8 redenen waarom je de Costa Brava zou moeten bezoeken

De kristalblauwe zee, spectaculaire rotsformaties, pittoreske dorpjes en de heerlijke geur van tapas, vis en wijn. De Costa Brava strekt zich uit van de Franse grens bij Portbou, zo’n 200 kilometer naar het zuiden, tot aan de populaire badplaats Blanes. ‘Costa Brava’ betekent letterlijk ruige en wilde kust. Wie zou die nou niet willen bezoeken? 8 redenen waarom je de Costa Brava zou moeten bezoeken.


1.     Stranden en baaitjes

Baaien om bij weg te dromen. De Costa Brava staat bekend om de vele pittoreske inhammen, verborgen tussen de rotsen. Neem bijvoorbeeld de baai van Aiguablava in de buurt van Begur: kristalblauw water, fijn zand en omgeven door groene heuvels. Kortom, een oase van rust waar je relaxt terwijl je naar de golven luistert. En laten we de stranden niet vergeten. Mijn favoriet is Playa de Pals. Overal langs de kust kun  je trouwens watersporten beoefenen, zoals snorkelen en kajakken. Ook duiken is populair. 

2.   Visserdorpjes

Al net zo heerlijk zijn de vissersdorpjes van de Costa Brava met hun mediterrane charme. Bezoek Cadaqués in het noorden, met z’n kalkwitte huizen, de bergen op de achtergrond en kokette bars en restaurants. Niet voor niets was dit een inspiratiebron van niemand minder dan Salvador Dalí. Maar ook Begur en omgeving (Calella de Palafrugell, Tamariu en Llafranc), Sant Feliu de Guíxols en Tossa de Mar verder naar het zuiden van de kust, zijn de moeite waard.

3.     Achterland & Girona 

Hoe mooi de kust ook is, een bezoek aan het achterland van de Costa Brava is ook een absolute aanrader! Pals, Peratallada, Besalú en Castelló d’Empúries zijn drie karakteristieke dorpen in de streek. Uit zandsteen opgetrokken huizen en gebouwen geven je het gevoel terug te gaan in de tijd. Met de gezellige winkeltjes, restaurants met traditionele Spaanse gerechten en kunstgalerieën kun je hier wel een hele dag ronddwalen. In de omgeving geniet je van middeleeuwse festivals, markten en eeuwenoude lokale ambachten.

Provinciehoofdstad Girona is bewoond geweest door onder anderen de Romeinen, Joden, Visigoten en Moren. Deze verschillende culturen hebben natuurlijk hun sporen achtergelaten. Dit zie je terug in de verschillende soorten architectuur die de stad herbergt. Het middeleeuwse centrum is goed bewaard gebleven. Enkele populaire bezienswaardigheden zijn de oude binnenstad (Barri Vell), de kathedraal van Girona, de Joodse wijk (Call) en de kleurrijke huizen langs de rivier de Onyar. Girona was trouwens ook een van de filmlocaties de beroemde serie Games of Thrones. 

4.   Eten & drinken + wijn

De Costa Brava staat bekend om haar rijke en gevarieerde culinaire tradities. Natuurlijk staan verse zeevruchten boven aan de lijst. Populaire gerechten zijn suquet de peix (visstoofpot) en fideuà, een gerecht dat lijkt op paella maar dan bereid met pasta in plaats van rijst, en paella. Tapas en pinchos zijn ook populair aan de Costa Brava. Dit zijn kleine hapjes zoals pan con tomate, patas bravas of gewoon een bordje queso (kaas). De streek telt ook een aantal wijngaarden in de Alt Empordà. Bestel dus zeker een lokale wijn bij het eten of bezoek een van de bodega’s. 

5.     Natuur

De natuur aan de Costa Brava is nooit hetzelfde, en er is voor elk wat wils! Er zijn maar liefst 8 natuurparken langs de Costa Brava en in de nabije omgeving. Een van de meest bekende is het Natuurpark Cap de Creus, met z’n surrealistische landschap. Natuurparken Montgri, Mede-eilanden en Baix Ter-rivierdelta omvatten de Montgrí-massief, de Medes-eilanden en de Baix Ter-rivierdelta. Deze bieden uitdagende wandelroutes en prachtige onderwaterparadijzen door hun ligging naast de baaien. 

6.   Wandelroute

De Camino de Ronda is de bekendste wandelroute van de Costa Brava. Deze oude route, die langs de hele kustlijn loopt, werd aangelegd door Spaanse douaniers om de kust te controleren. De tocht voert langs rotsen, afgelegen baaien en charmante vissersdorpjes. Je kunt ervoor kiezen om de hele route of slechts een deel ervan te volgen. 

Een andere route die je kan doen is de GR92. Het is een route die uit verschillende paden bestaat. Het doorkruist de hele Catalaanse kust en biedt wandelaars de kans om zowel de kust als het binnenland van Catalonië te verkennen. Je komt onderweg langs zowel traditionele dorpjes als natuurlijke landschappen en mooie bezienswaardigheden.

Vergeet niet om comfortabele wandelschoenen, water en zonnebrandcrème mee te nemen.

7.     Salvador Dalí

Salvador Dalí is een van de invloedrijkste kunstenaars van de 20e eeuw. Deze Catalaanse kunstenaar werd vlakbij de Costa Brava geboren, in Figueres. Hij staat bekend om zijn surrealistische meesterwerken en excentrieke persoonlijkheid. Er zijn in zijn geboortestreek drie musea te vinden die hommage brengen aan zijn leven en werk: Het Teatre-Museu Dalí in Figueres, Het Casa-Museu Salvador Dalí in Portlligat en het Castell Gala Dalí in Púbol. Ben je kunstliefhebber? Dan raad ik je zeker aan om ze een bezoek te brengen. Je kunt losse tickets kopen of doe de rondleiding met Hellotickets

8. Barcelona

Last but not least kun je vanaf de Costa Brava natuurlijk ook de leukste stad ter wereld een bezoek brengen: Barcelona. Blanes ligt op ongeveer anderhalf uur rijden, terwijl je vanuit Cadaqués ongeveer tweeënhalf tot drie uur onderweg bent, ook vanwege de kronkelige wegen.