6 redenen om vakantie te vieren aan de Costa Dorada

De Costa Daurada ofwel Costa Dorada in het Spaans, wat letterlijk ‘gouden kust’ betekent, ligt in de Catalaanse provincie Tarragona, ten zuiden van Barcelona. Met meer dan 215 kilometer kust trekt deze streek, die bekend staat om z’n zonovergoten stranden en veel toeristen. Maar er zijn nog meer redenen om een trip naar Barcelona te combineren met een vakantie aan deze kust. Je vindt ze hieronder.

1. Stranden om bij weg te dromen

De Costa Dorada beschikt over de meest brede stranden in Spanje en kent prachtige baaien.

Playa Llarga in Salou is bijvoorbeeld een oase van rust. Dit stukje kustlijn staat bekend om het heldere water, fijn zand en een rustige sfeer, waardoor dit strand favoriet is bij zowel lokale bewoners als toeristen die de drukkere stranden willen vermijden.

Een ander leuk strand is Playa de Sant Jordi in L’Ametlla de Mar. Dit strand wordt omringd door duinen en rotsen, waardoor het ook een aantrekkelijke plek is voor natuurliefhebbers.

Cala Crancs, eveneens in Salou, is een wat kleinere baai die wordt omringd met steile kliffen. Het water is helder waardoor je er goed kunt snorkelen. Vanwege de beschutte ligging is het strand ook relatief rustig, waardoor het een geweldige plek is voor diegenen die op zoek zijn naar wat meer privacy en rust.

2. Bruisende badplaatsen

Net zoals andere Spaanse costa’s, is de Costa Dorada bezaaid met levendige badplaatsen. Salou mag dan wel de meest bekende zijn, maar ook Cambrils, Miami Platja en l’Ametlla de Mar zijn voorbeelden van gezellige bestemmingen. Elk van deze nabijgelegen badplaatsen heeft zijn eigen unieke charme. Van bruisende stranden en watersportmogelijkheden tot culturele bezienswaardigheden en de heerlijke lokale keuken: er is voor ieder wat wils aan de Costa Dorada.

De korte afstanden tussen deze badplaatsen maken het mogelijk om gedurende een vakantie van een week of twee meerdere locaties te verkennen. Wellicht wil je ze zelfs allemaal ontdekken?

3. Terug in de tijd in Tarragona

Tarragona is een leuke stad voor een dagtrip als je aan de Costa Daurada verblijft. De historische gebouwen vertellen het fascinerende verhaal van de stad: Tarragona staat bekend om z’n goed bewaard gebleven Romeinse erfgoed.

Het meest iconische monument in Tarragona is het oude Romeinse amfitheater, dat een van de best bewaarde in Spanje is. Dit amfitheater werd gebruikt voor gladiatorengevechten en andere spektakels tijdens de Romeinse overheersing. Naast het amfitheater zijn er ook de overblijfselen van een Romeins circus, aquaducten en het Romeinse forum die de grootsheid van het Romeinse verleden van Tarragona laten zien. Als je dus van historie houdt zijn dit zeker aanraders om te bezoeken!

4. Genieten van de natuur

Langs de Costa Daurada en in de omgeving zijn enkele spectaculaire natuurparken te vinden, waaronder het natuurpark Delta de l’Ebre en het natuurpark Serra de Montsant. Delta de l’Ebre is de plek waar de rivier de Ebro uitmondt in de Middellandse Zee, met een bijzondere flora en fauna, waaronder zeldzame vogelsoorten.

Serra de Montsant biedt indrukwekkende berglandschappen, wandelpaden en prachtige uitzichten. Het park herbergt ook enkele historische overblijfselen, zoals oude kloosters en ruïnes, die getuigen van een rijke geschiedenis. Je kunt er zelfs wilde zwijnen tegenkomen.

5. Adrenaline in PortAventura

PortAventura is een van de meest populaire en grootste pretparkresorts in Europa en bevindt zich bij Salou aan de Costa Dorada. Het traditionele attractiepark bestaat uit verschillende themagebieden, zoals Mediterrània, Polynesia, China, Mexico, Far West en SesamoAventura. Elk gebied heeft zijn eigen attracties, shows, restaurants en winkels die aansluiten bij het thema. Daarnaast beschikt PortAventura over een waterpark en het nieuwere Ferrari Land.

6. Voor de actievelingen

Het afwisselende landschap en de vele routes maken wandelen aan de Costa Dorada een geweldige ervaring voor natuurliefhebbers en wandelaars. Hier zijn enkele interessante wandelgebieden:

De GR-92 is een lang pad dat langs de kustlijn loopt. Er zijn verschillende etappes die geschikt zijn voor wandelaars van alle niveaus. Het pad biedt prachtige uitzichten op de Middellandse Zee en passeert charmante kustdorpjes.

Siurana is een charmant dorpje gelegen op een rotsachtige klif. De omgeving biedt fantastische hikes met prachtige uitzichten op het omliggende landschap.

7. Wijngebieden

In het binnenland van de Costa Dorada vind je uitgestrekte wijngaarden in onder andere de gebieden de Priorat en de Penedès. Sommige bodega’s bieden rondleidingen en proeverijen aan, waar je kunt genieten van de lokale wijnen te midden van de prachtige natuur.

Verder landinwaarts, richting de bergen, ligt de Priorat-regio. Hoewel het niet direct grenst aan de kust, is het niet ver van de Costa Dorada en staat het wereldwijd bekend om zijn kwaliteitswijnen. De wijnen van Priorat, voornamelijk gemaakt van Garnacha en Cariñena-druiven, staan bekend om hun diepgaande smaken, complexiteit en unieke karakter.

Penedès, een van de bekendste wijnstreken in Catalonië, staat bekend om de productie van cava. Deze sprankelende wijn is een van de meest geliefde alcoholische dranken in Spanje en Barcelona, en onmisbaar bij feestelijke gelegenheden en uitgebreide diners. In Penedès bevinden zich talloze wijnhuizen en wijngaarden, waarvan velen ondergrondse kelders hebben waar mousserende wijnen rijpen. Maar liefst 85% van alle cava’s komt uit deze regio, met Freixenet als een van de meest gerenommeerde producenten.

Praktisch

Er bestaan diverse manieren om naar de Costa Dorada te reizen. Met de auto is het ongeveer 1650 km rijden, wat gemiddeld zo’n 17 uur in beslag neemt. Een andere mogelijkheid is per vliegtuig reizen. Er zijn verschillende luchthavens waar je op kunt vliegen, zoals vliegveld Reus, dat het dichtstbij is. Een alternatief is vliegen op Barcelona El Prat, maar van daaruit moet je nog ongeveer anderhalf uur rijden om bij de Costa Dorada aan te komen. Het is slim om een reisverzekering af te sluiten, zodat je goed verzekerd bent, ook tijdens je reis. Is de luchtvaartmaatschappij trouwens je bagage kwijt, dan kun je diverse dingen doen.