Met de feestdagen naar Barcelona

Hoewel Barcelona bij veel mensen vooral bekendstaat als een zomerse zon-zee-strandbestemming, is het in de koudere maanden van het jaar ook bepaald geen straf om in de stad te zijn. Rond de feestdagen is de sfeer fantastisch en is het qua toerisme bovendien een stuk minder druk. Dus ga je de komende weken richting de Catalaanse hoofdstad, lees voor vertrek dan nog even deze blogpost.

Sinds afgelopen week brandt de kerstverlichting in Barcelona weer en waan je je ’s avonds in een romantische sprookjesstad: de ideale setting voor een fijne wandeling. Neem wel een jas of een dik vest mee, want zodra de zon onder is kan het ook in Barcelona best fris zijn.

Kerstavond, 25 en 26 december

Het belangrijkste kerstmoment voor de Catalanen is de avond van 24 december, kerstavond. De meeste locals brengen deze dag door met hun familie en genieten van een uitgebreid diner. Na het eten gaan veel mensen naar de nachtmis, die om middernacht begint. De dag voorafgaand aan kerstavond zijn de winkels overigens gewoon open, maar sluiten ze wel wat eerder dan op gewone dagen.

Op eerste kerstdag zijn bijna alle Spanjaarden vrij en zullen de winkels – op wat kleine supermarktjes in het centrum na – musea en andere bezienswaardigheden gesloten zijn. Ook veel restaurants sluiten deze dag hun deuren, dus check dat van tevoren even! Restaurants die wel open zijn, hebben vaak een speciaal kerstmenu, waar je het best voor kunt reserveren.

Leuk voor kinderen: op Plaça Sant Jaume kun je een bezoek brengen aan de kerststal.

Hoewel tweede kerstdag in Spanje niet bestaat, is 26 december wel een dag waarop de meeste Catalanen vrij zijn. De dag na kerst staat in de regio in het teken van de Dag van Sint Steven, de eerste martelaar van het christendom. De meeste winkels zijn deze dag dus, net als in Nederland en België, niet open. Traditioneel eten de Catalanen op deze dag canelones, gevuld met de restjes die over zijn van het kerstdiner.

Oud en nieuw

Op oudjaarsavond moet er natuurlijk gefeest worden. Vuurwerk afsteken zoals in Nederland kennen de Spanjaarden niet echt. In plaats daarvan wordt er volgens de traditie om middernacht bij elke klokslag één druif gegeten (en dat lijkt makkelijker dan het is!). In de meeste bars, clubs en discotheken worden pakketjes druiven uitgedeeld. Wil je naar een groot feest in een van de populaire clubs, dan moet je in de meeste gevallen op de gastenlijst staan en entree betalen. Via de website is dat zo geregeld. 1 januari, Nieuwjaarsdag, zijn de meeste winkels uiteraard gesloten en slapen de feestvierders hun roes uit.

Driekoningen

Hét feest waar Catalaanse kinderen het hele jaar naar uitkijken is Driekoningen, op 6 januari. De drie wijzen uit het Oosten brengen namelijk een hoop lekkers en cadeaus met zich mee, een beetje zoals Sinterklaas en zijn pieten. De avond voorafgaand aan het uitpakken van alle verwennerijen maken de Driekoningen een tocht door het centrum van de stad, waar kinderen hun wensen kunnen inleveren en waarbij er een hoop snoepgoed in het rond wordt gestrooid. Deze sprookjesachtige optocht is niet alleen bijzonder voor kleine bezoekers, maar ook een hele belevenis voor hun ouders en andere volwassenen.

Shoppen

Kerstmarkten in Barcelona

De chique winkelstraat Passeig de Gràcia staat de avond van 1 december in het teken van Barcelona Shopping Night. Inderdaad: waar winkels hun deuren normaal gesproken om 21.00 uur sluiten, kun je nu tot één uur ’s nachts je slag slaan! Ook worden er allerlei activiteiten om het evenement heen georganiseerd, zoals muziekoptredens, feesten en proeverijen.

Gedurende de hele maand december kun je verspreid door de hele stad verschillende exposities en markten bezoeken. Wat dacht je bijvoorbeeld van Drap-Art Festival? Tussen 16 en 31 december exposeren kunstenaars hun creaties die zijn gemaakt van gerecyclede producten. Tijdens de Drap-Art Market, alle zaterdagen in december tussen 11.00 en 22.00 uur op Placa Reial, kun je originele kerstcadeaus scoren.
Ook erg leuk is Festivalet, waar dit jaar alweer de achtste editie van wordt gehouden. Op zaterdag 10 en zondag 11 december tussen 11.00 en 20.00 uur kun je bij het Maritiem Museum terecht voor een keur aan zelfgemaakte spulletjes en lekkere hapjes en drankjes.

Uiteraard zijn er ook de traditionele kerstmarkten, zoals die op Placa Nova bij de kathedraal (ma-do van 10.30 tot 20.30 uur en op vr-zo van 10.30 tot 21.30 uur), en die rondom de Sagrada Familia (dagelijks tussen 10.00 en 21.00 uur). Ook aan de Gran Vía staan voorafgaand aan Driekoningen tientallen marktkraampjes waar allerhande cadeaus en hebbedingetjes worden verkocht (dagelijks van 11.00 tot 14.00 uur en van 17.00 tot 21.00 uur).

De dag na Driekoningen, op 7 januari, gaat het gewone leven voor de meesten weer verder. Behalve voor shopaholics dan, want die staan ’s morgens vroeg te wachten tot hun favoriete winkel opengaat. De meeste Spaanse winkels houden zich nog strikt aan de zomer- en winteruitverkoop en dat kan leuke koopjes opleveren (kortingen liggen vaak tussen de 30 en 50 procent). Let op: grote ketens gooien hun waar vaak al in de weken voorafgaand aan 7 januari in de uitverkoop.

Warm worden

churros

Zoals al gezegd, is het in Barcelona niet altijd weer voor korte broek en slippers. Hoewel je met geluk in december nog best in een shirt op het terras kunt zitten, is het na zonsondergang vaak koud. Kleed je dus goed aan en vind je het toch te fris, trakteer jezelf dan op een lekkere kop warme chocolade met een portie vette, maar overheerlijke churros om warm te worden. Dat kan leuk op Plaça Nova, bij de kathedraal, waar je dan meteen de kerstmarkt kunt bezoeken.

Een andere fijne optie om even te ontsnappen aan de kou is een bezoek aan de sauna. In de wijk El Born heb je de Arabische baden Aire de Barcelona, waar je je lekker kunt laten verwennen. Lees ook deze blogpost over een bezoek aan deze hammam. Veel luxe (lees: dure!) hotels in de stad, zoals Hotel Majestic, beschikken ook over sauna en stoombad. Je hoeft niet per se in het hotel te verblijven om hier gebruik van te kunnen maken.

De situatie nu in Barcelona: de laatste updates van het Barcelonatips-teamVerder lezen