Gòtic Sud, het onontdekte deel van de gotische wijk

‘El Gòtic’, oftewel de gotische wijk, is het domein van toeristen. Ze komen er om te shoppen, bekijken de kathedraal, dwalen rond in El Call (oude joodse buurt), gaan er flink stappen en struinen natuurlijk over de Ramblas. Het zuidelijke deel van de gotische buurt, door de locals ook wel Gòtic Sud genoemd, slaan de meesten – met uitzondering van Plaça Reial – over, maar juist dit buurtje lijkt bezig te zijn aan een opmars. 

‘Gòtic Sud’ ligt ingesloten tussen de Carrer Ferran/Carrer Jaume I, de Ramblas, Vía Laietana en de Passeig de Colón. Jarenlang was dit vooral een ‘achterbuurt’ en had met name de directe omgeving van het plein Plaça George Orwell een slechte naam. Zo slecht zelfs, dat het plein in de volksmond bekend staat als het Plaça del Tripi, waar de junks te vinden waren. Maar die tijd is passé en het beste bewijs daarvoor zijn de vier waanzinnig luxe hotels die de afgelopen jaren in dit deel van de stad werden geopend: Hotel Mercer, The Serras, The Wittmore en last but not least de club Soho, eigenlijk veel meer dan een hotel.

Deze hotels zorgen voor meer toeristen en dat heeft er mede toe geleid dat ook andere ondernemers wel brood in de buurt zien. Dus als je er toch bent…ga dan zeker ook hier een kijkje nemen:

El Ciclo

El Ciclo fietsverhuur Barcelona fiets huren

Een must voor wie houdt van fietsen, design en recycling. Helemaal onpartijdig ben ik niet als partner van de eigenaar, maar hier kijk je je ogen uit! Je kunt hier je fietsen huren of een fietstour maken met een Nederlandse gids. Neem gerust een kijkje op de website.
Adres: Carrer Nou de Sant Francesc 17

Hash Marihuana Hemp & Cañamo Museum

Hash Marihuana Cáñamo & Hemp Museum

Dit bijzondere museum gewijd aan cannabis in de breedste zin van het woord is ondergebracht in een prachtig modernistisch pand. Ook een aanrader voor degenen die niks met het thema hebben.
Carrer Ample 35

La Plata

Bar La Plata Barcelona

Een authentiek adresje dat al jaren meegaat en waar de locals maar al te graag aanschuiven. Je kunt er alleen gefrituurde sardientjes,warme Catalaanse worst, ansjovis op een stukje brood en een tomatensalade met ui en arbequina-olijven krijgen. Een belevenis!
Carrer de la Mercè 28

Papabubble

Papabubble Barcelona

Moderne snoepwinkel, waar het snoepgoed op ambachtelijke wijze wordt bereid. Leuk detail: je kunt hier ook snoepjes krijgen naar ‘eigen ontwerp’.
Carrer Ample 29

Koku Kitchen Ramen

Koku Kitchen

Misschien wel het leukste adresje voor Aziatische noodles in de hele stad. Niet zo gek dat het er soms erg druk is. De gerechten zijn om je vingers bij af te likken.
Carrer Carrabasa 19

Passatge de la Pau

Passatge de la Pau Barcelona

In deze prachtige, oude passage zitten een paar leuke adresjes: een hangmattenzaak (net om het hoekje), een winkel met brocante en het hippe café Federal zit pal tegenover het ouderwets informele El Refugi del Gòtic.
Passatge de la Pau

The Wittmore

The Wittmore Barcelona

Een cocktail drinken (of eten) in het restaurant van dit exclusieve, onafhankelijke vijfsterrenhotel is een aanrader voor wie van luxe houdt. Het hotel zit verscholen in een doodlopend achterafsteegje, maar eenmaal binnen merk je daar niks meer van.
Carrer Riudarenes 7

Marula Café

Marula Café Barcelona

Na een uitgebreid diner en een cocktail nog steeds geen zin om naar huis te gaan? In Marula Café kunnen de voetjes van de vloer. Hier dans je op zogenoemde ‘música negra’: funk, salsa, soul etc. Een van onze favorieten.
Carrer Escudellers 49

La Manual Alpargatera

Espadrilles kopen in Barcelona

Wist je dat de espadrille typisch Catalaans schoeisel is? Je kunt ze krijgen bij La Manual Alpargatera. Een klassieker in de buurt.
Carrer Avinyó 7

Le Fortune

Le Fortune shoppen Barcelona

Fantastisch shopadresje voor vrouwen. Elegante kleding, schoenen, tassen en sieraden van lokale ontwerpers.
Carrer Avonyó 42

Baixada de Viladecols

Baixada de Viladecols Barcelona

Een gezellig straatje dat sinds de opening van Hotel Mercer even verderop sterk aan populariteit heeft gewonnen. Je vindt er onder meer de hippe kledingzaak La Pinya en ijszaak Swiit waar ze verrukkelijk vers ijs en wafels maken van natuurlijke producten en biologsche melk. De straat komt uit op het Plaça Traginers, waar een paar leuke terrasjes zitten en Cap Problema, een fietsenwinkel gewijd aan Brompton.
Baixada de Viladecols