Naar Barcelona tijdens de feestmaand december: kerstmis, oud en nieuw en Driekoningen.

Hoewel Barcelona bij veel mensen vooral bekendstaat als een zomerse zon-zee-strandbestemming, is het in de koudere maanden van het jaar ook bepaald geen straf om in de stad te zijn. Rond de feestdagen is de sfeer fantastisch en is het qua toerisme bovendien een stuk minder druk. Dus ga je de komende weken richting de Catalaanse hoofdstad, lees voor vertrek onze tips.

Inhoud

Kerstavond, 25 en 26 december

Het belangrijkste kerstmoment voor de Catalanen is de avond van 24 december, kerstavond. De meeste locals brengen deze dag door met hun familie en genieten van een uitgebreid diner. Na het eten gaan veel mensen naar de nachtmis, die om middernacht begint. De dag voorafgaand aan kerstavond zijn de winkels overigens gewoon open, maar sluiten ze wel wat eerder dan op gewone dagen.

Op eerste kerstdag zijn bijna alle Spanjaarden vrij en zullen de winkels – op wat kleine supermarktjes in het centrum na – musea en andere bezienswaardigheden gesloten zijn. Ook veel restaurants sluiten deze dag hun deuren, dus check dat van tevoren even! Restaurants die wel open zijn, hebben vaak een speciaal kerstmenu, waar je het best voor kunt reserveren.

Leuk voor kinderen: op Plaça Sant Jaume kun je een bezoek brengen aan de kerststal, in de kloostertuin van de kathedraal is ook een kerststal.

Hoewel tweede kerstdag in Spanje niet bestaat, is 26 december wel een dag waarop de meeste Catalanen vrij zijn. De dag na kerst staat in de regio in het teken van de Dag van Sint Steven, de eerste martelaar van het christendom. De meeste winkels zijn deze dag dus, net als in Nederland en België, niet open. Traditioneel eten de Catalanen op deze dag canelons, traditoneel gevuld met de restjes die over zijn van het kerstdiner, vaak van vlees en bechamel, het liefst naar oma’s recept, heel erg lekker!

Lees ook mijn aparte pagina over kerst in Barcelona.

Oud en Nieuw

Op oudjaarsavond moet er natuurlijk gefeest worden. Vuurwerk afsteken zoals in Nederland kennen de Spanjaarden niet echt. Maar vanaf 23.00 is er een fantastische show bij de fonteinen op de Montjuïc die tot ongeveer 00.30 duurt. Mensen komen hier samen om te genieten van wervelende shows met muziek en de speciale fonteinenshow.

Om middernacht wordt naar traditie bij elke klokslag één druif gegeten (en dat lijkt makkelijker dan het is, kies de allerkleinste en peuter de velletjes er van tevoren af, dan gaat het beter!). In de meeste bars, clubs en discotheken worden pakketjes druiven uitgedeeld. Wil je naar een groot feest in een van de populaire clubs, dan moet je in de meeste gevallen op de gastenlijst staan en entree betalen. Via de website is dat zo geregeld. 1 januari, Nieuwjaarsdag, zijn de meeste winkels uiteraard gesloten en slapen de feestvierders hun roes uit, bezoeken familie in de middag of gaan naar de bioscoop op deze vrije dag.

Driekoningen

Hét feest waar Catalaanse kinderen het hele jaar naar uitkijken is Driekoningen, op 6 januari. De drie wijzen uit het Oosten brengen namelijk een hoop lekkers en cadeaus met zich mee, een beetje zoals Sinterklaas en zijn pieten. De avond voorafgaand aan het uitpakken van alle verwennerijen maken de Driekoningen een tocht door het centrum van de stad, waar kinderen hun wensen kunnen inleveren en waarbij er een hoop snoepgoed in het rond wordt gestrooid. Deze sprookjesachtige optocht is niet alleen bijzonder voor kleine bezoekers, maar ook een hele belevenis voor hun ouders en andere volwassenen. In de weken tussen kerst en Driekoningen is er een grote Driekoningen-markt aan de Gran Vía (tussen Pl.Universitat en Pl.Espanya) waar je naast speelgoed, mutsen en grote zakken churros con chocolate, spullen kunt doneren aan organisaties die arme gezinnen helpen waar geen geld is voor cadeautjes.


MEER DAN 20.000 DOWNLOADS

Dé Barcelonatips app: alle tips op de kaart in één handige app. GRATIS!

Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is app-1.png

Shoppen

Kerstmarkten in Barcelona

In de chique winkelstraat Passeig de Gràcia staat de avond aan het eind van november of begin december in het teken van Barcelona Shopping Night (de exacte datum is nog niet bekend). Waar winkels hun deuren normaal gesproken om 21.00 uur sluiten, kun je nu tot één uur ’s nachts je slag slaan! Ook worden er allerlei activiteiten om het evenement heen georganiseerd, zoals muziekoptredens, feesten en proeverijen.

De bekendste traditionele kerstmarkten zijn de Santa Llucia op Placa Nova bij de kathedraal en die rondom de Sagrada Família. Kijk voor alle info op deze speciale pagina over kerstmarkten.

De dag na Driekoningen, op 7 januari, gaat het gewone leven voor de meesten weer verder en de kerstverlichting op straat gaat weer in de kast. Behalve voor shopaholics dan, want die staan ’s morgens vroeg te wachten tot hun favoriete winkel opengaat. De meeste Spaanse winkels houden zich nog strikt aan de zomer- en winteruitverkoop en dat kan leuke koopjes opleveren (kortingen liggen vaak tussen de 30 en 50 procent). Let op: grote ketens beginnen al met hun uitverkoop weken voorafgaand aan 7 januari.

Warm worden

churros

Zoals al gezegd, is het in Barcelona niet altijd weer voor korte broek en slippers. Hoewel je met geluk in december nog best in een shirt op het terras kunt zitten, is het ‘s morgens vroeg en vooral na zonsondergang vaak koud. Kleed je dus goed aan en vind je het toch te fris, trakteer jezelf dan op een lekkere kop warme chocolade met een portie vette, maar overheerlijke churros om warm te worden. Er zijn twee gezellige churrerías in het charmante straatje Petritxol, in datzelfde straatje is een heel verleidelijke winkel waar je turrón kunt kopen.

Een beroemde granja zit niet veel verderop (steek de Rambla over vanaf Petritxol) in het straatje Xuclà: Granja Viader, waar je naast churros ook allerlei andere lekkernijen kunt eten en drinken. Een versgeroosterde zoete aardappel en kastanjes gewikkeld in krantenpapier worden in kraampjes op straat verkocht, in de buurt van de Rambla staat er bijvoorbeeld een schuin tegenover de opera Liceu.

Een andere fijne optie om even te ontsnappen aan de kou is een bezoek aan de sauna. In de wijk El Born heb je de Arabische baden Aire de Barcelona, waar je je lekker kunt laten verwennen. Lees ook deze blogpost over een bezoek aan deze hammam. Veel luxe (lees: dure!) hotels in de stad, zoals Hotel Majestic, beschikken ook over sauna en stoombad. Je hoeft niet per se in het hotel te verblijven om hier gebruik van te kunnen maken.

Wat leuk, je bent tot hier gekomen!

Ik ben Annebeth en ik ben al 21 jaar thuis in Barcelona. Als online gids, journalist, auteur van vele reisgidsen over de stad en mede-eigenaar van fietstourbedrijf El Ciclo, is Barcelona mijn grote inspiratie en alles wat ik weet (en te weten kom) deel ik graag met je op Barcelonatips.nl. Natuurlijk met mijn persoonlijke tips en aanraders zodat jij eenmaal ter plekke dat authentieke, lokale en unieke Barcelonagevoel kunt ervaren.

Vond je mijn tips waardevol en wil je iets terugdoen? Dat kan natuurlijk ;-). Ik heb de mogelijkheid om een donatie naar keuze te doen. Alle kleine beetjes helpen mij om dit platform draaiende te kunnen houden!

Nu doneren

Volg mij ook op Instagram voor nog meer tips en info: @barcelonatips & @annebethvis