De kerk van La Mercè

De Basiliek van Onze Lieve Vrouw van Genade (Catalaans: Basílica de la Mare de Déu de la Mercè) is misschien niet zo bekend als de andere historische werken in Barcelona, maar voor de lokale bevolking is deze kerk heel belangrijk: La Mercè is immers patroonheilige van Barcelona.

De kerk van La MercèTickets, openingstijden & openbaar vervoer
TicketsGratis toegang
AdresCarrer de la Mercè 1, Barcelona
Openbaar vervoer / metroMetro: Drassanes (L3), Barceloneta (L4)
Bus: 14, 17, 19 , 36, 40, 45, 59, 120, D20 en de toeristenbus
OpeningstijdenDagelijks: 9.00 tot 13.30 uur en van 16.30 tot 20.00 uur

Inhoud

Wat is de La Mercè?

De basiliek voor Onze Lieve Vrouw van Genade gaat terug tot 1218 en is sindsdien voortdurend veranderd. De huidige structuur is gebouwd tussen 1765 en 1775 en is ontworpen door de architect Josep Mas I Dordal. Bij het ontwerp werd de barokke stijl van het allereerste kerkgebouw behouden.

La Mercè is sinds 1687 patroonheilige van Barcelona. Haar feestdag valt op 24 september. La Mercè is een van de grootste feesten in Barcelona en bezoekers komen van over de hele wereld om deel te nemen aan de festiviteiten.

Dé Barcelonatips app: alle tips op de kaart in één handige app. GRATIS!

Ja, wil ik hebben!

Meer informatie

Praktische informatie

Rondleiding door de kerk

Deze tour geeft je de mogelijkheid om de kerk van La Mercè onder begeleiding van een gids te bezoeken. Tijdens de rondleiding mag je gelijk een kijkje nemen in de kamer boven het altaar, in de galerijen, bij de orgel en in de kapel. Een kaartje kost €8 per persoon. Je kunt een rondleiding regelen met de volgende e-mail: [email protected].

Openingstijden

De kerk is dagelijks geopend van 9.30 tot 13.30 uur en van 16.30 tot 20.00 uur. Je kunt de kerk gratis bezoeken.

Hoe kom je bij de kerk van La Mercè?

De basiliek van La Mercè bevindt zich in de gotische wijk op het plein Plaça de la Mercè, vlakbij de beroemde Ramblas en het Columbus Monument.

Metro: de dichtstbijzijnde metrohaltes zijn Drassanes, L3 (groene lijn) en Barceloneta, L4 (gele lijn).

Bus: De lijnen 14, 17, 19 , 36, 40, 45, 59, 120, D20 en de toeristenbus

Lopen: Vanaf het centrum kun je gemakkelijk lopen naar de basiliek. Het is 20 minuten lopen door de gotische wijk.

Fietsen: Ook kom je er gemakkelijk met de fiets. Je kunt dichtbij de basiliek fietsen huren bij mijn partner El Ciclo.

Adres & plattegrond

Adres: Plaça de la Mercè 1

Wat valt er te zien bij de kerk van La Mercè?

Het eerste dat opvalt aan de Basiliek van La Mercè is het Mariabeeld op de top van de kerk. Dit beeld is van kilometers ver al waar te nemen. Het beroemde beeld toont de Maagd Maria toont met uitgestrekte handen en houdt het kindje Jezus vast.

Binnen de kerk zie je het altaar. Dit altaar is ontworpen tijdens de renaissance-periode. Rondom hangen tientallen schilderijen. De ramen tonen verschillende scènes uit het leven van Onze Lieve Vrouw van Barmhartigheid, oftewel Maria.

In de basiliek worden de overblijfselen van Santa Maria del Cervello bewaard. Santa Maria werd geboren in Barcelona en werd gedoopt in de oorspronkelijke Onze Lieve Vrouw van Genade-kerk in 1230. Later vestigde ze haar eigen nonnen orde in Barcelona. Aan de kust werkte ze ook om geloof te brengen aan mensen die over zee naar Barcelona kwamen. Santa Maria del Cervello is sindsdien de beschermheilige van zeevaarders geworden.

Geschiedenis en architectuur van de La Mercè

In 1234 werd er een nieuw klooster gesticht met een gotische kerk op de plaats van de huidige basiliek. De kerk werd gedurende de veertiende eeuw uitgebreid en verbouwd, inclusief de toevoeging van een nieuw altaarstuk met een kleine kamer waarin een standbeeld van La Mercè werd ondergebracht.

De sprinkhanenplaag brak uit in Barcelona in 1687. De Consejo de Ciento (Raad van de Honderd) vroeg bescherming aan de kerk van La Mercè, La Mercé bevrijdde de stad van de plaag, daarom werd in 1687 La Mercè tot beschermheilige van Barcelona verklaard en werd voor het beeld werd een zilveren troon vervaardigd. In 1714, tijdens het beleg van Barcelona, ​​werd het beeld van La Mercè voor bewaring naar het kathedraal van Barcelona gebracht.

In 1765 werd de oorspronkelijke gotische kerk afgebroken en werd begonnen met de bouw van de huidige kerk. De bouw van de kerk in barokstijl duurde tien jaar, waarna het beeld van La Mercè uit de kathedraal werd gehaald en deel ging uitmaken van het nieuwe altaarstuk.

In 1870 werd de façade van de kerk van Sant Miquel, die was afgebroken om plaats te maken voor het stadhuis, herbouwd tot een van de zijgevels van de basiliek. In 1888 werd een nieuwe koepel toegevoegd, met daarop een bronzen beeld van La Mercè.

Tijdens de Spaanse Burgeroorlog werd de basiliek door brand gestript en werden de meeste originele sculpturen en decoraties vernietigd. Gelukkig bleven het veertiende-eeuwse beeld van La Mercè en een paar andere religieuze kunstwerken gespaard. Het bronzen beeld van het dak van de basiliek werd omgesmolten tot munitie voor het republikeinse leger.

Na de oorlog werd de basiliek weer herbouwd. De wederopbouw eindigde in 1960 nadat de restauratie van het hoofdaltaar voltooid was.