Parc del Fòrum

Het Parc del Fòrum is geen park of groene ruimte in de strikte zin van het woord, maar een groot, verstedelijkt gebied waar onder meer grote evenementen worden georganiseerd.

Inhoud

Dé kortingskaart voor de Sagrada Família, Park Güell, Hop-on Hop-off bus en meer!

Meer informatie

Wat is Parc del Fòrum?

Het Parc del Fòrum ligt in de moderne Santi-Marti wijk, die wordt begrensd door de rivier de Besòs. Het Parc is gebouwd voor het eerste Universele Fòrum van Culturen in 2004. Het is een complex waar de grootste evenementen van de stad plaatsvinden zoals muziekfestivals, concerten en sportactiviteiten. Het Parc del Fòrum omvat onder andere het Edifici Fòrum, een opvallend driehoekig en blauw gebouw waarin het Museu de Ciencies Naturals de Barcelona is ondergebracht, het natuurwetenschappelijke museum van Barcelona, en de Esplanade, het op één na grootste plein ter wereld met een oppervlakte van 84.000 vierkante meter. Het park is ontworpen als multifunctionele ruimte: zo ligt er ook een haven in het gebied, met meer dan 200 ligplaatsen en verschillende voorzieningen: breed aanbod van restaurants, winkelmogelijkheden en verschillende watersportactiviteiten.

Praktische informatie

Prijzen Voor toegang tot het Museu Blau Fòrum-gebouw met het Museu de Ciencies Naturals de Barcelona is het nodig om een ticket te kopen. De overige gebouwen en locaties kunnen wel gratis worden bezocht. Hier is de officiele site.

Algemeen (inclusief toegang Botanical Garden): €7
Gereduceerd: (inclusief toegang Botanical Garden): €3.50
Jongeren van 16 tot 29 jaar 65-plussers Groepen van +9 mensen
Nu reserveren

Prijzen toegang Botanical Garden
Algemeen (inclusief tijdelijke expositie):€5
Gereduceerd: €2.50 Jongeren van 16 tot 29 jaar 65-plussers Groepen van +9 mensen
Nu reserveren

Openingstijden Van oktober tot februari: dinsdag tot en met vrijdag van 10.00 tot 17.00 uur, zaterdag van 10.00 tot 19.00 uur en zondagen, feestdagen en open dagen, van 10.00 tot 20.00 uur. Van maart tot september: dinsdag tot zaterdag, van 10.00 tot 19.00 uur, zon– en feestdagen en open dagen, van 10.00 tot 20.00 uur. Let op: laatste toegang een half uur voor sluitingstijd.
Gesloten 1 januari, 1 mei, 24 juni en 25 december.

Gratis toegang
De eerste zondag van elke maand is de toegang gratis, en alle andere zondagen vanaf 15 uur. Ook op de volgende dagen is het museum gratis te bezoeken: 12 februari (Santa Eulàlia); 18 mei (Internationale Museumdag), en 24 september (La Mercè).

Hoe kom je bij Parc del Fòrum? De snelste routes!

Carrer de la Pau 12, (Sant Adrià de Besòs) 
Metro: dichtstbijzijnde metrostation is El Maresme/Fòrum op de gele lijn 4.

Tram: dichtstbijzijnde tramhalte is de halteFòrum op lijn T4.

Bus: buslijnen 7, 136

Wat kan je doen en zien?

Het Parc del Fòrum ligt aan de Avinguda Leonardo Da Vinci, die uitkomt op de Plaça dels Afussellats, een groot plein met een prachtig uitzicht over de zee. Het blauwe Fòrum-gebouw werd ontworpen door de Zwitserse architecten Jacques Herzog en Pierre de Meuron en beschikt onder andere over een permanente tentoonstellingsruimte. De Esplanada is met een oppervlakte van ongeveer 84.000 m2 is de ideale plaats voor het houden van onder meer beurzen en muziekfestivals. Naast de Esplanada is er een monumentaal zonnepaneel ontworpen door de beroemde, inmiddels overleden, Brits-Iraakse architecte Zaha Hadid.

Vlak aan zee ligt het Parc dels Auditoris in de openlucht met een oppervlakte van 12.000 m2 waar onder meer concerten gehouden worden. Ook is er een speelpark voor kinderen met een glijbaan en klimrekken die gratis te bezoeken zijn.

Tot slot vind je in het Parc del Fòrum ook een badzone. Dit is een bijzonder, betonnen strand, zonder zand en met delen waar de zee ondiep is. Ook ligt er een kunstmatig eiland vlak bij de kust. De Santa Adrià Haven ligt hier ook en is onderdeel van het Fòrum.

Parc del Fòrum als evenementenlocatie

Het eerste evenement dat in het Parc del Fòrum werd gehouden was het Universeel Fòrum van Culturen: de hele wijk Besós ging hiervoor op de schop, de wijk Poblenou werd deels vernieuwd en de nieuwe buurt Diagonal Mar werd aangelegd. De komst van Parc del Fòrum zorgde voor nieuwe ruimten voor de vrijetijdsbesteding voor de Barcelonezen. Het is een plek geworden om Barcelona van de toekomst te zien: modern en duurzaam.