De meest overschatte plekken in Barcelona

Als vervolg op de favoriete plekjes van 50 Barcelonakenners, die we hier eerder presenteerden, hebben we dezelfde personen ook gevraagd naar wat volgens hen de meest overschatte plek van Barcelona is.

Drie keer raden welke locatie het meest genoemd werd? Juist: de Rambla komt liefst 21 keer voor op de lijst! Ook de grote versmarkt La Boquería – eveneens gelegen aan de Rambla – vindt een aantal bepaald geen aanrader. Het was grappig te ontdekken dat smaken óók onder de kenners behoorlijk verschillen. Waar de een de wijk Barceloneta of Park Güell als favoriet bestempelt, vindt de ander deze plekken juist veel te overschat.

 

 

Ad van der Neut

Ad van der Neut is stadgids en tekstschrijver – www.groetenuitbarcelona.blogspot.com en www.barcelonarevisited.com


Alle zogenoemde highlights, minus (de binnenkant van) de Sagrada Família. Mooi of lelijk, zoiets zie je nergens anders in de wereld. Vraag je bij de rest éérst af: wat vind ík leuk? Ga dus niet in de lange rij voor het Picasso-museum staan als je eigenlijk niks hebt met Pablo P.

Annebeth Vis

Annebeth Vis is redacteur van Barcelonatips.nl, auteur van reisgidsen en communicatieprofessional – www.annebethvis.com


Dat het op de Rambla overvol en veel te toeristisch is, weten zelfs de meeste toeristen al wel. Een plek waar ik persoonlijk niets mee heb, is de trots van winkelliefhebbend Spanje, El Corte Inglés. Geen bijzonder gebouw en wat mij betreft outdated. Alleen in de supermarkt in de kelder kun je me tegenkomen, daar vind je werkelijk alles (op de gourmetafdeling verkopen ze zelfs Nederlandse kaaskoekjes).

Aimé Coenders

Aimé Coenders is stadgids in Barcelona – gidsinbarcelona.nl


De Rambla is echt vergane glorie, aan het begin van de 20e eeuw was dit de flaneerboulevard van de stad, met straatverkopers, artiesten en schijnbaar fantastische salons. Deze hoogtijdagen zijn voorbij en nu zie je er alleen maar Engelsen die halve liters bier naar binnen werken voor absurde prijzen.
De bekende overdekte markt La Boquería is nog wel de moeite van een bezoek waard, maar verder is het meer een aanrader om de zijstraten van de Rambla – die de oude buurten Gòtic en Raval inlopen- te verkennen.

Anneke de Bundel

Anneke de Bundel is reisjournalist – www.nomadandvillager.com


De Rambla vind ik verschrikkelijk. De drukte van dronken jongeren, zakkenrollers en zeurende verkopers probeer ik te vermijden. Toch liggen er pal achter mooie straatjes met onder andere mijn favoriete boekwinkel.

Bert Verduin

Bert Verduin is stadsgids, tour leader, congress & events manager – www.oostenwind.org


Geen enkele plek is naar mijn mening overschat. De stad is zoals zij is. Altijd in ontwikkeling. Altijd bezig. Op sommige plekken vinden we op een bepaald moment misschien erg veel toeristen. Maar dat komt niet doordat die plek overschat is, maar juist geliefd bij de toeristen. En wil de bezoeker wat meer rust, dan zijn er volop straten, pleinen en wijken waar de lokale Barcelonees veruit in de meerderheid is. Zelfs de Rambla: als je er op zondagochtend overheen slentert, kan je volop genieten van deze bijzondere straat en zijn bijzondere gebouwen. In het algemeen vind ik dat het autoverkeer in delen van het centrum moet worden ingeperkt.

Carlijn Teeven

Carlijn Teeven is redacteur van barcelonatips.nl en freelance correspondent – www.carlijnteeven.com


Plaça Catalunya vind ik een vreselijke chaos. Ik kom er alleen als ik met de bus van of naar het vliegveld kom of ga en fiets liever 10 minuten om dan dat ik het plein moet oversteken. Het is er altijd veel te druk met winkelend publiek, stinkt er naar uitlaatgassen en er zijn overal duiven.

Carola Zafarana

Carola Zafarana is redacteur van barcelonatips.nl, zangeres en stadsgids – www.barcelonatips.nl


De Boquería. Dagelijks struinen massa’s toeristen de kraampjes af met hun camera in de aanslag. Zakkenrollers slaan hun slag, je moet je tas bijna opeten om het te voorkomen. De verkopers hebben last van chronische geïrriteerdheid en dat laten ze goed merken door bijvoorbeeld in het Spaans of Catalaans naar de mensen te roepen: ‘wat mag het zijn?’ Ik heb meegemaakt dat een meisje per ongeluk met haar tas een sapje omgooide en de verkoopster volledig door het lint ging, het geschrokken meisje in tranen. Die sapjes trouwens, zijn een klassieke tourist trap, vermengd met water en suiker…helaas.

Chantal Schram

Chantal Schram is PR-adviseur en reisblogger – www.reisdoc.nl


De Sagrada Família. Ja, het is een bijzonder kunstwerk en ook knap gemaakt, maar ik vind het veel te toeristisch. Als er zoveel mensen op af komen schep je toch een bepaalde verwachting. Ik vond het echt een tegenvaller, zowel qua wachttijd om de kerk in te komen als de toegangsprijs en het bouwwerk zelf. Ik vraag me af of we het ooit af gaan zien.

Charlotte de Koning

Charlotte de Koning leidde als gids toeristen op de fiets langs de leukste plekjes van de stad.


De Rambla, zeker als je de geschiedenis niet kent en gewoon de massa achterna loopt.

Claartje van den Bogaard

Claartje van den Bogaard is eigenaar van Blend and Bottled – www.blendandbottled.com


Plaça Catalunya staat met stip op nummer één. Centraal? Ja. Maar daar houden de pluspunten op. De enorme betonnen plaat met krioelende mensenmassa en een miljoen duiven draagt niets bij aan de sfeer van de stad. Voor mij redenen genoeg om het plein te mijden. Het is vergelijkbaar met de Dam in Amsterdam: sfeerloos, maar met een onbegrijpelijke aantrekkingskracht op toeristen.

Dagmar Jeurissen

Dagmar Jeurissen is auteur en uitgever van de reeks Kidskompas – www.kidskompas.nl


De Rambla. Veel te druk en veel te veel straatartiesten en souvenirs. Wel weer leuk: de overdekte markt La Boquería, aan de rechterkant als je richting zee loopt.

Dagmar Lap

Dagmar Lap is freelance fotografe en tv-presentatrice – www.dagmarlap.com


Aangezien ik persoonlijk een hekel heb aan alles wat druk en massaal is, zou ik hier meerdere toeristische bezienswaardigheden kunnen opsommen. Ik denk dat de Rambla het meest overschat is. Het eten is er slecht, er wordt alleen maar toeristische rommel verkocht en bovenal is het dé plek voor zakkenrollers. Vermijden dus!

Debby van Boxtel

Debby van Boxtel is blogger en barmedewerker – www.bohemiandreams.nl


Dat is voor mij de Rambla. Het eten is er veel te prijzig en je proeft het er niet aan. Het is een broeinest voor zakkenrollers in de zwerm vol toeristen die maar niet ophoudt. Ik voel me er niet veilig, iedereen die tegen je opbotst kan zomaar iets uit je tas of je jas halen. Ook blijven dezelfde artiesten alsmaar hun trucjes uithalen en worden er zielige beestjes verkocht. Ik ontwijk het zoveel mogelijk en loop liever een blokje om, dan zie je nog wat van het echte stadscentrum.

Dionne Huizer

Dionne Huizer is fulltime reisblogger – www.reishonger.nl


Persoonlijk vind ik het olympische dorp overschat. Het staat vrijwel in alle reistips over Barcelona vermeld, maar ik vind het een saai gedeelte van Barcelona. Zonde van de tijd om daar een bezoek aan te brengen.

Edwin Winkels

Edwin Winkels is schrijver/journalist – www.edwinwinkels.com


De markt La Boquería aan de Rambla. Niet zozeer overschat, want de markt is monumentaal en de visstallen blijven een belevenis, met heel goede verse producten, maar overspoeld door de toeristen. En veel stalletjes hebben zich op die toeristen gericht. Wil je een authentieke Barcelonese markt zónder toeristen zien, dan kun je in elke wijk van de stad terecht. Het zijn er bijna veertig in totaal. Niet ver van de Boquería ligt die van Santa Caterina, in een bovendien heerlijke wijk, Sant Pere.

Elle

Elle is grafisch vormgever en kok – www.coeurblonde.com


Het is misschien een cliché, maar de meest overschatte plek is toch wel de Rambla. De fijne Barcelona-sfeer vind je er niet, mensenmassa’s, verkoop acts met irritante gadgets en zakkenrollers wel. Vooral wegblijven dus!

Els Jaspers

Els Jaspers is gids in Barcelona – www.somethingels-bcn.com


Park Güell. De delen van Gaudí zijn interessant, maar het park op zich is niet spectaculair. Er is geen gras om op te picknicken en er is weinig variatie aan plantensoorten. In dit opzicht is Parc de la Ciutadella mooier.

Emmie Declerck

Emmie Declerck is Spanje-redacteur – www.vakantiehuizenspanje.nl/spanje/artikels


Het strand van Barceloneta is eigenlijk altijd overvol, door de nabijheid van het centrum. Ik ging jaren geleden al verderop naar het Bogatell strand, ook omdat ik er kon windsurfen. Nu is het door de nóg grotere drukte zeker aan te raden om andere stranden van Barcelona op te zoeken, en met de fiets is dat erg leuk om te doen.

Ernst Lalleman

Ernst Lalleman is fotograaf & filmer – www.ernstlalleman.com


Park Güell. Daar krijg ik jeuk van, al dat gefrutsel. Alhoewel ik natuurlijk niet de geschiedkundige en culturele waarde onderschat. Gaudí is nu eenmaal zeer belangrijk voor de Catalaanse cultuur en daarom moet het gekoesterd worden. Maar ik vind het gewoon niet mooi en mag graag de Nederlandse toeristen plagen door het een slappe imitatie van de Efteling te noemen.

Esther de Beer

Esther de Beer is Journalist – www.mooistestedentrips.nl


De Rambla. Zo ontzettend druk en zo weinig bijzonder. De straatjes achter deze promenade bieden betere en goedkopere barretjes en koopwaar.

gerton

Gerton Poot

Gerton Poot is ondernemer, stadsgids & marktonderzoeker – www.orangemonkeytours.com en www.ontdekbarcelona.nl


Niet de gedoodverfde winnaar de Rambla. Tegenwoordig hebben weinig bezoekers van de stad hier hoge verwachtingen van, dus kun je het ook moeilijk overschat noemen. Bovendien begint de straat lichte tekenen van herstel te vertonen, al zal het waarschijnlijk nooit de oude glorie terugkrijgen. De meest overschatte plek vind ik de kabelbaan van de haven naar Montjuïc. Het kost veel geld, je moet meestal lang wachten en de tocht is kort zonder enig comfort. Bovendien kom je niet op de top van de Montjuïc-heuvel terecht, wat de meeste mensen wel van tevoren verwachten. Een beter, sneller en goedkoper alternatief is om de Funicular vanaf het Paral-lel metrostation te nemen en/of bus 150 vanaf Plaça Espanya waar je met een gewoon openbaar vervoerkaartje in kunt.

Hans Konings

Hans Konings is docent Spaans en webontwikkelaar – kamasys.nl/fototweets/


De IKEA. De Catalanen zijn er dol op. Maar ze kopen er precies dezelfde meubels en douchegordijnen als de Nederlanders.

Ilse de Ridder

Ilse de Ridder is freelance blogger voor o.a. Spottedbylocals en LINDAnieuws – www.foundafavourite.com en spottedbylocals.com/barcelona


Je kan niet in Barcelona geweest zijn zonder op de Rambla te hebben gelopen. Dat is een veel gehoorde uitspraak als ik bezoek krijg. Ik mijd deze straat liever en kom er hooguit om van de ene naar de andere wijk over te steken. Je kan er over de koppen lopen, de terrassen zijn duur en het eten van matige kwaliteit. Eerlijk is eerlijk, eigenlijk is er niet veel te zien. Misverstand nummer één: het is geen winkelstraat! Dus vermijd het slenteren in de mensenmassa en duik liever het alternatieve wijkje Raval in. Authentieker, gezelliger en bovendien boordevol (betaalbare!) terrasjes.

Ilse-Marie Sobering

Ilse-Marie Sobering is ondernemer, oprichter van Big Creative Network (BCN), Viva La Vida Lifestyle en Viva La Vida Yoga –  www.vivalavidalifestyle.com


Het commerciële gedeelte bij de oude haven. Vreselijke plek. Al heb je gelukkig ook super leuke plekken als je richting de wijk Barceloneta gaat.

Ingeborg Koedijk

Ingeborg Koedijk is eigenaar van het tourbedrijfje Mucho Gusto Tours- www.broodentomaat.com


Dat is zeker weten de Rambla! Deze straat heeft een mooie geschiedenis, maar is vergane glorie. Hordes toeristen, zakkenrollers en slechts een paar Catalanen. Het echte Barcelona vind je hier niet. Locals vermijden deze straat omdat het er te druk is. Het zou fijn zijn als de toeristen zich meer verspreiden door de stad. Poble Nou en Poble Sec zijn ook fantastische wijken, maar veel toeristen komen daar helaas niet.

Jaco Boer

Jaco Boer is zelfstandig journalist en uitgever – www.oostenwind.org


Ik ben misschien niet origineel, maar net als veel andere mensen die de Rambla in de Ciutat Vella nog hebben gekend als de straat waar de Barcelonezen hun pantoffelparade hielden, mijd ik deze uit de hand gelopen toeristenboulevard zoveel mogelijk. Het Amsterdamse Damrak is er heilig bij.

Janneke van Amsterdam

Janneke van Amsterdam is auteur en uitgever van Kidskompas – www.kidskompas.nl


Het aquarium in de haven. Misschien ben ik inmiddels verwend door het bezoek aan andere aquaria, maar als je kijkt naar de prijs-kwaliteit verhouding (je bent en blijft een Nederlander..) zou ik zeggen: bij twijfel overslaan deze attractie.

Lisette van de Graaf

Lisette van de Graaf is gastvrouw, illustrator, ontwerper, vertaler en blogger – www.airbnb.com


Gelukkig heb ik de Rambla nog gekend als geweldige flaneer-boulevard, met authenthieke stalletjes, kiosken en traditionele winkels en cafés aan weerszijden, waar locals van alle klassen uit de samenleving vertoefden. Daar is tegenwoordig jammer genoeg weinig van over. Alles is op het toerisme gericht, behoorlijk aan de prijs en kwalitatief niet al te best. Locals zijn er nog nauwelijks en van flaneren komt het ook niet meer, aangezien het daarvoor meestal veel te druk is.

Luna Zegers

Luna Zegers is zangeres (flamenco en jazz) – www.lunazegers.com


Camp Nou, het voetbalstadion van FC Barcelona. Ik heb niets met voetbal, althans niet op de schaal van de miljoenen euro’s verslindende clubs.

Marga Demmers

Marga Demmers is beëdigd tolk/vertaler Spaans-Catalaans-Nederlands – catalonieweblog.wordpress.com


Winkelcentrum Maremagnum. Het ziet er van buiten groots uit, maar uiteindelijk lijkt de binnenkant op veel soortgelijke moderne centra in andere steden en landen. Bij de opening is er veel publiciteit voor geweest, want Barcelona zou niet langer met haar rug naar de zee leven, In plaats daarvan is het uitzicht zo goed als verdwenen en kijken we naar een groot gebouw, dat niet lelijk, maar ook niet bijster fraai is.

Marjan Terpstra

Marjan Terpstra is hoofdredacteur ESPANJE! – www.espanje.nl


De Rambla. Dertig jaar geleden was het nog een feest om er te lopen, maar nu hebben de toeristen het volledig overgenomen van de Barcelonezen.

Mark Meesen

Mark Meesen is eigenaar van het tourbedrijfje Meet My Barcelona – meetmybarcelona.com


De Sagrada Família. De binnenkant van de kerk vind ik prachtig, maar langs buiten kan ze mij maar matig bekoren. De onmiddellijke buurt rond de Sagrada is ronduit afschuwelijk. Het is er enorm druk, met een constant aan- en afrijden van tourbussen en grote groepen mensen die achter gidsen aanhollen. De talrijke souvenir shops rondom, de restaurants van slechte kwaliteit en de Mac Donald’s maken het plaatje compleet. Wil je de Sagrada Família binnen bezoeken, doe het dan ’s morgens zo vroeg mogelijk en bestel je tickets op voorhand online. Zo vermijd je de grootste drukte en hoef je niet aan te schuiven om binnen te mogen.

Marleen Brekelmans

Marleen Brekelmans is eigenaar Bijzonder Plekje, Bijzondere Camping en auteur van het Bijzonder Plekje boek – www.bijzonderplekje.nl


Passeig de Gràcia: één van de meest bekende straten van Barcelona, met winkels en restaurants. De kleinere achteraf straten zijn zoveel leuker en persoonlijker. Dwaal door wijken als El Born en Sant Antoni en je ontdekt de leukste winkels en hotspots.

Marta Rubio

Marta Rubio is online marketeer en blogger – www.holabarcelona.nl en www.aboutmarta.com


Ik vind de Mercat de la Boquería iets te overschat: van de oorspronkelijke locale markt waar de locals hun boodschappen gingen doen is nu weinig meer over. Verse sapjes en smoothies, gesneden fruit in bakjes to-go en opdringerige verkopers vullen nu de kraampjes van de markt, die in de loop der jaren een ware toeristische must-see is geworden. Hoewel de markthal nog steeds prachtig is om te zien, kun je naar mijn mening beter naar een van de andere markten in de stad gaan om de lokale ervaring te beleven. Zo kun je bijvoorbeeld naar de Mercat de Santa Caterina gaan die net zo mooi en indrukwekkend is om te zien, maar minder toeristisch aanvoelt.

Merel

Merel is blogger en coach in het mbo-onderwijs – www.degroenemeisjes.nl


Misschien een beetje een vreemd antwoord, maar ik ga het toch zeggen: de Sagrada Família. Het is prachtig, absoluut. Maar om nou met z’n honderden om het gebouw te moeten dringen en helemaal naar boven te gaan? Nee, ik sla hem tegenwoordig over en bekijk ‘m liever van een afstandje.

Michelle

Michelle is reisblogger en communicatieadviseur – www.travellifestyle.nl


Met de Rambla heb ik echt niets. Veel te druk en veel te veel onzin. Mijn eerste indruk van Barcelona was die van de Rambla. Ik vond het daardoor helemaal geen leuke stad. Gelukkig heb ik nog een paar kansen gekregen om Barcelona en haar charme te ontdekken. Op de markt La Boquería kom ik trouwens wel graag, maar verder loop ik met een grote boog om La Rambla heen.

Milou van Roon

Milou van Roon is freelance content creator en blogger – www.explorista.nl


Waarschijnlijk het meest gehoorde antwoord, maar ook ik ga voor de Rambla. Ik loop er constant met mijn hand op mijn tas, panisch de menigte af te struinen op zoek naar zakkenrollers, terwijl ik me manoeuvreer tussen blaffende robothondjes, portrettekenaars en illegale verkopers met nep-designtassen. Het kent geen charme vind ik.

mirjam

Mirjam Stibbe

Mirjam Stibbe is eigenaar van Barcelona-Enabled, een organisatie voor toeristen met een fysieke beperking die Barcelona bezoeken – www.barcelona-enabled.com


De Boquería markt aan de Rambla. Tot voor kort was dit dé plek om de meest heerlijke verse producten te zien en te kopen. Helaas is het recent verandert in een toeristische trekpleister en verdwijnt het authentieke karakter in rap tempo.

Nienke-Krook

Nienke Krook

Nienke Krook is fulltime reisblogger – www.thetraveltester.com


La Rambla vond ik iets te druk en ik was veel te druk bezig om de zakkenrollers van me weg te houden. Geef mij de rustige zijstraten en open parken maar!

Patricia Zeegers

Patricia Zeegers is oprichter van Business Basecamp, voor het opzetten, ontwikkelen en onderhouden van een duurzame bedrijfsvoering – www.businessbasecamp.eu/about/patricia-zeegers


Ook al moet je het een keer gezien hebben en staan er prachtige gebouwen, ben ik geen groot fan van de Passeig de Gràcia. De avenue die vroeger Barcelona verbond met het dorp Gràcia, is tegenwoordig het domein van winkelende toeristen. De winkels die er gevestigd zijn, zie je in elke grote stad. Alleen de art deco gebouwen en de hoogstandjes van Gaudí herinneren je er nog aan dat je in Barcelona bent. Maar hier vind je altijd veel toeristen, dus even rustig genieten gaat niet.

Patrick Mulder

Patrick Mulder is global cosmopolitan met liefde voor ondernemerschap & online travel marketing – http://verkeersbureaus.info


Ik vind de Rambla de meest overschatte plek en verwonder me nog altijd over de enorme aantrekkingskracht die de straat op mensen heeft.

Pip

Samen met haar nichtje Elle heeft Pip een blog vol posts die inspireren en vrolijk maken en een webshop – www.coeurblonde.com


De Boquería aan de Rambla. Ik ben echt een marktliefhebber maar deze markt is voor mij te toeristisch. Ik ben er twee keer in geweest maar ik wist niet hoe snel ik weer weg moest. Sapjes voor belachelijke prijzen en het is er echt veel te druk om enigszins relaxed rond te kunnen kijken.

Sabine de Witte

Sabine de Witte is content creator – www.yourambassadrice.com


De meest overschatte plek vind ik de Rambla, en toch hoor ik altijd weer van vrienden dat ze er naartoe zijn geweest en hebben gegeten. Het is net de Kalverstraat in Amsterdam, niets speciaals. Barcelona heeft zoveel meer!

Sarah Breimer

Sarah Breimer is auteur en redacteur – www.saarsboekenplank.nl


La Rambla, omdat het er zó vol is. Als je verder doorloopt, kom je op de Rambla de Catalunya: net zo mooi maar niet zo druk met toeristen, dus daar kun je heerlijk ongestoord flaneren en op het terras zitten. Daarna lekker eten in de Passatge de la Concepció.

Simone de León

Simone de León is Auteur van ‘Bloedsuiker: het zoete leven van een jonge arts in Spanje’ – www.bloedsuikerboek.nl


Ik zou de Sagrada Família kunnen noemen, kunnen zeggen dat je die enorme Efteling-eske rij voor de ingang moet laten voor wat het is en dat de Sagrada Família ‘ook maar gewoon een kerk’ is. Ik zou ook kunnen zeggen dat de gotische wijk en Barceloneta al hun charme hebben verloren door de invasie van drommen toeristen die de buurt terroriseren. Of dat het uitzicht op de stad vanaf Montjuïc of Tibidabo helemaal niet zo mooi is als iedereen beweert. Maar dat zou liegen zijn. Als ik toch een dieptepunt van de stad moet noemen: de ‘authentieke tapasrestaurants’ op de Rambla waar ze je voor twintig euro een karaf sangría en drie inktvisringen voorschotelen. Bewaar je smaakpapillen voor iets beters.

Sophie Schiphorst

Sophie Schiphorst is journalist.


Park Güell. Je moet er tegenwoordig voor betalen en ik vind het echt een tourist trap. Begrijp me niet verkeerd, het is er mooi, maar als je de sfeer van Gaudí wilt proeven, ga dan lekker naar een museum of bekijk de huizen van Gaudí. Ik denk dat als je lekker naar een park wilt gaan, je beter voor de stadsheuvel Montjuïc kunt kiezen. En voor het uitzicht is Mirablau op de Tibidabo een aanrader.

Sven Kallen

Sven Kallen is ondernemer, consultant en voorzitter van De Kring Nederlands Bedrijfsleven – www.dekring.org


Hoewel je er lekkere hapjes kan eten, vind ik de Cerveceria Catalana toch wel een van de meest overgewaarde restaurants van Barcelona gezien de enorme wachtrijen met toeristen.

vincent

Vincent van Leeuwen

Vincent van Leeuwen is eigenaar van het Rembrandt Café en Amarre 69 – www.rembrandtbarcelona.es en www.amarre69.com


De meest overschatte plek is voor mij duidelijk de Rambla. De horeca is er overpriced en biedt belabberde kwaliteit en haalt de naam van de Spaanse keuken naar beneden. Daarbij komt het feit dat de Rambla helaas het thuis is voor een groot aantal dieven, oplichters en meerdere onaangename zaken.

Wat leuk, je bent tot hier gekomen!

Ik ben Annebeth en ik ben al 21 jaar thuis in Barcelona. Als online gids, journalist, auteur van vele reisgidsen over de stad en mede-eigenaar van fietstourbedrijf El Ciclo, is Barcelona mijn grote inspiratie en alles wat ik weet (en te weten kom) deel ik graag met je op Barcelonatips.nl. Natuurlijk met mijn persoonlijke tips en aanraders zodat jij eenmaal ter plekke dat authentieke, lokale en unieke Barcelonagevoel kunt ervaren.

Vond je mijn tips waardevol en wil je iets terugdoen? Dat kan natuurlijk ;-). Ik heb de mogelijkheid om een donatie naar keuze te doen. Alle kleine beetjes helpen mij om dit platform draaiende te kunnen houden!

Nu doneren

Volg mij ook op Instagram voor nog meer tips en info!