In dit artikel vind je mijn tips voor het vinden van een huurwoning of kamer in Barcelona.
Klik meteen door naar:
- Een woning vinden in Barcelona
- Een huis huren
- Een kamer huren
- Overzicht van fijne wijken om te wonen
Wil je meer weten over het kopen van een woning in Barcelona? Hier schreef ik een apart artikel over.
Een woning vinden in Barcelona
Een dak boven je hoofd regelen behoort natuurlijk tot de eerste dingen waar je aan denkt. Genoeg aanbod in Barcelona, maar waar ga je vestigen? Dat ligt maar net aan wat je zoekt en wat je budget is.
Een huis huren in Barcelona
Er zijn verschillende huizensites waar zowel particulieren als makelaars kamers en appartementen aanbieden. Kijk bijvoorbeeld eens op Idealista.com of fotocasa.es. Je kunt selecteren op stadsdeel en op het soort onderkomen dat je zoekt (kamer, complete woning, maar bijvoorbeeld ook garage of kantoorruimte). Een andere aanbieder is Enjoy, die zowel woningen voor toeristen als voor de langere termijn (een maand of langer) verhuurt.
Wat twee heel handige websites zijn om vanuit Nederland of België alvast woonruimte te vinden zijn Spotahome en Uniplaces. Beide websites werken eigenlijk als een soort van airbnb, alles gaat online en dat is in de lastige huizenmarkt in Barcelona toch wel erg handig. Beide bedrijven hebben veel zekerheden ingebouwd zodat je niet opgelicht wordt. Zo heeft Spotahome bijvoorbeeld een speciaal team welke de huizen bezoekt en verifieert.
Iets wat vaak vergeten wordt is het aanvragen van een Spaanse verzekering. Cogesa Expats biedt een uitgebreid dienstenpakket aan om dit zo makkelijk mogelijk te laten verlopen. En dat gewoon in de Nederlandse taal! Ook bij onze partner IFAR kun je in het Nederlands terecht voor diverse verzekeringen in Spanje.
Met de code BARCELONATIPS krijg je 15% korting op de booking fee bij Spotahome & met de code UP15BARCELONATIPS krijg je 15% korting op de booking fee bij Uniplaces!
Wat kost een huis huren in Barcelona?
Voor een eigen appartement ben je al gauw 800 euro kwijt, en moet je vaak twee maanden borg betalen, plus één maand huurkosten aan commissie die de makelaar mag houden.
Er zijn wijken waar het duurder is om te huren dan andere wijken. De toeristische gebieden zijn over het algemeen duurder en daarnaast ook Sarrià en Sant Gervasi. In La Barceloneta en in Gràcia zijn appartementen over het algemeen wat kleiner.
Wie op zoek is naar een huis met tuin in Barcelona, moet over een goedgevulde portemonnee beschikken. Net als in elke andere grote stad wonen de meeste inwoners in een appartement en zijn er nauwelijks tuinen of vrijstaande huizen. Hiervoor zou je in dorpen in de omgeving van Barcelona kunnen kijken, zoals Castelldefels, Sitges of Sant Cugat.
Een alternatief is een dakterras, deze zijn erg populair in Barcelona. Een ático (bovenste verdieping) heeft vaak een terras en met een beetje geluk ook nog een mooi uitzicht.
Een huis kopen in Barcelona kan natuurlijk ook. Daarover schreef ik een apart artikel.
Een kamer huren in Barcelona
Om te beginnen. Maak je vooral niet te druk als je kort voor vertrek nog geen kamer hebt. Veel kamers komen hier pas kort voor dat ze vrijkomen online en je kunt meestal bijna direct in de kamer trekken. Het is zelfs wel aan te raden om te wachten met kiezen tot je daadwerkelijk in Barcelona bent. Dan kun je namelijk de kamers bezichtigen en weet je zeker dat alles naar je zin is en je niet opgelicht wordt.
Dat laatste komt helaas regelmatig voor. Ik raad je met name aan uit te kijken met het aanbetalen van grote bedragen om een kamer te reserveren en wees op je hoede als je zoekt via bijvoorbeeld Facebook-groepen waar een grote mix is aan verschillende mensen.
Hieronder enkele prima tips voor het vinden van een kamer. Lukt het niet? Dan weet ik als insider nog wel andere manieren. Als je wilt dat ik die met je deel mail me dan op [email protected]
1. Spotahome en Uniplaces
Twee heel handige websites om woonruimte te vinden zijn Spotahome en Uniplaces. Beide bedrijven hebben ontzettend veel aanbod en ze werken beide met online bevestigingen, eigenlijk zoals airbnb. DIt betekent dat je niet langs het huis hoeft, dus geen vervelende hospiteeravonden of huisbazen die je afwijzen. Om te zorgen dat je zeker weet dat de woonruimte is zoals beloofd en je niet wordt opgelicht bezoekt, fotografeert en verifeert Spotahome alle huizen zelf. Bij nieuwe appartementen waar dit nog niet is gebeurd doet Spotahome dat op jouw verzoek binnen een paar dagen. Ook Uniplaces stopt veel aandacht in het voorkomen van oplichting, zij hebben altijd uitgebreid contact met de huisbazen.
Spotahome en Uniplaces zijn dus ideaal als je vanuit Nederland of België alvast een appartement wil zoeken en zeker wil zijn van je woonruimte. Het is misschien een beetje spannend om een huis te betrekken welke je zelf nog niet hebt gezien, maar gelukkig zijn de foto’s op hun websites altijd heel helder en ik heb nog nooit iemand negatief over de huizen van Spotahomeof Uniplaces gehoord. In tegendeel: ik hoor alleen maar positieve geluiden, over de huizen maar vooral over het gemak in de lastige huizenmarkt hier in Barcleona.
En nu een extra voordeel: met de kortingscode BARCELONATIPS (voor Spotahome) en UP15BARCELONATIPS (voor Uniplaces) krijg je 15% korting op de bookingsfee!
2. Facebookgroep: “Nederlanders in Barcelona”
Dit is een Facebookgroep voor Nederlanders en Belgen die tijdelijk of vast wonen/werken in de stad. In deze groep is een topic gemaakt voor woonruimte in Barcelona. Hier bieden mensen woningen, maar ook kamers aan. Let op met andere Facebookgroepen, want veel studenten worden via Facebook opgelicht!
3. Benader een agency
Live Further is een betrouwbare agency die kamers aanbiedt voor een paar maanden. Perfect voor als je hier tijdelijk gaat studeren. Wat dit platform onderscheidt van andere platforms is dat het kamers voor een betaalbare prijs aanbiedt op goede locaties. Verder hanteren ze ook geen torenhoge agency fee en is er ook de mogelijkheid om aan te geven dat je met een vriend of vriendin in een zelfde huis zou willen.
Wat kost het? Houd voor een kamer in een gedeeld appartement rekening met een huurprijs vanaf 450 – 800 euro, plus één maand borg.
Een overzicht van fijne wijken om te wonen in Barcelona
Waar ga je dan wonen? De ene wijk is de andere niet in Barcelona. Niet alleen is de architectuur afhankelijk van waar je woont totaal anders, datzelfde geldt voor de huizenprijzen en de buren waarmee je te maken krijgt. Hieronder een overzicht van de (wat mij betreft) fijnste buurten en districten om te wonen.
Eixample – de grootste wijk van Barcelona
Voordelen: centraal gelegen, veel modernistische bouwwerken, mooie panden, grenzend aan de binnenstad.
Nadelen: druk verkeer en afhankelijk van waar je precies zit veel toerisme.
De prijzen lopen in Eixample sterk uiteen. Aan de Passeig de Gràcia, het hart van het disctrict zijn die torenhoog, terwijl je wat verder uit het centrum van de wijk beter betaalbare woonruimte vindt. In dit artikel lees je alles over ‘blokkenwijk’ Eixample.
La Barceloneta – aan het strand én vlak bij het centrum
Voordelen: de locatie en natuurlijk de nabijheid van het strand.
Nadelen: ’s zomers druk met toeristen, veel gehorige panden.
La Barceloneta is een ontzettend authentieke buurt met veel locals én veel toeristen. De huizenprijzen liggen er relatief hoog en de appartementen behoren tot de allerkleinste in de stad.
Ciutat Vella: El Born, de gotische wijk en El Raval – de binnenstad
Voordelen: sfeervol
Nadelen: toeristisch, geluidsoverlast (‘s nachts) en sommige straten kunnen grimmig aanvoelen.
De prijzen liggen in de multiculturele wijk El Raval een stuk lager dan in andere delen van de stad, maar dat geldt niet voor de gotische buurt ern El Born. Meer lezen over het centrum? Dat kan via deze link.
Gràcia – een dorp in de stad
Voordelen: gezellig, volop barretjes en niet erg toeristisch.
Nadelen: de wijk ligt hoger in de stad, dus wie gaat fietsen moet klimmen.
De appartementen zijn hier over het algemeen genomen wat kleiner en daardoor per vierkante meter wat prijziger. Populaire wijk onder gezinnen en de locals. Lees hier alles over de wijk Gràcia.
Poblenou, Vila Olimpica en Sant Martí – nieuwere wijken vlak bij zee
Voordelen: moderne appartementen, gelegen aan zee, niet toeristisch.
Nadelen: afstand tot het centrum (afhankelijk van waar je precies zit), woningen worden hier steeds duurder. In dit artikel lees je alles over de wijken aan het strand (dus ook La Barceloneta).
Poble-sec – grenzend aan ‘groene long’ Montjuïc
Voordelen: steeds hipper en op Monjuïc ontsnap je aan de drukte van de stad.
Nadelen: niet altijd handig met de fiets, want straten lopen op sommige plekken steil omhoog. De huizen in Poble-sec zijn over het algemeen beter betaalbaar dan elders in de stad. Eerder schreef ik dit artikel over Poble-Sec en Sant Antoni.
Sant Gervasi en Sarria – tussen de stad en de berg Tibidabo
Voordelen: rustige wijken met mooie appartementen en luxe woningen.
Nadelen: de meeste woningen zijn erg duur, afstand tot het centrum of bijvoorbeeld Poblenou is groot. Deze buurten staan echt bekend als de betere buurten van Barcelona.