Kasteel van Montjuïc

Op de top van de berg Montjuïc vind je het historische kasteel, Castell de Montjuïc. In 1640 werden de eerste delen van het kasteel gebouwd om te kunnen dienen als een militair fort. Het werd omgebouwd tot een kasteel en nu dient het als museum met een 360 graden uitzicht over Barcelona en is te bereiken met de kabelbaan Telefèric de Montjuïc.

Nu reserveren

Kasteel van MontjuïcTickets, openingstijden & openbaar vervoer
TicketsVolwassenen: €12 hier online reserveren
Kinderen 8-12 jaar: €8 hier online reserveren
Kinderen onder 8 jaar: gratis
AdresCarretera de Montjuïc 66 (El Poble-sec)
Openbaar vervoer / metroMetro: Paralel (L2 en L3) vanaf daar 25 min lopen
Bus: lijn 150
OpeningstijdenMrt-okt: elke dag van 10.00-20.00 uur
Nov-feb: elke dag van 10.00-18.00 uur

Inhoud

Dé kortingskaart voor de Sagrada Família, Park Güell, Hop-on Hop-off bus en meer!

Meer informatie

Wat is het kasteel van Montjuïc?

Dit oude kasteel met een hoop geschiedenis is te vinden op de top van de berg de Montjuïc. In de 17e eeuw is het oorspronkelijk gebouwd als fort en is later vervangen door het huidige kasteel. Sindsdien heeft het veel bombardementen en veldslagen overleefd.

Tegenwoordig is het als museum te bezoeken en heeft het een 360 graden uitzicht over de stad Barcelona. In het museumgedeelte kom je alles te weten over alle oorlogen en andere gebeurtenissen die het kasteel heeft beleefd. Daarnaast wordt het kasteel vaak voor activiteiten en evenementen gebruikt, denk bijvoorbeeld aan concerten.

Tickets, tours en rondleidingen

Buiten het kasteel kun je vrij rondlopen, maar om toegang tot het museum en het kasteel te krijgen moet je een ticket kopen. Dit kan heel handig online of aan de deur. Alle tickets zijn skip the line tickets, dus je hoeft niet in de rij te staan. Wil je het kasteel gratis bezoeken? Dat kan op zondagen vanaf 15.00 of op elke eerste zondag van de maand.

Standaard ticket

Voor de normale tickets betalen volwassenen €12, kinderen van 8-12 jaar €8 en kinderen onder de 8 jaar krijgen gratis toegang. Je krijgt dan toegang tot het museum en het hele kasteel.

Nu reserveren

Standaard ticket + audioguide

Er zijn ook standaard tickets beschikbaar waarbij je een audioguide krijgt. Deze is beschikbaar in het Engels. Volwassenen betalen voor deze tickets €15, kinderen van 8-12 jaar €11 en kinderen onder de 8 jaar betalen €3.

Nu reserveren

Guided tour

Wanneer je alles te weten wilt komen over het kasteel, kun je ook een guided tour doen. Deze zijn alleen beschikbaar in het weekend en de tours met een Engelse gids zijn om 13.00 uur.  Volwassenen betalen hier €16 voor, kinderen van 8-12 jaar €12 en kinderen onder de 8 jaar mogen gratis mee.

Nu reserveren

Kabelbaan Montjuïc

Met de kabelbaan Telefèric de Montjuïc reis je comfortabel naar de top van de berg Montjuïc in glazen gondels die plaats bieden aan maximaal 8 personen. Deze stopt recht voor het kasteel van Montjuïc. Tijdens de rit heb je een prachtig uitzicht over Barcelona. Onwijs leuk om een keer te doen. Je kunt de tickets gemakkelijk kopen via mijn partner Tiqets. Je betaalt met iDeal of Bancontact en eventueel annuleren is gratis tot de dag voor vertrek.

Nu reserveren

Praktische informatie

Adres

Carretera de Montjuïc 66, 08038, Barcelona (El Poble-sec)

Prijzen

  • Volwassenen: €12
  • Kinderen van 8-12 jaar: €8
  • Kinderen onder de 8 jaar: gratis

Openingstijden

Mrt-okt: elke dag van 10.00-20.00 uur
Nov-feb: elke dag van 10.00-18.00 uur

Hoe kom je bij het kasteel van Montjuïc?

MetroMetrostation Parallel is het dichtstbijzijnde metrostation bij het kasteel van Montjuïc. Vanaf daar kun je met de Funicular de Montjuïc een stukje naar boven reizen. Dit is een soort kabeltrekbaan die vanaf het metrostation naar een hoger gelegen halte rijdt. Dit ritje is inbegrepen in alle metrokaarten. Vanaf daar vertrekt ook de kabelbaan Telefèric de Montjuïc. De resterende tocht vanaf daar naar het kasteel is 20 minuten lopen.

Bus: Buslijn 150 rijdt vanaf Placa d’Espanya helemaal tot aan het kasteel. Deze rit duurt ongeveer 20 minuten.

Hop-on Hop-off bus: De Hop-on Hop-off bus rijdt tot aan de kabelbaan Telefèric de Montjuïc. Je kunt dus vanaf daar met de kabelbaan of een stuk lopen.

Lopend: Naast de bus is er geen ander openbaar vervoersmiddel dat helemaal doorrijdt tot aan het kasteel. Je kunt er ook voor kiezen om te wandelen. Vanaf metrostation Parallel is het ongeveer 20-25 minuten lopen. Houd er rekening mee dat het constant bergopwaarts is!

Kabelbaan: Het is ook mogelijk om met de kabelbaan Telefèric de Montjuïc naar het kasteel te gaan. Je kunt bij de kabelbaan komen via metrostation Parallel. Vanaf daar kun je met een kabeltrekbaan (de Funicular de Montjuïc) naar het begin van de kabelbaan reizen. Dit kan gratis met de metrokaart. Vanaf daar kun je met de kabelbaan naar het kasteel van Montjuïc reizen.

Nu reserveren

 

Geschiedenis van het kasteel van Montjuïc

Het kasteel van Montjuïc heeft een lange geschiedenis die teruggaat tot in de 17e eeuw. In 1640 werd het gebouwd als militair fort ter bescherming tegen de troepen van Felipe IV. Door veel beschadiging is het kasteel gerenoveerd. Juan Martín Cermeño heeft dit mogen ontwerpen.

In 1753 begon de renovatie. Het kasteel kreeg een nieuw uiterlijk en de bastions werden verbouwd. De bastions Valesco en Llengua de Serp werden verbeterd en versterkt. De bastion Santa Isabel kreeg een nieuwe naam, Santa Amalia. Het bastion Sant Carles werd nieuw gebouwd. In ongeveer 1799 was de renovatie afgerond, maar de reparaties stopte nooit.

Het kasteel diende als gevangenis tijdens de Pyreneeënoorlog (1793-1795) en werd in 1808 bezet door de troepen van Napoleon.

Tussen 1833 en 1843, kreeg Montjuïc een nieuwe historische rol, in de context van het liberale en revolutionaire Barcelona. Dit kwam voornamelijk door gewelddadige en repressieve maatregelen. De bombardementen van de stad tussen 1842 en 1856 gebeurde voornamelijk vanuit protest.

In de 19e eeuw werd het kasteel gebruikt als gevangenis voor anarchisten, vakbondsleden en revolutionairen. In 1896 werden er ongeveer 700 mensen gearresteerd na een anarchistische aanslag.  De politie verrichte massale arrestaties met de bedoeling om de anarchistische beweging te stoppen en de Republikeinen te intimideren. De meesten arrestanten werden opgesloten en gemarteld in het kasteel. De regering liet onder druk de gevangenen in 1901 vrij. Op 15 oktober 1940 vond er in het kasteel van Montjuïc een van de meest beruchte executie plaats. Namelijk die van president Lluís Companys.

In 1960 werd het bestuur verplicht om er een militair museum van te maken. Vanaf 2007 werd het terrein definitief aan de stad teruggegeven als gemeentelijke voorziening. Zo werd het eigendom van het hele volk. In 2008 werd gevierd dat het weer gebruikt kon worden sociale en culturele evenementen. Helaas van korte duren, want op 24 mei 2009 sloot het zijn deuren.