Can Portell – 123Ole

Het bloemrijke Can Portell is niet zomaar een vakantieadres op het Catalaanse platteland. Hier slapen is echt een belevenis. Eigenaresse Debbie de Jong toverde deze oude massieve boerderij, een masia, om tot bloemrijk paradijs. En van het bontversierde woonhuis, de enorme tuin vol zithoekjes en hangmatten, het fijne, verwarmde zoutwaterbad omringd door ligstoelen en parasols, word je meteen vrolijk. Echt een feestje om hier te overnachten.

Ik ken Debbie al jaren, want 123Ole was een van de B&B’s waar ik verbleef toen ik werkte aan de reisgids 100% Catalonië, de allereerste reisgids die ik maakte in mijn leven. Die eerste keer was zeker niet de laatste. Dit keer gaan we voor een weekendje en slapen we (mijn partner Ramiro, onze dochter Olivia en ik) in de blauwe zigeunerwagen in de tuin.

Na een lunchpauze aan het meer van Banyoles, komen we na een rit van al met al ruim anderhalf uur (vanuit Barcelona), aan bij Can Portell. Debbie komt zelf ook net terug van een lunchafspraak. Ze laat ons onze accommodatie voor de komende dagen zien en we maken met mijn nieuwsgierige dochter een rondje door het woonhuis. Die kijkt haar ogen uit bij het passeren van alle beelden, bloemen, serviesgoed, flamencojurken, kunstwerken, vintage meubels…zelfs de vaatdoeken maken je hier blij.

Meer dan een B&B

Debbie woont inmiddels ruim vijftien jaar in Sant Andreu del Terri. Ze was met haar gezin, man Alfred en kinderen Sam en Roos, in eerste instantie voor een jaar vertrokken. Ze huurden een oude boerderij in een gehucht aan de rivier de Ter in de buurt van Girona en niemand wilde na dat jaar terug.

Debbie besloot in de masia een B&B te beginnen en deed dat helemaal in haar eigen, kleurrijke stijl. Toen de zeven kamers in huis klaar waren, was het tijd om de tuin aan te pakken. Hier kwamen 2 authentieke zigeunerwagens en 2 retro-caravans, de oude paardenstallen werden tot familiekamers verbouwd én er staat een fijn tuinhuis.

Maar Can Portell is eigenlijk veel meer dan een B&B. Zo is er een yoga-binnenzaal en een fantastisch yogaplatform op de plek van de vroegere paardenbak. Er worden dan ook regelmatig yoga-retreats georganiseerd, maar Debbie host ook kleinkunst-, schrijf- en haakretraites. Ik heb geluk, want die zondagochtend is er een yogasessie. Dat is nog eens een traktatie, zo middel in de natuur.

Ontbijt, lunch, diner

Iedere ochtend wordt op het terras bij het woonhuis het ontbijt geserveerd en dat is uitgebreid. Heerlijk om zo in de watten te worden gelegd! Ook ‘s avonds is er de mogelijkheid om mee te eten: dan maakt de fantastische kok en kunstenares Begoña de lekkerste gerechten klaar en geniet je samen met andere gasten van een uitgebreid diner. Echt een aanrader, vind ik.

Wordt er niet gekookt? Debbie kent alle leuke eetadresjes in de buurt! En er is een kleine keuken in de tuin met een barbecue, die gasten kunnen gebruiken. Je moet natuurlijk wel zorgen dat je alle boodschappen hebt gedaan, want je loopt niet even naar de supermarkt, maar je kunt gebruikmaken van de koelkast. Toevallig leren we dit weekend een stel kennen waarvan zij ook Nederlands is en hij ook Argentijn, én ze hebben een dochtertje. Al snel besluiten we samen te koken en te eten.

Omgeving

Ik woon natuurlijk in Catalonië en ben inmiddels zo vaak in de omgeving van Girona geweest, dat ik bij Can Portell het liefst gewoon in de tuin blijf zitten. Maar er valt genoeg te zien en te ontdekken. Dichtbij ligt het fantastisch mooie meer van Banyoles, onbekend bij de meeste Nederlanders en Vlamingen. En het prachtige historische vestingstadje Besalú.

De stad Girona zelf is ook zeker de moeite waard. Het Dalí-museum in Figueras is vanaf Can Portell ook prima te doen en zelfs de Costa Brava is dichtbij. Een dagje Cadaqués bijvoorbeeld, kan zo op je to-do list.

Conclusie

Kortom, Can Portell biedt alles wat je nodig hebt. Woon je in of bij Barcelona? Dan is dit een paradijsje om een weekend te verblijven. Kom je uit Nederland en zoek je een origineel vakantieadres? De tot B&B omgetoverde masia alleen al is de moeite waard, maar hij ligt bovendien ook nog eens in een van de mooiste delen van Catalonië.

Naar de website van Can Portell