Q&A

Hieronder vind je de antwoorden op de vragen die zijn gesteld tijdens mijn online city consult.

2 september 2021

Voor welke bezienswaardigheden moet je van tevoren tickets boeken?

Dit geldt in ieder geval voor de Sagrada Familia, Park Güell en het Picassomuseum. Ook voor Casa Milà en Casa Batlló is een ticket aan te raden. Voor Casa Vicens geldt dat je van tevoren een ticket MOET kopen, omdat je dit niet ter plekke aan de kassa kunt kopen.

Hoe werkt een tijdslot?

Veel bezienswaardigheden werken met een tijdslot. Dit betekent dat je naar binnen kunt op een vaste tijd (dit kies je bij het boeken). Het komt meestal niet op een paar minuten aan: vaak kun je je een kwartier van tevoren al melden en heb je tot een halfuur na het geboekte tijdstip om naar binnen te gaan. Check dit altijd op je tickets. Eenmaal binnen kun je zolang blijven als je wilt.

Wat is het leukste stukje strand?

Om te gaan liggen kun je beter de stad uit, naar Sitges bijvoorbeeld, maar om een kijkje te nemen zou ik naar Barceloneta gaan!

Wat is jouw favoriete tapasbar?

Ik ben gek op Bar Mundial, een echte authentieke tapasbar (luidruchtig, beetje chaotisch, grote porties, lekker local) en als je wat meer fine dining zoekt (tapas met een twist) raad ik je My Fucking Kitchen aan. Daar kun je alle gerechten delen.

Welke rooftopbars raad je aan om te dineren of iets te drinken?

Om wat te eten raad ik de rooftop van het hotel Yurbban Passage aan. Casa Lolea verzorgt hier het eten en dat is ook een ontzettend leuk (en lekker) tapasrestaurant. Of de rooftop van het Museu d’Història de Catalunya, want hier heb ik ook goede ervaringen met het eten. Om wat te drinken is Hotel Ayre heel gaaf, uitzicht op de Sagrada Familia, en ook de Sky Bar van Grand Hotel Central.

Hoe lang duurt een fietstour en hoe ver van tevoren moet je dit boeken?

Bij ons ongeveer 3 uur en de meeste groepstours zijn ook zo’n 3 uur denk ik. Omdat wij op dit moment alleen privé tours doen, is het altijd slim om zo ver mogelijk van tevoren te boeken, want er moet een gids gereserveerd worden. Betalen mag achteraf en annuleren mag ook (we vragen wel altijd aan klanten om het inderdaad zeker een dag van tevoren door te geven als ze niet komen). Overigens kun je aan de gids altijd doorgeven wat je nog meer op de planning hebt, zodat je geen dingen dubbel doet!

Ik zie dat de bekende highlights redelijk aan de prijs zijn, wat is de moeite waard om met kinderen te bezoeken en wat is prima om een rondje omheen te wandelen.

Sagrada Familia en Park Güell kan ik beide aanraden, maar als je een keuze moet maken zou ik met kinderen Park Güell doen. Het is én een stuk goedkoper én ook wel wat avontuurlijker. De huizen op Passeig de Gràcia kun je prima langsfietsen bijvoorbeeld.

Zijn er evenementen, musicals, optredens die leuk zijn voor kinderen, bv musical, sportclinic?

Ik kijk altijd hier voor leuke activiteiten voor kinderen: https://www.mammaproof.org/barcelona/agenda-amarilla/. Houd er wel rekening mee dat het meestal in het Catalaans is.

Kaartjes voor barca-real Madrid zal wel een illusie zijn….

Ja, dat is echt heel erg lastig (of je moet er honderden euro’s per persoon voor over hebben, in dat geval kan ik je wel in contact brengen met iemand die kaarten regelt)

Musea die lekker kneuterig zijn, maar toch leuk om even naartoe te gaan?

Met kinderen raad ik dan het Museu de las Ilusiones aan. Daar kunnen ze naar hartelust foto’s maken met optische illusies.

Tips voor een tapastour?

Ik ben zelf geen groot fan van groepstapastours, omdat ik weet dat je met een groep niet in de leukste (en lekkerste) tentjes terechtkomt. Liever dus privé. Bij ons kunnen klanten aangeven dat ze bv. een combi willen van het centrum en culinair en dan kun je altijd wat dingen gaan proeven (betaal je gewoon ter plekke) en tentjes bekijken. Of gebruik mijn miniguide en zoek een paar leuke adressen uit en ga zelf proberen.

Hoe kan je je het beste verplaatsen naar de verschillende leuke plaatsjes in barcelona ? Ik heb al gelezen dat je een hop-on hop-off bus kan nemen of het openbaar vervoer wat raad jij aan?

De hop-on hop-off bus is superhandig als je een overzicht wil van de stad, zo veel mogelijk wil zien in weinig tijd en niet wil fietsen of zelf routes uitzoeken. Maar als transport om van a naar b te komen, raad ik dit niet aan. Je kunt dan beter de Barcelona Card of de Hola BCN! Transportkaart kopen.

Zijn er veranderingen of must-sees die je niet kan bezichtigen omwille van de corona?

Alleen de fonteinshow vindt momenteel niet plaats. Daarnaast is het Palau de la Música tot en met 19 september dicht, maar dat is vanwege werkzaamheden.

22 augustus 2021

Wat is het leukste stukje strand?

Om te gaan liggen kun je beter de stad uit, naar Sitges bijvoorbeeld, maar om een kijkje te nemen zou ik naar Barceloneta gaan!

Zijn de transportkaarten beschikbaar?

Ja, op dit moment zijn ze gewoon beschikbaar. Hier kun je alle kortingskaarten vinden en hier alle tickets voor het OV.

11 september is een feestdag, wat betekent dit?

Je kunt hier alles over lezen in dit artikel.

Welke leuke rooftopbars kun je aanraden?

Die bij het Museu d’Història de Catalunya, de rooftop van Hotel Pullitzer, hotel Ayre bij de Sagrada Familia.

Wat is leuk om te doen met tieners?

Skaters kijken bij het Macba, streetart kijken, fietsen, de Tibidabo op en in de kerk naar boven tot aan het Christusbeeld, de bunkers.

Testen in Barcelona, waar kan dat?

Dat kun je vinden in mijn artikel over corona en reizen naar Barcelona.

Hoe regel ik een NIE?

Die heb je nodig voor langer verblijf en regel je het best via een tussenpersoon. Ik kan je BCN Buddy aanraden. Meer over een NIE lees je hier.

Hoe is het weer eind oktober/begin november?

Meestal lekker. Overdag temperaturen tot soms wel 22 graden en ‘s nachts wel wat koeler. Maar het zou natuurlijk kunnen regenen….

Het Palau de la Música is gesloten?

Vanaf 19 september is het weer geopend.

Beste met een taxi of Uber? Zij deze betrouwbaar?

Uber zit sinds kort weer in de stad, maar in de praktijk vind ik Uber vaak niet eens goedkoper. Mijn ervaring met taxi’s in de stad is goed.

4 augustus 2021

Wij zoeken een appartement om in te wonen voor 4 maanden.

Het bedrijf Enjoy Apartments verhuurt appartementen voor middellange termijn. Daarnaast raad ik je aan het via de Facebookgroep Nederlanders in Barcelona te proberen. Hier zullen best mensen zijn die appartementen verhuren of weer iemand weten die iets verhuurt.

Werkplekken in Barcelona

In dit artikel staan zowel cafés waar je kunt werken als freelancers als coworkings. Ook een leuke coworking is DepotLab, de eigenaar hiervan is eveneens een Nederlander.

Spaans Grand Canyon, makkelijk te bezoeken?

Misschien bedoel je de Congost Mont-Rebei, de kloof van Mont-Rebei, een fantastische hike. Je doet er ongeveer drie uur over om hier te komen. Dit kan dus wel in een dag, maar niet in een middag. En je hebt een huurauto nodig. Helaas kun je op dit moment de wandeling niet doen, omdat het gebied gesloten is, vanwege loszittende rotsblokken en er moeten dus eerst werkzaamheden worden uitgevoerd.

Hoe is het om nu als Nederlander naar Barcelona te reizen?

Ik heb het idee dat de locals helemaal niet bezig zijn met de kleurcodes in andere landen. Voor Spanje zijn alle Europese landen gelijk als het om corona gaat. Ik denk dat je je hier dus totaal niet druk om hoeft te maken 😉

Waar kun je leuk winkelen?

Kun je ook vinden op deze website, kijk even naar mijn artikel over shoppen en je weet precies waar je moet zijn. Ook de gezellige straatjes.

Gezellige terrassen in Barcelona?

Die zijn er genoeg, veel rooftops ook. Enkele favorieten: het terras van het Maritiem Museum, Bar Central in El Raval, de rooftop van het Museu d’Història de Catalunya.

Wat kan ik ‘s avonds doen met mijn zoon?

Ik zou zeker een keer naar het Macba gaan in El Raval, waar altijd volop wordt geskate. Dat is erg leuk om te zien en gaat in ieder geval tot 22.00 uur wel door. En je kunt ook aan het eind van de dag naar de bunkers. Zorg dat je teruggaat zolang er nog ov rijdt en gebruik je zaklamp voor de afdaling. Ik zou niet tot heel laat blijven hangen, maar het is nog redelijk lang licht, dus tot een uur of 21.00-22.00 kan prima.

Stranden om tot rust te komen?

Met de trein naar Montgat Nord of Ocata, hier is het meestal heerlijk rustig. Sitges is niet zo rustig, maar wel een heerlijke badplaats, die ook met de trein te bereiken is.

Welke lokale specialiteiten moeten we zeker uitproberen?

Patatas bravas, crema catalana en bestel in plaats van paelle een keer fideuà (met een soort vermicelli) of arròs negre (gemaakt met de inkt van inktvis).

Is Barcelona fietsvriendelijk?

Barcelona is geen Nederland, maar de stad wordt steeds fietsvriendelijker.

Ervaring met TOC Hostel?

Nee, ik ken dit niet….

23 juli 2021

Heb je tips met kinderen?

Jazeker, die kun je hier vinden.

Weet je waar we de ondergrondse tunnels uit de Burgeroorlog kunnen bezoeken?

Ja, dat is bij Refugi 307.

De Arc de Triomf ontbreekt bij de highlights?

Ja, die kun je niet in of op. Maar wel de moeite waard om erlangs te gaan! Hier vind je meer info.

Tips voor een vrouw alleen?

Vermijd rustige straten ‘s nachts, let goed op je spullen (geldt altijd voor iedereen), laat geen spullen in de auto achter (geldt ook voor iedereen) en wees alert bij drukte.

8 JULI 2021

Hoe kunnen we tickets voor de Sagrada Familia reserveren?

Dat kan heel makkelijk online en in het Nederlands. Op dit moment zijn enkel de tickets zonder torens beschikbaar. Reserveren kan via mijn artikel over de Sagrada Familia.

Kunnen we kaarten kopen voor de wedstrijd van FC Barcelona half augustus?

Deze zijn (nog) niet verkrijgbaar, maar ik ga er vanuit dat het tegen die tijd moet kunnen.

Hoe vindt men het in Barcelona dat er toeristen komen?

Aan de ene kant is in de jaren voorafgaand aan de pandemie de weerstand tegen toeristen gegroeid, met name als het gaat om massatoerisme. Maar er is momenteel natuurlijk veel opluchting, want Barcelona kan de inkomsten uit het toerisme goed gebruiken.

Persoonlijk houd ik me ook bezig met de vraag hoe je ervoor kunt zorgen dat het toerisme zo duurzaam mogelijk is en zo min mogelijk negatieve impact heeft op de omgeving en dus de lokale bevolking. Dat is bijvoorbeeld ook de reden dat wij bij El Ciclo enkel privé fietstours organiseren. De locals houden nu eenmaal niet van grote groepen toeristen.

Heb je tips voor unieke plekken buiten de stad die zonder de auto bereikbaar zijn?

Jazeker: Sitges, Sant Pol de Mar, Montserrat, Girona of Figueres.

Hoe lang op voorhand moeten we een fietstour boeken?

Bij ons zo vroeg mogelijk, omdat we enkel privé tours doen en een kleinschalig bedrijf zijn. Maar je kunt lastminute ook altijd proberen, we doen ons best om dan een gaatje te vinden!

Ik reis alleen en wil misschien een fietstocht doen. Kan ik aansluiten bij een klein groepje?

Dat is eventueel zeker mogelijk!

Op de website Reopen Europe zijn Vlaanderen en Wallonië een uitzondering op de rode zone, betekent dit dat een test niet nodig is?

Dat durf ik niet te zeggen. Ik begrepen dat als je vanuit Brussel vliegt, je alsnog een test nodig hebt. Hetzelfde geldt ook voor Friesland en Groningen: als je vanaf Schiphol vertrekt, wordt alsnog een test (of vaccinatie) geëist. Bovendien staat op dezelfde website ook dat wie met de auto door Frankrijk reist, een test nodig heeft. Ik heb dit nergens anders teruggevonden, maar het zou wel betekenen dat je dus niet onder een test uit kunt komen….

Welk treinstation is de beste HUB en welke site gebruik ik om treinreizen te plannen?

Estació Sants is het grootste en belangrijkste treinstation. Dit is de officiële website van de Spaanse spoorwegen. Ik heb ook goede ervaring met boeken via Omnio.

Zijn er winkels waar ik Nederlandse producten kan kopen?

Ja, in dit artikel kun je die vinden.

Waar kan ik parkeertarieven vinden?

Via mijn artikel over parkeren in Barcelona.

Is er een milieusticker nodig voor een Nederlandse auto?

Nee, die heb je niet nodig, maar je auto moet wel aan de eisen voldoen om binnen Barcelona te mogen rijden doordeweeks tussen 7.00 en 20.00 uur. Hier vind je meer informatie mbt die eisen.

Wat is de rijkste buurt in Barcelona?

Dat is Sarrià-Sant Gervasi.

Kun je in het ov in Barcelona ook cash of met pinpas betalen?

In de bus momenteel niet, maar bij de metrostations kun je in de automaten gewoon cash of met pas betalen.

Hoe raak je het best gewend aan de Spaanse cultuur?

Met name je ritme en tijden zul je moeten aanpassen. Etenstijden zijn heel anders. Eet ‘s middags uitgebreid, zodat je ‘s avonds niet als om 18.00 uur honger hebt, want de locals eten pas rond 21.00 uur.

Heb je tips voor mijn verblijf van vijf maanden?

Op mijn hele website vind je tips. Als student kan ik me voorstellen dat je geld wil besparen. Je kunt in Barcelona heel veel musea etc. gratis bezoeken op bepaalde dagen en er zijn ook heel veel gratis evenementen. Maak daar gebruik van!

22 juni 2021

Voor welke bezienswaardigheden moet je van tevoren tickets boeken?

Dit geldt in ieder geval voor de Sagrada Familia, Park Güell en het Picassomuseum. Ook voor Casa Milà en Casa Batlló is een ticket aan te raden. Voor Casa Vicens geldt dat je van tevoren een ticket MOET kopen, omdat je dit niet ter plekke aan de kassa kunt kopen.

Hoe werkt een tijdslot?

Veel bezienswaardigheden werken met een tijdslot. Dit betekent dat je naar binnen kunt op een vaste tijd (dit kies je bij het boeken). Het komt meestal niet op een paar minuten aan: vaak kun je je een kwartier van tevoren al melden en heb je tot een halfuur na het geboekte tijdstip om naar binnen te gaan. Check dit altijd op je tickets. Eenmaal binnen kun je zolang blijven als je wilt.

Wanneer gaat Spanje op geel?

Dat weet ik niet. De cijfers zijn op dit moment al gunstig, dus ik hoop snel!

Kun je een beetje goedkoop en centraal hotel in Barcelona aanbevelen?

Hier kun je mijn aanbevelingen vinden in de categorie goedkope hotels. Alleen het Hotel Ibis Plaça Glòries ligt wat verder uit het centrum, maar de rest is centraal gelegen.

Moet ik me voor een verblijf van 2,5 maand in Barcelona bij de gemeente registeren?

Nee, dat hoeft niet en de meeste mensen die hier voor zo’n korte periode verblijven doen dat ook niet.

Is vier dagen voldoende voor een eerste bezoek?

Barcelona is een middelgrote stad en in vier dagen kun je heel wat zien, zeker als je dit goed plant. Kies bijvoorbeeld voor een fietstour of eventueel de hop-on hop-off bus als je liever zit, dan zie je in korte tijd veel van de stad. Ook raad ik aan om goed te kijken welke bezienswaardigheden bij elkaar liggen, zodat je een en ander kunt combineren.

Is er een Barcelona City Pass voor het hele gezin?

Nee, maar er is wel een (goedkopere) variant voor kinderen.

Is het vervoer van en naar de luchthaven met de Barcelona City Pass alleen met de Aerobus? Hoelang blijft de retour geldig?

Ja, dat is alleen met de Aerobus en de retour blijft een jaar lang geldig.

Is Petit Palace Boqueria een leuk hotel?

Ja, vind ik wel. Mooie kamers ook en er zitten een leuke, openbare tuin bij.

Heb je tips voor trips en overnachtingen in de omgeving?

Sitges is een van mijn favorieten, maar er zijn ook andere leuke badplaatsen, zoals Sant Pol de Mar, waar je makkelijk met de trein naartoe kunt. Ook de stad Girona is een bezoekje waard. En als je naar een mooi hotel wil, raad ik bijvoorbeeld Castell d’Empordà aan.

Kun je in Barcelona een cabrio huren?

Ja, voor zover ik kan zien, bieden verhuurbedrijven, ook cabrio’s.

Hoe is de sfeer in Barcelona op dit moment?

De sfeer in de stad is prima. De mensen gaan de deur weer uit, in principe is alles open. De terrassen zitten vol. Natuurlijk zijn de bezoekersaantallen bij musea en winkels nog beperkt en worden er binnen nog overal mondkapjes gedragen, maar daarbuiten merk je op dit moment nog weinig van de pandemie.

Wat voor soorten fietstour zouden we kunnen doen?

Er zijn groepsfietstours (veelal de highlights) en wij bieden met El Ciclo privé fietstours. Deze kunnen we dus helemaal aanpassen aan je wensen. Meestal laten onze klanten zich graag verrassen en laten wij in een ochtend of middag de mooiste plekken in het oude centrum zien. Dat zijn onder andere historische plekken, maar ook moderne kunstwerken of bijvoorbeeld streetart. Maar je kunt ook specifiek vragen om een streetart tour of bijvoorbeeld een culinaire tour of een fietstour langs de highlights. Dit moeten we wel van tevoren weten…

Heb je tips voor romantische plekken?

Ja, die heb ik op mijn website verzameld in dit artikel.

Heb je tips voor met een éénjarige?

Het Parc de la Ciutadella is erg leuk, hier zit ook een ‘ludoteca’ een speeltuin die erg leuk is juist voor de allerkleinsten. Ga ook op zoek naar zo’n ‘bellenblazer’. Die kun je ook tegenkomen bij de Arc de Triomf. Vinden kinderen fantastisch.

Ook de schildpadden in de binnentuin van het Museu Marítim zijn altijd leuk met kleine kinderen.

Qua musea is CosmoCaixa fantastisch. Maar misschien geschikter als de éénjarige richting de twee gaat ;-).

De Montjuïc is leuk, want hier kunnen ze lekker rondrennen en kun je bijvoorbeeld picknicken.

Meer tips vind je hier.

Zijn er speciale dagkaarten voor de metro?

Ja, die zijn er. Hier staat alles uitgelegd.

Hoelang doe je erover om vanuit de luchthaven naar het centrum te komen?

Ongeveer een halfuur, ongeacht het vervoersmiddel (behalve de langzamere stadsbus). Bij weinig verkeer ben je met de taxi in 20 minuten in de stad.

Heb je ervaring met het Praktik Garden Hotel?

Ik ken de Praktik Hotels en die zijn niet duur, hebben een leuke uitstraling en liggen redelijk centraal (wijk Eixample). Prima dus.

Is Palau Güell de moeite waard?

Jazeker, is ook erg de moeite waard.

Kun je weer gewoon naar de Sagrada Familia?

Ja, maar alleen op vrijdag, zaterdag en zondag voorlopig. Ik raad je dus aan van tevoren tickets te kopen. Dat kan via mijn artikel over de Sagrada Familia.

Kun je ergens leuk tapas eten als je alleen op reis bent?

Dan zou ik me naar de carrer Blai in Poble-sec begeven, hier zitten veel pintxos-tentjes bij elkaar en pintxos worden vaak staand gegeten, dus zo maak je makkelijk contact. Sowieso een belevenis!

4 juni 2021

Is de masia bij Camp Nou ook te bezoeken?

La masia op de foto bij de slide over Camp Nou is de voormalige locatie waar de jeugd van FC Barcelona werd getraind. Je kunt dit gebouw alleen van buiten bekijken. Inmiddels traint de jeugd van de club op een andere locatie binnen het trainingscomplex Ciutat Deportiva Joan Gamper.

Wat zijn de maatregelen als je naar Duitsland vliegt?

Als je vanaf Duitsland naar Barcelona vliegt, heb je een negatieve pcr-test nodig die niet ouder is dan 72 uur + een certificaat hiervan in het Engels of Spaans.

Om van Barcelona naar Duitsland te vliegen heb je ook een pcr-test nodig of aan antigeentest. Daarnaast moet je dit formulier invullen: https://www.einreiseanmeldung.de/#/.

Hoe kom je het makkelijkst bij de bunkers?

Dit heb ik precies uitgelegd in mijn artikel over de bunkers!

Wat is de goedkoopste periode voor een bezoek aan Barcelona?

Met name de prijzen voor hotels en vluchten kunnen in het laagseizoen een stuk lager liggen. Dat loopt van november tot en met februari. Maart is ook nog een redelijk goedkope maand en in juni is het doorgaan ook rustiger en liggen deze prijzen wat lager dan de rest van het toeristische seizoen.

Wat zijn jouw favoriete pintxos?

Ik ben gek op pintxos en schreef er ook een artikel over. Hier kun je nalezen wat pintxos zijn en vind je mijn tips om ze te gaan eten!

Voor welke bezienswaardigheden moet je van tevoren tickets boeken?

Dit geldt in ieder geval voor de Sagrada Familia, Park Güell en het Picassomuseum. Ook voor Casa Milà en Casa Batlló is een ticket aan te raden. Voor Casa Vicens geldt dat je van tevoren een ticket MOET kopen, omdat je dit niet ter plekke aan de kassa kunt kopen.