Jardines de las Tres Chimeneas

Jardines de las Tres Chimeneas is met zijn indrukwekkende en kleurrijke street art één van de verborgen pareltjes van Barcelona voor street art liefhebbers. De graffiti hotspot is gelegen in het centrum van Barcelona bij de vroegere energiecentrale , die al van ver te herkennen is aan zijn drie hoge schoorstenen. Vandaag de dag is het een populaire plek voor streetart en ook een thuishaven voor skaters.

Jardines de las Tres ChimeneasTickets, openingstijden & openbaar vervoer
PrijsGratis
AdresAv. del Paral·lel, 49, 08004 Barcelona
Openbaar vervoer / metroMetro: Drassanes (L3), Paral·lel, (L2).
Bus: 59 en V15.
OpeningstijdenN.v.t.

Inhoud

 

Populariteit streetart

De graffiti hotspot is een project van de stad, geïnspireerd op steden als Miami en Philadelphia, om straatkunst aan te moedigen. Barcelona beschikt over 5 open-muurzones, waarvan Jardines de las Tres Chimeneas de meeste centrale is en trekt door zijn populariteit jaarlijks vele lokale en internationale kunstenaars. Door de grote populariteit is het verplicht om je online in te schrijven om hier te werk te kunnen gaan, het gaat zelfs zo ver dat je tijdens je inschrijving een bepaalde datum en een bepaald stuk op de muur krijgt waar je kan schilderen. Hierdoor heb je wekelijks nieuwe kunstwerken in deze voortdurende veranderende openluchtgallerij van streetart.

Geschiedenis Jardines de las Tres Chimeneas

Jardines de las Tres Chimeneas is gelegen aan de rand van de wijk Sants-Montjuic en heeft zijn naam te danken aan de drie grote schoorstenen die deel uitmaken van de oude energiecentrale. De Barcelona Traction Light and Power Company is vandaag de dag bekend als La Canadenca of La Canadiense omdat de oprichtiger van het bedrijf een Canadese oorsprong had.

Aan het begin van de 20ste eeuw was La Canadenca één van de belangrijkste bedrijven op vlak van elektriciteitsproductie in Spanje en zorgde voor een grote hoeveelheid van de elektriciteit in Barcelona. De eerste schoorsteen werd gebouwd in 1896, maar als gevolg van de toegenomen vraag werden er in 1908 en 1912 nog twee schoorstenen bijgebouwd.

La Canadenca is niet bekend om zijn fabriek, maar om de 44 dagen lange staking van de arbeiders in 1919. Deze staking zorgde ervoor dat 70% van de Catalaanse industrie lam lag tijdens één van de belangrijkste stakingen in de geschiedenis van Spanje. Het is een grote mijlpaal in Spanje, omdat dankzij deze staking de wettelijke invoering van de achturige werkweek van start ging.

Vandaag de dag zijn de 72 meter hoge schoorstenen geïntegreerd in de set van twee kantoorgebouwen van Red Eléctrica Española en daarnaast ligt het openbare park de Jardines de las Tres Chimeneas. Dit is tegenwoordig een populaire plek voor streetart en ook de thuishaven voor skaters. Het is zeker eens de moeite waard om een bezoekje te brengen aan dit plein vol met indrukwekkende graffitimuren en de ervaren skaters in actie te zien! Daarnaast is er ook een grote ruimte aanwezig met een kinderspeeltuin, petanquebanen en tafeltennistafels.

Hoe kom je er?

Als je tijdens je bezoek aan Barcelona eens wat anders wilt doen dan de doorsnee toerist, is het zeker een aanrader om eens een bezoekje te brengen aan Jardines de las Tres Chimeneas.

   1. Met de metro: Drassanes

Pak de metro richting Zona Universitària (L3, groene metrolijn) en stap uit aan halte Drassanes. Hier loop je links de metro uit en wandel je 400 meter rechtdoor, uiteindelijk kom je dan uit aan Jardines de las Tres Chimeneas.

   1. Met de metro: Paral·lel

Pak de metro richting Paral·lel (L2, paarse metrolijn) en stap uit aan halte Paral·lel. Hier loop je de metro uit en wandel je 300 meter rechtdoor, uiteindelijk kom je dan uit aan Jardines de las Tres Chimeneas.

   1. Met de bus

Je kan lijn 59 of V13 nemen tot aan de halte La Rambla – Santa Mònica. Hier wandel je de Ramblas af richting het Columbus Monument en sla je rechtsaf naar Carrer del Portal de Santa Madrona. Daarna loop je 400 meter rechtdoor en uiteindelijk kom je dan uit aan Jardines de las Tres Chimeneas.

   1. Met de Fiets

Met de fiets ben je vanuit Plaça Catalunya ongeveer 15 minuten onderweg naar Jardines de las Tres Chimeneas.

 

Jardines de las Tres Chimeneas in foto’s

Wat leuk, je bent tot hier gekomen!

Ik ben Annebeth en ik ben al 21 jaar thuis in Barcelona. Als online gids, journalist, auteur van vele reisgidsen over de stad en mede-eigenaar van fietstourbedrijf El Ciclo, is Barcelona mijn grote inspiratie en alles wat ik weet (en te weten kom) deel ik graag met je op Barcelonatips.nl. Natuurlijk met mijn persoonlijke tips en aanraders zodat jij eenmaal ter plekke dat authentieke, lokale en unieke Barcelonagevoel kunt ervaren.

Vond je mijn tips waardevol en wil je iets terugdoen? Dat kan natuurlijk ;-). Ik heb de mogelijkheid om een donatie naar keuze te doen. Alle kleine beetjes helpen mij om dit platform draaiende te kunnen houden!

Nu doneren

Volg mij ook op Instagram voor nog meer tips en info: @barcelonatips & @annebethvis