Colònia Güell

Barcelona en architect Antoni Gaudí zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden en de Sagrada Família is daar het beste voorbeeld van, maar ook buiten de stad is een religieus werk van Gaudí te bewonderen: de Crypte van Colònia Güell.

Nu reserveren

Colònia GüellTickets, openingstijden & openbaar vervoer
TicketsVolwassenen: €10
Studenten, jongeren tot 30 jaar en senioren: €8
Kinderen (onder 10 jaar): gratis

Entree + audioguide: De kosten hiervoor bedragen €10. reserveer hier.
Of kies voor een Combinatieticket: Colònia Güell + Gaudí's crypte + retoursticket met de trein vanuit Barcelona: Kosten: €14,40 Voor de senioren is €10,86. reserveer hier.
AdresCarrer Claudi Güell 6, 08690 Santa Coloma de Cervelló, Barcelona
Openbaar vervoer / metroTrein: Colònia Güell (FGC)
Openingstijdenma-vr 10.00-19.00 uur,
za-zo-feestdagen 10.00-15.00 uur

Gesloten op 1 en 6 januari, Paaszondag en 25 en 26 december.

Inhoud

Wat is Colònia Güell?

Colònia Güell is een arbeiderskolonie op ongeveer 20 kilometer van Barcelona, in Santa Coloma de Cervelló. Het dorp werd eind negentiende en begin twintigste eeuw gebouwd in opdracht van de textielmagnaat Eusebi Güell, die zijn fabriek van de wijk Sants in Barcelona hierheen verplaatste.

Het hoogtepunt van een bezoek aan de Colònia Güell is de crypte die hier werd ontworpen door Antoni Gaudí. Volgens sommigen is de crypte zelfs Gaudí’s best bewaarde schat. Je kunt er ook een route volgen door het dorp, waarbij je verschillende indrukwekkende bouwwerken tegenkomt.

Colònia Güell is nog een relatief onontdekt modernistisch pareltje, maar een must-see voor de liefhebbers van Gaudí en het modernisme. Sinds 2005 staat de crypte op de Werelderfgoedlijst van de Unesco.

Tickets voor Colònia Güell

Je kunt Colònia Güell prima zelf bezoeken aan de hand van een uitgestippelde route en een audiogids. Er zijn verschillende tickets mogelijk:

1. Entree + audioguide
Een bezoek met audiogids is zeker aan te raden. De kosten hiervoor bedragen €10. Je kunt dit kaartje via onze partner Tiqets kopen.

Nu reserveren

2. Combinatieticket: Colònia Güell + Gaudí’s crypte + Retourticket voor de trein vanuit Barcelona
Of kies voor een combinatieticket met toegang tot de crypte van Gaudí en een retourticket voor de trein vanuit Barcelona. De kosten hiervoor bedragen €14,40 voor volwassene en €10,86 voor senioren.
Klik hier voor meer informatie of om meteen te boeken.

Nu reserveren

Praktische informatie

Prijzen

Volwassenen: €10
Studenten, jongeren tot 30 jaar en senioren: €8 (korting van €1,50)
reserveer hier

Openingstijden

Ma-vr: 10.00-17.00 uur & za-zo-feestdagen: 10.00-15.00 uur.
Gesloten op 1 en 6 januari, Paaszondag en 25 en 26 december.

Dé kortingskaart voor de Sagrada Família, Park Güell, Hop-on Hop-off bus en meer!

Meer informatie

Hoe kom je bij Colònia Güell?

De Colònia Güell in Santa Coloma de Cervelló ligt op ongeveer twintig minuten rijden en is prima bereikbaar met openbaar vervoer.

Vanaf Plaça Espanya (bereikbaar met de metro) kun je met de treinen van de FGC (Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya) in zo’n twintig minuten naar station Colònia Güell reizen. Vanaf het station volg je de voetstappen (zwart en blauw) of de borden langs de weg en loop je zo naar de voormalige arbeiderskolonie toe. Zowel de borden als de voetstappen leiden je naar het informatiecentrum waar je je audiogids kunt ophalen en een plattegrond.

Via deze link kun je ook onze pagina over tickets voor het openbaar vervoer in Barcelona raadplegen.

Wat kun je zien en doen tijdens je bezoek aan de Colònia Güell?

Als je geen toegangskaartje koopt voor de crypte, kun je de rest van het arbeidersdorp gewoon bezoeken. Wij raden een bezoek aan de crypte wel aan, dat is immers het hoogtepunt van de Colònia Güell. Zonder kaartje kun je zelfs niet dichtbij komen, want er staat een hek om het monument heen.

De crypte

Crypte guell colonia guell

Hoewel alleen de crypte van de grond kwam, had op deze plek een volledige kerk moeten komen. In 1918 overleed Güell en zijn erfgenamen zagen af van verdere financiering van het project. Er zijn alleen enkele tekeningen teruggevonden, die gelijkenissen vertonen met de Sagrada Família. Wat Gaudí precies voor ogen heeft gehad, is dus niet bekend.

Wel weten we dat de crypte voor Gaudí een soort proeflokaal of laboratorium is geweest. Veel van de briljante oplossingen die hij bedacht voor de Sagrada Família, zijn eerst hier getest.

Alleen de entree al is indrukwekkend, het voorportaal is een imposante zuilenhal, die net als de zuilen in de Sagrada Família doen denken aan een woud. Ook zie je in het werk Gaudí’s bekende paraboolvormen terug.

Deze crypte is gemaakt uit kleurrijke materialen en texturen die doen denken aan de grond en de vegetatie. Hierdoor past ze perfect bij de omgeving.

Route door de Colònia Güell

Bij de receptie van de kolonie kun je je audiogids ophalen en een kaart met een genummerde route die je langs de meest markante gebouwen in de voormalige arbeiderskolonie leidt. Vooral de vroegere school en een aantal woningen, waaronder het huis van de huisarts en dat van de opzichter, zijn erg mooi en de moeite waard. De audiogids vertelt je intussen meer over de filosofie achter de Colònia Güell en de ideeën van Eusebi Güell.

Expositie Colònia Güell

In het gebouw waar de receptie van de arbeiderskolonie is gevestigd kun je een expositie bekijken over het idee achter Colònia Güell en de manier waarop de kolonie functioneerde. Deze permanente tentoonstelling is gratis te bezichtigen.

Plan je bezoek aan de Colònia Güell

De arbeiderskolonie Colònia Güell ligt buiten Barcelona. Trek dus ruim tijd uit voor je bezoek aan deze bezienswaardigheid. Een dagdeel is zeker aan te raden, ook omdat er best veel te zien is in de vroegere kolonie. Voor een bezoek ben je ongeveer twee uur kwijt en je doet er ongeveer een uur over (van deur tot deur) om er te komen.
In het dorpje zijn verschillende cafés te vinden waar je een kop koffie kunt drinken, maar je kunt natuurlijk ook een broodje meenemen.

Houd er rekening mee dat de crypte tegenwoordig nog altijd als kerk wordt gebruikt en dat het raadzaam is hier rekening mee te houden bij je kledingkeuze. Bedekte schouders, geen korte rokjes of broeken en liever geen slippers, hoewel je er met sandalen gewoon naar binnen kunt.

In de zomer kunnen de temperaturen in het dorp flink oplopen, zeker midden op de dag, en raden we je aan of ‘s morgens heel vroeg te gaan of juist later op de dag.

Colònia Güell in foto’s

 

Geschiedenis van de Colònia Güell

In Groot-Brittannië, waar Güell ook het idee voor de tuinstad Park Güell opdeed, had Güell kennisgemaakt met arbeiderskoloniën en hij wilde ook zo’n moderne colònia laten bouwen met woningen en sociale voorzieningen in de buurt van het werk. Daarom besloot hij in 1890 om zijn textielfabriek Vapor Vell uit de wijk Sants, waar op dat moment bovendien sprake was van veel sociale onrust, te verhuizen naar Santa Coloma de Cervelló, buiten de stad.

Er werd niet alleen een fabriek opgetrokken, maar in feite een hele wijk, de zogenoemde Colònia Güell, waar arbeiders hun intrek namen in woningen en waar tevens andere voorzieningen aanwezig waren. Güell geloofde in goede huisvesting en sociale voorzieningen, zoals scholing voor kinderen. Ook was er ruimte voor vertier: in het Ateneo kun je tegenwoordig nog altijd terecht voor een maaltijd of een goed glas vermout. Daarnaast was er een theater.

Maar het idee van een arbeiderskolonie trok Güell ook omdat zijn werknemers, voornamelijk vrouwen, die een stuk goedkoper waren dan mannen, zo beter in de gaten konden worden gehouden.

Een kerk mocht natuurlijk niet ontbreken en daarvoor werd niemand minder dan Antoni Gaudí in de arm genomen, een goede vriend van Eusebi Güell, die Gaudí ‘ontdekte’ tijdens de Wereldtentoonstelling van 1878 in Parijs. Voor het eerst had de modernist de vrije hand. Vanaf 1898 werkte de architect aan de kerk, hoewel de eerste steen pas in 1908 werd gelegd. Uiteindelijk werd alleen de crypte afgemaakt. De crypte werd wel in gebruik genomen.

In 1945 werd de kolonie verkocht aan de familie Bertrand i Serra, maar tijdens de grote crisis in de textielsector in de jaren zeventig, werd de fabriek gesloten en in delen verkocht aan andere bedrijven. Ook de woningen werden verkocht. Sommige gebouwen worden tegenwoordig gebruikt door overheidsinstellingen. Er vinden nog steeds religieuze bijeenkomsten plaats in Gaudí’s crypte.

 

Wat leuk, je bent tot hier gekomen!

Ik ben Annebeth en ik ben al 21 jaar thuis in Barcelona. Als online gids, journalist, auteur van vele reisgidsen over de stad en mede-eigenaar van fietstourbedrijf El Ciclo, is Barcelona mijn grote inspiratie en alles wat ik weet (en te weten kom) deel ik graag met je op Barcelonatips.nl. Natuurlijk met mijn persoonlijke tips en aanraders zodat jij eenmaal ter plekke dat authentieke, lokale en unieke Barcelonagevoel kunt ervaren.

Vond je mijn tips waardevol en wil je iets terugdoen? Dat kan natuurlijk ;-). Ik heb de mogelijkheid om een donatie naar keuze te doen. Alle kleine beetjes helpen mij om dit platform draaiende te kunnen houden!

Nu doneren

Volg mij ook op Instagram voor nog meer tips en info: @barcelonatips & @annebethvis