Enric Granados, een van Barcelona’s leukste straten

Als je in een stad als Barcelona woont, hoef je eigenlijk helemaal niet te reizen als je behoefte hebt aan een city break. En dus maakte Annebeth samen met een vriendin een reservering in een restaurant dat ze nog niet kende en boekte ze een hotelkamer in de buurt. Haar belangrijkste (her)ontdekking: de Carrer d’Enric Granados.

Hoewel ons kantoor eigenlijk helemaal niet ver bij de levendige straat Carrer d’Enric Granados vandaan zit, kom ik tegenwoordig er écht te weinig. Ik woon midden in de gotische wijk en ben regelmatig te vinden in El Born, La Barceloneta en El Raval, maar daarbuiten minder. Ik werk weliswaar in de wijk Eixample, maar sinds ik een dochter heb en dus na het werk snel naar huis moet om haar op te halen, komt het er eigenlijk zelden van om voor een afterwork walk & cocktail te blijven hangen. Dat is best wel jammer, heb ik ontdekt.

Op dit kaartje zie je waar de Carrer d’Enric Granados zich precies bevindt.

Afgelopen weekend had ik via Booking.com een leuke aanbieding gevonden voor het Axel Hotel in de wijk Eixample. Een viersterrenhotel dat midden in de ‘Gayxample’ ligt, het deel van de wijk dat populair is onder homoseksuelen. Die zijn dan ook meer dan welkom in het hotel, maar Axel is ook absoluut hetero friendly.

Waarom dit hotel? Vanwege de ligging, de superaanbieding en vanwege het feit dat we voor een tientje extra gebruik konden maken van de spa in de kelder. Omdat we wel wat ontspanning konden gebruiken (iets met kinderen en fulltime werken), doken we direct de spa in. De gym aan de ene kant hebben we gelaten voor wat het was, maar mocht je een sportief type zijn, dan kun je hier als hotelgast gratis op de loopband. Wij kwamen niet natuurlijk niet om onze billen af te trainen en kozen in plaats daarvan voor de sauna, gingen het bubbelbad in en eindigden in het Turks stoombad.

Dit was onze kamer:

Omgeving

Nadat we ons hadden aangekleed op onze fijne kamer, was het tijd om de buurt te verkennen. Op naar de Carrer d’Enric Granados, die we vanaf het begin tot aan het eind bij de kruising met de Avinguda Diagonal opliepen. In deze straat, die echt midden in de wijk Eixample ligt, is er weinig verkeer, in tegenstelling tot de meeste andere straten in dit stadsdeel. Dat heeft er mede voor gezorgd dat zich juist hier vele restaurants en winkels hebben gevestigd. En de ene zaak is nog mooier dan de andere. Bijvoorbeeld bij Cotton Vintage (luxe vintage items) en Deu i Deu, een fantastische interieurzaak. En bij Robata, waar je kunt aanschuiven voor sushi- en grillgerechten. Let op: als je niet reserveert, moet je hier echt heel lang wachten.

Bardot

Wij hadden een tafeltje gereserveerd bij Bardot. Bij binnenkomst moet je eerst langs de geweldige bar, vervolgens kom je langs een paar hoge tafeltjes (voor de meer informele hap) om daarna het restaurantgedeelte te betreden. Dat is sfeervol ingericht met fijne stoelen en verschillende hoekjes. Het heeft wel wat weg van een bistrot. De kaart is niet enorm uitgebreid, maar biedt voor elk wat wils, rijstgerechten, vis, luxe vleesgerechten, maar ook ‘gewoon’ een hamburger. Als voorgerecht nemen we gegrilde groenten en een ‘coca’ (typisch brood) met sardines en als hoofdgerecht gaan we voor de risotto en een burger. Het eten is goed, de bediening is goed en de prijzen zijn prima. Wat willen we nog meer?

Na het eten lopen we weer terug. Voor een afzakkertje besluiten we niet onderweg nog een bar in te duiken, maar de Sky Bar op het dakterras van ons hotel te proberen. Natuurlijk met uitzicht over de stad. Ruim een uur later, net als de drag queens voor het echte feestje arriveren, gaan wij richting hotelkamer, waar we heerlijk slapen zonder ook maar enige geluidsoverlast.

Ontbijt

De volgende dag ontbijten we niet in het hotel, maar bij de gezellige zaak Brunch & Cake. Alweer een topadres aan – waar anders? – de Carrer d’Enric Granados. We gaan voor de bagel met roereieren, rucolasalade en zalm. Het is meer dan het hoofdgerecht van de avond ervoor. Dat we tussen de buitenlandse toeristen zitten, nemen we voor lief. We zijn er zelf immers ook ‘even uit’.

Na het ontbijt gaan we op zoek naar de metro, onze date zit erop. Drie metrohaltes verder, ben ik weer thuis. Opgeladen en vol inspiratie. Toch maar eens wat vaker richting de Carrer d’Enric Granados.