Openingstijden en adres
Ma-za 9.00-15.30 en 18.30-23.00, op zondag gesloten.
Carrer de la Mercé 28
Metro: L3 (groene lijn) Drassanes/L4 (gele lijn) Jaume I

delingen