50 Barcelonakenners onthullen hun favoriete plek in de stad

Gedurende de afgelopen maanden vroegen we tientallen Barcelonakenners naar hun leukste tips voor de stad. Het resultaat daarvan presenteren we hier met trots.

Favoriet bleken het Parc de la Ciutadella, de Montjuïc en de wijk Gràcia, maar er zaten ook een hoop onbekende spots tussen. Wat dacht je bijvoorbeeld van de wijk Horta of het terras van Zona d’Ombra? Laat je inspireren door deze 50 kenners en haal nog meer uit je trip naar Barcelona. Oh ja, we hebben ze ook naar hun afraders gevraagd. Die vind je binnenkort op onze website.    

Ad van der Neut

Ad van der Neut is stadgids en tekstschrijver – www.groetenuitbarcelona.blogspot.com en www.barcelonarevisited.com
Het terras van wijnbar Zona d’Ombra (Carrer de Sant Domènec del Call 12). De ideale chillplek in het rumoer van de oude stad. Kwaliteitswijn, lekkere hapjes en rust. Mede-eigenaar Edwin heeft een Nederlandse moeder, dus ook met je moederstaal kun je hier terecht. Ook weleens leuk.

Annebeth Vis

Annebeth Vis is redacteur van Barcelonatips.nl, auteur van reisgidsen en communicatieprofessional – www.annebethvis.com
De Montjuïc. Tijdens de vier jaar dat ik in Poble-sec woonde was het praktisch mijn ‘achtertuin’. Ik kom er graag om uit te waaien, lopend of op de fiets. De begraafplaats, het Miró-museum en CaixaForum zijn fantastische bezienswaardigheden en in de zomer is het geen straf om in het gemeentebad een paar baantjes te trekken. En dan in de namiddag wat drinken bij La Caseta del Migdía. Tussen de pijnbomen en het uitzicht over de Middellandse Zee is het leven mooi!

Aimé Coenders

Aimé Coenders is stadgids in Barcelona – gidsinbarcelona.nl
Het Parc de la Ciutadella is een fantastisch alternatief voor het strand. In het weekend zit het park altijd vol met mensen die muziek maken, sporten, picknicken of lekker liggen te zonnen. Echt een gezellige plek in de stad waar je je even kunt terugtrekken. Wat het park voor mij zo bijzonder maakt is de geschiedenis erachter. Ooit was het de locatie van de gehate citadel die gebouwd is na de val van Barcelona in 1714, daarna veranderde het in een park om ruimte te maken voor de wereldtentoonstelling van 1888. Zodoende heb je naast de rust en gezelligheid van het park ook een aantal prachtige gebouwen om je heen die veel over de geschiedenis van Barcelona vertellen.

Anneke de Bundel

Anneke de Bundel is reisjournalist – www.nomadandvillager.com
Ik kom graag in het voormalige Hospital de la Santa Creu in de wijk El Raval. Nu vind je er de bibliotheek van Catalonië, maar vroeger was het een ziekenhuis. Gaudí is hier behandeld nadat hij door een tram was aangereden, maar overleed na drie dagen. Het ligt midden in de stad en toch is de binnenplaats met het restaurantje een oase van rust en ’s avonds heel mooi verlicht.

Bert Verduin

Bert Verduin is stadsgids, tour leader, congress & events manager – www.oostenwind.org
Eén van mijn favoriete plekken is het Parc del Guinardó, gelegen op de heuvel Turó de la Rovira. Omringd door diverse stadswijken, maar wat een rust daarboven! Je voelt je er verheven boven je dagelijkse besognes. Vele plekken met schitterend uitzicht op stad, zee, voorsteden, haven en bergen. Je ziet hoe compact Barcelona is: 1,6 miljoen inwoners op een relatief klein gebied en je ontwaart er het ene na het andere gebouw of markant punt van de stad. Heerlijk om er met mijn honden te wandelen en een praatje te maken met overige wandelaars. Op de 260 m hoge top zien we de resten van het republikeinse afweergeschut uit de Burgeroorlog. De luie manier om de heuvel te ‘beklimmen’ is met de liften en roltrappen van de Carrer del Telègraf. Of bus 24 en 92 tot Rest. Delicias, alwaar uitstekende tapas. Ook een perfect slot van je heuvelwandeling!

Carlijn Teeven

Carlijn Teeven is redacteur van barcelonatips.nl en freelance correspondent – www.carlijnteeven.com
Het strand tussen de Olympische haven en Forùm. Daar is het vaak een stuk rustiger dan bij Barceloneta, de zee is schoner en je kunt er fijn sporten. De wijk Poble Nou, die erachter ligt, is ook één van mijn favorieten. Omdat het nog niet massaal ontdekt is door toeristen, maar wel steeds hipper wordt, kun je er voor een fijn prijsje leuk en lekker eten.

Carola Zafarana

Carola Zafarana is redacteur van barcelonatips.nl, zangeres en stadsgids – www.barcelonatips.nl
Mijn favoriete plek is verandert regelmatig, omdat ik steeds weer iets nieuws ontdek. Momenteel is het boven op het dak van het Museu de l’Història de Catalunya, in een luie lounge-stoel met de perfecte mojito in m’n hand. Muziekje erbij. Hier zit je heerlijk met een geweldig uitzicht over de zee, de haven en de stad. En mocht je trek krijgen, dan bestel je wat van de uitstekende tapas (de kabeljauwkroketjes zijn verslavend lekker). Ik zit er zeker niet iedere week, want ik hou eigenlijk helemaal niet van dit soort decadente loungetenten, maar voor deze plek (restaurant 1881) maak ik graag een uitzondering. Onweerstaanbaar!

Chantal Schram

Chantal Schram is PR-adviseur en reisblogger – www.reisdoc.nl
Mijn favoriet is Plaça del Tibidabo. Het plein ligt net buiten het centrum, maar is de reisafstand wel meer dan waard: verwacht een pretpark(je), een dubbele kerk en een prachtig uitzicht over Barcelona. En je kunt met een trammetje omhoog, dan scoor je bij mij als snel punten. Ik had ook het idee dat het hier veel minder toeristisch was dan bij bezienswaardigheden in het centrum.

Charlotte de Koning

Charlotte de Koning leidde als gids toeristen op de fiets langs de leukste plekjes van de stad.
Op zondagmorgen koffie drinken op Plaça Virreina in Gràcia. Niet omdat de koffie zo ontzettend goed is, maar omdat het één van de mooiste en fijnste pleintjes van Barcelona is. Op zondagmorgen zijn alle daklozen en geïmpoviseerde drumbandjes van de kerktrappen verdwenen en wat er overblijft is een vredig pleintje met de ochtendzon die door de bomen heenkomt. Het allermooiste pleintje van de stad is wat mij betreft trouwens San Felip Neri in de gotische wijk.

Claartje van den Bogaard

Claartje van den Bogaard is eigenaar van Blend and Bottled – www.blendandbottled.com
Mijn favoriete plek is recht onder mijn huis. Enrique Granados is als je het mij vraagt de fijnste straat van Eixample. Met maar één rijbaan is het hier een stuk rustiger dan in de rest van de wijk, waardoor het er heerlijk slenteren is. De straat barst van de leuke cafeetjes en restaurantjes, bijzondere winkeltjes en galeries. Dankzij onze hond loop ik hier minstens drie keer per dag en ik krijg er nooit genoeg van. Na een vakantie of intensieve werkdag ben ik altijd weer blij als ik Enrique inloop. Voor mij is dit thuis.

Dagmar Jeurissen

Dagmar Jeurissen is auteur en uitgever van de reeks Kidskompas – www.kidskompas.nl
Het is een beetje vergane glorie, maar juist daarom vind ik het erg leuk: pretpark Tibidabo, het oudste pretpark van Spanje. Bijkomend voordeel: het schitterende uitzicht over de hele stad. Tip: neem om er te komen eerst de Tramvia Blau en dan de Funicular del Tibidabo. Kinderpret gegarandeerd!

Dagmar Lap

Dagmar Lap is freelance fotografe en tv-presentatrice – www.dagmarlap.com
Dat is wat mij betreft de wijk Gràcia. Het is voornamelijk voetgangersgebied en er hangt een enorm relaxte sfeer, bijna alsof je in een dorpje bent. Er zijn weinig toeristen en veel jonge, kunstzinnige en muzikale mensen. Gràcia is een aaneenschakeling van allerlei pleintjes, waar uiteraard diverse terrasjes te vinden zijn. Je vindt er geen grote ketens, maar allerlei kleine leuke boetiekjes en vintage winkeltjes. Ook een goede wijk voor wie van ecologisch en biologisch (uit)eten houdt!

Debby van Boxtel

Debby van Boxtel is blogger en barmedewerker – www.bohemiandreams.nl
Tegen het vallen van de avond ga ik graag wandelen. Ik woonde vlakbij de Montjuïc, dus die heb ik tot in de puntjes verkend. De toeristen bij de fontein, de tuinen waar ik graag in verdwaalde, het uitzicht over de stad, de trappen bij het theater, concerten in Poble Espanyol, het kasteel en het museum.

Dionne Huizer

Dionne Huizer is fulltime reisblogger – www.reishonger.nl
De ‘oude’ haven van Barcelona, Port Vell. Hier kan je ’s avonds genieten van de lekkerste visgerechten in een van de vele restaurants. Ga niet te vroeg aan tafel, vanaf een uur of 22:00 loopt het hier pas langzaam vol met een mooie mengelmoes van locals en toeristen.

Edwin Winkels

Edwin Winkels is schrijver/journalist – www.edwinwinkels.com
Ik kom graag op de berg Montjuïc, en niet alleen om de spectaculaire uitzichten. Hij ligt bijna ín de stad, en aan de andere kant loopt de drukke rondweg en ligt de even drukke haven, maar je kunt er de absolute rust vinden. Er zijn verschillende parken en botanische tuinen, het Olympisch complex dat je terugvoert naar de glorieuze Olympische Spelen van 1992 en, aan de ‘achterkant’ van de berg, de enorme begraafplaats, zo groot dat je er met de auto of zelfs stadsbus op kan. Cultuur is er in het Palau Nacional en het Miró-museum. Het is een berg van leven, dood, rust en genot.

Elle

Elle is grafisch vormgever en kok – www.coeur-blonde.blogspot.com
Een korte tour in de fijne wijk El Borne. Relaxen doe ik graag in Parc de la Ciutadella. Als je de tijd hebt raad ik aan om ook een bezoekje aan de dierentuin van Barcelona te brengen, die ernaast zit. Vervolgens ga je fijn lunchen bij het verstopte La Bascula (vegan & vegetarisch) op Carrer dels Flassaders, 30. Daarna is het tijd voor ontspanning: een heerlijke massage bij Kiromasaje (Carrer de la Cirera 5), dat eveneens verstopt zit in een klein straatje. En dan moet er natuurlijk nog worden gedineerd. Dit doe je wat mij betreft bij Big Fish (Calle Comercial 9), een van mijn favoriete restaurants. Je eet er goddelijke sushi (specials) en voortreffelijke visgerechten.

Els Jaspers

Els Jaspers is gids in Barcelona – www.somethingels-bcn.com
De wijk Gràcia. Dit was vroeger een apart stadje buiten Barcelona en is in de loop der jaren opgeslokt door de stad. Gràcia heeft nog steeds een heel volks karakter en herbergt vele geheimen, zoals ondergrondse schuilkelders van de Spaanse burgeroorlog en charmante, verborgen tuinen en patio’s. De beste wijkfeesten van Barcelona zijn de Fiestas de Gràcia, die georganiseerd worden in augustus. Tijdens deze feesten worden verscheidene straten op prachtige wijze versierd met recycleerbare materialen. Vanuit Gràcia kan je ook wandelen naar Park Güell. Het favoriete plekje voor mij aan Park Güell is de heuvel erachter, Parc del Carmel. Van daaruit heb je een uitzicht van 360 graden over de stad.

Emmie Declerck

Emmie Declerck is Spanje-redacteur – www.vakantiehuizenspanje.nl/spanje/artikels
Ik heb er verschillende, maar het Ciutadella park is er één van. Een prachtig park met watervallen, een vijver, mooie gebouwen, de Arc de Triomf. Er schuilen boeiende verhalen achter! Dit park is ook een beetje de tuin van de inwoners van de stad, met een leuke sfeer. Mensen komen er sporten, picknicken, muziek maken… Kortom, het park leeft!

Ernst Lalleman

Ernst Lalleman is fotograaf & filmer – www.ernstlalleman.com
Collserola, een groot park net buiten de stad. Er zijn middeleeuwse kapelletjes en enorm veel paden. De hoogteverschillen varieren van 50 tot 420 meter. Het is ontzettend mooi en zó dicht bij de stad! Ik fiets er zeker tien uur per week en hoef me nooit te vervelen, leer telkens weer nieuwe toverachtige plekjes kennen.

Esther de Beer

Esther de Beer is Journalist – www.mooistestedentrips.nl
De wijk Barceloneta, heerlijk volks en vlak bij het strand. Het liefst ga ik tapas eten en cava drinken in één van de barretjes in de Carrer de la Reina Cristina.

Gerton Poot

Gerton Poot is ondernemer, stadsgids & marktonderzoeker – www.orangemonkeytours.com en www.ontdekbarcelona.nl
Het Laberint park. De sfeer is relaxed met veel groen en je hebt niet het idee dat je in een drukke stad bent. Bovendien is het (nog) niet ontdekt door de massa. Het is het oudste park van de stad met een echt doolhof en een waterval. Je kunt je hier echt voorstellen hoe de leden van de decadente hogere sociale klasse van de stad hier elkaar ontmoetten eind 19e / begin 20e eeuw. Voor mij persoonlijk is het park uniek omdat ik mijn vrouw Gloria hier in 2006 ten huwelijk gevraagd heb, gelukkig zei ze ja.

Hans Konings

Hans Konings is docent Spaans en webontwikkelaar. – kamasys.nl/fototweets/
Het vliegveld El Prat. Daar aankomen is als thuiskomen. Daar weggaan en je weet, ik ben hier binnenkort weer terug.

Ilse de Ridder

Ilse de Ridder is freelance blogger voor o.a. Spottedbylocals en LINDAnieuws – www.foundafavourite.com en spottedbylocals.com/barcelona
Parc de la Ciutadella is een van mijn lievelingsplekken in de stad. Dit park geeft mij het ultieme Barcelonagevoel. Jong, oud, toerist, local, actief of lui, je vindt hier een regenboog aan verschillende types. Met name in het weekend is het er bruisend en gezellig; het barst er van de straatartiesten, Spanjaarden die lekker gitaar spelen en yogagroepen die soms adembenemende kunsten uithalen. Entertainment gegarandeerd met de ultieme laid back Barcelona vibe! Drankje mee, lekker take-away eten halen in de wijk El Born en je zondagmiddag kan niet meer stuk.

Ilse-Marie Sobering

Ilse-Marie Sobering is ondernemer, oprichter van Big Creative Network (BCN), Viva La Vida Lifestyle en Viva La Vida Yoga. www.vivalavidalifestyle.com
Ondanks de drukte vind ik Park Güell nog steeds geweldig. Wij nemen altijd een wijntje mee en wat kaasjes en genieten daar van het prachtige uitzicht over de stad. Daarna heerlijk rondslenteren en eten in het geweldige Gràcia.

Ingeborg Koedijk

Ingeborg Koedijk is eigenaar van het tourbedrijfje Mucho Gusto Tours – www.muchogustotours.nl
Plaça Sant Pere. Een gezellig plein vol bomen, een oude kerk en gezellige eettentjes. Er komen hier veel Catalanen, expats en af en toe wat toeristen. Plaça Sant Pere is een plein waar je komt voor een koffie, wijntje, lunch, een meeting, voor de gezelligheid, met vrienden of om een ijsje te eten.

Jaco Boer

Jaco Boer is zelfstandig journalist en uitgever – www.oostenwind.org
Een van de spannendste plekken van dit moment vind ik Poblenou. Het was ooit het industriële hart van de stad, maar verandert op dit moment in een wijk met veel verschillende gezichten: mannen in pak langs de Diagonal, hippe app-bouwers in gerenoveerde loodsen en hier en daar nog wat oudere Barcelonezen die er altijd al hebben gewoond. Al die groepen – en een plukje toeristen – kom je nu tegen op de Rambla de Poblenou, het veel leukere alternatief voor die andere Rambla in de Ciutat Vella.

Janneke van Amsterdam

Janneke van Amsterdam is auteur en uitgever van Kidskompas – www.kidskompas.nl
Met kinderen is een ritje met de Telefèric de Montjuïc favoriet. Je krijgt een ontzettend mooi uitzicht over de stad en het is natuurlijk ook best een beetje spannend. Uiteraard in combinatie met een bezoek aan het kasteel bovenop de berg. Zonder kinderen staat altijd in ieder geval een bezoek aan de Sagrada Familia op het programma: het blijft intigreren hoe die er telkens weer anders uitziet. Ook vanuit de wachtrij is er genoeg te zien aan de buitenzijde.

Katrien Claus

Katrien Claus is oprichter, manager en gids van een alternatieve reisorganisatie in Barcelona/Catalonië – www.myft.net
Forat de la Vergonya is een plein (officieel heet het Pou de la Figuera) dat dankzij jarenlange strijd van de buurtbewoners het gewonnen heeft van het vreselijke speculatiemonster. Het is een plek die een zekere trots uitstraalt, een plek dóór en vóór de mensen, een plek waar ik van hou!

Lisette van de Graaf

Lisette van de Graaf is gastvrouw, illustrator, ontwerper, vertaler en blogger – www.airbnb.com
Ik heb er drie! Om te beginnen de skyline van de stad, gezien vanaf de Passeig de Joan Borbò, kijkend over de masten van de zeilboten in de haven – liefst bij zonsondergang. Ook Plaça dels Àngels is favoriet: altijd bruisend en vol leven. Ten slotte de Montjuïc, om weer even frisse lucht in te ademen, de geur van de gevarieerde vegetatie of een dosis cultuur op te snuiven, en stil te staan bij het geweldige uitzicht over Barcelona. Een perfecte plek om even tot rust te komen van de drukte onderaan de heuvel!

Luna Zegers

Luna Zegers is zangeres (flamenco en jazz) – www.lunazegers.com
Mijn eigen dakterras! Daar werk ik veel: van het schrijven van muziek en teksten tot het studeren van nieuwe stukken. Niemand heeft last van me en ik voel me zo vrij als een vogel. Daarnaast heeft Barcelona veel dakterrassen van hotels en clubs die, in tegenstelling tot die van mij, toegankelijk zijn voor iedereen. Die geven mij altijd een enorm gevoel van geluk!

Marga Demmers

Marga Demmers is beëdigd tolk/vertaler Spaans-Catalaans-Nederlands – catalonieweblog.wordpress.com
De tuin Ferran Soldevila van de Universitat de Barcelona aan de Gran Via de les Corts. Eerst wandel je door de imposante hal met brede trappen en de ernstig kijkende standbeelden. Daarna kom je terecht in een groene oase van rust midden in de hectische stad. Het felle zonlicht wordt gefilterd door het brede bladerdak van de bomen dat ’s zomers ook voor verkoeling zorgt. Heerlijk om op een bankje naast een fontein of vijver te zitten en op je gemak naar de bijzondere vegetatie te kijken. Sommige bomen en planten zijn al oud, origineel in deze tuin geplant of afkomstig van andere botanische tuinen. Dat zorgt voor een speciale sfeer, een besloten plek om van te genieten en steeds naar terug te gaan.

Marjan Terpstra

Marjan Terpstra is hoofdredacteur ESPANJE! – www.espanje.nl
Per fiets naar Park Guëll. In het park heb je een mooi uitzicht over de stad en als je erheen fietst kom je door buurten die nog niet door toeristen zijn ontdekt. Ook de Rambla del Poblenou vind ik erg leuk: nauwelijks toeristen, dichtbij zee en veel leuke bakkertjes, ijssalons en winkeltjes.

Mark Meesen

Mark Meesen is eigenaar van het tourbedrijfje Meet My Barcelona – meetmybarcelona.com
De wijk waar ik woon, Eixample Esquerra. Doordeweeks is er te veel verkeersdrukte, maar in het weekend kan je er heerlijk rondslenteren. Het is als een groot openluchtmuseum met prachtige modernistische gebouwen. Op elke straathoek vind je bovendien wel een eenvoudig barretje met terras waar je een cortado of een caña kan drinken. Het is er rustig en je komt er vooral locals tegen. Eixample Esquerra grenst bovendien aan de wijk Sant-Antoni, een buurt die heel erg aan het opkomen is. De Carrer de Parlament loopt ’s avonds en in het weekend vol met locals die tapas eten. Loop je deze straat uit, dan kom je terecht in de Carrer de Blai in Poble Sec, een andere foodstreet met de ene gezellige tapasbar na de andere.

Marleen Brekelmans

Marleen Brekelmans is eigenaar Bijzonder Plekje, Bijzondere Camping en auteur van het Bijzonder Plekje boek – www.bijzonderplekje.nl
Café Cometa! Deze fijne koffie-, lunch- en borrelplek ligt in de opkomende wijk Sant Antoni en wordt veel bezocht door locals. Het is een fijne plek in een straat die bekendstaat als dé foodiestraat van Barcelona.

Marta Rubio

Marta Rubio is online marketeer en blogger – www.holabarcelona.nl en www.aboutmarta.com
De wijk waar ik ben opgegroeid, Horta. Het is een rustige en knusse familiale wijk, naast de bergen van Collserola waar de originele dorpssfeer nog te vinden is. Mensen op straat kennen elkaar en zitten gezellig op de bankjes en terrasjes op het Plaça Eivissa en Plaça Bacardi te kletsen. In de Mercat d’Horta en Carrer Tajo doen de locals hun boodschappen. En bij Turó de la Rovira of het Laberint d’Horta kun je de natuur in om te ontspannen, wandelen, hardlopen of de kinderen te laten spelen. Al met al een heerlijke rustige plek ver van alle toeristische trekpleisters, een wijk waar je mooi in contact komt met het echte Barcelona.

Merel

Merel is blogger en coach in het mbo-onderwijs – www.degroenemeisjes.nl
De wijk El Raval. Wat een geweldige, levendige, hippe en multiculturele buurt is dit. Ik verbleef er in een heerlijke lowbudget airbnb van heel leuke gastheren en ik had er een geweldige tijd. Om de hoek van mijn appartement zaten zoveel restaurantjes dat ik geen avond ver weg hoefde – prettig, als je alleen reist. Ook voor vegans is deze buurt the place to be: healthy juices bij Mother, vegan hotdogs bij The Dog is Hot, en toffe, goedkope restaurantjes. Daarbij komt dat je op een steenworp afstand van La Rambla bent, dus je wandelt ’s ochtends in vijf minuten naar de markt voor een lekker vers fruitontbijtje. Ideaal!

Michelle

Michelle is reisblogger en communicatieadviseur – www.travellifestyle.nl
Ik ben verliefd geworden op de wijk Gràcia. Uren struinen door de pittoreske straatjes. Mooie winkeltjes. Gezellige pleinen. De huizen in alle kleuren en vormen. Kinderen rennen er rond. Mensen zitten buiten op de stoep en op de bankjes. Het leeft er, zonder dat het er overweldigend druk is. Integendeel, er hangt een bijna serene sfeer. Echt een fijne plek om lekker te dwalen. Het beroemde Park Guëll, mijn favoriete toeristische trekpleister, ligt ook in deze wijk. Vooral heel vroeg in de ochtend is het er fijn, als je het park en de stad langzaamaan wakker ziet worden. Het uitzicht over Barcelona vanaf Montjuïc is ook favoriet. En het strand natuurlijk.

Milou van Roon

Milou van Roon is freelance content creator en blogger – www.explorista.nl
Parc de la Ciutadella. Er hangt daar zo’n ontspannen sfeertje, dat je echt even vergeet dat je midden in een wereldstad bent. Ik ben het liefste bij de vijver of bij de grote fontein met een boekje.

Mirjam Stibbe

Mirjam Stibbe is eigenaar van Barcelona-Enabled, een organisatie voor toeristen met een fysieke beperking die Barcelona bezoeken. – www.barcelona-enabled.com
Parc de la Ciutadella. Het is aangelegd voor de wereldexpo van 1888 en je vindt er nog steeds de oude paviljoens en de lekker kitscherige fontein van Fontsere. Hier ga je heen om een yogales te doen, rond te rennen (met of zonder hond) of te picknicken met vrienden en kinderen erbij. In de winter lekker in het zonnetje zitten en in de zomer de schaduw opzoeken.

Nienke Krook

Nienke Krook is fulltime reisblogger – www.thetraveltester.com
Ik vond Poble Espanyol erg verrassend. Prachtig om al de verschillende stijlen in de gebouwen terug te zien en het was er eigenlijk best rustig wat toeristen betreft.

Otto Delen

Otto Delen is manager bij talenschool Fuentes – www.fuentes.nl
Een van mijn favoriete plekken is het dakterras van Hotel Casa Fuster. Op een zonnige herfstdag kun je hier heerlijk in de zon liggen en uitkijken over de Passeig de Gràcia met aan het einde de zee. Even de drukte ontvluchten en genieten van een minder toeristisch stukje Barcelona, net als in de wijken er omheen.

Patricia Zeegers

Patricia Zeegers is oprichter van Business Basecamp, voor het opzetten, ontwikkelen en onderhouden van een duurzame bedrijfsvoering. – www.businessbasecamp.eu/about/patricia-zeegers
Rambla del Poblenou. Na op verschillende plekken in Barcelona gewoond te hebben, kwam ik in 2012 in Poblenou terecht. Wat me in eerste instantie aantrok was het niet al te drukke strand op loopafstand. Al snel sloot ik de Rambla del Poblenou in mijn hart. Je komt er een wisselend aanbod tegen van winkels, restaurants, bars en vele terrassen, waar je terechtkunt voor een uitgebreide maaltijd, tapas of kop koffie. Perfect om te ontspannen en mensen kijken, maar ook om te werken of af te spreken. De Rambla del Poblenou is voor jong en oud dé plek waar bewoners van de wijk elkaar ontmoeten. Er gaat geen dag voorbij dat ik er niet kom.

Patrick Mulder

Patrick Mulder is global cosmopolitan met liefde voor ondernemerschap & online travel marketing – http://verkeersbureaus.info
De stad biedt veel inspirerende plekken, elke week ontdek ik een nieuwe. Op dit moment is het Caravelle in Raval vanwege de mensen en het eten.

Pip

Samen met haar nichtje Elle heeft Pip een blog vol posts die inspireren en vrolijk maken en een webshop – www.coeurblonde.com
Mijn favoriete plek is de food hotspot Cuines Santa Caterina in El Borne waar je kunt genieten van overheerlijke gerechten gemaakt met ingrediënten die vers van de markt komen. Het restaurant maakt onderdeel uit van de markthal waar je zoveel lekkers vindt dat mijn koffertje altijd propvol mee naar huis gaat. Tip: de pasta met garnalen en chili-olie is hemels.

Sabine de Witte

Sabine de Witte is content creator – www.yourambassadrice.com
Het terras van Santa Eulàlia Café, omdat je hier kunt lunchen midden in de stad op een plek die bijna alleen locals kennen. Veel Spaanse vriendinnenclubjes die hier gezellig aan de wijn gaan, genieten van het eten, de goede bediening en het weer, aangenaam onder de parasols.

Sarah Breimer

Sarah Breimer is auteur en redacteur – www.saarsboekenplank.nl
In de ochtend koffie drinken en eindeloos ronddwalen in Eixample. Iedere straat en markt is mooi, het voelt er alsof het altijd vakantie is. Dan de berg op, via de dorpse straatjes naar het Monestir de Santa Maria de Pedralbes met de wonderschone binnenplaats waar het naar jasmijn en lavendel ruikt. Terug te stad in, op weg naar het strand en onderweg nog even stoppen bij het Caixa Forum, waar oud en nieuw bijzonder samenkomen.

Simone de León

Simone de León is Auteur van ‘Bloedsuiker: het zoete leven van een jonge arts in Spanje’ – www.bloedsuikerboek.nl
Als je mijn passie voor lekker eten uit mijn boek kent, zal het je niet verrassen dat ook mijn favoriete plek in Barcelona met zoetigheid te maken heeft. Caelum is een schattig cafeetje dat enigszins verstopt ligt in de barrio gótico. De taarten, koekjes en gebakjes die opgesteld staan achter de enorme etalageruiten trekken je als vanzelf naar binnen. Caelum doet zijn naam absoluut eer aan, in dit café waan je je daadwerkelijk eventjes in de taartenhemel.

Sophie Schiphorst

Sophie Schiphorst is journalist.
Mijn favoriete plek is Plaça de Sant Just. Ik vind het heerlijk om een krantje te lezen op het terras van Bliss. Het is er vaak niet te druk en daarvandaan kan ik daarna overal naar toe lopen, aangezien het zo centraal ligt in de stad. Daarnaast vind ik restaurant El Jardí ook erg leuk. Het is volledig gerestaureerd en ligt in een verborgen tuintje naast de Ramblas. Hier heb ik het gevoel dat ik me even buiten Barcelona begeef, weg van de drukte.

Sven Kallen

Sven Kallen is ondernemer, consultant en voorzitter van De Kring Nederlands Bedrijfsleven – www.dekring.org
Een juweeltje is het park Jardines de Mossèn Cinto Verdaguer (Montjuic), een mooie eetplek aan het strand is chiringuito Pez Vela van de Tragaluz groep (onder Hotel W) en Quilombo is een klassieker om met wat vrienden lekkere (latino) krakers live mee te zingen met volstrekt vreemden die, naarmate de avond vordert, steeds meer integreren (Aribau met Corçega).

Vincent van Leeuwen

Vincent van Leeuwen is eigenaar van het Rembrandt Café en Amarre 69 – www.rembrandtbarcelona.es en www.amarre69.com
Amarre 69 is mijn nieuwe zaak. Het klinkt raar maar daar vertoef ik het liefst. Ik ben jaren bezig geweest hier een zaak te openen en nu is het eindelijk gelukt. Uitzicht op de haven en zonsondergang, naast het strand en een bar en keuken ingericht voor gourmet tapas en verse fruitcocktails. Op deze locatie werken is genieten.