Barcelona culinair foodie Terazza Martinez restaurant

Proef Barcelona: de complete foodie guide

Op de Ramblas hoef je voor culinaire hoogstandjes niet neer te ploffen, maar wie na een dag vol modernisme of tussen de museumbezoeken door benieuwd is naar Barcelona’s gastronomische geheimen, ontdekt dat de mogelijkheden haast oneindig zijn. De stad is een paradijs voor foodlovers.

De Catalaanse keuken

De Catalaanse keuken won het afgelopen decennium steeds meer aan populariteit. Dat heeft de regio met name te danken aan topkok Ferran Adrià. Zijn El Bulli (inmiddels gesloten) werd meerdere malen gekozen tot beste restaurant ter wereld.

Liefhebbers van haute cuisine kunnen op diverse locaties in de stad creaties van Adrià zelf (bij Tickets) en andere gerenommeerde Catalaanse chefs proeven. Zij staan erom bekend traditionele Catalaanse gerechten te combineren met invloeden van buitenaf en innovatieve technieken.

Tickets_Barcelona_Restaurant
Een creatie van niemand minder dan Ferran Adrià van het menu van Tickets.

Een rondje over Barcelona’s beroemde versmarkt La Boquería zal menigeen het water in de mond doen lopen. Hier krijg je direct een beeld van wat je in restaurants in de stad op de menukaart zou kunnen verwachten.

De Catalaanse keuken kenmerkt zich door het gebruik van mediterrane ingrediënten. Olijfolie vloeit er rijkelijk en veel gerechten worden bereid met verse groenten, die dikwijls seizoensgebonden zijn, zoals artisjokken.

De typische Catalaanse calçotada (barbecue met slieruien) wordt vooral tussen januari en maart gegeten. Ook noten, gedroogde vruchten en kruiden horen in de streekkeuken van Catalonië thuis.

Verder zul je op de menukaarten zowel vis als vlees tegenkomen, vaak gecombineerd in één gerecht. De Catalanen spreken niet voor niets van mar i muntanya (zee en berg) als ze het over hun culinaire tradities hebben.

Catalaanse klassiekers

  • Calçots – Deze slieruien eet je tijdens een calçotada en laat je, nadat je ze in de speciaal hiervoor bedoelde romesco-saus hebt gedoopt, als een haring in je mond glijden. De beste plekken om calçots te proberen bevinden zich even buiten de stad. Can Carbonell is een voorbeeld van een traditionele masia waar de Catalanen in de wintermaanden voor een calçotada samenkomen.
  • Fideuà – Hoewel van oorsprong Valenciaans kom je deze variant op de wereldberoemde paella op menige Catalaanse menukaart tegen. Het basisingrediënt is geen rijst, maar pasta, zogenoemde fideus, te vergelijken met vermicelli.
  • Escalivada – Op en top mediterraan: geroosterde groenten. Aubergine, paprika, uien en tomaten, op veel plekken geserveerd met geitenkaas.
  • Botifarra amb mongetes – Een traditioneel en buitengewoon populair Catalaans gerecht op basis van botifarra (Catalaanse worst) en witte bonen.
  • Crema catalana – De Catalaanse variant op de beroemde Franse crème brûlee.
  • Typisch Catalaanse restaurants in Barcelona

    • 7Portes – Ongetwijfeld een van de meest schitterende restaurants in de stad. 7Portes opende zijn deuren in 1836 als luxe café. De naam verwijst naar de zeven ingangen die het café telde voor het publiek; de achtste ingang was voor het personeel. Tegenwoordig wordt dit traditionele restaurant veel bezocht door toeristen, hoewel ook locals er graag komen. (7Portes, Passeig Isabel II 14, 7portes.com
    • El Pintor – Een romantisch restaurant in het middeleeuwse hart van de gotische wijk. In vroeger tijden was deze plek een schilderwerkplaats, vandaar de naam (El Pintor betekent ‘de schilder’). Een uitgebreide kaart vol traditionele Catalaanse gerechten. (El Pintor, Carrer de Sant Honorat 14, gruptravi.com)

    Tapas

    Ook tapas horen thuis in de Catalaanse keuken en over het algemeen verschillen de meer traditionele tapas niet veel van het aanbod elders in het land, hoewel sommige tapasgerechten echt local zijn.

    Wat staat er zoal op de tapaskaart?

    Pan amb tomaquet (brood met tomaat) is een typisch Catalaans bijgerecht, dat op elk tapasmenu prijkt. Daarnaast zijn de Barcelonezen apetrots op hun patatas bravas. Ook de worsten fuet en llonganissa en de patés (embotits) komen meestal rechtstreeks van het Catalaanse achterland. Al dan niet gefrituurde vis hoort er ook steevast bij (hoewel je die in het hele land tegenkomt) en de zogenoemde ‘bomba‘ (aardappelkroket gevuld met gehakt) werd uitgevonden in de visserswijk La Barceloneta.

    Tapas eten de Spanjaarden veelal ‘in de bar op de hoek’. Onze favorieten voor klassieke én meer creatieve tapas:

    • Jai-Ca – Een voorbeeld van zo’n pretentieloze omgeving is Jai-Ca in Barceloneta. Hier kan het behoorlijk druk zijn en ook de Lonely-Planettoerist weet deze zaak wel te vinden. (Jai-Ca, Carrer de Ginebra 13)
    • Bar Morryssom – Nog zo’n authentieke tapasbar is Bar Morrysom in de wijk Eixample. Een uitgebreide kaart en grote porties. (Bar Morryssom, Carrer de Girona 162, morryssom.com)
    • Cervecería Catalana – Zeer geliefd, maar ook geen onbekende voor veel toeristen, is de Cervecería Catalana, waar je afhankelijk van het tijdstip bereid zult moeten zijn om op een tafeltje te wachten. Hier zijn de porties overigens een stuk kleiner dan bij eerdergenoemde tapasbars. (Cervecería Catalana, Carrer de Mallorca 236)
    • Belmonte – De intieme tapasbar Belmonte in de gotische wijk is een van onze favorieten. Het aanbod is hier net iets anders dan bij de traditionele bars en de bediening is persoonlijk. Bovendien leent dit restaurant zich ook voor een romantisch etentje. (Belmonte, Carrer de la Mercè 29)
    • La Plata – Bij de authentieke en piepkleine bar La Plata kun je welgeteld kiezen uit vier gerechten: gefrituurde visjes, brood met tomaat belegd met ansjovis of botifarra (Catalaanse worst) en tomaten-uiensalade. De kleine ‘kaart’ (een menukaart is er niet) doet echter niets af aan de gezelligheid, eten bij La Plata is een ware belevenis. (La Plata, Carrer de la Mercè 28, barlaplata.com)
    • El Bitxo
    • La Castanya

    Tapas sardines Barcelona Sardientjes bij Jai-Ca.

    Pintxos

    Weliswaar niet van Catalaanse origine, maar desalniettemin zeer geliefd in Barcelona zijn pintxos, stokbroodjes belegd met typisch Spaanse lekkernijen: van tortilla tot geroosterde groenten en gerookte zalm of kaas.

    Deze tapas komen Spaans Baskenland en worden doorgaans staand gegeten.

    Langs de Carrer de Blai in de volks- en immigrantenwijk Poble-sec zit de ene na de andere pintxos-bar. Op de meeste plekken kost een hapje en een drankje slechts 2 euro. Je kunt deze hapjes ook tegenkomen onder de naam ‘montaditos‘.

    Gastrobar

    Gastrobars of neotabernas zijn de laatste trend op het gebied van tapas. Innovatief, modern en exclusief, zo laten de gerechten die je hier bestelt zich het best omschrijven. Vaak worden traditionele tapas van een nieuw jasje voorzien of gecombineerd met niet-Spaanse invloeden en dat leidt soms tot verrassende resultaten. Proberen dus!

    Je kunt ze natuurlijk proberen van de hand van Ferran en Albert Adrià (Tickets), maar zorg dan wel dat je maanden van tevoren reserveert en reken op een flinke rekening. La Castanya, Lolita Tapas Bar en Can Cisa zijn drie andere adresjes waar je als foodie goed zit. Bij La Castanya vanwege de showcookings aan de bar, Lolita omdat het een moderne klassieker is en Can Cisa waar je naast fantastische tapasgerechten ook lekkere ecologische wijn kunt proeven.

    Het kan zijn dat je tapas op de kaart vindt onder de naam ‘platillos‘. Ook dit zijn gerechten om te delen, maar zouden in een grotere portie voor een hele gang door kunnen gaan, terwijl dit voor tapas eigenlijk niet geldt.

    • Tickets, Avinguda Paral.lel 164, es.bcn50.org
    • La Castanya
    • Can Cisa

    De beste middagmenu’s

    Tussen de middag bieden bijna alle restaurants driegangenmenu’s die doorgaans stukken voordeliger zijn dan á la carte. Zo ben je vaak niet meer dan tussen de 10 en 15 euro kwijt, meestal inclusief water of wijn. Het heeft dus zo z’n voordelen om je aan te passen aan het ritme van de stad. Wij zetten onze favoriete menu’s voor je op een rij.

    • Gut – Ooit een tip van fotografe Dagmar Lap. Bij Gut staan originele gerechten op het menu, vaak biologische. Voor een voor- hoofd en nagerecht inclusief een drankje betaal je 12 euro. Vriendelijke bediening, een fijn interieur en een intieme sfeer. Gut is gevestigd in de wijk Gràcia. (Carrer Perill 13, restaurantgut.com)
    • Le Cucine Mandarosso – Een goed bord pasta en daarna een Italiaans dessert om je vingers bij af te likken. Dat is de formule voor het dagmenu (10 euro) bij Le Cucine Mandarosso, een charmant Italiaans eettentje in de wijk El Born. (Le Cucine Mandarosso, Carrer de Verdaguer i Callís 4, lecucinemandarosso.com)
    • En Ville – Bij En Ville zit je goed voor gerechten met zowel lokale als Franse invloeden. Het middagmenu begint bij een prijs van 10 euro voor drie gangen, afhankelijk van wat je eet. Mooie zaak met bistroachtige uitstraling in het hippe deel van de wijk El Raval.(En Ville, Carrer del Doctor Dou 14, envillebarcelona.es)
    • Ceviche 103 – Eens iets heel anders proberen? De Peruviaanse keuken wint aan populariteit en bij Ceviche 103 kun je kennismaken met die culinaire trend. Het dagmenu kost er 14 euro en is zeker de moeite waard. Neem wel de tijd om uitgebreid de tafelen. (Ceviche 103, Carrer de Londres 103, ceviche103.com)
    • La Mar Salada – Verse vis eet je natuurlijk in de visserswijk Barceloneta. La Mar Salada langs de oude haven staat bekend om het dagmenu (17 euro). Op en top Catalaans en vers van de markt. (La Mar Salada, Passeig Joan de Borbó 58, lamarsalada.cat)

    Wijn en cava

    Tijdens een paar dagen Barcelona moet er natuurlijk ook een glaasje worden gedronken. Van bubbels bij het diner kijkt geen ober vreemd op. En wist je dat het drankje vermout in de Catalaanse hoofdstad een hippe aangelegenheid is? De beste locaties voor wijn, cava én vermout op een rij.

    Catalonië, wijnstreek

    Wist je dat in de regio Catalonië de wijnbouw zich de laatste jaren enorm heeft ontwikkeld? Het is het snelst groeiende wijngebied van Spanje. En het is zeker aan te raden om de lokale vinos (of Catalaans: ‘vins’) te proberen.

    Een glas bubbelende cava is onmisbaar tijdens een bezoek aan Barcelona. Deze frisse en fruitige mousserende wijn, evenaart regelmatig de kwaliteit van de betere champagnes, maar is in prijs vele malen vriendelijker en op de meeste plekken gewoon per glas te bestellen.

    De Penedes, een wijngebied iets ten zuiden van de stad, is grootleverancier: 85% van alle cava’s komt hiervandaan. Freixenet is een van de bekendste producenten.

    In wijngebied de Penedes ligt ook het wijnimperium van de familie Torres, een van de meest toonaangevende en vooruitstrevende wijnhuizen van Spanje en zelfs van de hele wereld.

    Het assortiment aan Torres-wijnen is enorm. Je kent dit wijnhuis vast ook uit de Nederlandse supermarkten. Naast dit soort grote namen zijn er ook honderden kleinschalige bodega’s.

    Iets ten noordwesten van Barcelona, gelegen aan de uitlopers van de Pyreneeën, bevindt zich een heel interessant, maar nog vrij onbekend Catalaans wijngebied, Costers del Segre.

    De bekendste bodega hier is Raimat. Dit familiebedrijf maakt heerlijk fruitige rosé’s, maar ook frisse witte en zachte rode wijnen, die tot de betere wijnen van Spanje gerekend worden.

    Op zoek naar een wijn met flink wat power? Kies dan voor een stevige rode krachtpatser uit de wijnstreek de Priorat. Wijnen uit dit onherbergzame gebied, meestal gemaakt van de Garnacha-druif, zijn intens en hebben vaak een hoger alcoholpercentage. Perfect voor liefhebbers van het ruigere Catalonië.

    Wijn proeven

    Wijn proeven kan op verschillende locaties in de stad, maar onze favorieten zitten in de wijk El Born. Voor een intieme sfeer kun je aanschuiven bij La Vinya del Señor (Plaça de Santa Maria 5).

    In de buurt zit Vila Viniteca (Carrer dels Agullers 7), een prachtige wijnzaak met een enorm aanbod. Ook de elegantie wijnbar Disset Graus (Carrer Antic de Sant Joan 3) is een aanrader.

    De Nederlandse Claartje van den Bogaard organiseert in dezelfde wijk wijnproeverijen waarbij Spaanse wijnen centraal staan. Schuif aan bij haar proeftafel of boek een privéproeverij.

    Voor wijnfanaten is er ook nog het wijncentrum Monvínic (Carrer de la Diputació 249). Hier kun je duizenden Spaanse en internationale wijnen proeven, een hapje eten en achtergrondinformatie vinden over de wijnen die voor je worden opengetrokken.

    Cava

    Wie de voorkeur geeft aan bubbels is bij Can Paixano (Carrer de la Reina Cristina 7), alias de ‘Xampanyeria’, aan het goede adres. Verwacht geen decadente champagnebar, want deze typisch Catalaanse zaak in de oude visserswijk Barceloneta is allesbehalve glitter en glamour. Tafeltjes staan er niet en van ’s morgens vroeg tot sluitingstijd is het er dringen voor de bar.

    Bestel geen glaasje, want de Catalaanse champagne gaat er hier per fles doorheen. De bar is populair onder studenten, toeristen en locals.

    Vermout

    Anar a fer er vermut is een begrip in Barcelona. Op zaterdag- of zondagochtend, nog vóór de uitgebreide middagmaaltijd, treffen de locals elkaar onder het genot van het aperitief vermout.

    Traditioneel wordt het met ijs geserveerd of bestel je een oliveta, met een olijf. In de sifon zit gaseosa, waarmee de vermout, dat een redelijk hoog alcoholpercentage heeft (zo’n 15 procent) kan worden aangelengd.

    In Barcelona beleefde de traditie de afgelopen jaren een ware revival. Vermout bestel je bij een bodega of een vermutería. Zelf een keer van dichtbij meemaken? Dat kan onder meer bij Casa Mariol (Carrer del Roselló 442), Morro Fi (Carrer del Consel de Cent 171) of de authentieke bodega J. Cala (Carrer de Pablo Sáez de Barés 2).

    Zoet!

    Barcelona wemelt van de patisserieën. Naast de traditionele Catalaanse desserts, koek en taart vind je er ook designgebak en chocolade in een nieuw jasje.

    Daarnaast kennen de Catalanen bijna voor elke feestdag een zoete specialiteit, die je bij elke banketbakker zult tegenkomen.

    • Escribà – Patisserie Escribà werd in 1906 geopend en inmiddels staat de vierde generatie aan het roer. Klassieke taarten maakten de afgelopen jaren plaats voor vernieuwende concepten, waaronder de beroemde zoete ringen en ontploffend gebak. (La Rambla 83, escriba.es)
    • Oriol Balaguer – Oriol Balaguer is de juwelier onder de Spaanse pâtissiers. Midden in de wijk El Born opende hij een xocolateria in koloniale stijl. De perfecte plek voor een zoete pitstop. (Carrer de Fusina 5, oriolbalaguer.com)
    • Espai Sucre – , Carrer de Princesa 53
      Espai Sucre is naast een opleidingsinstituut voor pâtissiers tevens het eerste dessertrestaurant ter wereld. Je kunt kiezen uit een menu bestaande uit drie of vijf toetjes en bij elk dessert selecteert Espai Sucre een passende wijn. (Carrer de Princesa 53, espaisucre.com)
    • Granja La Pallaresa – De Spaanse traditie van churros con chocolate is met name in de wintermaanden populair. De churros worden bereid met bloem, olie, suiker en zout en doen qua smaak denken aan een oliebol of donut. De warme chocolade dient om de churros in te dopen. Je kunt ze onder meer bestellen in de typisch Spaanse granjas en La Pallaresa is een klassieker. (Granja La Pallaresa, Carrer de Petritxol 11)
    • Caelum – Midden in de oude joodse wijk op een steenworp afstand van de kathedraal bevindt zich Caelum, een gebakzaak vol zoetigheden die zijn vervaardigd door nonnen uit kloosters in het hele land. Je vindt er gebakjes, chocolade, koekjes of bonbons: stuk voor stuk hemelse lekkernijen. (Caelum, Carrer de la Palla 8, caelumbarcelona.com)

    Etenstijden

    Allereerst moet worden opgemerkt dat het dagritme van de Spanjaarden heel anders is dan we in Noord-Europa gewend zijn. Inwoners van Barcelona ontbijten meestal pas als hun dag al lang en breed is begonnen, zo rond een uur of tien.

    Tussen 13.00 en 16.00 uur ’s middags is het tijd voor de lunch en die bestaat niet uit een broodje of een snack, maar vormt de belangrijkste maaltijd van de dag.

    Het einde van de middag, tussen 17.00 en 19.00 uur, is het tijdstip van de Spaanse merienda, die meestal uit iets zoets bestaat.

    Tapas worden vrijwel de hele dag door besteld en de avondmaaltijd wordt pas laat geserveerd. In veel restaurants kun je voor half tien niet eens aanschuiven en in de weekenden is het heel gewoon om pas na half elf te reserveren.